1 Mayıs 2015 Cuma

Ballı Tuile İçinde Çilekli Mousse




Böyle bulut gibi hafif, mis gibi çilek kokan çilekli bir mus düşünün. Pembe pembe. Sonra bir de nefis tereyağlı incecik bisküviden yapılmış küçük bir sepet hayal edin. Bu sepetin içi çilek dilimleri ile dolu olsun, çilek dilimlerinin üstünde de çilekli mus. Üzerine biraz da taze çileklerle yapılmış çilek sosu... Ağzınız sulandı mı?

Tuile, fransız mutfağına ait bir hamur işi, bisküvi mi desem bilemiyorum. Genelde garniür olarak veya dekor olarak kullanılıyor. İncecik, tereyağ ve vanilyalı. Benim bayılarak yediğim bir şey, ister dekor olsun ister çayın yanında gelsin. Gelmiyor da gerçi çayın yanında, ben çay kahve yanına yapıyorum yine de.



Çilekli musa gelince. Hafif, pofuduk, yoğun çilek ve krema tadı olan bir mousse/mus tarifi. Bildiğiniz gibi, mus veya mousse köpük demek. Aynen de öyle bir tatlı bu, köpük gibi hafif.


Günlerdir canım çilekli mus çekiyordu. Tuilleden de bir sepet yapar içine çilekli mus doldururdum diyordum ki adeta fırsat ayağıma geldi. Benim kafamdaki daha farklı bir sepetti ama bu fikri görünce ben de böyle yapmak istedim. Orijinal tarif Saveur' dergisindenmiş, ben hintofvanilla blogundaki hali ile uyguladım. Benim çok sevdiğim bir blog.

Tuile için uzun dikdörtgen bir şablona ihtiyaç var. Bende yoktu kendim yaptım. Muhtemelen pasta malzemeleri satan yerlerde bulunur.

Tuilleri önceden yapıp çok bekletirseniz yumuşuyorlar. Bu yüzden servisten hemen önce pişirmeniz gerek.





Ballı Tuile İçinde Çilekli Mousse

Ballı Tuile Tarifi
50 gr un
50 gr eritilmiş tereyağ
50 gr pudra şekeri
50 gr yumurta beyazı
50 gr bal

Yumurta ve şekeri bir çırpma kabında karıştırın. İyice karışınca eritilmiş tereyağını ekleyip karıştırın ve sonra da balı ekleyip tekrar bal iyice karışana kadar karıştırmaya devam edin. Son olarak unu eleyip, topaksız bir hamur elde edin. Kasenin ağzını streç film ile kaplayıp, hava almayacak şekilde 1 saat kadar dolapta bekletin.

Çilekli Mousse Tarifi

250 gram çilek püresi
50 gram toz şeker
3 çay kaşığı toz jelatin
190 gr süt kreması, önceden soğutulmuş.

Çilekli püre için:
300 gr çilek, ayıklanmış
20 gram toz şeker veya vanilyalı şeker
50 gr su


Dilerseniz tabana dizmek için 200 gr doğranmış çilek


Önce çilek püresini yapmak için, çilekleri rendeleyin veya robotta çekin. Dilerseniz püre haline geldikten sonra çekirdeklerinden ayırmak için süzebilirsiniz, ben süzmedim. Püre haline gelmiş çileği bir sos tenceresine alıp üzerine su ve şekeri ekleyip karıştırın. Orta ateşte kaynadıktan sonra 3-4 dakika pişirip ocaktan alın. Soğumaya bırakın. 

2 yemek kaşığı soğuk suyu bir çay tabağına alın ve üzerine jelatini serpin. 10 dakika çözülmesi için bekleyin. 

Çilek püresinin 50 gramını( 3 yemek kaşığı) ayırıp kalanı tekrar ocağa alın ve 50 gr şekeri ekleyip, 1-2 dakika şeker içinde iyice çözünene kadar karıştırarak ısıtın. Ocaktan alın ve 30 saniye boyunca karıştırıp jelatini ekleyin ve jelatin tamamen çözünene kadar karıştırın. 1-2 dakika yeterli olacaktır. Kremaya katmadan önce iyice soğutun. 

Kremayı derin bir çırpma kabına alıp dondurucuda 10-15 dakika soğutun. Dondurucudan alıp, 3-4 dakika kadar önce orta devirde, kabarmaya başlayınca hızlı devire alıp iyice katılaşancaya dek çırpın. Krema kıvam aldıktan sonra soğumuş çilek püresini ekleyin ve bir tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek iki malzemeyi birbirine yedirin. Bir sıkma torbasına alıp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. 

 

Tuile İçinde Çilekli Mousse'un yapılışı

Önce tuile sepetleri yapın: Fırını 160C'ye ayarlayın. Fırın tepsisine silikon pişirme altlığı veya pişirme kağıdı serin. 
Dikdörtgen şablonu kullanarak hamurdan 1.5 yemek kaşığı alıp yayın ve düzgün, uzun bir dikdörtgen elde edin. Aynı işlemi 2 kere daha tekrarlayın. Her seferde en fazla üç tane pişireceksiniz.  Tuileleri 10-12 dakika arası, kenarlardan altın rengi alana kadar pişirin. 

Sıcakken tepsiden alıp bir şişe veya bardağın etrafına halka olacak şekilde sarın. (Fotoğraftaki gibi) 3-4 dakika içinde ılıyor ve şeklini alıyor. Bütün hamuru yaptıktan sonra, oda sıcaklığına geldiklerinde servis tabaklarınıza sepetleri alın. Tabanlara doğranmış çilekleri dizip üzerine çilekli musu sıkın. Musların üzerine çilek püresi gezdirin ve dilimlenmiş çilekle süsleyin. 



6 yorum:

  1. Her gün binbeşyüz kere ziyaret ettiğim dünyanın şeyini öğrendiğim ve benim için eğitimden önce de tam bi nimet olan bu sayfaya tam anlamıyla aşığım.. Bugün pandispanyayı yaptım dokusu lezzeti harika oldu sadece fırındayken çok güzel kabarmışken çıkarttıktan snra yavaş yavaş inmeye başladı sanırım yaparken yanlış bişey yaptım zamanla düzeltirim heralde bunu da yaptıkça :) Emeklerinize sağlık❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim <3

      acaba yumurtalar büyüktü de unu az mı geldi? ben de bilemedim :(

      Sil
  2. bu delirtici bi güzellik ama,
    eline sağlık,okurken ve bakarken uçtum:)

    YanıtlaSil
  3. Tatlınız çok güzel görünüyor :) bu arada soru soracak ayrı bir yer bulamadım .çikolata dolgularınızda menekşeli olanın tarifini verebilir misiniz?:)

    YanıtlaSil