29 Mart 2014 Cumartesi

Üç Renk Çikolatalı Kurabiye





Bu kurabiyelerin fotoğrafını instagramda paylaştığımda herkes sormuştu blogda var mı diye, yoktu. Aslında kurabiyeyi yapalı da oluyor biraz ama eklememiştim bloga. Kurabiye düşkünü değilim eğer kurabiye parça çikolatalı değilse. O yüzden bunları çok sevdiğimi rahatça söyleyebilirim. Bu tarife başlamadan önce yazanları okumanızı tavsiye ediyorum. Belki uzun görünecek yapılışı ama aslında değil, detaylı anlattığım için uzun görünüyor.



Çikolata

Bu kurabiyelerde damla çikolata, %70 kakao içerikli bolca bitter çikolata, beyaz çikolata ve sütlü çikolata kullandım. Benim kullandığım damla çikolatalar da %70 kakao içeren özel satın aldığım çikolatalardı ama siz marketlerdeki damla çikolatalar yerine %70 kakao içerikli bitter çikolataları parçalayın. Bunu yapın çünkü fark ediyor çikolata iyi olunca. Üstelik markette satılan damla çikolataların kakao içeriği daha düşük şeker içeriği daha yüksek. Eti'nin %70, Ülker'in 60-80 kakaolu çikolataları mevcut uygun fiyatlı olarak. Onun dışında Lindt gibi markaların da çeşitli oranda kakao içeren çikolataları var. Ben küvertür yoksa Eti Karam %70 kakaolu çikolata kullanıyorum pastalarda. Onun dışında Valhrona almak istedim ama 3 kilo bana çok falza geldiği için almadım, Callebaut'un küvertürlerini satan bir yer bulmuştum ordan alıyordum ama oralara da uğrayamıyorum ne zamandır, bu yüzden Eti işimi görüyor. Yalnız şundan emin olun ki kalitesi ve yöresi çikolatanın tadını, damağınızdaki hissini çok fark ettiriyor. Böyle çikolatası ön planda olan tarifler için kaliteli çikolata kullanmak en güzeli aslında.

Beyaz çikolata bulmakta zorlanırsanız Milka ve Nestelenin paket halinde beyaz çikolata sattıklarını biliyorum. Yine hemen her yerde olan Kahve Dünyası'nın da beyaz küvertür sattığını biliyorum. Üstelik burdan gram ile alabilirsiniz istediğiniz kadar bölüp veriyorlar. Çok iyi kalitede değil ama yoklukta idare eder.

Çikolataları iri iri doğrayın ki ağza bol bol gelsin. Ben sadece damla çikolata ve bitteri pişirdim. Beyaz çikolatayı ve sütlü çikolatayı iri parçalara böldüm ve ayırdım. Bölünürken oluşan minik minik tırtıkları da hamura kattım. Büyük çikolata parçalarını çikolatalı kurabiyem pişince fırından alır almaz, sıcakken içlerine batırdım. Böylece o çikolatalar eriyip yok olmadılar. Size de tavsiyem bu yönde.

Çikolataları doğramak için de önceden soğutuyorum ve tırtıklı bir bıçakla doğruyorum, uzun iş gibi geliyor olabilir size ama inanın 3-4 dakika sürmüyor, soğuk çikolata kırılgan olduğundan daha rahat doğruyorum ve tırtıklı bıçak bu işi çok rahat hallediyor.

(Ben bu fotoğraflardakinde kurabiyede Eti %70 kakaolu çikolata, Milka'nın Bubbly serisinden beyaz çikolatalı ve fınfıklı olanından ve Yine Bubbly'den sütlü ve bademli kullandım market çikolatası olarak. Daha sonra yaptıklarımda da sade çikolatalar kullandım)

Hamur

Kurabiyeleri yapmaya başlamadan önce tereyağınızın oda sıcaklığında ve yumuşamış olduğuna emin olun. Aynı şekilde yumurtalar da oda sıcaklığına gelmeli. (Ben acelem varsa parmak yakmayacak kadar ısınmış suda bekletiyorum yumurtaları daha çabuk ılıyorlar) Soğuk tereyağ ile çalışmanız zor olacak, içerik soğuk olduğundan şekerler erimeyecek.

Bu hamuru dolapta bekletme aşaması önemli, bu tür hamurlarda süre uzadıkça hamur yumurta ve şekeri iyice yediğinden daha yoğun ve oturaklı bir lezzeti oluyor yani en az yarım saat bekletin, daha fazla bekletirseniz de olur.

