31 Mart 2013 Pazar

Vişne Soslu Fransız Tostu (Yumurtalı Ekmek)



Hayır, bu posta Cemal Süraya'nın kahvaltı üzerine olan dizeleri ile başlamayacağım. Zaten kahvaltı ile ilgili her yazıda veya herhangi bir kahvaltı mekanının duvarlarında bu sözleri görmekten siz de bıkmışsınızdır. 

Hastanede yattığım dönemde sabahın köründe kahvaltı etmeye alışmıştım ne güzel. Eve geçince de sürdürdüm bir süre alışkanlığımı ama yeniden gece yaşamaya başladığım için kahvaltı da yalan oldu tabi ki. Zaten kahvaltı düzeni olan biri değildim. Kahvaltı edebilmem için erken uyanmam gerek; bu da çok görülen bir şey değil genelde. Zaten okul zamanı kendimi zor yetiştiriyorum derse, bir de kahvaltı hazırlamakla falan uğraşamadığımdan genelde bir şeylerle geçiştiririm hep. 

Zaten kahvaltı yanında birileri varken zevkli olan bir öğün bence. Kim olursa artık, aile, arkadaş, sevgili... O muhabbet güzel çünkü. O çeşit çeşit kahvaltılıkların, reçelle yağın (gerçi ben labne yiyorum yağ yerine ama) tadı o zaman çıkıyor. Okul olmasa da teksem, erken uyanmışsam ve evdeysem kahvaltım genelde domatesli, hindi füme ve peynirli bir iki tost yanında zeytin ve sudan oluşur. Veya ufak bir iki değişik yiyecek. Ama dün gece yatarken düşündüğüm son şey sabah kalkıp yumurtalı ekmek yapmaktı kahvaltı için. Yanına da çay. Belki biraz da vişneli sos... Sırf bu yüzden de bugün erken kalkıp french toast yaptım. Hem uykumu da düzene sokmuş olurum dedim böylece.

French Toast yani fransız tostunun  bizim yumurtalı ekmekten farkı çırpılmış yumurtanın içine süt eklenmesi. Severseniz de bir iki hafif baharat. Ben yanında vişne sosunu çok seviyorum. French toast tarifiyle beraber vişne sosu tarifini de vereceğim. Uğraşmak istemezseniz veya vişne yoksa vişne reçeli de iş görür sanırım, ama sosa göre daha şekerli olacağı kesin.

French Toast (Yumurtalı Sütlü Ekmek)

  • 4 dilim ekmek (her çeşit bayat ekmekle çok güzel oluyor)
  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı süt
  • Tuz
  • Yarım su bardağı vişne
  • 2-3 kaşık toz şeker
  • 1 kaşık su
  • 1-2 kaşık yağ (zeytinyağı kullandım, ama severseniz tereyağı ile de çok güzel olur)


Vişneli sos: Tost sıcak, vişneli sos ılık kullanılacağı için önce sosu hazırlamakta fayda var. Vişneleri ve şekeri sos tenceresi veya küçük bir tencere koyun ve 1 kaşık su ekleyin. Arada karıştırarak 10-15 dakika vişneler suyunu salıp, bu su kıvam alıncaya kadar pişirin. (Bir nevi karamelize ediyoruz gibi bir şey oluyor, ama tadı harika :))

Fransız Tostu:

  1. Geniş ve çukur bir tabakta yumurtayı çatalla çırpıp içine sütü ve tuzu ekledikten sonra iyice karışana kadar tekrar çırpın.
  2. Ekmekleri yumurtalı karışıma batırıp, karışımı iyice emmelerini ve her yerine bulaşmasını sağlayın. 
  3. Yumurtaya bulanmış ekmekleri 1-2 çorba kaşığı yap ile yağlanmış tavada altın rengi alana kadar kızartın.
  4. Kızarmış ekmeklerinizi tabaklara alıp, üzerine ılımış vişne sosunuzu veya reçelinizi dökün.

30 Mart 2013 Cumartesi

Vişneli ve Limonlu Cupcake



vişneli limonlu cupcake muffin tarifi

vişneli limonlu cupcake muffin tarifi

Mis gibi limon kokulu, vişneli bir cupcake tarifimiz var bugün. Üzerinde de benim favori peynirli kremam. Çok uzatmadan tarife geçiyorum.


