7 Aralık 2014 Pazar

Biscoff Ganajlı Brownie / Speculoss Brownies




Speculoos Belçika kökenli, baharatlı karamelize bir bisküvi. Yapmayı hiç denemedim çünkü bence Lotus bu işi benim yerime yapıyor gayet iyi bir şekilde. Hem de açıkçası öyle karamelize edebilir miyim emin olamıyorum. Bu yüzden her Macro Center ve Migros ziyaretimde paket paket alıyorum. Bizde çay-kahveyle çok seviliyor Lotus Biscoff.

Brownie ise çok ağır gelir bana, çok yiyemem. Çok da sevdiğim aradığım söylenemez, nadir canım çeker. Bu yüzden çok yaptığımı söyleyemem. Dün evdeki biscofflarla ne yapsam diye düşünürken brovni yapmak geldi aklıma. Biscoffları toz haline getirip, biraz yağ ile sürülebilir kıvama mı getirsem diye düşündüm önce ama sonra biscofflu ganaj yapmak geldi aklıma. Kurdum hepsini bir şöyle kafamda, tamam alt kısmı klasik, nemli brownie olacaktı üstü de biscofflu ganaj. Peki ya onun üstü? Acaba dedim Cafe Fernando tarzı bir dantel mi giydirsem ama vaz geçtim hemen çünkü ekrar bir kat daha çikolata ile bayamayacaktım kendimi.



23 Ekim 2014 Perşembe

Balzamik ve Vişne Ekşisi ile Fırınlanmış Havuç





Pasta ve tatlı yaptığım kadar yemek yapamıyorum. Tek başıma yemek yemeyi sevmediğimden sanırım, teksem çoğunlukla dışardan söylüyorum. Cheeseburger, çin yemeği... Bilmiyorum, iyi yapılmış bir cheeseburgeri birçok ev yemeğine tercih edebilirim sanırım, çok seviyorum. Hatta her gün yiyebilirim.  Hah, konumuz butik hamburgerler değildi pardon, size çok güzel bir garnitür-meze tarifi vereceğim. Yapılışı çok kolay, kendisi pek bir lezzetli. Ana yemeklerin yanına çok yakıştığı gibi sandviçlerinizin içinde de güzel gidecek.

Ben Kemal Kükrer Vişne Ekşisi kullandım, siz nar ekşisi, erik ekşisi veya sevdiğiniz benzeri bir şey kullanabilirsiniz. Balzamik yoksa normal sirke de kullanılabilir belki, çok emin değilim; denemek lazım.

12 Ekim 2014 Pazar

3 Malzemeli Nutellalı Kurabiye Tarifi



Her şey gecenin bir yarısı kurabiye sayıklamamızla başladı. Kardeşim o saatte markete gidip, çikolata, yumurta ve nutella aldı ki aklımdaki "çikolata parçalı, muzlu ve nutellalı kurabiye"yi gecenin saat 2'sinde bile olsa yapalım, o saatte de yiyelim diye. Çocukcağız o saatte onları alıp geldi ama ben kurabiye yapmaya başlamak üzereyken fark etim ki pasta-kek yaparken kullandığımız market tipi tereyağı yerine sadece annemlerin yumurta ve pilav yapımında kullandıkları ağır kokulu, halis mulis köy tereyağı vardı, tuzlu.

Ne yapsak ne yapsak derken aklıma sadece tahin, un ve pudra şekeri ile yapılan tahinli kurabiye geldi ama onu da benden başka seven yok evde. Sonra dedim ki ha tahin ha nutella! haha, şöyle bir bakınıca 4 malzeme ile yapılan nutellalı muffinleri de görünce tamam dedim, bu iş olur.

Nutella.

Un.

Yumurta.

Kurabiye! İçi nutella dolu!

Kurabiye! Dışı ağızda dağılan, içi yumuşak ve nutella dolu. Eti Tutku'yu sevenler buna bayılacaklar. Kurabiyenin dığı biraz o kıvamda oluyor. Heralde Nutellanın içindeki yağ ve şekerden, bilmiyorum.

Kurabiye! Nutella sevmeyen bana bile nutella yediren kurabiye!

Seveceksiniz, emin olun.

29 Mart 2014 Cumartesi

Üç Renk Çikolatalı Kurabiye





Bu kurabiyelerin fotoğrafını instagramda paylaştığımda herkes sormuştu blogda var mı diye, yoktu. Aslında kurabiyeyi yapalı da oluyor biraz ama eklememiştim bloga. Kurabiye düşkünü değilim eğer kurabiye parça çikolatalı değilse. O yüzden bunları çok sevdiğimi rahatça söyleyebilirim. Bu tarife başlamadan önce yazanları okumanızı tavsiye ediyorum. Belki uzun görünecek yapılışı ama aslında değil, detaylı anlattığım için uzun görünüyor.

25 Mart 2014 Salı

Çin Usulü Sebzeli ve Sarımsak-Zencefil Soslu Tavuk





En sevdiğim aktivitelerden biri çin yemeği yiyip çok sevdiğim bir diziyi izlemek. Dizi de muhtemelen Doctor Who oluyor :) Aktivite de denmez belki ama benim için aktivite sayılır. O kadar hiçbir şey yapmıyorum ki bu aralar, bu çin yemeği+ dizi olayı bile sevdiğim bir ritüelden akiviteye dönüştü.

Genelde dışarıdan söylediğim çin yemeğini artık evde yapmaya başladım çünkü çok pismiş gibi geliyor dışardakiler. Bir de msg ile zaten ne yesek çok güzel geliyor. MSG (monosodyum glutomat) için ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama ben çok da karşı değilim. Zararı kanıtlanmış bir şey değil, sadece varsayımlar var. Tabi ki alıp yemeklerime katmıyorum ama çin yemeğinde varsa da sorun etmiyorum. Erişteler, tavuklar, mantılar ne varsa hüpletiyorum.




Bu tavuk tarifini de Zencefilli Çıtır Tavuk denen klasik çin yemeğinden devşirdim. Tavukların dışını un veya mısır unuyla kaplamadım. Sebzeleri çok az yağ ile soteledim. Sosunda da light soya sosu kullandım hem tuzu hem sodyumu az. Bu sayede normal yemekten daha az kalorili hale getirdiğimi düşünüyorum :)


16 Mart 2014 Pazar

Vanilyalı İncecik Pankek Ruloları



ince pankek pancake ruloları tarifi



Sağlıklı yaşam mı demiştim? Biliyorum biliyorum. Pankek uymadı bu işe ama bu pankeki de sağlıklı yapmak bizim elimizde. Daha önce tam buğday unu ile çokça pankek yaptım ve hiç şikayetçi olmadım sonuçtan. İçerik güzel ayarlanırsa un kokusu olmuyor. Şeker? Ben splenda kullandım. Yağ kısmını geçemiyoruz çünkü yağsız yapınca tavaya yapıştı benimkiler hep.

Ama bir dakika, bunlar incecikler. Yani biraz da psikolojik olacak bu süreç illa ki. Normal boyutlarda bir pankekin üçte biri kadar kalorisi var bunun. Üstelik yerken "ben ince pankek yedim" değil de "ooh götürdüm pankeki de." diyeceğimiz için kendimizi pankek yemiş sayacağız ama normal porsiyondan daha az kalori alacağız. Bence olur, inanırsak olur. Ben inandım dün, normalde 3, 4, 5e kadar giden ben bu incecik pankek ruloları ile "iyi yedim valla." moduna girdim. Siz de yapabilirsiniz :)



Bunlar tam buğday unu ile mi yapıldı derseniz, ne yazık ki hayır. Bildiğimiz beyaz un ile yaptım çünkü tam buğday unu kalmamıştı hiç, çıkıp almaya da çok üşendim. Daha önceki tam buğdaylı tarife Buradan ulaşmanız mümkün. Tıklayın! İçine de mis gibi vanilya özü koydum, o kadar güzel geldi ki.

Normal pankek hamuru yaptım aa yağ eklemedim. Baktım olacak gibi değil yapışıyor içine biraz yağ ekledim. Siz de deneyin isterseniz eğer tavanız yapışmazsa hiç yağ eklemeyin.

İncecik nası oluyor derseniz ben bir kepçenin yarısı kadar doldurup ısınmış tavaya döküyorum. Tavanın ateş üzerinde olmaması lazım. Sonra tavayı sallaya sallaya, eğe büke o hamuru tüm tavaya incecik bir tabaka olacak şekilde yayıyorum. Zaten hemen pişiyor, dikkat edin çok kızarırsa tavadan alınca sertleşiyor.

13 Mart 2014 Perşembe

Karnabahar Kremalı Sebzeli Makarna



Bundan önceki tarifte anlatmıştım derdimi az çok, biraz daha sağlıklı yemeklere yöneleceğim diye. Başladım da ve ilk denemem bu karnabahar kreması oldu. İlk deneme olduğundan şimdilik fotoğraf yok yapım aşamasında ama oldukça detaylı anlatacağım. Sadece yerken aklıma gelince telefondan çektiğim bir görüntü var elimde, yine de ekleyeyim dedim.

