30 Ekim 2017 Pazartesi

Mis Gibi Vanilya Kokan Yogurtlu Kek


Bu kekin guzelligi sadeliginden, basitliginden geliyor sanirim. Guzelce kizarmis kabuguna kontrast yumusacik dokusu ve beyaz rengi ile damagi yormadan yumusak bir tat birakiyor. Bana gore bir fincan sade kahve ile harika. Kekin diger guzel yani ise herkesin evinde bulunan basit malzemelerle yapiliyor olmasi.


25 Ekim 2017 Çarşamba

Balkabakli ve Cheesecak Kremali Muffin



Instagram vasitasi ile tanisip pek sevdigim, dunyalar tatlisi Sincapfirin guzel bir oneriyle gelince bana da bu balkabakli muffinlerin tarifini yazmak icin firsat cikti. Mevsimine uygun belirli bir malzeme secip ikimiz de o malzeme ile tarifler deneyeme/ uretmeye calisacagiz. Tabi ki siz de buna davetlisiniz, ister bizim paylastigimiz tarifi deneyin, isterseniz belirledigimiz malzeme ile yaptiginiz baska bir tarifi. Fotograflari bize yollarsaniz ve aciklamanizda bizi de etiketlerseniz, hikaye kisminda paylasma sansimiz da olur.

Ilk malzeme olarak balkabagi sectik. Instagram hikayemde yaptigim anket sonucu da balkabakli muffin cikmisti.  Yaklasik 500 oydan 295 oy aldi, diger oylayanlar yesil cayli rulo icin oy vermisti ama onu da gelecek posta yazacagim artik.


18 Ocak 2017 Çarşamba

Çikolata Dolgulu Kahveli Mocha Kek



Starbucks'a gidip en büyüğünden bi mocha ile hemen mutlu olanlar bu keke bayılacak. Kahvesini çikolata ile sevenler, çikolatalı kahve sevenler de aynı şekilde. Çünkü bu kekin içi kahveli çikolata dolgulu, kekin kendisi ise kahveli ve hafif baharatlı. Ben baharatlı halini çok sevdim ama eğer kakule sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.

15 Kasım 2016 Salı

Limon ve Lavantalı Vegan Kurabiye




Kafeye gelen vegan müşteriler için yaptığım ve çok sevdiğim kurabiyelerin tarifini yazmak istedim bugün. Bana sorsalar tereyağ olmadan kurabiye mi olurmuş derdim ama oluyormuş. Gayet de güzel oluyormuş.

Veganlık konusunda herhangi bir tartışmaya girmeden, benim yapabileceğim bir şey olmadığını ve gerçekten bu felsefeyle yaşayan insanlara büyük saygı duyduğumu belirtmek istiyorum. Ben hiçbir zaman o kadar iradeli olamadım. Tereyağ, peynir ve özellikle yoğurt beni engelleyen en büyük şeylerden biri. Alternatifleri var, biliyorum ve çoğunu denedim ama malesef. Yine de elimden geldiğince kahvelerinin yanında bir şey atıştırmak isteyen müsterilerin yerime kendimi koyup neyin vegan versiyonunu yapabilirim ve ne kadar dayanır, ne derece iyi olur diye sürekli araştırmalar yapıyorum.

Klasik shortbread tarifini tereyağ yerine hindistancevizi yağı kullanarak yapmayı denedim ve sonuçtan çok memnun kaldım.

Burda hindistancevizi yağına alternatif vegan butter diye bir şey var, margarinin sütsüz alternatifi gibi bir şey. Sanırım Türkiye'de de Alpro markasının soya margarinleri bulunmakta ama fiyatı nedir, ne kadar rahat ulaşabilirsiniz bilmiyorum. Bu alternatif ürünlere ulaşma şansınız varsa bir şekilde bunları da kullanabilirsiniz. Ama en azından hindistancevizi yağı sağlıklı bir alternatif ve kurabiyenizde mis gibi doğal hindistancevizi tadı oluyor, en çok bunu öneririm.

14 Ekim 2016 Cuma

Çikolata Soslu Zebra Mermer Kek



Hemen her özel günde, brunch veya kahvaltıda sunabileceğiniz zebra mermer kek tarifi var bugün. Yumuşacık, pofuduk ve tereyağlı bu pound kekin isterseniz çikolata sosu veya pudra şekeri ile dekore edebilirsiniz.

Çocukluğumdan kalma hatıraların içindeki pastalardan, keklerden ara ara bahsediyorum. İnsanın hatıralarında pasta kek olması da ayrıca değinilmesi gereken bir konu tabi ki ama şimdi onun sırası değil. Annemin beslenme çantama sık sık koyduğu, hemen her davette, günde yapılan ve hep keşke kakaolu kısmı daha çok olsaymış keşke üzüldüğüm kek... Mermer kek... Annem elindeki malzeme ve imkanlarla en güzelini yaptı hep. Kokusu hala burnumda, tadı hala damağımda o kurabiyelerin, pastaların. Hayır hangi fransız pastası annenizin yaptığı mozaik pasta kadar lezzetli? Hangi brownie bi arap dudağı?..