Vişneli ve Limonlu Cupcake


Cupcake Hamuru:

Malzemeler:
  • 2 büyük boy Yumurta
  • 1.5 su bardağı un (hamur cıvık gelirse biraz eklersiniz, ymurtaların boylarından dolayı fark ediyor çünkü)
  • 2 limonun kabuğunun rendesi+2 kaşık toz şeker
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Varsa 3 kaşık labne peyniri veya süzme yoğurt(kullanmasanız da olur tabi ki)
  • her cupcake için 3-4 tane olacak kadar vişne
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Vanilya
Hazırlanışı:

175C'ye fırını ısıtın.

  • Ön hazırlık olarak: Limon kabuklarını 2 kaşık toz şekerle elimizle iyice ovalamamız ve limonun tüm aromasını ortaya çıkarmamız lazım. 2-3 dakika bu şekilde toz şekerle limonu ovalayın. (Bunu çok önce en sevdiğim Türkçe yemek bloglarından biri olan Cafe Fernando'da okumuştum. O tarif başkaydı ama limon bu yöntemle aromalandırılıyordu.)


  • Vişneler kekin dibine çökmesin diye önceden una bulayın.

Klasik kek yöntemimizi kullanıyoruz:

  1. Yumurtaları ve şekeri bir iki dakika orta devirde çırpın. Yağı, yoğurt veya peyniri ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 
  2. Karışımın üzerine unu ve kabartma tozunu eleyin ve limon kabuklarını ekleyip yavaşca topak kalmayana kadar karıştırın.
  3. Hamuru muffin kalıplarına paylaştırıp üzerine 3-4 tane vişne bırakın. Önceden ısıtılmış 175 C fırında 15-20 dakika kadar pişirin.


Peynirli Krema:

  • 1 paket (200 gr iyice süzülmüş labne peyniri)
  • 1 Paket (200 ml) soğutulmuş süt kreması
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • varsa 1 çay kaşığı kadar krema sertleştirici
  • (isterseniz biraz limon kabuğu da ekleyebilirsiniz)
Hazırlanışı:

1. Süt kremasını hızlı devirde hacmi iyice artana kadar çırpın.
2. İçerisine Labne peynirini ve 1 bardak pudra şekerini ve krema sertleştiriciy (yoksa nişasta işinizi görebilir) ekleyin ve 4-5 dakika, kıvamı krema torbasından sıkılacak kadar sertleşene kadar, çırpın. 

3. Kremanın yeterince katılaştığından emin olunca krema sıkma torbasına yerleştirip soğuk cupcakelerinizin üstünü kaplayın.

28 Mart 2013 Perşembe

Beyaz Çikolata Dolgulu, Çikolata Kremalı Vanilyalı Cupcake


Bu cupcakeleri annemin canı kahvenin yanına bir şey istedi diye pişirmiştim. Normalde tatlı, pasta pek sevmeyen annem benimle kalmaya başladığından beri öyle bir alıştı ki sormayın. Benden çok tüketiyor. Kendisi kakao çok sevmediği için keki de dolguyu beyaz yaptım ama yine dayanamayıp üst süsleme kremasına biraz sütlü çikolata ekledim.

 

Hemen tarife geçelim:
Ben bu tarifin 1/4'ünü yaptım. Yani 1 yumurta ve diğer malzemelerin dörtte birini kullandım ve 4 tane cupcakeim oldu. siz de 14-16 tane cupcake elde edersiniz.

Cupcake Nasıl Doldurulur?

cupcake içi nasıl doldurulur, cupcake krema dolgu

Cupcake sevmeyen var mı bilmiyorum ama ben bayılırım. Özellikle de içi dolgulu olanlara :) Bazen üşenip içini doldurmadan direkt süsleme aşamasına geçsem de çoğunlukla dolgulu yapıyorum cupcakeleri. Red Velvet cupcake, Vanilyalı beyaz çikolata dolgulu cupcake, Beyaz çikolata dolgulu browni cupcake, Çok Çikolatalı Cupcake çilek dolgulu çikolatalı cupcake... Uzar bu liste ama o keki ısırıp içindeki kremayla karşılaşınca hissedilen şey çok güzel değil mi? O cupcakein içinden akan krema görüntüsü bile yetiyor. (tarifleri için üzerlerine tıklamanız yeterli)



Eh, hepimiz seviyoruzdur dolgulu kekleri ama asıl iş cupcakeleri nasıl dolduracağımızda. Google'dan "cupcake nasıl doldurulur, how to fill cupcake" gibi arattığınızda zaten karşınıza hemen hemen 3 yöntem çıkıyor. Hepsini açıklayacağım zaten ama bir de annemle küçükken yaptığımız bir yöntem vardı ve onun sonucunca kendinden dolgulu cupcakelerimiz çıkardı fırından. Çoğunuzun tahmin edebileceği gibi hamurun örtasına pişirilebilen bir krema koyardık. Özellikle muzlu olanlarına bayılırdım bu minik keklerimizin. Ben henüz öyle pişirmedim hiç, ama belki yine muzlu olanlardan denerim.

Cupcake nasıl doldurulur demiştik ve 3 yöntemi olduğunu söylemiştim. Ben en çok kullandığım yöntemi fotoğraflarla açıkladım, size de onu tavsiye ederim. Diğerlerini de anlatacağım yine de.

27 Mart 2013 Çarşamba

Beyaz Çikolata Dolgulu Brownie Cupcake

beyaz çikolata dolgulu browni cupcake

beyaz çikolata dolgulu browni cupcake


Bunları dün pişirdim, sırf iç dolguyu denemek için. Beklediğimden iyi oldu diyebilirim, çünkü ben beyaz çikolata dolgusundan dolayı bana aşırı tatlı gelir diye düşünüyordum ama öyle olmadı. Keki klasik browni keki, içine de beyaz çikolatalı ganaj doldurdum.

Browni olduğu için pofuduk ve çok kabaran bir kek amaçlamadım ben, o yüzden her cupcake kalıbına 1.5-2 yemek kaşığı hamur koydum. Muffin gibi kocaman olmasına gerek yok bence, böyle daha iyi gibi geliyor bana.

Bir dahaki Cupcake denememde Cupcake nasıl doldurulur, cupcake dolgusu nasıl yapılır onları da fotoğraflayıp aşama aşama anlatacağım. Doldurma aşamasını gece yaptığım için fotoğraflama imkanım olmadı.

Beyaz Çikolata Dolgulu Browni Cupcake

beyaz çikolata dolgulu browni cupcake


Brownie Hamuru

Yaklaşık 15 cupcake çıkar diye tahmin ediyorum, hamuru ne kadar koyduğunuza bağlı.

25 Mart 2013 Pazartesi

Vişneli Brownie


vişneli soslu brownie tarifi

Benim kadar yemek yiyen bir insanın en azından 120 kilo olması lazım. Sanırım hala obez olmadığım için şanslıyım. Obezliği de geçtim kilo bile almıyorum artık bünyem o kadar tatlı ve yemeğe nasıl alıştıysa. Bir gün içinde neler yediğimi yazsam siz bile şaşırırsınız ama yazmam gereken bir Vişneli Brownie Tarifi var elimde. Fotoğraflarını da çektim hazır. Bol fotoğraflı bir gönderi olacak bu.

vişneli soslu brownie tarifi


Brownie, bol çikolatalı, içi nemli dışı hafif kıtır olmalı. İçinde ne olacağıysa hayal gücüne kalmış heralde. Ben nefret etsem de marshmellow koyan bile var. Bugünkü browniemiz vişneli. Hatta ekstradan vişne soslu. Vişne sosunun kullanım şekli size kalmış; ister kullanmayın sadece vişneli brownie yapın, ister brownie ye vişne koymayın üzerinde sosla servis edin, isterseniz hem soslu hem vişneli... :)

21 Mart 2013 Perşembe

Beyaz Çikolatalı Çilekli Rulo Pasta

çilekli beyaz çikolatalı rulo pasta tarifi

Karamelize Muzlu Rulo Pasta deneyiminden sonra iyice alıştım bu rulolama olayına. Normalde katlı pastaları daha çok seven biriyim, ne kadar çok kat o kadar iyi benim için ama çok sevdim rulo pastayı da. Eskiden yediğim tek kişilik üstü kaplamasız ruloları hatırlatıyorlar bana. Bir de yakın zamanda tanıştığım bir arkadaşımın deyimiyle annelerimizin küçükken yaptığı, kakaolu-beyaz rulo kurabiyeleri.

Bu pasta da yine pişen bir krema kullandım kıvamının istediğim gibi olmayacağını bile bile, ama lezzeti istediğim gibi oldu:) Bir dahakine içine ganaj gibi daha kıvamlı bir krema kullanacağım ve muhtemelen çikolatalı olacak, nasıl olduğunu hep beraber görürüz o zaman. Daha rahat sarılacağına ve daha şekilli duracağına inanıyorum. Tabi ki bu pişen kremalarla da sert kıvamlı bir krema elde etmek mümkün, ama o zaman da bana az sütle pişirlmiş ve katılaşmış pudingi hatırlatıyorlar, nişasta yiyorum gibi hissediyorum. 

19 Mart 2013 Salı

Karamelize Muzlu Rulo Pasta


Karamelize muzlu rulo pasta yapımı tarifi

Geçen gün birisi "muzlu rulo tarifi" koysan demişti bloga, ben de dolaptaki kilolarca muzla ne yapacağımı düşünüyordum o sıra. Babam eve gelince resmen sanki 5 çocuklu bi aile dolabı gibi dolduruyor dolabımı ve ben bitiremeden yarısından çoğu bozulup gidiyor aldıklarının. Bu muzlara da aynısı olsun istemedim, aslında aklıma başka bir şey daha vardı hem onu denedim hem de tarifini yazdığım karamelize muzlu rulo pastayı. Böylece hayatımın ilk rulo pastasını da yapmış oldum.

Tahminimden çok daha kolay bir işmiş rulo pasta olayı ama ilk olunca illa ki hatalar oldu ve şöyle yapsam daha iyi lurmuş dediğim noktalar da var. Hepsini yzacağım benim gibi tecrübesizler için, merak etmeyin :)

16 Mart 2013 Cumartesi

Brownie Cheesecake Tarifi


brownie cheesecake tarifi recipe

Baştan belirteyim, bu brownie tabanlı bir "cheesecake tarifi" değil. Klasik brownie hamuru üzerine dökülmüş cheesecake kreması ile pişirilmiş pek lezetli bir brownie aslında.  Ben peynirle çikolatayı çok yakıştırdığım için buna da bayılıyorum. Ne cheesecake kadar yoğun bir peynir ne de sadece brownie gibi tamamen çikolata tadı var. Bence gayet dengeli. *Daha sonra bizi çikolataya boğan, yoğun, tam anlamıyla gerçek bir brownie tarifi eklemeyi düşünüyorum tabi ki fotoğraflarıyla beraber.*

brownie cheesecake tarifi recipe

Aynı zamanda benim gibi dışarıda yediği, "çikolatalı cheesecake" diye önüne gelen incecik kakaolu tabanlı ve 5-6 cm kalınlığında yapay ve yağlı beyaz cheesecake kremasından oluşan bayık ve lezzetsiz şeyi sevmeyenler için de ideal.  

14 Mart 2013 Perşembe

Güveçte Kuru Fasulye



Ta da! İşte ilk kuru fasulyem. Evet kuru fasulye yapmayı bilmiyordum ben, hiç yapmamıştım. Çok da sevdiğim bir yemek aslında özellikle cacık ve pilavla beraberse en sevdiğim yemeklerden biri haline dönüşebilir. Tabi 5 yıldır yalnız yaşadığımı da düşünürsek, ya ailemin yanındayken ya da dışardan söylediğim zamanlar yiyebildim. Ah, bir de kuru fasulyeciler var ve bazıları gerçekten iyi yapıyorlar. Hiç yapma ihtiyacı duymamıştım kısacası bu yemeği, ama hazır annem şu sıralar benimle kalırken yapalım dedik. Hem ben öğrenirim, hem de benim gibi bilmeyenler için adım adım fotoğraflı bir tarif yayınlarım dedim.

