27 Haziran 2016 Pazartesi

Ev Yapımı Nutella (Çikolatalı Fındık Ezmesi) Denemelerine Devam



Yıllar önce doğum günümde hediye edilen bir çikolata kitabım var bütün tariflerini teker teker okuduğum. Tarifler çok mu güzel derseniz, değil. Ama okudum. İçlerinden çok azını yapmak istedim. Kitaptaki ilgimi çeken tariflerden biri o zaman çikolatalı fındık ezmesi olmuştu ama tarifin içeriği şu şekildeydi aynen:
1 ölçü  pralin ezmesi
1 ölçü kakao
2 yemek kaşığı Kanola yağı

Pralin ezmesini almam gerektiğini, bulamayacağımı düşünüp vazgeçmiştim. 

Tabi zaman geçti, ben pralin yapmakta hiçir şey olmadığını öğrendim, hatta pralinli her şeyi daha da sever oldum. Ocak ayında, New York'tan Türkiye'ye kısa bir süre için döndüğümde ise Pralinli krema dolgulu chouxlar yapmak için hazırladığım pralin ezmesnin yarısı ile de bu yıllar önce kitapta gördüğüm ama o zamanki şartlardan dolayı denemeye yeltenmediğim tarifi denedim.

 


Daha önce blogda verdiğim diğer ev yapımı nutella tariflerinden biraz daha farklı ama sanırım ben bunu daha fazla sevdim. David Lebovitz tarifini sıcakken yemeye bayılıyorum, hatta kaşık kaşık soğukken de... Bir de organik içerikle hazırladığım, ama süt kullanmadan fındık ezmesi ile yaptığım tarif var.  Bugün vereceğim nutella tarifi ise gerçekten tam tatlılarda kullanmalık, krebe, ekmeğe sürmelik ve daha uzun ömürlü. Çok temel malzemelerle ve diğerinden farklı bir yöntemle hazırlanacak.

Diğer nutella tarifleri için:

Ev Yapımı Organik Nutella
Ev Yapımı Nutella

Bu tarif için, ev yapımı nutellanızın yeterince pürüzsüz olabilmesi için çok güçlü bir rondoya veya kahve değirmenine ihtiyacınız olacak. Ben kahve değirmeni ile hazırladım.

Yağ için ben fındık yağı kullandım. Fındık yağı kıvamı güzel bir şekilde etkiliyor ama eğer bulamazsanız kanola yağı, biraz aromasını bırakacağından sorun etmeyecekseniz sızma zeytin yağı veya hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz. Hindistancevizi yağının da illa ki aroması geçecektir. Bu yüzden eğer istemezseni kanola, ayçiçek gibi kokusuz, nötr tatlı yağlar daha iyi olacak. Tabi ki yine de en iyisi fındık yağı :)


Ben sütlü bitter karışık seviyorum çikolatayı. Siz isterseniz sadece bitter ile hazırlayabilirsiniz. Benim tavsiyem karışık yapmanız.

Bu tarifteki pralinin kullanım alanı pek geniş. Kremanıza katabilir, eklerin içine ince bir kat sürebilir veya sadece ekmeğe bile sürüp yiyebilirsiniz.



EV YAPIMI NUTELLA, EV YAPIMI CIKOLATALI FINDIK EZMESI



350 gr toz şeker
400 gram kavrulmuş, tuzsuz fındık

120 gram %70 kakao oranına sahip bitter çikolata
75 gram sütlü çikolata
8 yemek kaşığı fındık yağı.


Çiğ fındık kullanacaksanız fındıkları bir fırın tepsisine alıp 20 dakika 200C fırında kavurun. Bu işlemi isterseniz tavada da yapabilirsiniz ama her ikisi için de yaparken gözünüz fındıklarda olsun, birden bireistediğinizden fazla kavrulmuş bri hale gelebilirler.



Şekeri kalın tabalı bir tavaya alıp, orta hararetli ateş üstünde karamel haline gelene kadar ısıtın. Ben bu aşamada kaşık vurmamayı tercih ediyorum, bunun için tavayı dikkatli ve yavaş biçimde sağa sola hareket ettirerek tüm şekerin erimesini sağlayabilirsiniz.

Şeker eriyip karamel halini alır almaz ocağın altını kapatın ve fındıkları ekleyin. Tahta bir spatula ile karıştırabilirsiniz isterseniz.


Daha önceden hazırladığınız pişirme kağıdının üzerine, karamelle karışmış fındıkları dökün ve yayın. Bu işlemi çok çabuk yapmanız gerekebilir, çünkü karamel sertleşmeye başlayacak. Şu anda bizim krokan da dediğimiz pralini hazırlamaya çok yaklaştınız.

Bu arada, pralin soğurken çikolataları benmari usulü eritin.

Krokan yani pralin, soğuyunca ufak parçalara ayırıp öğütücüye koyun ve aralıklarla çalıştırarak toz haline gelmiş pralin elde edin.


 Öğütücüyü çalıştırmaya devam edin, zamanla pralinin eridiğini ve daha sıvımsı, parlak bir yapı aldığını göreceksiniz. 


Bir süre sonra ise kremaya dönüşüyor. İsterseniz ayrı bir kapta veya öğütücüde yeriniz varsa öğütücüde pralin kreması, erittiğiniz çikolata ve fındık yağını karıştırın.


Ev yapımı nutellanız, diğer bir deyişle ev yapımı çikolatalı fındık ezmeniz hazır. Temiz bir kavanoza alın ve kontrollü bir şekilde yiyin. O kadar güzel ki bir günde bitmesi pek olası. 




2 yorum: