26 Mayıs 2015 Salı

Çilek, Kayısı ve Beyaz Çikolatalı Yaz Keki


Aslında yayınlamam gereken başka tarifler vardı sırada ama madem çok soruldu önce bu keki yazayım dedim. Özellikle Ahsen için gelsin bu tarif :)

İkisini de severek takip ettiğim iki instagram hesabından önce midyeüstüwasabi'nin sonra da Ahmet'in kekini gördükten sonra aklımda meyveleri ile birlikte pişen bi kek yapmak vardı bi süredir. Aklımdaki aslında peynirli bi kekti, sonra dolaptaki mascarpone ile tiramisu yapmak istedim o yüzden peyniri eledim. Ekşi sütle yapayım dedim, pek de güzel oldu. Yaz meyveleri ile yapılan, hafif ve çok çok lezzetli bir kek çıktı ortaya.  Ben meyve olarak çilek ve kayısı kullandım, aslında yer kalsaydı biraz da ahududu serpiştirecektim ama yer kalmamıştı çilekleri ekleyince. Beyaz çikolatayı içine katmak yerine üzerine bol miktarda serpiştirdim o kızarmış beyaz çikolata tadını çok seviyorum. 

8 Mayıs 2015 Cuma

Camembert Peyniri ve Yabanmersini Soslu Tavuk Burger





Istanbul'da Gourmet Burger Kitchen vardı. Bütün çeşitlerini deneyip, hepsini çok sevmiştim. Patatesleri, sosları, ekmekleri, etleri ne varsa hepsi gayet lezzetliydi. Normalde tavuk burgerden çok hoşlandığımı söyleyemem, özellikle de dışarda yiyeceksem ama GBK'nınkini merakla deneyip çok sevmiştim. Sonra iki şubesi de kapandı. Bu burger tarifi de onların tavuk burgerlerinden esinlenilerek yapıldı diyebilirim.

Podufuk ekmeklerin arasında yumuşacık tavuk paneler, üzerlerinde içleri sütlü sütlü peynir dilimleri ve yabanmersini sosunun hafif tatlı ekşi tadı. Hamburgerin içinde tatlı sosun ne işi var demeyin, öyle bir işi var ki... Hem reçel kıvamında olmadığı için dengeli bir tatlılık veriyor hem de peynir ve tavukla çok uyumlu bir tadı var sosun. Nasıl desem tam bir "juicy" burger.  Ben cranberry (sanırım kızılcık bizdeki karşılığı) bulamadığım için yabanmersini ile hazırladım sosu. Frenk üzümü de kullanılabilir yabanmersini yerine.

Bu arada tavuk yerine hindi veya dana köftesi de kullanabilirsiniz. Ben bir dahakine dana köfte ile yapacağım aynı şekilde.

Burger ekmeklerini mümkün olduğunca kendim yapıyorum ben. Siz de hazır almak yerine yapmak isterseniz bir önceki postta kolayca hazırlayacağınız hamburger ekmekleri tarifini yazdım dursun blogda diye. Buraya tıklayıp kolay hamburger ekmekleir tarifine ulaşabilirsiniz.

Camembert bir Fransız peyniri. Eğer daha önce tatmadıysanız ilk başta belki değişik gelebilir damağınıza. Dış kabuğı sertçe içi daha yumuşak, hatta biraz nasıl desem sulu gibi. Özellikle camembert ile yapmak isterseniz Migros, Macro Center, Carrefourlara veya Namlı Gurme, Sütiş gibi şarküterilere bakabilirsiniz. Fransız olanlarını bulabilirseniz harika, olmazsa Danimarka menşeili markaların da yaptığı camembert peynirleri var ve onlar da güzel.  Eğer bunu kullanmak istemezseniz veya bulamazsanız Brie veya Mozarella kullanabilirsiniz.