Biz özellikle güveçte yaptık, tencere ve düdüklüye göre çok daha lezzetli ve güzel kıvamlı oluyor bence güveç yemekleri. Ayrıca yine ben kuru fasulye de yeşil biber, domates falan sevmediğim için sadece kurufasülye pişirdik, etleri de yine güveçte ayrı olarak sote yapmıştık sonradan ekledik. Benim gibi yemekte et kokusu sevmeyenler için oldukça faydalı bir yöntem :) Siz biberli, domatesli falan yapmak isterseniz onları da çiğden koymanız gerek. Yani soğan ve fasülyenin konulduğu zaman ekleyebilirsiniz tencereye. Et de aynı şekilde, bizim yöntemde hepsi bir arada, aynı anda çiğden pişirilmeye bırakılıyorlar.

Fasulyeyi önceki geceden ıslatmadık, yemeği yapmaya başlamadan önce 20 dakika kadar suda haşladık yetti. Gaz falan yapmadı yani korkmayın :)

Kırmızı Kadife Cupcake (Red Velvet Cupcake)


red velvet cupcake tarifi recipe

Türkiye'de hemen hiçbir yerde rastlamadığım kırmızı kadife kek, orijinal haliyle red velvet cake, Amerikan kökenli aslen kırmızı rengini kakao ve içinde kullanılan bir tür asetik asit (biz sirke de kullanabiliriz), buttermilk ve kakaounun tepkimesinden alan pofuduk, haliyle kırmızı ve genelde peynirli kremayla sunulan; bence görüntüsü göze oldukça hitap eden bir kek. Ne zamandır da aklımdaydı yapmak, ama bir türlü bütün bir pastayı bitirebilecek kişi sayısına ulaşamadığımızdan erteledim de erteledim. Baktım olacak gibi değil, cupcake olarak 3-4 tane yaptım malzemelerin oranlarını azaltarak. Sonuçsa gayet başarılı oldu :)

Öncelikle kırmızı gıda boyasına ihtiyacınız olacak çünkü doğal yollardan bu kakaouyu kırmızıya dönüştürmek için dutch process cocoa, buttermilke ihtiyacınız var. Haliyle bunları da bulmak pek kolay değil. O yüzden gıda boyasına karşıysanız, biraz zor. Pancarla falan böyle bir renk elde edilir mi bilmiyorum.

kırmızı kadife kek tarifi

kırmızı kadife kek tarifi

kırmızı kadife kek tarifi


Unsuz Çikolatalı Chili Turta


Unsuz Çikolatalı Pasta Kek

Ne zamandır unsuz çikolatalı pasta tarifini denemek istiyordum en sonunda bugün can sıkıntısından yaptım. Orijinal tariften biraz farklılıklar var yine kendi zevkime göre değiştirdiğim. Bir de ben yarım boy yaptım, ondan fotoğraflarda ince, zaten çok kabaran bir şey değil. Zenginleştirmeye açık bir tarif olduğu için daha sonra da deneyeceğim, birazdan okuyacağınız tarif sanırım en basit hali. Gerçekten italyan usülü olanları falan da var araştırdığım kadarıyla, onlar da zamanla denenecek. Ben bu tariftekini biberli yaptım. Yani "chili chocolate cake" Siz elbette bibersiz yapabilirsiniz. Benim biber eklememin sebebi ise biberli çikolatayı çok sevmem. Denediniz mi bilmiyorum ama Lindt'in ve adını şu an hatırlamadığım organik bir çikolata markasının var Migros ve Macrocenter'larda. Aynı zamanda Divan Pastanesi'nde de denemiştim, ilginizi çekerse siz de deneyebilirsiniz.

Unsuz Çikolatalı Pasta Kek

Öncelikle Unsuz çikolatalı kek yapmaya başlamadan önce bilmeniz gerekenler:

12 Mart 2013 Salı

Gökkuşağı Kek Denemesi









Şu an tarifini vermem ne kadar doğru olur emin olamadığımdan tarif yok :) Kesin ve sürekli tutarlı bir yöntem ve tarif bulunca tabi ki tarifini yayınlayacağım ama yine de yapmak isterseniz yapmanız gereken cupcake için sevdiğiniz bir sade kek hamurunu gıda boyaları ile renklendirip, her renkten sırası ile kalıplara doldurmak. Bir dahakine adım adım koyacağım zaten tarifi, malzemeleri ile fotoğraflı bir şekilde. Şimdilik bir heves yaptım o yüzden paylaşıyorum.

En doğru keki ve kremayı ve tabi ki yöntemi bulduğumda ayrıntılı bir şekilde blogda anlatacağım.

