7 Aralık 2014 Pazar

Biscoff Ganajlı Brownie / Speculoss Brownies




Speculoos Belçika kökenli, baharatlı karamelize bir bisküvi. Yapmayı hiç denemedim çünkü bence Lotus bu işi benim yerime yapıyor gayet iyi bir şekilde. Hem de açıkçası öyle karamelize edebilir miyim emin olamıyorum. Bu yüzden her Macro Center ve Migros ziyaretimde paket paket alıyorum. Bizde çay-kahveyle çok seviliyor Lotus Biscoff.

Brownie ise çok ağır gelir bana, çok yiyemem. Çok da sevdiğim aradığım söylenemez, nadir canım çeker. Bu yüzden çok yaptığımı söyleyemem. Dün evdeki biscofflarla ne yapsam diye düşünürken brovni yapmak geldi aklıma. Biscoffları toz haline getirip, biraz yağ ile sürülebilir kıvama mı getirsem diye düşündüm önce ama sonra biscofflu ganaj yapmak geldi aklıma. Kurdum hepsini bir şöyle kafamda, tamam alt kısmı klasik, nemli brownie olacaktı üstü de biscofflu ganaj. Peki ya onun üstü? Acaba dedim Cafe Fernando tarzı bir dantel mi giydirsem ama vaz geçtim hemen çünkü ekrar bir kat daha çikolata ile bayamayacaktım kendimi.





Ganajı önce beyaz çikolata ile yapmayı düşündüm, benmariye aldım beyaz çikolataları. Eridiler bir güzel, sonra birden vazgeçip sütlü ve bitter çikolata ile yapmak istedim. Bence daha iyi oldu, iyi ki de böyle yaptım. Aslında yaparken endişelerim de vardı acaba katılaşmasında sıkıntı çıkar mı çikolatayı az kullandığım için diye ama neyse ki çıkmadı, tam kıvamında mükemmel bir ganajım oldu.

Beni asıl sıkıntıya sokan brownie yapmaktı aslında. Çünkü pek yaptığım bir şey değil ve en son yaptığım browniler kuru olmuştu, çok pişirdiğim için. Bu yüzden güvendiğim birkaç bloga göz attım ve Pınar Ablacığımın tarifinden yararlanmaya karar verdim. Orijinal tarifteki çikolata miktarının 1/3'ünü sütlü çikolata kullandım. Neden bilmiyorum.

Biscoff kreması için de bisküvileri robotta bir güzel toz haline getirdim, sonrası bildiğimiz ganaj. Ama ben o kremayı browniyi kaplamadan yarıladım diyebilirim. Biliyorum sanki Lotus'a ortakmışım gibi oluyor ama biscoff'un o hafif tuzlu, karamelize baharatlı tadı ile ganaj birleşince cennetlik oldu. Onunla bir de trüf yapmak var aklımda.

1 paket (250gr) biscoff gerekecek bu tarif için. Rossmann, Macro Center ve Migros'larda var benim bildiğim. Eminim diğer büyük marketlerde de vardır.

(Ben ölçüleri yarıya indirip küçük boy yaptım, fotoğraflardaki kek ondan küçük, siz tam boy yaparsanız yaklaşık 18 dilimlik brownieniz olur.)


Biscoff Ganajlı Brownie / Speculoss Brownies

MALZEMELER

Brownie:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı +1 yemek kaşığı un (140 gr)
  • 170 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 250 gr Tuzsuz tereyağ
  • 60 gram kakao
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı sıvı vanilya veya 1 paket vanilin

Biscoff Ganaj
  • 1 paket Biscoff (250gr)
  • 1 paket süt kreması
  • 40 gr sütlü çikolata
  • 40 gr bitter çikolata (%70 kakao olursa iyi olur)

METOD:


Fırını 160C’ ye ayarlayın ve ısıtın. Kalıba pişirme kağıdı serin veya tereyağ sürüp kakao serpin. Çikolataları ufak parçalara ayırın. (kolay erimesi için)

Tereyağını ufak parçalara ayırıp bir tencereye alın ve eritin. Eriyen yağa doğradığınız çikolataları, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Bir çırpıcı veya mikser ile pürüzsüz bir kıvam alana dek 1 dakika kadar karıştırın.Kakao’yu ekleyin ve aynı şekilde 1 dakika daha karıştırın. Yumurtaları ve şekeri ayrı bir kapta,1 dakika orta devirde karıştırarak hafif köpürtün. Tereyağlı karışım ve yumurtalı karışımı iyice karıştırın. Daha sonra unu  karışıma ekleyin ve 1 dakika kadar alt üst ederek bir spatula veya kaşık ile ya da mikserin düşük devrinde karıştırın. Fazla çırpmayın. 




Hamuru tepsiye döküp fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. 25. dakikadan sonra kontrollü pişirmenizi öneririm. Kürdan batırdığınızda kürdan nemli çıkacak ama hamur bulaşmamış olacak. minik kek parçaları bulaşmış gibi hafif kirli olacak, çok pişerse kurur. :(

Pişen keki oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. 

Biskofflu Krema:


Bisküvileri robotta tamamen ufalanana, toz gibi olana kadar çekin. 
Kremanın yarısını bir sos tenceresine alıp ısıtın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve doğradığınız çikolatayı ekleyip çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın. Daha sonra bisküvileri ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırmaya devam edin. En son kremanın kalanını ekleyin ve 20 saniye kadar orta hızda karıştırın. Kremayı Soğutun. 

Ganaj soğuyunca mikser ile 1-2 dakika önce orta sonra hızlı devirde çırpın. Rengi açılacak, parlak bir kahverengi olacak. 

Bu kremayı Brownie'ye sürün ve dilerseniz yien biscoff kırıntıları ile kaplayın. 



2 yorum:

  1. Çok leziz görünüyorlar. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. bu nasil guzel bir tarifff. daha bakarken agzim sulandi :)) ellerine saglik canim

    YanıtlaSil