Eğer siz de benim gibi içinde tatlılık olan yemekleri seviyorsanız bu yabanmersini soslu ve camembert peynirli tavuk burgerler favoriniz olacak. Denerseniz şimdiden afiyet olsun. Sonuçları benimle de paylaşmayı unutmayın :)

Kolay Hamburger Ekmekleri




Evde yapacağınız hamburgerler için hem lezzetli hem de yapımı çok sürmeyen bir tarif var. Ben hamburgerler için brioche ekmekleri daha çok sevsem de en az 1 gün önceden başlamak gerektiği için her zaman yapmak mümkün olmuyor. Bu yüzden bu tarifi yapıyorum, pofuduk pofuduk yumuşacık ekmeklerim oluyor iki saat içinde.

Bu ekmekleri pişip soğuduktan sonra streç film ile iyice sarıp dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. 

Beyaz un yerine tam buğday unu kullanabilirsiniz.

5 Mayıs 2015 Salı

Pancarlı Humus



5 Aralık 2014'te yapmışım pancarlı humusu. O zamandan bu zamana hala yazacağım bloga. Düşünün elimde ne kadar tarif var böyle. Bazen gerçekten başına oturup yazasım, fotoğraf düzenleyesim gelmiyor. Bazen de yazarken kim yapacak bunu bu kadar uğraşıp diye ya yayınlamıyorum, ya da yarıda kesiyorum. Sonra o "kim uğraşıp yapacak bunla?" diye diye yayınladığım tariflerin denenip bir de sevildiğini görünce nasıl seviniyorum bilemezsiniz. Avokadolu humus da biraz daha yakın tarihte yapıldı. Ekmek üstünde kullanmak için yapmıştım, pastırmalı.

1 Mayıs 2015 Cuma

Ballı Tuile İçinde Çilekli Mousse




Böyle bulut gibi hafif, mis gibi çilek kokan çilekli bir mus düşünün. Pembe pembe. Sonra bir de nefis tereyağlı incecik bisküviden yapılmış küçük bir sepet hayal edin. Bu sepetin içi çilek dilimleri ile dolu olsun, çilek dilimlerinin üstünde de çilekli mus. Üzerine biraz da taze çileklerle yapılmış çilek sosu... Ağzınız sulandı mı?

Tuile, fransız mutfağına ait bir hamur işi, bisküvi mi desem bilemiyorum. Genelde garniür olarak veya dekor olarak kullanılıyor. İncecik, tereyağ ve vanilyalı. Benim bayılarak yediğim bir şey, ister dekor olsun ister çayın yanında gelsin. Gelmiyor da gerçi çayın yanında, ben çay kahve yanına yapıyorum yine de.



Çilekli musa gelince. Hafif, pofuduk, yoğun çilek ve krema tadı olan bir mousse/mus tarifi. Bildiğiniz gibi, mus veya mousse köpük demek. Aynen de öyle bir tatlı bu, köpük gibi hafif.

26 Nisan 2015 Pazar

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma
Resim yazısı ekle

Yaza hazırlık diye başlık atınca bi an sanki bi diyet programı veya egzersiz programı yazmışım gibi oldu di mi? Hadi en iyi ihtimalle diyet tatlı falan. Yok yok, alakası yok. Bu baya muzlu ve nutellalı dondurma tarifi. Hem de sadece 2 malzeme ile hemen hazır. Üstelik dondurma makinesine, sürekli karıştırmaya falan da ihtiyacını yok.

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

Bu arada pek de sağlıksız değil, özellikle hazır dondurmalara kıyasla çok daha sağlıklı. Yani umarım.

Eğer bir mutfak robotunuz/parçalayıcınız ve bir de derin dondurucunuz varsa geriye kalan sadece biraz muz ve nutella.


Nutella düşkünü bi insan olmasam da muzlu nutellalı dondurmadan kaselerce yiyebilirim. Isterseniz sarelle, organik çikolatalı fındık ezmesi, evde yaptığınız nutella gibi alternatiflerle de yapabilirsiniz.

Sadece ufacık bir ön hazırlık gerek. Buzları 1 cm kalınlığında dilimleyip, bir tepsiye yayıp en az 2 saat derin dondurucuda iyice sertleşene kadar dondurmak. Onun dışında dediğim gibi, dünyanın en kolay dondurma tarifi.

19 Nisan 2015 Pazar

Panna Cotta Tarifi

Mango panna cotta
Italyan mutfağına ait bir tatlı panna cotta. Türkçe'ye ne diye çevrilmiş veya çevrilmiş mi bilmiyorum. Orijinalinde yumurta beyazı, bal ve krema kullanılarak yapılsa da kıvamını jelatinle vermek sanırım daha kolay ve risksiz olduğundan bu yol çoğunlukla tercih ediliyor. Bir de fırınlamak da ayrı bir sıkıntı olsa gerek. 

Basit olarak anlatmak gerekirse pişmiş krema; biraz daha açarsak pişmiş ama kıvamlı kremanın soslarla, şuruplarla sunulması diyebiliriz. İçeriği de haliyle temel ve basit şeylerden oluşuyor. Ah bir de şu var, panna cotta sırf krema ve şekerden oluştuğu için ne yazık ki öyle yerken hissettirdiği hafifliğin altında yüksek bir yağ yüzdesi yatıyor. 

Ilk yediğimde Özsüt'de yemiştim ben panna cottayı ve çok sevmedim açıkçası, uzun da zaman önceydi. Bu tatlı, pasta işlerine biraz dadanınca neden denemiyorum ki diyip bir deneme yaptım bir süre önce sonra anladım ki ben panna cotta sevebilirim, eğer kendim yaparsam :D Birkaç farklı tarif denedikten sonra sonucundan en memnun olduğumu yapmaya devam ettim hep. Bu yüzden size orijinali the kitchnn'a ait olan temel bir panna cotta tarifi anlatacağım. Soslarla, malzemelerle zenginleştirmek size kalmış. Bu postta olmasa da ileriki tariflerde birkaç çeşit panna cotta tarifi de vereceğim ama hepsinin panna cotta kısmı bu tarifle yapılacak. 

16 Nisan 2015 Perşembe

5 Malzeme ile Yapılan Oreo Cheesecake



Oreo sanki artık resmi olarak burda satılmaya başlayalı biraz değişti. Sadece Migros'ta satıldığı dönemdeki ile, yurt dışından gelenler zaten farklıydı biraz ama bu son gelenler biraz daha özensiz sanki. Belki bana öyle gelmiştir bilmiyorum, ama bildiğim bir şey var o da herkesin Oreo'ya bayıldığı. Ben de seviyorum ama kremasını sıyırınca :D Kremasını pek sevdiğimi söyleyemem.


Normalde hep teferruatlı tarifler yazıyorum sanırım, aslında arada ufak tefek şeyler deniyorum böyle, zaten internet 3-4 malzeme ile yapılan, bisküviler, nutellalarla yapılan tariflerle dolu. Bundan sonra bunları da paylaşmaya karar verdim. Bu da onun ilk yazısı olsun. Zaten ben oreo ve biscoff bisküvilerle ufak tefek şeyler yapmaya bayılıyorum. Oreolu tarifler bundan sonra bol bol olacak çünkü artık hemen her büyük markette, hatta bakkallarda bile var :)


Oreolu cheesecake'e gelince, hem yapılışı çok kolay, hem az malzeme ile yapılıyor ama o kadar az zahmete rağmen son derece lezzetli.

4 Nisan 2015 Cumartesi

Beyaz Çikolata ve Misket Limonlu Cheesecake / No bake White Chocolate and Lime Cheesecake



Beyaz Çikolata ve Misket Limonlu Cheesecake / No bake White Chocolate and Lime Cheesecake

Misket limonunu limondan daha çok seviyorum diyebilirim, daha ferah bir aroması var bana göre. Cheesecake için bana limondan daha iyi bir alternatif gibi gelir genelde ama pek fazla sayıda yaptığım söylenemez. Bu da nerden esti bilmiyorum, elimin altında hazır lime (misket limonu) varken yapayım dedim.

Tarifte de göreceğiniz gibi, 1 kat taban ve 3 kat harç var. Kalın bir peynir katı, üzerine yeşil bir meyve katı ve en üstte beyaz çikolatalı kat. Ben bir de en üste biraz pudra şekeri ile çırptuğım süt kremasından sıktım.