25 Eylül 2015 Cuma

Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri


Chia tohumu ve kinoa Aztek ve Maya'ların zamanında bol bol tükettiği, son yıllarda pek popüler olan ve süperyiyecek olarak adlandırılan, proteinli, aslında tahıla benzese de glutensiz tohumlar. İkisinin de tadı ve yapısı birbirinden farklı ama ikisi de çok ağır aromaya sahip değiller.

Özellikle kinoayı pirinç, bulgur kullandığınız yerlerde kullanabilirsiniz. Glutensiz beslenmeye çalışmıyorsanız ve "sağlıklı beslenme" ile özel olarak ilgili değilseniz çok da tercih edeceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum. Aslında genel Türk kanısı "mis gibi bulgur varken napayım kinoayı" tarzında. Kinoa gereksiz demek istemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Ben dolma içi, yemek yanı olarak çok kullanıyorum. Yukarda bahsettiğim iki durumla alakam yoktu, ama kendimi daha iyi hissediyordum diyebilirim kinoa kullanınca :D

Chia ise benim de yeni yeni kullandığım bir şey, henüz sadece ekmekte, bu protein gevreklerinde ve pudingde kullandım. Bakalım daha neler çıkacak.


Bu aralar iyice cozuttum diyebilirim, yediğimin içtiğimin haddi hesabı yok. Biraz daha sağlıklı beslenmek istiyorum artık. Bu yüzden ekmeğe alternatif bir şeyler düşündüm öncelikle. Ben hamur yoğurmayı hiç ama hiç sevmem, aşırı sıkılıyorum. Bi kitchen aid'im de yok ki benim yerime yoğursun, hal böyle olunca mümkün olduğu kadar ekmek, poğaca vs tarzı uzun süre yoğurmak gereken şeyleri yapmamaya çalışıyorum.  O yüzden ilk tercihim daha kraker tarzı bir yiyecek yapmak istedim.

Kahvaltıda ekmek yerine yenebilecek, aralarda üzerine biraz peynir ve meyve ile atıştırılabilecek çıtır gevrekler yaptım. Çorba ve salatalarda da crouton gibi kullanılabilir.

Ana malzeme olarak kinoa unu, chia unu, yulaf unu kullandım. Bu arkadaşları bir arada tutabilmek içinse yumurta. Tadı da güzel olsun diye parmesan ve kekik...



Kinoa, yulaf ve chia tohumunu un halinde bulamazsınız muhtemelen. Bu yüzden mutfak robotu veya baharat öğütücüde mümkün olduğunca öğütebilirsiniz. 



Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri

The Iron You'dan ilham alındı bu tarifte :)

3 kaşık kinoa unu
2 yemek kaşığı chia tohumu
2/3 bardak yulaf unu veya glutensiz olsun isterseniz badem unu, glutensiz un vs
1 büyük yumurta
1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
2/3 bardak taze rendelenmiş parmesan
1 çay kaşığı kekik
tuz
1 yemek kaşığı bal veya agave şurubu


Kinoa ve chiayı blender veya kahve değirmeninde öğütüp un haline getirin.

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve 1-2 dakika yoğurun. Hamur kendini tutunca streç film ile sarıp en az yarım saat dolapta bekletin.

Fırını 175C'ye ayarlayın.

Hamuru yarım cm kalınlığında açın. İsterseniz kurabiye kalıpları ile kesebilirsiniz. Benim gibi üçgenler yapmak için hamuru dikdörtgene yakın şekilde açın ve kenarlardan keserek düzgün bir dökdörtgen elde edin. Daha sonra üçgenlere kesin.

Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisinde 15-20 dakika, kenarlardan kızardığı belli olana kadar pişiririn.

Afiyet olsun :) Yaparsanız benle de paylaşmayı unutmayın! :)




2 yorum:

  1. Merhaba, bu tarifi kesinlikle deneyeceğim en kısa zamanda. Ama blenderda geçilen yulaf-kinoa gibi ürünler tam unumsu olmuyor. Siz kahve öğütücüsü demişsiniz. Ben de kahve öğütücüsü alsam iş görür mü diye düşünüyordum. Denk geldi. Kahve öğütücüsü gerçekten un gibi olmasını sağlıyor mu bu tür gıdaların?? Bir de marka öneriniz var mıdır? Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimki arnicaydı diye hatırlıyorum. Evet un gibi yapıyor, hatta fındığı vs o kadar çekiyor ki bir süre sonra krema gibi oluyor :) istenen kıvama geldikten sonra durmak lazım o yüzden. pudra şekeri vs yapmak için de ideal kahve öğütücü :)

      Sil