26 Mayıs 2015 Salı

Çilek, Kayısı ve Beyaz Çikolatalı Yaz Keki


Aslında yayınlamam gereken başka tarifler vardı sırada ama madem çok soruldu önce bu keki yazayım dedim. Özellikle Ahsen için gelsin bu tarif :)

İkisini de severek takip ettiğim iki instagram hesabından önce midyeüstüwasabi'nin sonra da Ahmet'in kekini gördükten sonra aklımda meyveleri ile birlikte pişen bi kek yapmak vardı bi süredir. Aklımdaki aslında peynirli bi kekti, sonra dolaptaki mascarpone ile tiramisu yapmak istedim o yüzden peyniri eledim. Ekşi sütle yapayım dedim, pek de güzel oldu. Yaz meyveleri ile yapılan, hafif ve çok çok lezzetli bir kek çıktı ortaya.  Ben meyve olarak çilek ve kayısı kullandım, aslında yer kalsaydı biraz da ahududu serpiştirecektim ama yer kalmamıştı çilekleri ekleyince. Beyaz çikolatayı içine katmak yerine üzerine bol miktarda serpiştirdim o kızarmış beyaz çikolata tadını çok seviyorum. 

Kayısılar henüz çok tatlı olmadığından kayısının tadına bi bakın keke eklemeden. Ekşiyse pişince daha da ekşiyebilir. Şeftali veya nektarinle de yapabilirsiniz bu keki. 

Bu arada keki denerseniz beni de etiketleyip #bulutagaci etiketi eklemeyi unutmayın. Havuza düşsün fotoğrafınız :)

Ayrıca ılıkken yediğinizde crumble gibi bi hissi oluyor meyveli meyveli. 

Benim kullandığım küçüktü o yüzden iki tane çıktı. Ebatları yaklaşık 25X15 gibiydi. 



Ölçülerdeki bardaklar yaklaşık 240ml hacimli amerikan kap ölçülerinde. Gramaj olarak da yazdım yanına. 

Çilek, Kayısı ve Beyaz Çikolatalı Yaz Keki

2 büyük boy yumurta
1 bardak + 2 yemek kaşığı toz şeker 
1 su bardağı tam yağlı süt + 2 yemek kaşığı elma sirkesi 
50 gram tereyağ (3 kaşık kadar)
1/2 bardak sıvıyağ, tercihen zeytinyağı (110ml)
1.5 bardak un (190 gr) (eğer kekin kıvamı çok cıvık gelirse 1-2 kaşık daha ekleyebilirsiniz, yumurtadan fark edebiliyor.)
1 çay kaşığı kabartmatozu
1/4 çay kaşığı tuz
vanilya 

4 adet kayısı, 20-12 adet çilek
100gr beyaz damla çikolata veya 100 gr doğanmış beyaz çikolata
Pudra şekeri

Fırını 180C ye ayarlayın. 
Kek kalıbınızı tereyağ ile yağlayıp hafif unlayın.

Süte 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin ve karıştırın. 10 dakika kadar oda ısısında bekletin. 
Kayısıları ve çilekleri iri küpler halinde doğrayın.
Un ve kabartma tozunu ayrı bir kaba eleyin. 

Ayrı bir kapta tereyağ, şeker, vanilya ve tuzu 2 dakika boyunca önce orta sonra yüksek devirde çırpıp krema haline getirin. 
Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın, her seferinde iyice karıştığından emin olun. 
En son yumurtayı ekledikten sonra ekşisütü ve sıvıyağı ekleyip iyice karıştırın. 
Unu iki seferde ekleyip, yavaş devirde veya el çırpıcısı ile topak kolmayana kadar karıştırın.
Kek kalıbına alıp üzerine meyveleri dizin. En üste ince doğradığınız veya damla çikolata halindeki beyaz çikolataları serpiştirin. 

Fırında 40-50 dakika kadar pişirin. Beyaz çikolatalar karamelize olacak, hafif kahverengileşecek. Keki kürdanla kontrol edip öyle fırından alın. Yalnız meyveye batırmayın, o zaman kürdan ıslak çıkar :)

Ilıyınca üzerine pudra şekeri serpiştirin. 



7 yorum:

  1. Doğal yollarla ekşiyen sütle de yapılabilir mi ? Çörek vs yaparken ekşi süt kullanıyorum ama kek de kullanmak hiç aklıma gelmezdi. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç kullanmadım kendinden ekşimiş sütü. Çörekte onu kullanıyorsanız olur heralde, bozuk süt olmuyor mu o?

      Sil
    2. Hazir paket sutler bozuluyor eksimiyor ama dogal sutler, sutcuden aldiklarimiz gibi, eksiyor. Annemler sut kesildi tabiri kullanirlar eksiyen sutler icin. Oncelikle basit bir kek tarifiyle deneyecegim eksi sut kullanmayi. Sonucu sizinle de paylasirim.

      Sil
    3. Doğrudur, pek doğal süt bulma şansım olmadığı için bilmiyorum :( ama eğer diğer hamurişlerinde oluyorsa bence kekte de olur :)

      Sil
  2. Dilekcim harika görünüyor ellerine sağlık. Bir şey sorucam, kek hamurunu çok ince döküyorsun değil mi? Ben geçen bu tarz bişey yaptım bir yerden tarif bulup, acayip kalın oldu, çilekler dibe indi falan :)) O yüzden soruyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim hamur yarısına kadar doldu, çilekleri de öyle üstüne bıraktım, çok bastırmadan. O batma olayı sanırım kek hamuru çok hafifse meyveler falan ağır geliyor, o yüzden dibe çöküyor. Kalıbına bağlı, baktın artıyor yarısını geçince bence doldurma hepsini, kalanını ufak kaplarda pişirebilirsin veya kapkek gibi :)

      Sil