Geçenlerde aklıma gelen annemin mermer kekini yapmak istedim, hem de çalıştığım kahve evinde. (Ahmet, bunu okuyorsan holaaa!!) Tabi ki o saatte, zaman farkından dolayı anneme ulaşamadım ama The Cake Book adlı kitap yardımıma yetişti.  Keki pişirdim, soğuttum üstüne bir de çikolata sosu döktüm. Keşke yanmda fotoğraf makinem olsaydı dedim sonra... Telefonla çekilmiş fotoğrafların kusuruna bakmayın lütfen. Ama bu fotoğrafların kusurun kapatacak kadar lezzetli, yumuşacık ama dışı güzel kızarmış bir kek elde edeceksiniz bu tarifle.

Kekin zor olan herhangi bi yanı yok, zaten hemen hepimizin bildiği anne keki aslında ama ben yine de bir kaynağı rehber alıp yapmayı daha çok seviyorum. Zaten klasik de olsa anne kekinin tarifini ezbere bilmiyorum.

Tereyağlı, pofuduk ama içi nemli ve yumuşacık bir kek elde ediyorsunuz. İlk iki gün çok rahatça servis edebilirsiniz ama bence 3. güne biraz bayatlıyor ama bu kişisel bir şey biraz da. Ben kekimi genelde ilk gün, hatta henüz tam soğumamışken yemeye bayılıyorum :)

Ben çikolata sosu ile yemeyi çok seviyorum bu keki ama isterseniz sadece pudra şekeri de serpebilirsiniz üstüne.

24 Ağustos 2016 Çarşamba

Misket Limonlu Ağızda Dağılan Minik Kurabiyeler


Misket limonu veya lime (laym diye okunuyor) kendine has kokusu ve tadı olan bir turunçgil. Limon kullanılan hemen her yerde kullanıldığı gibi bence kendi başına özel tarifleri hakeden bir meyve. Yeşil limondan farkı çekirdeksiz olması ve biraz da tadı :)


Eğer denemediyseniz her zaman yaptığınız limonata tarifinizi mutlaka misket limonu ile de deneyin.

Ben  lime tadını çok çok sevdiğim için bu kurabiyede kullanmak istedim. Ağızda dağılan,  kıyır kıyır  kurabiyelerim oldu. Hem çay kurabiyeleri hem kahve kurabiyeleri diyebilirim çünkü ikisi için de çok uyumlu bir tat.


Kurabiyeleri yaparken püf noktanız tereyağını orta devirde iyice çırpmak olacak. Bunun için mutlaka oda sıcaklığında tereyağ kullanın. Tereyağ yerine margarin kullanmak isterseniz kullanabilirsiniz tercih ediyorsanız ama içeriğindeki su oranı olabildiğince düşük olmalı. Bunun için özellikle hamur işi için olanları tercih edin.

Bu tarifi portakal kabuğu veya limon kabuğu kullanarak da yapabilirsiniz.

8 Ağustos 2016 Pazartesi

Bol Çikolatalı Brownie Kurabiyeler



Amerika en güzel çikolata parçalı kurabiyeleri yiyebileceğiniz yerlerden biri olarak gösterilir hep. Zaten kökeni de buraya dayalı bir kurabiye çeşidiymiş çikolata parçalı kurabiye. Ruth Graves Wakefield, 1938 yılında restoranı Massachusetts'teki Toll House Inn için geliştirmiş ilk tarifi. Heralde o günden bu güne Amerikalıların, ve tabi ki dünyanın en çok sevilen tatlılalarından biri olmuş demek yanlış olmaz. 

9 aydır New York'tayım ve bulabildiğim bütün çikolatacıları, pastaneleri denedim diyebilirim. Burdakilerin öle bayıla yediği şeylerin çoğundan hiç hoşlanmadım çünkü bana her şey çok fazla tatlı geldi. Sanki sadece şeker yiyormuşum gibi. Sadece bir yerde yediğim damla çikolatalı kurabiyeye bayıldım. Aynı yerin fıstık ezmeli kurabiyesi ve çifte çikolatalı kurabiyesine de bayıldım. Üstelik bunlar da yine tatlı ama en azından mis gibi tereyağ kokan, dengeli tatlar olmuşlar. Bu müthiş kurabiyeleri yapan yerin adı Levain Bakery. Yolunuz düşerse uğramadan dönmeyin. 

Aralık 2015'te, yani 9 ay kadar önce bunların çifte çikolatalı kurabiyelerinden esinlenip kendim de yapayım dedim. O zaman kaldığım yerde fırın vardı :) Yalnız Levain Bakery kurabiyeleri çok çok büyük ve dolgun, ben 1 tanesini 2 günde falan bitiriyorum :D Bu yüzden daha ufak ve ince kurabiyeler yapmayı tercih ettim.