7 Mart 2013 Perşembe

Çok Çikolatalı Cupcake

çikolatalı cupcake


Aslında rainbow cake, yani gökkuşağı kek yapmak istiyordum uzun zamandır ama gıda boyası alabilmek için Sirkeci'ye gitmem çok zor şu sıralar. Buralarda da bulamadım, öylece bekliyordum gidebilsem de bir an önce yapıp, tarifi paylaşabilsem diye. Bu sabahsa canım çok fena çikolatalı bir şeyler istedi,  çikolatanın kendisini yemek kesmeyecekti belli ki sufle mi yapsam, turta mı diye düşünürken cupcake yapmaya karar verdim. 

çikolatalı cupcake


Çikolatalı cupcake tarifinde kek için turta hamuruna benzer bir hamur kullandım, yumuşacık geniş dokulu güzel bir kek oldu. Krema içinse bol çikolatalı ganaj yaptım, attım dolaba. Süsleme kısmında ise talihsizlikler birbirini kovaladı. Dün yenisini aldığım için attığım eski krema süsleme ekipmanından af diliyorum sizlerin huzurunda, çok büyük bir hata yaptım ühü. Son aldığım slikon torbanın aşırı dar duyları ve ağzı kremayı sıkamadılar. Kendi yöntemlerimle çözdüm am görsel olarak pek iyi olmadı tabi. Neyse olsun o kadar, ortaya çok leziz bir ikili çıktı sonuç olarak. 

Siz ganaj yerine, buttercream, çikolatalı kremşanti falan da kullanabilirsiniz. Ganajı önceden yapın mutlaka, yoksa kıvamı çok cıvık kullanmak zorunda kalırsınız. Mümkünse bri gece önceden yapın hatta. 

Çikolatalı Cupcake Tarifi


çikolatalı cupcake



Çikolatalı ganaj

  • 200ml sıvı süt kreması
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 100 gr mümkünse %70 kakaolu bitter çikolata
  • Bir tutam tuz
  • 1 tutam tarçın (tercihen)

Hazırlanışı:
1. Çikolataları parçalara ayırın.
2. Kremayı derin bir tavada veya sütlükte kaynamasına izin vermeden ısıtın. 
3. Isınan kremayı ocaktan alıp içine çikolataları, tuzu ve tercihen tarçını ekleyin ve tahta spatula veya çırpacak ile karıştırın, sonra mikser ile 2-3 dakika çırpın.


4. Ganajı soğuması için buzdolabına alın. Krema torbası ile sıkılacak kıvama hemen gelmeyecek, bu yüzden önce ganajı yapmaya özen gösterin ve iyice soğutun. İmkan varsa geceden yapıp sabah kullanabilirsiniz.





Çikolatalı kek: (isterseniz bu tarifteki keki de kullanabilirsiniz)

  • 100 gr. yumuşak tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 kahve fincanı oda sıcaklığında süt veya süt kreması
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay bardağı damla çikolata veya benmari usulü eritilmiş bitter çikolata
  • bir tutam tuz


Hazırlanışı

  • Tereyağı, yumurta ve şekeri homojen olana kadar çırpın ama karışımın kabarmamasına özen gösterin.
  • Erimiş çikolata kullanacaksanız çikolatayı, unu, kakaoyu, tuzu, kabartma tozunu, sütü veya kremayı da ekleyip yine hamuru çok kabartmadan karıştırın.
  • Hamurunuzu cupcake kağıtlarına veya kalıplara eşit miktarda dökerek yaklaşık 20 dk 175 C'de pişirin. 
  • Dikkat edin, hamur çok kurumasın bu yüzden çok pişirmemeye özen gösterin.
  • Pişen kekleri fırından alıp soğuttuktan sonra, içlerini isterseniz kremayla doldurun ve daha sonra cupcakelerinizin üstünü krema ile kaplayın.

çikolatalı cupcake

çikolatalı cupcake





6 Mart 2013 Çarşamba

sensiz olmaz


Müslüm Gürses'in benim çok özel bir anlamı olduğunu söyleyemeyeceğim adam sırf öldü diye, ama şu şarkının benim için çok büyük anlamı var, hep olacak. Bana hep çok sevdiğim birini hatırlatacak. Siz de seversiniz belki, belki sizin için de anlamı olur. 

