10 Şubat 2013 Pazar

Çikolatalı Çilekli Cupcake





Bu Frenklerin cupcake dedikleri bizimse... biz ne diyoruz buna? Kağıtta kek derdi ben küçükken annem, şu an türkçesi nedir bunu bilen var mı? Neyse bizim de kapkek dediğimiz bu güzel görünümlü kekleri ne zaman görsem şirinlerde obur şirin'in yaptığı şirin çileği pastaları gelir aklıma. O zaman da o görüntülerini çok severdim şimdi de.

Dışarda yediğim cupcakelerin neredeyse hiçbirini sevemedim. Kremasını beğensem keki kuru oluyor, keki nemli olsa kreması buttercream denilen cinsten yağlı bir krema. Hibçirini bitiremedim bile. Tabi bunların yanında küçüklükten beri annemin yaptıkları ve benim yaptıklarım var. Biz ev usülü yapıyoruz tabi ki, üstüne puding döktüğümüz de oldu, içini vişne sosuyla doldurduğumuz da.



Benim bugün vereceğim tarifte ise hem vanilyalı beyaz hem de çikolatalı yumuşacık, nemli minik keklerimiz ve çilekli kremalarımız var.

Çikolatalı kekte hem kakao, hem çikolata kullanıyoruz daha yoğun çikolata tadı için. Beyaz kek ise sade. Süt kreması veya Labne peyniri sayesinde de nemli ve yumuşak dokulu keklerimiz oluyor. Tereyağı yerine sıvıyağ kullanırsanız kekler daha da yumuşak olur.

Strawberry Curd, bunun türkçesi yok sanırım. Yani curd kısmının. Ben burda dolgu kreması diyeceğim.  Curd, şekerli veya şekersiz olarak tüketilebiliyor. Kahvaltıda, kızarmış ekmeklerle, pasta ve kek dolgularında, cheesecake ve tart üstüne kullanılıyor. Kısaca kullanım alanı size kalmış diyebilirim. Bu arada hemen her meyvenin curd'unu yapabilirsiniz.





Çilekli Kaplama Kremasını ise, ben kendi zevkime göre yaptım. Normalde cupcakelere butter cream denilen bolca tuzsuz tereyağ, peynir ve şekerle yapılan bir krema kullanılıyor genelde. Ben ikisinin de tarifini ve malzemelerini yazacağım, zevkinize göre birini yaparsınız.

Süslemek için evde sadece granüller vardı, onları kullandım bu yüzden. Annemle babam çok tüketmedikleri  için pasta-tatlı işleriyle ilgilenen yok bu yüzden malzeme de burda marketten alabildiklerim. Dr Oetker'in pasta süslerini kullandım. Siz bulabilirseniz daha tatlı süsler kullanın.

Minik cupcakelerimiz kendilerinden beklemediğim kadar kabardılar.

Bu tariften kullandığınız kağıt kalıplara göre 10-15 tane cupcake çıkar. Yine de fazlasını bulundurun ne olur ne olmaz :)

Süslemek ve doldurmak için krema sıkma ekipmanına ihtiyacınız olacak, unutmayın. (İsterseniz kaplama kremasını elle de sürebilirsiniz tabi ki bir kaşık veya spatula yardımı ile. İçini doldurmak içinse keklerin içini oyup, curd doldurabilirsiniz.)



Çikolatalı kek için:

  • 3 su bardağı un (gerekirse eklersiniz, çok koyu olmamasına dikkat edin)
  • 4 yumurta
  • 3 yemek kaşığı labne peyniri veya 1 çay bardağı süt kreması veya 
  • 1 su bardağı şeker (tadına bakıp sonra biraz pudra şekeri ekleyebilirsiniz az gelirse)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 100 gr %70 kakaolu bitter çikolata veya 1.5 çay bardağı damla çikolata
  • 3 yemek kaşığı koyu renkli kakao
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı sıvıyağ, veya 1 çay bardağı sıvıyağ+100 gr tereyağ veya 200 gr tereyağ















Strawberry Curd- Çilekli dolgu kreması 

  • 13-15 tane çilek,
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1 limon kabuğu
  • yarım limonun suyu
  • 100 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • vanilya


Çilekli Peynirli Cheesecake Kreması

Burda tercihi biraz size bırakıyorum, ben süt kreması+krema sertleştiri kullandım. Kremşanti veya tereyağ tercih etmemenin sebebi bana ağır gelmeleri.


  • 200 gr labne peyniri (süzülmüş)
  • 4 kaşık çilek reçeli veya 10-12 tane çilek+4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 200 gr tuzsuz tereyağı 

Buttercream yapmak istemezseniz  tereyağ yerine
  • 1 paket süt kreması (200ml) +4 yemek kaşığı pudra şekeri+ paket krema sertleştirici veya 1 paket kremşanti ve süt

Hazırlanışı:

Çikolatalı kek

Çikolatayı eritip kullanacaksanız kremayı bir kapta ısıtıp içine çikolataları atın, çikolatalar eriyinceye kadar ısıtmaya devam edin.

Derin bir kapta yumurta ve şekeri en az 5 dakika çırpın. Daha sonra labne peynirini, tuzu, vanilyayı ekleyin ve 1 dakika kadar düşük devirde çırpın. 


Unu ve kabartmatozunu ayrı bir kapta tercihen eleyin veya karıştırın. Kuru karışımı 2 seferde ekleyin ve çok çırpmamaya özen gösterin. (Mixerin düşük devri veya spatula yardımı ile)


hamurunuz şu an sade, bu hamurun yarısını cupcake kağıtlarına 2 veya kalıbın büyüklüğüne göre 3 kaşık olarak paylaştırın. kalan yarısına kakao ve çikolata katacağız.


sade hamuru paylaştırdıktan sonra, damla çikolata veya oda sıcaklığına gelmiş kremalı karışımı, tarçını, kakaoyu ve 1 yemek kaşığı su ekleyerek kakao ve çikolata tamamen dağılıp hamurun her yeri kahverengi olacak şekilde çırpın ve kalanları da cupcake kalıplarına dökün.



Keklerinizi 15-25 dakika 200C önceden ısıtılmış fırında pişirin.


(Eğer tüm keki çikolatalı yapmak isterseniz yumurtalı karışıma yarım ölçü unlu karışım yarım ölçü de çikolatalı karışımdan ekleyerek yine iki seferde homojen olana kadar karıştırın.)

Strawberry Curd
Çilekleri rendeleyin veya rondoda çekin. Yumurtayı bir kasede iyice çırpın.

Çilekleri tereyağı ile beraber küçük bir tencerede 2-3 dakika ısıtın. Daha sonra içine şekeri, 1 yemek kaşığı mısır nişastasını (ben tambuğday unu kullandım) limon suyunu, limon kabukları ve vanilyayı ekleyin. 2-3 dakika daha bu şekilde pişirdikten sonra çırpılmış yumurtayı yavaş yavaş ekleyip, sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha pişirin. soğumaya bırakın.





Çilekli Kaplama kreması:

Eğer tereyağ ile butter cream yapacaksanız: yağ ve peyniri mikser yardımı ile krema gibi olana kadar iyice çırpın. Limon kabuğu, pudra şekeri ve çilek püresini veya reçeli ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın. Kekleriniz soğuyana kadar bunu da dolapta skalayın.

Yağsız yapacaksanız:
Süt kremasını pudra şekeri ve sertleştirici ile 3 dakika çırpın. Süzülmüş labne peynirini ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın. İ içine çilek püresi veya çilek reçelinin sıvı kısmından 4 kaşık ekleyip 1- dakika daha yavaş devirde çırpın.




Keklerinizi fırındna alıp soğuttuktan sonra, krema sıkma torbasına çilekli dolgu kremasından doldurup keklerin içine sıkarak doldurun. Daha sonra Kaplama kremasıyla yine sıkma torbasının istediğiniz bri başlığını kullanarak keklerin dışını kaplayın. (dışarıdan başlayarak spiral çizeceksiniz.)


Krema ile kaplanmış keklerin üstünü dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.





6 yorum:

  1. yummyy...:)
    çookk güzelll görünüyor..
    aklım başımdan gitti ki..
    elleriniize sağğlık..
    sevgilerimle..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, blogunuza bayıldım ayrıca :)

      Sil
  2. güzel çilek bulur bulmaz yapıcam bunu!

    YanıtlaSil
  3. merhaba, tarif çok güzel gözüküyor ellernize sağlık yalnız vanilya olarak toz mu şurup mu yada özünü mü kulladığınızı ayrıca kek ve curb için olan miktarlarını yazabilirmisiniz lütfen. içerikte bulamadım bende şurup var ve ilk kez yapıcam ne kadar koymam lazım ?

    YanıtlaSil
  4. ayrıca bir sorum daha olucak; krema sertleştirici nedir nasıl kullanılır pek anlayamadım kremşanti de olur demişsiniz o zaman çok cıvık olmaz değilmi biraz sert dursun kreması istiyorum ama bende sizin gibi buttercream pek sevmiyorum napim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kremşanti kullanacaksanız sadece süt ile çırpacaksınız. Krema sertleştricisi yok sanırım artık Türkiye'de ben hiç bulamıyorum. Vanilya sıvı ise 2 çay kaşığı kullanabilirsiniz.

      Sil