Karnabahar kreması diyince neler düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum ama inanın öyle değil :) Evet bir süt kreması değil ama neredeyse bi beşamel sos. Hem de çok sağlıklı. Ben bundan sonra bol bol yaparım, yaptıkça da fotoğraf eklerim. Size de mutlaka denemenizi öneriyorum.


Karnabahar sosu veya kremasını sadece makarnada değil patates püresi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz bence. Çok daha az kalorili, neredeyse yağsız ve sağlıklı. En azından bi deneyin derim ben. Beklediğimden çok daha güzel bir şey çıktı ortaya.

Malzemeleri çok rahat bulunabilecek, yapımı da oldukça basit bir sos karnabahar sosu. Rahatlıkla alfredo sos için kullanabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir blender, blender ne kadar güçlü olursa o kadar iyi.

11 Mart 2014 Salı

Portekiz Soslu Tavuk ve Biraz İç Döküş :)



Blogumla uzun zamandır ilgilenemediğimin farkındayım. Aslında hiçbir şey ile ilgilenemiyorum, kendimle bile. 1 yıldır çok saçma sapan ve boş vakit geçiriyordum, bununla yüzleşince de bi garip oldum. Depresyona mı girdim ne olduysa, ne evden dışarı adım atasım var, ne bir şey pişiresim. Sürekli dışardan yer oldum. Üstüne bir de kilo verdim saçma bir şekilde. Oh ne güzel kilo verdim diyecek durumda değilim çünkü sağlıksız verdim.

Bu kadar kendimle kalıp düşününce de hayatımda bazı değişiklikler yapmaya karar verdim. Aslında kötü bir düzenim yok ama daha iyi olabilir. Önem sıralarımı değiştireceğim. Okul işi canımı sıkıyor biraz, bir türlü tatmin olamıyorum bu yüzden de okulu boşluyordum hep. Geçirdiğim kaza, dondurmak durumunda kalmam derken de uzadı. Uzadıkça da bana bi bıkkınlık geldi, okul hayallerimi engeller oldu. Bir an önce bitirmem gerek artık ki iyi bir yerde yemek eğitimi almaya başlayabileyim.

Bu değişiklikler içinde beslenme düzenime ve yediklerime de dikkat etmeye karar verdim. Tatlı ve pasta delisi biri olarak nasıl olcak ben de tam bilmiyorum ama içeriklerle oynayarak daha sağlıklı şeyler pişirebileceğimi düşünüyorum. Daha az yağlı, daha az şekerli veya şekere alternatif, daha sağlıklı unlar kullanarak en azından tatta çok oynama olmadan yediklerimi, haliyle blogdakileri de daha sağlıklı hale getirebilirim.

Bu portekiz soslu tavuk ne derece sağlıklı derseniz, orta karar diyelim :) Portekiz soslu dediğime bakmayın, sosun Portekiz ile alakası yok aslında. Beşiktaş'taki Tıkıntı Cafe'nin Portekiz Soslu Tavuğu bu.  Oldu mu sence derseniz, bence daha güzel oldu. Bir şans verin derim. Bana Tıkıntı Kafe'ninki ağır geliyordu, bu tam bana göre oldu. Aslında Sebzeli Beşamel Soslu Tavuk da diyebiliriz buna :)

Sosta krema kullanmayabilirsiniz, böylece yağ oranı düşer.

14 Şubat 2014 Cuma

Antep Fıstıklı Kek (Akçaağaç Şuruplu Kaplama ile)








Antepfıstıklı kek benim favorilerimdendir. Çayla çok severim, geçenlerde de bu keki yapınca fotoğraflarını çektim ki bloga da ekleyeyim. Denemek isterseniz tavsiye ederim mutlaka. 

23 Ocak 2014 Perşembe

Çilekli Pembe Dilimler ve Bulutagacı'nın yeni instragram hesabı






Uzun zamandır ne bir tarif yayınlayabildim ne de blogla ilgilenebildim ama sanırım artık dönme vakti :) Bu süre boyunca da birçok blogger arkadaşım maillerle mesajlarla halimi hatrımı sordular sağ olsunlar.

Tariften önce sizinle instagram hesabımı paylaşmak istiyorum, yeni açtım ve tarifler burda yayınlanmadan önce orfan fotoğraflarını ve yapılışlarının kısa videolarını da paylaşacağım.

BURAYA tıklayarak instagram profilimi görebilir ve takip etmeye başyabilirsiniz :)

Gelelim çilekli pembe kek tarifine.