5 Mart 2013 Salı

Kremalı Bonfile ve Fırında Mantar



kremalı et tarifi

Bir süre ev dışında kaldığımdan bir süredir de annem yanımda olduğundan yaklaşık 1 aydır yemek yapmıyorumdur. Annem sağ olsun, ne istesem pişiriyor, ev dışındayken de zaten 3 öğün yemeğim geliyordu, beğenmezsem dışarıdan getiriyorlardı. Ama baktım bugün babam bir sürü mantar ve et almış, onların hafif yemeklerini yapmalarını bekleyip kendime şöyle lezzetli kremalı bir bonfile ve kaşarlı mantarla ziyafet çektim.

Denemek isterseniz az malzeme ile hem çabucak hem de çok lezzetli yemekler elde edeceksiniz.

Bu yemeğin yanına bence güzel tercihen zeytinyağı veya buharda pişmiş bir pirinç pilavı da yakışırdı. Krema, kaşar ve parmesandan dolayı tereyağlı pilav aşırı ağır gelirdi sanırım.  Ben zaten çok aç olmadığımdan hiç girişmedim o işe.

Genelde et veya tavuk sosunu kremalı yapıyorsam içine sebze eklerim, ama bu sefer sadece kremalı yemek istedim nedense. Çok uzatmadan tarife geçiyorum, fotoğraflar gün ışığında olmadığın pek iyi değiller, idare edin. :)

Kremalı Bonfile


  • 4 adet mümkünse oda sıcaklığında bonfile veya antrikot
  • 1 paket süt kreması
  • 1 yemek kaşığı balzamik sirke
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • tuz, karabiber, maydanoz
etleri marineedilmiş almadıysanız, her iki tarafına tuz ve karabiber dökerek 1 yemek kaşığı zeytin yağı  dökülmüş tavada iki tarafı da pişecek şekilde pişirin. Eğer elektrikli ızgaranız varsa onda da yapabilirsiniz.

etler piştikten sonra, aynı tavanın yağını biraz süzüp kremayı, sirkeyi ve soya sosunu ekleyip krema kaynayana ve hafif kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Dikkat edin krema çok pişerse sadece yağa dönüşüyor. :)

Seviyorsanız üzerine maydonoz veya roke ekleyebilirsiniz.


Fırında Kaşar ve Parmesan Peynirli Mantar

  • Tepsinizi dolduracak kadar mantar
  • Mantar adedi kadar küp kaşar dilimleri veya 1 su bardağı kaşar rendesi
  • Rendelenmiş parmesan
  • 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • tuz

Mantarları yıkayıp saplarını ayırın. (sapları daha sonra başka yemekler için kullanabilrsiniz)

Biraz kuruduktan sonra zeytinyağı ile yağladığınız fırın tepsisine dizin 200C fırında 15-20 dakika mantarlar hafif kızarana kadar pişirin. 

fırında kaşarlı mantar

Daha sonra fırından alın ve üzerlerine 1'er küp kaşar ekleyin. İsterseniz parmesanı da şimdi ekleyebilrsiniz ben 10 dakika daha böyle pişirip bir de parmesanla pişirip parmesanlar çok yanmasın diye.

fırında kaşarlı mantar


fırında kaşarlı mantar

Peynirler de kızardıysa mantarlarınız da hazır. 

Etle beraber sunacağınız gibi sade de tüketebilirsiniz.



4 Mart 2013 Pazartesi

Sıcak Çikolata (Belçika Usulü)



 

Kahve olmasa ne yapardım acaba..? Şimdiye kadar hep imdadıma yetişti sağ olsun kendisi. Sıcak, koyu bir filtre kahve kadar rahatlatan ne var beni bilmiyorum. Yanında da bir parça çikolata olsa fena olmaz tabi. Kurabiyeye de tavım. Farketmez işte, şekersiz, sütsüz sade filtre kahve olsun da eşlik edenleri sorun değil. Bu kadar sevmeme rağmen içemiyorum bu aralar. İçindeki kafein son geçirdiğim rahatsızlığı tetikliyor ve bir de ilaçlardan mahvolmuş midemi daha da kötü yapıyor. Özellikle kitap okurken, ders çalışırken ya da bilgisayarda çizim yaparken ne güzel giderdi. Neyse merak etmeyin, bu bir kahve yazısı değil, hemen hemen kahve kadar çok sevdiğim diğer içecek olan sıcak çikolata tarifi vereceğim bir yazı. Bugünkünün yanında minik kalpli beyaz çikolatalar ve hershey's'in kurabiyeli beyaz çikolataları vardı.



Bakın size içebileceğiniz en güzel sıcak çikolatalardan birini vaat ediyorum. Bir iki tarifim daha var, onlar sonra. Özellikle dışarıda içtiğiniz yavan ve şekerden bayan sıcak çikolatalardan veya evde yaptığınız hazır toz karışımlardan bıktıysanız ilaç gibi gelecek emin olabilirsiniz.

2 Mart 2013 Cumartesi

Pesto Sos


pesto sos tarifi
pesto sos tarifi
Red pestoyu bayıla bayıla yerim ilk seferden beri hem de her şeyle ama pesto genovese yani yeşil pestoyu ilk yediğimde midemin bulandığını hatırlıyorum, hazır bir sos olduğundan biraz yapay ve aşırı ağırdı. Sonra sonra çok sevmeye başladım ama hep hazır tükettim yine, tabi daha iyi markalarla. En son kendim yapayım şundan bir sürü, atayım buzluğa yerim bol bol dedidiğimi hatırlıyorum. Sonrası malum, market yolu göründü. Parmesan, fesleğen, fıstık, sarımsak dolu poşetlerle döndüm eve ve bir kaç yerden pesto tarifini ve nasıl yapıldığını okuyup hemen yapmaya başladım. Tabi o zamanlar fotoğraf makinamı yeni elden çıkarmış, henüz yenisini almamış olduğumdan yapılış aşaması adım adım fotoğraflanmadı. zaten blog fikrim de yoktu, olsa bile fotoğraflamayabilirdim. Telefonla çekilmiş bir kaç fotoğraftan iyi olanları ekleyeceğim yine de.

Pesto sos tarifi için araştırma yaparken bir kaç tüyo da gördüm ama

1 Mart 2013 Cuma

Friday evening, the blood still on my head.


Bu parçanın benim için anlamı büyük, yıllardır bıkmadan usanmadan dinlerim. Çok güzel anılarımı da hatırlattığı gibi kötü zamanlarda da hatırası var. Ben çok seviyorum ve siz de sevin isterim. Bu yüzden artık burdan çok sevdiğim eserleri de paylaşacağım, belki birinin çok güzel bir şeyi dinlemesine vesile olur.

Ev yapımı nutella- II



Evde nutella, ev yapımı nutella, ev yapımı çikolatalı fındık kreması ne derseniz artık bu benim 89324098450. yapışım sanırım.  Ezbere gayet istediğim gibi bazen biraz içerikte oynayarak keyfime göre yapıyorum artık. 12 şubatta yapmıştım bunu, fotoğrafları ancak atabildim bilgisayara.

Daha önce ev yapımı nutella tarifini vermiştim zaten. Bu da aynı ev yapımı nutella tarifinden. Gördüğünüz gibi kendisinin kıvamı tam sürmelik. Tadı da bence nutellanın kendisinden çok daha güzel ve hafif. Bence daha da sağlıklı. Tarifi, malzemeler ve hazırlanışı fotoğraflarla beraber aşama aşama bu linkte. O zaman gün ışığında fotoğraflama şansım olmamıştı, şimdi gün ışığındaki görüntüsünü de görünce gerçekte neye benzediği anlaşılıyor.

Denemenizi tavsiye ederim, zaten yarım saatlik bir işi var ve kolay. Özellikle ilk hazırlandığındayken sıcacık oluyor ki en nefis hali o galiba :) ama yine de buzdolabında saklamak gerek yaz-kış, içinde süt var çünkü. 1 hafta ömrü var, tüketebileceğiniz kadar yaparsınız.

Eğer ev yapımı nutella (kakaolu çikolatalı fındık kreması) tarifini denerseniz sonuçları benimle de paylaşırsanız sevinirim. :) tarif için tıklayın.


Unutmadan bu  nutella tarifi David Lebovitz amcamızın "homemade nutella recipe" adlı çikolatalı fındık kreması tarifinden uyarlama. Kendim uydurmadım yani, oldukça güvenilir :)