23 Aralık 2014 Salı

Somon Şiş, Narlı Kinoa Salatası ve Fırında Havuç


Üst üste balık ve kinoa postları geliyor ama hazır üşenme çökmeden bana yazayım istedim bunu da, dursun burda. 

Her yapışımda fotoğraf çekmek aklıma gelmiyor ama arada çekiyorum, çekmişken de tarifleri yazayım diyorum ama sonra kalıyor öyle. Hazır makinadan fotoğrafları bilgisayara atmışken bunlar da aradan çıksın dedim. 








Bebek havuç bazen pazarlarda ve marketlerde oluyor, bulamazsanız küçük havuçlardan seçebilir veya büyük havuçları 5-6 cm uzunluğunda dilimleyip öyle pişirebilirsiniz. 

Kinoa yerine bulgur kullanabilirsiniz ama 1 su bardağı bulgurdan ne kadar salata çıkar bilmiyorum, kinoadan daha fazla çıkabilir. Hiç bulgur pişirmedim :( 

Somon ve soya sosu zaten beraberliğine alıştığımız lezzetler ama tabi ki kullanmak zorunda değilsiniz. Sadece sarımsak, zeytinyağı ve baharatla da çok güzel oluyor somon. 

Bal yerine şeker, esmer şeker, agave şurubu vs kullanabilirsiniz. Pekmez olmaz, pekmezin pişmesi sakıncalı biraz. 


Daha aylar önce yaptığım çörekotlu somon ve greyfurtlu kinoa salatası da var, onu da yazacağım. haha

Somon Şiş, Narlı Kinoa Salatası ve Fırında Havuç



Somon Şiş 
Kişi başı 2 şiş/ 4 kişilik

Yarım kilo somon fileto veya dilim somon
1 diş sarımsak(ince rendelenmiş)
Taze baharatlar (defne, reyhan, biberiye, kekik vs)

3 yemek kaşığı düşük sodyumlu soya sosu
1 tatlı kaşığı bal
2 yemek kaşığı zeytinyağı

8 ade çöp şiş/tahta şiş

Somonları derinlerinden ayırıp kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir kasenin içine rendelenmiş sarımsak, soya sosu, bal, zeytinyağını ekleyin ve bal eriyene kadar karıştırın. Daha sonra somonları bu karışım ile terbiye edin. 10 dakika dinlendirin ve şişlere dizin. Orta sıcaklıkta ve tercihen kalın tabanlı bir tava veya ızgarada her yüzü hafif kızarana kadar pişirin.


Kinoa Salatası

1 su bardağı kinoa
1.5 su bardağı su
Taze soğan
6-7 yemek kaşığı kırmızı nar, hafif ekşilerinden
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
Tuz
(Ben geçen seferden kalan garnitürü de kattım, isterseniz siz de ekleyebilirsiniz)


Kinoayı 1.5 su bardağı su ile tencerenin ağzını kapatıp, kinoalar suyunu çekene kadar pişirin. Taze soğanın yeşil kısımlarını küçük küçük doğrayın. Ilımış kionalar ile, soğan, nar ve zeytinyağını karıştırın. Dilerseniz tuz ilave edin. 

Fırında Havuç

12-16 adet bebek havuç (kişi başı 3 veya 4 tane) veya kişi başı 1 tane büyük havuç
1 diş sarımsak (ince rendelenmiş)
2 yemek kaşığı vişne, nar veya erik ekşisi
1 yemek kaşığı balzamik sirke
2 yemek kaşığı bal veya esmer toz şeker veya normal toz şeker
2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber veya 1 çay kaşığı toz karabiber
Taze veya kuru kekik, fesleğen, defne, reyhan... (ne seviyorsanız artık)



Havuçları yıkayıp dışını kazıyın.  Büyük havuç kullanacaksanız enine ve boyuna 4 e bölün.
Büyük bir kasede tüm malzemeleri karıştırın ve havuçları kaseye alıp sosu yedirin.
Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin ve 200C önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin. 

Afiyet olsun.



1 yorum:

  1. Somon benim çok sevemediğim bir balık ama sanırım dil balığından yapsak da harika olabilecek bir tarif.

    YanıtlaSil