16 Nisan 2015 Perşembe

5 Malzeme ile Yapılan Oreo Cheesecake



Oreo sanki artık resmi olarak burda satılmaya başlayalı biraz değişti. Sadece Migros'ta satıldığı dönemdeki ile, yurt dışından gelenler zaten farklıydı biraz ama bu son gelenler biraz daha özensiz sanki. Belki bana öyle gelmiştir bilmiyorum, ama bildiğim bir şey var o da herkesin Oreo'ya bayıldığı. Ben de seviyorum ama kremasını sıyırınca :D Kremasını pek sevdiğimi söyleyemem.


Normalde hep teferruatlı tarifler yazıyorum sanırım, aslında arada ufak tefek şeyler deniyorum böyle, zaten internet 3-4 malzeme ile yapılan, bisküviler, nutellalarla yapılan tariflerle dolu. Bundan sonra bunları da paylaşmaya karar verdim. Bu da onun ilk yazısı olsun. Zaten ben oreo ve biscoff bisküvilerle ufak tefek şeyler yapmaya bayılıyorum. Oreolu tarifler bundan sonra bol bol olacak çünkü artık hemen her büyük markette, hatta bakkallarda bile var :)


Oreolu cheesecake'e gelince, hem yapılışı çok kolay, hem az malzeme ile yapılıyor ama o kadar az zahmete rağmen son derece lezzetli.



Tabanı için sadece oreo ve tereyağ; peynirli kısmı içinse peynir, yumurta, krema ve şeker tek ihtiyacınız olan şeyler. O kadar kolay yani :)


Labne peyniri miktarı gözünüzü korkutmasın. Size tavsiyem A101, Bim veya Migros'un kendi ürünlerini tercih etmeniz. Zaten belirli markaların fabrikalarında üretiliyorlar bunlar da ve fiyat olarak yarısı kadar ünlü ve pahalı markaların. Klasik, marka ismi farkı ödüyoruz. Tabi bütün peynirler için söyleyemem bunu ama en azından labne veya krema peyniri alacaksanız, bu alternatifleri kullanalarak masrafı yarıya düşürebilirsiniz.

Labne peynirini kullanmadan önce labne peynirini süzmenizi tavsiye ederim, daha güzel bir kıvamı oluyor sonucun. Bir de, severseniz 1 çay bardağı süt kreması veya ekşi krema da ekleyebilirsiniz harca.

Bunun dışında, ben un veya nişasta kullanmadım, kıvamında bir sorun yaşamadım. Isterseniz yine de ekleyebilirsiniz. Yumurta, süzülmüş peynir ve tereyağlı harç kısmı yeterli pişip, dolapta dinlendirildikten sonra oturuyor ve gayet düzgün bir kıvamı oluyor. Zaten yumurta tutucu bir malzeme ama yorumlarda soran bir okuyucu olduğu için düzeltme olarak belirtmek istedim. Benim elde ettiğim doku en alttaki fotoğraftaki gibi. 

Ben oreoları migrostan, büyük paketlerle alıyorum. Ufak paketlere göre daha hesaplı oluyor tabi ki. Tarif için gerekli 36 oreo için  4 tane 10lu paketlerden almanız gerekecek.

Yaptıktan sonra oreolu cheesecakeinizi dinlendirmeyi unutmayın. Cheesecakein oturması için önemli, bu yüzden en azından sabahtan yapın, öğleden sonra veya akşama harika olacak.

Bu arada, diyelim bu oreolu cheesecake tarifini denemek istiyorsunuz ama oreo bulamıyorsunuz, hiç sorun değil. Eti negro veya sevdiğiniz herhangi kakaolu ve kremalı bisküvilerle de yapabilirsiniz.

5 Malzemeli Oreolu Cheesecake! 




22 cmlik çember kalıp için

26 oreo +3 yemek kaşığı tereyağ (taban için)
10 oreo (üstü için)

750 gr labne peyniri (oda sıcaklığında, süzülmüş)
4 yumurta (oda sıcaklığında)
2/3 bardak toz şeker
4 yemek kaşığı tereyağ,  oda sıcaklığında
*4 yemek kaşığı mısır nişastası veya un (tercihen, çok daha yoğun bir kıvam isterseniz, ben kullanmadım)

Fırını 175Cye ayarlayın.

26 tane oreoyu mutfak robotunda iyice ufaltın. Tereyağını tavaya alıp eritin ve ufalanmış oreoları ekleyip 1 dakika kadar karıştırarak orta ateşte kavurun ve ocağı kapatın. 2 dolu yemek kaşığı kadarını ayırıp 22cmlik çember kalıbın tabanına dökün ve biraz ılıyınca parmaklarınızla veya bir bardağın altı ile bastırarak tabana yayın, ve düzleyin.

Tereyağını ve labne peyniri 30-40 saniye kadar çırpıp pürüzsüz bir hal almasını sağlayın. Şekeri ekleyip 1 dakika daha çırpın ve yumurtaları teker teker ekleyerek, her eklemeden sonra 15 -20 saniye çırparak homojen bir karışım elde edin. Sıvı olacak muhtemelen, bunda bir sorun yok, pişince toparlanıyor. Bu aşamadan sonra eğer çok yoğun kıvamlı bir cheesecake istiyorsanız un veya nişastayı ekleyip, karıştırabilirsiniz. Ben eklemedim, kıvamıyla ilgili bir sorun yaşamadım.

Chesecake tabanının üzerine diğer 10 tane oreoyu dizin. (isterseniz parçalara bölebilirsiniz, ben bütün halde ekledim. Size az gelirse oreo miktarını artırabilirsiniz.)

Cheesecake harcını tabanına oreo ile kapladığınız ve bütün oreoları dizdiğiniz çember kalıbınıza dökün. Ayırdığınız ufalanmış oreoları üzerine serpin ve çatalla alt üst ederen dağıtın. Bu aşamada dipdeki bütün oreolar yukarıya çıkacak, burda da bir sorun yok, aynen öyle olması gerek. :)

Fırın ızgarasını en alt kata yerleştirin ve 175C'de 45-60 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirin.

Fırından fırına fark olduğu için, üst kısım hemen kızarırsa, kalıbın üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp pişirmeye devam edebilirsiniz.

Fırından aldığınız cheesecake oda sıcaklığına gelince dolaba alın ve servisten önce en az 4-5 saat dinlendirin.

Ben üzerine biraz çırpılmış krema sıkıp, yine oreo ile süsledim. Siz de isterseniz, krema veya kremşanti ile servis edebilirsiniz.





6 yorum:

  1. selam.
    daha önce başka bir yerden aldığım cheesecake tarifinde, harca 3 yemek kaşığı un ekleniyordu. tarifi yazan kişi unun tepeleme konulacağını yazmadığı için vıcık vıcık bir cheesecake olmuştu, haliyle insan içine çıkaramamıştım.

    dikkatimi çekti, sizin tarifinizde harçta hiç un yok. emin olmak için soruyorum, orada kesinlikle başka bir malzeme eklenmeyecek değil mi? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Fotoğraftaki gibi oldu sonuç ,un veya başka bir şey eklemedim ben. Yani emin olmak istiyorsanız un veya nişasta ekleyin isterseniz. Dolapta dinlenmeden önce zaten daha az kıvamlı oluyor ama dediğim gibi çizkekin oturmasını sağlayan şey dinlendirmek.

      Sil
  2. mükemmel! elinize sağlık :) Oreo'nun tadının değiştiğine katılıyorum. Çok fazla yediğim söylenemez ancak zar zor bulup merakla yediğim ile şu anda satılanlarda çok fark var.

    nutella, oreo ve benzerlerinin youtube'da ilginç tarifler üzerinden reklam furyası başlatması da ilgimi çekmiyor değil :) güzel bir taktik, bakalım bizim markalar böyle şeyler yapabilecek mi?

    YanıtlaSil
  3. Selamlar; ellerinize sağlık! Standlı mikserim yok, çift çarpıcı uçlu mikserim de sizlere ömür :) Sormak istediğim tereyağı ve labneyi pürüzsüz hale gelene kadar çırpın demişsiniz. Tereyağı eritilecek mi yoksa oda ısısı yeterli mi? Oda ısısında biraz zorlanırım gibi düşündüm ama? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, tereyağ yumuşak olursa zorlanmazsınız. eritmeyin ama 1 saat kadar bekletin, çok yumuşuyor zaten dışarda kalınca. Labneyi de tereyağına eklemeden önce ayrı olarak çırpın, sonra karıştırın ikisini. O zamanbi sorun olmaz. :)

      Sil
  4. Merhaba,acaba daha hafif olması için bir miktar yoğurt ekleyebilir miyiz? Örneğin 250 gr labne yerine 250 gr yoğurt koyabilir miyiz?

    YanıtlaSil