Bu seferlik pek fotoğrafı olmadı çünkü hem ilk yaptığımda anında bitti bu kurabiyeler hem de evdekiler tekrar tekrar istedikçe her yapışımda anında tükendi. Şöyle düşünün, büyük, 7 odalı bir evde, 6 kişi ve bir ev sahibi kalıyorduk. Kimseye ya bekleyin de fotoğrafını çekeceğim diye dert anlatmaya fırsat kalmadan bitiyordu. Bu fotoğrafı da kendi payıma düşenle, arkadaşımın payına düşeni birleştirip çekmiştim :)

Bu kurabiyelerin diğer güzel tarafı ise istediğiniz gibi modifiye edebilme şansınız. İster fındık kırığı ekleyin, ister beyaz çikolata. İsterseniz oreo kırıkları. Ne yaparsanız yakışıyor resmen :)

7 Temmuz 2016 Perşembe

2 MALZEMELİ NUTELLALI AVOKADO PUDİNG




Bayramınız kutlu olsuun! Ben bayramda evimden çok uzakta ve bayram havasının çok uzağındayım. Siz benim yerime ailenizle birlikte olmanın, memleketinizde, evinizde olmanın tadını çıkarın.

Burda yaşadığım evde ekipman olarak 1 tava ve bir ocak dışında bir şeyim yok. Bir de ev arkadaşımın rondosu, hahah. O yüzden hem sizinle çok az şey paylaşabiliyorum, hem de ben çok çok az şey pişirebiliyorum. Bu konudan daha önce bahsetmiştim zaten.


Tek yaşamanın, doğru düzgün bir mutfağa sahip olmamanın da etkisi ile daha kolay, ucuz ve pek fazla şey gerektirmeyen tariflere yöneldim diyebilirim. Bir süredir hemen her gün yediğimiz bir tatlıdan bahsetmek istiyorum bugün. Sadece 2 malzeme ile yapılıyor ama tadı ve kıvamı öyle muhteşem ki sanırsın içinde acayip acayip şeyler var.

27 Haziran 2016 Pazartesi

Ev Yapımı Nutella (Çikolatalı Fındık Ezmesi) Denemelerine Devam



Yıllar önce doğum günümde hediye edilen bir çikolata kitabım var bütün tariflerini teker teker okuduğum. Tarifler çok mu güzel derseniz, değil. Ama okudum. İçlerinden çok azını yapmak istedim. Kitaptaki ilgimi çeken tariflerden biri o zaman çikolatalı fındık ezmesi olmuştu ama tarifin içeriği şu şekildeydi aynen:
1 ölçü  pralin ezmesi
1 ölçü kakao
2 yemek kaşığı Kanola yağı

Pralin ezmesini almam gerektiğini, bulamayacağımı düşünüp vazgeçmiştim. 

Tabi zaman geçti, ben pralin yapmakta hiçir şey olmadığını öğrendim, hatta pralinli her şeyi daha da sever oldum. Ocak ayında, New York'tan Türkiye'ye kısa bir süre için döndüğümde ise Pralinli krema dolgulu chouxlar yapmak için hazırladığım pralin ezmesnin yarısı ile de bu yıllar önce kitapta gördüğüm ama o zamanki şartlardan dolayı denemeye yeltenmediğim tarifi denedim.

 


Daha önce blogda verdiğim diğer ev yapımı nutella tariflerinden biraz daha farklı ama sanırım ben bunu daha fazla sevdim. David Lebovitz tarifini sıcakken yemeye bayılıyorum, hatta kaşık kaşık soğukken de... Bir de organik içerikle hazırladığım, ama süt kullanmadan fındık ezmesi ile yaptığım tarif var.  Bugün vereceğim nutella tarifi ise gerçekten tam tatlılarda kullanmalık, krebe, ekmeğe sürmelik ve daha uzun ömürlü. Çok temel malzemelerle ve diğerinden farklı bir yöntemle hazırlanacak.

Diğer nutella tarifleri için:

Ev Yapımı Organik Nutella
Ev Yapımı Nutella

Bu tarif için, ev yapımı nutellanızın yeterince pürüzsüz olabilmesi için çok güçlü bir rondoya veya kahve değirmenine ihtiyacınız olacak. Ben kahve değirmeni ile hazırladım.

Yağ için ben fındık yağı kullandım. Fındık yağı kıvamı güzel bir şekilde etkiliyor ama eğer bulamazsanız kanola yağı, biraz aromasını bırakacağından sorun etmeyecekseniz sızma zeytin yağı veya hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz. Hindistancevizi yağının da illa ki aroması geçecektir. Bu yüzden eğer istemezseni kanola, ayçiçek gibi kokusuz, nötr tatlı yağlar daha iyi olacak. Tabi ki yine de en iyisi fındık yağı :)


Ben sütlü bitter karışık seviyorum çikolatayı. Siz isterseniz sadece bitter ile hazırlayabilirsiniz. Benim tavsiyem karışık yapmanız.

Bu tarifteki pralinin kullanım alanı pek geniş. Kremanıza katabilir, eklerin içine ince bir kat sürebilir veya sadece ekmeğe bile sürüp yiyebilirsiniz.