Esmer şekeriniz varsa ne ala, hem tadı hem de görüntüyü etkiliyor zira. Yoksa da dert etmeyin, beyaz şekerle de gayet güzel oluyor.

Fındık, fıstık, ceviz, badem eklemek isterseniz o da olur, çok da güzel olur. Bunları çikolatayı eklediğiniz aşamada hamura karıştırın.

Ben bir ölçüden yaklaşık 9 veya 10 tane büyük kurabiye elde etmiştim.

Kişisel not: Bu yazıyı yazarken Dream Theater - Goodnight Kiss, Anna Lee, Learning to live dinledim bıkmadan usanmadan. Sevenleri varsa yakında buradalar, buradan onu da bildireyim :)

BOL ÇİKOLATA PARÇACIKLI KURABİYE TARİFİ



Malzemeler


  • 1 yumurta, oda sıcaklığında
  • 110 gr tereyağ, oda sıcaklığında olacak
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı toz şeker(100gr)
  • 1/2 çay bardağı esmer toz şeker(50gr, yoksa beyaz toz şeker kullanın)
  • yarım çay kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat
  • 2 paket (80 gr) %70 kakaolu bitter çikolata
  • 1 paket (80gr) beyaz çikolata
  • 1 paket (80 gr) sütlü çikolata
  • Vanilya


Hazırlanışı:

-Çikolataları doğrayın ve bitter çikolatayı hamura katmak için ayırın. (beyaz ve sütlü çikolataları doğrarken oluşan çok minik parçaları da hamura katın, büyük parçalar sonra eklenecek)

-Çırpma kabına tereyağını alıp 1 dakika kadar krema kıvamı alana dek çırpın. Daha sonra şeker ve tuzu karışım pürüzsüz olana dek 2-3 çırpın.
Karışıma yumurtayı ekleyip iyice karışana dek tekrar çırpın. (2 boy yapacaksanız yumurtaları teker teker ekleyin) (sıvı vanilya veya çubuk vanilya kullanacaksanız bu aşamada ekleyin)

-Unu ve kabartma tozunu karışımın üzerine eleyin düşük seviyede karışım unu yiyinceye kadar yaklaşık 1 dakika karıştırın. (Vanilin kullanacaksanız bu aşamada unla beraber eleyin)

-Hamur karışınca içerisine doğradığınız bitter bitter çikolatayı ve sütlü ve beyaz çikolatadan kalan tırtıkları ekleyip tahta bir kaşıkla çikolata hamura eşit dağılana kadar karıştırın.

-Karışımı yaklaşık yarım saat buz dolabında bekleteceğiz, bunun için streç filme kaplayın ve buzdolabına koyun. Bu aşamayı geçerseniz, hem hamur iyice oturmaz hem de yumuşacık hamurla çalışmak zor olur. Hamuru dolaba koyduktan sonra fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Kalan zamanı bir şekilde geçirmeye çalışın, biliyorum kurabiyeler için sabırsızsınız :)

-Hamuru dolaptan alıp, fırını 180Cye ayarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye eşit parçalar halinde hamuru bırakın. Bunun için dondurma kaşığı biçilmiş kaftan, ama yoksa bir yemek kaşığı ve tatlı kaşığı ile de yapabilirsiniz. Yemek kaşığı ile doluca hamur alıp tatlı kaşığı ile düzeltelerek tepsiye bırakın.

-Kurabiyeleri yaklaşık 12 dakika pişirin ve fırından alınca üzerilerine sütlü ve beyaz çikolata parçalarını batırın. Fırından sıcakken yumuşak olacakları için bu işlemi çabuk halledin, soğuyunca kurabiyeye dönüşüyorlar :)

Afiyet Olsun!

Beni instagramdan takibe alıp hem yemek videoları hem de fotoğraflarını anında görebilirsiniz. (arada dağ, bayır, deniz de paylaşıyorum gerçi)



5 yorum:

  1. Elinize sağlık kurabiyeler çok harika ayrıca bu kadar ayrıntılı anlatmanız da iyi olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Evet gercekten ilginc olmus kurabiye manyagi benim bile aklima gelmedi,eline saglik!

    YanıtlaSil
  3. hımmmm çok etkileyici bir görünüme sahip kurabiyelerrrr:)

    YanıtlaSil