6 Mart 2016 Pazar



Lavantalı Krema

55 gr  (7 yemek kaşığı) un
300 gr (1.5 kap) şeker
375 ml süt (1.5kap) 
335 gr tereyağ 
Vanilya
1 yemek kaşığı yemeye uygun lavanta

Lavantayı sütle kaynatmadan iyice ısıtın ve soğuyana kadar dinlendirin. Daha sonra lavantayı süzün.Süt, un, şeker ve vanilyayı pişirerek çok koyu kıvamlı bir muhallebi elde edin. Ayrı bir kaba alıp, üzerini streç film ile kaplayarak dolaba kaldırın ve soğutun. 

Muhallebi tamamen iyice soğuyunca kremayı yapabilirsiniz. 

Tereyağı küpler halinde doğrayın ve 1-1.5 dakika kadar çırpın, pürüzsüz ve pofuduk bir kıvama gelince soğutulmuş muhallebiyi ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Renklendirmek için 1/3 ünü ayırın. 

Renklendirmek istediğiniz kısma biraz frambuaz püresi ekleyin, ve iyice karıştırın. (isterseniz gıda boyası da kullanabilirsiniz)

Tereyağlı Kek

4 yumurta
225 gr yumuşak tereyağ 
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tam yağlı yoğurt veya Süt kreması veya buttermilk 
Vanilya
3.5 su bardağı un (elenecek)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz

1 su bardağı süte 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu veya elma sirkesi ekleyip karıştırın. 5 dakika kenarda kesilmesi için bekletin.

Yumuşak tereyağ 1 dakika kadar çırpıp kremamsı bir kıvam verin. Tuz ile şekeri ekleyip, 1-2 dakika çırpın. Karışım kabaracak, kremamsı ama pofuduk bir kıvam alacak. 
Yumurtaları teker teker ekleyin ve her yumurtadan sonra en fazla 1 dakika orta devirde karıştırın. En son yumurtayı ekledikten sonra 3-4 dakika karışım iyice kabarıp hafif köpüğümsü bir yapı alana kadar yüksek hızda çırpın. 
Vanilya (toz vanilin kullanacaksanız unla beraber eleyin) ve kestirdiğiniz sütü ekleyin. 1 dakika kadar, pürüzsüz bir karışım elde edene dek çırpın.
Unu ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyin. Düşük devirde mikserle veya el çırpıcısı ile un karışıma tamamen karışana kadar karıştırın. Karışım unu yedikten sonra çok çırpmamaya özen gösterin, kekin yapısını bozar. 


Şimdi burda 2 seçeneğiniz var. Ya hamuru iki parçaya bölüp iki eşit kapta pişireceksiniz ya da tek kapta pişirip, eşit kabarmasını umacaksınız. Ben her zaman 2 ayrı kek pişiriyorum çünkü benim fırınım illa ki ortasını daha çok kabartıyor, keki 4 kata ayırmam neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden 2 kap kullanıyorum. Eğer 2 katlı yapmak isterseniz tek kalıpta yapıp direkt ikiye ayırabilirsiniz. 

2 adet 16 cm çapında kek kalıbının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın veya tereyağ ile yağlayıp un serpin. 
Hamuru kaplara eşit miktarda bölüştürün. 
Kalıplara boşalttığınız kek hamurunu önceden ısıtılmış 175C fırında 30-35 dakika pişirin. Bütün hamuru tek kalıpta pişirecekseniz 45-50 dakika kürdan ile kontrol ederek pişirin.


Pastanın yapılışı:

Pişirdiğiniz kekleri soğutup her birini 2 kata ayırın. 
İlk katı kullanacağınız servis tabağına yerleştirip sütle hafif ıslatın.
İlk katı krema ile kaplayıp üzerini böğürtlenle kaplayın. Böğürtlenlerin üzerine ince bir kat daha krema sürün ve 2. keki yerleştirip aynı işlemi kekler bitene kadar tekrarlayın. 

Kaplama içi ayırdığınız kremanın çok az bir kısmını ayırıp kalanı ile pastanızı kaplayın. Arta kalan kremaya ezdiğiniz iki böğürteni ekleyin ve iyice karıştırıp renklendirin. Bu renki krema ile da pastanın alt kısımlarından başlayararak bir bıçak veya kaşık yardımı ile ufak dokunuşlar yapıp yayarak pastanızı renklendirin. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder