24 Ağustos 2016 Çarşamba

Misket Limonlu Ağızda Dağılan Minik Kurabiyeler


Misket limonu veya lime (laym diye okunuyor) kendine has kokusu ve tadı olan bir turunçgil. Limon kullanılan hemen her yerde kullanıldığı gibi bence kendi başına özel tarifleri hakeden bir meyve. Yeşil limondan farkı çekirdeksiz olması ve biraz da tadı :)


Eğer denemediyseniz her zaman yaptığınız limonata tarifinizi mutlaka misket limonu ile de deneyin.

Ben  lime tadını çok çok sevdiğim için bu kurabiyede kullanmak istedim. Ağızda dağılan,  kıyır kıyır  kurabiyelerim oldu. Hem çay kurabiyeleri hem kahve kurabiyeleri diyebilirim çünkü ikisi için de çok uyumlu bir tat.


Kurabiyeleri yaparken püf noktanız tereyağını orta devirde iyice çırpmak olacak. Bunun için mutlaka oda sıcaklığında tereyağ kullanın. Tereyağ yerine margarin kullanmak isterseniz kullanabilirsiniz tercih ediyorsanız ama içeriğindeki su oranı olabildiğince düşük olmalı. Bunun için özellikle hamur işi için olanları tercih edin.

Bu tarifi portakal kabuğu veya limon kabuğu kullanarak da yapabilirsiniz.



Misket Limonlu Ağızda Dağılan Minik Kurabiye Tarifi

Yaklaşık 40-45 minik kurabiye için

225 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 küçük boy yumurta
4 yemek kaşığı pudra şekeri (üzerlerine serpmek için de 2-3 yemek kaşığı daha gerekecek)
1 tutam  tuz
3-3.5 su  bardak un (yaklaşık 400-450 gram)
1/4 çay kaşığı kabartma tozu
2 misket limonunun kabuğunun ince rendesi
1 çay bardağı ufak çekilmiş fındık veya badem kırığı (tercihen)


Tereyağını mikser veya mutfak robotunda orta devirde 10 dakika kadar çırpın. (hızı yüksek olursa yağ ayrışmaya başlıyor, bunu istemiyoruz.)

Tereyağ iyice kremamsı ve pofuduk bir hal alınca pudra şekerini ve tuzu eleyip yine kremamsı olana kadar çırpmaya devam edin. Daha sonra yumurtayı ve misket limonu kabuklarını ekleyin ve iyice karıştırın. Unu, kabartma tozunu eleyin ve yavaş-orta devirde ele yapışmayan bir hamur haline gelene kadar iyice karıştırın. (Eğer yapışkan bir hamur elde ederseniz biraz daha un ekleyin) Hamur karıştırma aşamasında parça parça dağılabilir, bu normal ve böyle bir hamur istiyoruz ama elinizle şekil verdiğinizde dağılmaması gerek.

Bu aşamadan sonra kullanacaksanız fındık veya bademi ekleyin ve iyice karıştırdığınızdan emin olun.
 
Hamuru 4 parçaya ayırıp her birini temiz bir yüzeyde yuvarlayarak yaklaşık 3-5 cm çapında uzun silindirler elde edin. Bir poşetle veya streç film ile sarıp 30 dakika kadar dolapta soğutun. Daha sonra 1 cm kalınlığında dilimleyerek fırın tepsinize dizin. 175Cye önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika üzerleri  hafif kızarana kadar pişirin

Hamura elinizle şekil verecekseniz minik minik toplar yapıp üzerlerine bastırıp biraz düzelterek pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin ve 175Cye önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika üzerleri  hafif kızarana kadar pişirin.

Ilıyınca pudra şekerine bulayın. Afiyet olsun! Denerseniz sonuçları bekliyorum :)

(Pişirme süresi kurabiyelerin büyüklüğüne göre artık azalabilir bu yüzden tek lokmalık kurabiyeler yapacaksanız mutlaka gözünüz fırında olsun, fazla pişince bir şeye benzemiyor kurabiyeler :D )

4 yorum:

  1. harika görünüyor ellerinize sağlık, margarinlerin içindeki su oranının farklı olduğunu bilmiyordum, genelde kutu margarin bulunduruyorum buzdolabımda, kurabiyenizin tereyağı ile çok daha lezzetli olacağını tahmin ediyorum, denemek isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, margarinlerin içindeki su oranını iyice azaltıp pastahane kurabiyeleri gibi kurabiyeler yapmak isterseniz evinizde çok kolay bi şekilde Biskin yapabilirsiniz. Şimdi nasıl anlatacağımı bilemedim ama internetten kolayca biskin yapımına bakabilirsiniz :)

      Sil
  2. Miis gibi kokusu vardır eline saglik

    YanıtlaSil