21 Mayıs 2020 Perşembe

UPSIDE DOWN CARAMELIZED BANANA CAKE - MUZLU KARAMELLI TERSYUZ KEK








*Turkce tarif icin asagi kaydirin*

Quarantine baking favorites might be still bread and banana bread but mine has been changing. I've made tons of banana bread and I still love it. I am not a fan of eating ripe bananas unless they're in baked goods. I like greenish bananas to eat as a fruit. Yellow bananas mean baking for me.


I've been craving caramelized bananas and decided to make a banana cake with caramelized bananas but having only 4 bananas lead me to make a yogurt cake as a base. I like the slight tanginess that yogurt adds into the cakes and I added some coconut and lime zest to support to exotic flavour of bananas. Omit them if you dont like coconut or lime zest.



CARAMEL BANANA TOPPING INGREDIENTS
1/2 stick butter
1/2 cup +2 TBS Brown sugar (I used dark brown sugar but light brown sugar is ok)
4 ripe bananas
2 tsp vanilla bean paste or vanilla extract
1 pinch sea salt


CAKE INGREDIENTS

1+1/3 cup+2 tbs flour( C4C Gluten free flours works well in this recipe)
1 tsp. baking powder
1/2 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt
1/2 cup sheddered coconut (I used sweetened)
115 g softened salted butter (1 stick)
3/4 cup sugar
2 large eggs
2/3 cup Greek yoghurt
2 tsp vanilla
1/2 tsp lime zest

PREP
  • Preheat oven to 350F. 
  • Place a baking sheet covered with baking paper on the lower rack of the oven to catch any drips from the cake.
  • Butter an 9 or 8 inch springform pan and cover the bottom of the pan with baking paper. This step is important for you to remove your cake from the pan properly. 
Caramel Topping
  1. Peel and cut the bananas in half lengthwise.
  2. Melt the butter in heavy-bottomed saucepan. Stir in sugar and cook for 2-3 minutes over medium heat until sugar is melted. Add the salt and vanilla, stir to combine. Make sure the butter is emulsified and the caramel is not split.
  3. Spread the caramel over the baking paper in the bottom of the pan. It is ok if the caramel is a bit gritty, it will melt when you bake your cake.
  4. Place the bananas cut side down over the caramel.

CAKE METHOD
  1. Combine flour, baking powder, baking soda, salt, sheddered coconut, lime zest in a medium bowl. Set aside.
  2. In a large bowl, beat together the butter and sugar until light and fluffy, about 2-3 minutes. Add the vanilla, and eggs, one at a time, beat well after each addition. Stir in the yogurt, then add the flour mix in 2 additions and beat until just combined.
  3. Pour the batter into the prepared pan, over the caramel and bananas. Smooth the top with a spatula or spoon.
  4. Make sure to put a baking sheet covered with baking paper on the lowest rack of the oven to catch any drips from the cake (it will most likely leak a little bit). Bake the cake for 45-50 minutes or until a cake tester comes out clean. Start checking around 40 minutes, as you might need to cover the cake with foil if it’s browning too much.
  5. Remove the cake from the oven and let it cool on a wire rack for 5 minutes. Meanwhile, prepare a large serving platter or plate to put the cake on. After the 5 minutes, carefully remove the sides of the springform pan. Then invert the cake onto the platter and peel off the piece of baking paper. Let cool a bit before serving.


~~~~~~~~~~~


Karintina gunlerinin en populer tariflerinden birisi ekmek digeri de muzlu kek oldu sanirim. Ozellike benim icin, surekli muzlu ekmek yaptim. Burda muz en ucuz meyvelerden biri. Daha ucuz bi meyve aklima gelmiyor hatta. 1 kilosu $1 dolar bile degil bazen. Bu yuzden yiyecek stoklarken herkesin ilk tercihlerinden biri. Haliyle surekli bi yesil muz alma, sararinca yiyememe durumu var. Sararip cok tatli olmus muzu sevmiyorum hic oyle meyve olarak tek basina yemeyi. Haliyle Morgan da yemezse noktalanmaya basliyor ve mecbur tatli yapiyorum. Mecbur birakiliyorum tatli yapmaya :D


Bu keki de muzlu ekmek yapmaktan bikinca yapmaya basladim. Karamelize muzlu pankek isteyerek uyandim ve neyse ben muzlu kek yapayim, uzerine de karamelize muz koyarim derken evde sadece 4 muz oldugunu gordum ve fazla denemedigim bir tarif denemek isteyip alt ust kek denen turden yapmak istedim. 

Kekin ozelligi, kek kalibinin tabanina cok basit bir karamel dokup, uzerine muzlari diziyoruz. Daha sonra da kek hamurunu yayiyoruz. Boylece kek hem karamelle hem de muzla pisiyor. Pistikten sonra da ters cevirip servis ediyoruz. Karamelli kismi oyle macun gibi karamel kalmiyor tabiki, hem pismenin hem de meyve ve kek hamurundaki suyla, olusan buharla karamel eriyor, muzla butunlesiyor, muz karamelize oluyor. 

Aslinda keki de muzlu olsun istemistim ama muz durumu el vermedi, haliyle zaten cok sevdigim bi yogurtlu kek tarifimi baz kek olarak yaptim.


Kekin cok pofuduk, yumusak guzel bi dokusu var. Icindeki yogurdun verdigi o coook hafif eksiligi cok seviyorum. Ben hindistan ceviz ve biraz da misket limonu rendesi ekledim ama siz sevmiyorsaniz bunlar gecilebilir malzemeler.

Mutlaka once karamel ve kalibinizi hazirlayin keki yapmaya baslamadan. Kalibin tabanina kagit sermeyi es gecerseniz sonuc sizi uzebilir.

Karamel sos ve muz
60 g tereyag (1 blok yagin yaklasik ¼ u)
130 gr kahverengi seker
4 muz
2 tatli kasigi vanilya
1 cimdik deniz tuzu

Kek

200 g (1+ 1/3 kap +.2YK) un
3 ck. Kabartma tozu
1/2 ck. karbonat
1/4 ck tuz
½ cup hindistancevizi rendesi
1 cay kasigi misket limonu rendesi (yoksa limon rendesi veya gecebilirsiniz)
115 gr tereyag (Yarim bloktan 1 yemek kasigi az)
150 g (3/4 kap) seker
2 buyuk yumurta (toplam kabuksuz agirlik 100 gr)
1 tatli kasigi vanilya
150 gr (2/3 kap) kati yogurt veya suzme yogurt


On hazirlik
  • Firini 175 dereceye isitin. 
  • 20-22 cm genisliginde cember, mumkunse kelepceli kek kalibi, tabani pisirme kagidi kaplanmis. Kalibin tabanini kagitla kaplamaniz sart. Eger bu asamayi atlarsaniz kekiniz yapisip cikmayabilir kaliptan.
  • 1 firin tepsisi, kagit veya alumunyum ile kaplayip kekinizi pisireceginiz firin katanin altina yerlestirilecek. Olur da kelepceli kaliptan caramel akma yaparsa firin kirlenmesin.
  • Muzari dilediginiz sekilde dilimleyin. (ben enlemesine ikiye dilimledim, isterseniz yuvarlak klasik dilimler de cok guzel gorunuyor)
  • Once karameli yapip, muzlari dizip sonra kek hamurunu yapin. 


Karamel
  1. Tereyagi sos tavasinda, orta hararetli ocakta eritin. Sekeri ve tuzu ekleyin. Seker tamamen eriyene kadar orta ateste pisirin. Seker granulleri gorunmeyi birakinca ocaktan alin ve vanilyayi ekleyip karistirin. (Toz vanilya kullanacaksaniz sadece kekte kullanin, bu karisima toz vanilya eklemeyin)
  2. Karamelin sogumasina izin vermeden kelepceli kek kalibinza bosaltin ve tabanin her yerinin caramel ile kaplandigindan emin olun. Daha sonra dogradiginiz muzlari caramel tabakasinin uzerine dizin.

Kek

  1. Seker ve tereyagini, el mikseri veya tezgah ustu mikser yardimi ile 3-4 dakika cirpin. Yumurta ve vanilyayi ekleyip, orta devirde cirpin. Kasenin diplerini arada siyiripi, tereyag ve yumurtanin tamamen karistigindna emin olun.Yogurdu ekleyin ve iyice karistirin. 
  2. Elediginiz kuru karisimi sivi malzemelerin uzerine yavasca ekleyip, mumkunse slikon bir spatula yardimi veya tezgah ustu mikserin karistirma aparati ile gereginden fazla karistirmamaya ozen gostererek alt us ederek (folding) karistirin.
  3. Simdi kek hamurunuzu daha once caramel ve muz ile kapladiginiz kalibiniza bosaltin, ve uzerini duzeltip firinda yaklasik 45-50 dakika pisirin. Her firin farkli isittigindan, uzeri kizarip ici tamamen pismis olmadan firindan cikarmayin.
  4. Kek firindan cikinca, eger kenarlari yapismissa bir bicak yardimi ile ayirin.
  5. 10 dakika bekleyin ve kekinizi bir servis tabagina ters cevirin. Kalibin kelepcelerini acin ve cikarin. Kagidi ve tabak kismini dikkatlice kekten ayirin.
  6. Kekinizi sicakken dondurma ile, sogukken cirpilmis krema ile afiyetle yiyin.

-->

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder