29 Mart 2014 Cumartesi

Üç Renk Çikolatalı Kurabiye





Bu kurabiyelerin fotoğrafını instagramda paylaştığımda herkes sormuştu blogda var mı diye, yoktu. Aslında kurabiyeyi yapalı da oluyor biraz ama eklememiştim bloga. Kurabiye düşkünü değilim eğer kurabiye parça çikolatalı değilse. O yüzden bunları çok sevdiğimi rahatça söyleyebilirim. Bu tarife başlamadan önce yazanları okumanızı tavsiye ediyorum. Belki uzun görünecek yapılışı ama aslında değil, detaylı anlattığım için uzun görünüyor.

25 Mart 2014 Salı

Yaban Mersinli Ve Limonlu Muffinler


Bugün üst üste post giriyorum bu kadar aradan sonra, hadi hayırlısı. 

Yaban mersinini severek tüketiyorum ben. Gerçi ingilizce'de berry olarak geçen, bizim dilimizde de yemiş veya orman meyvesi olarak adlandırılan bu meyvelerin hepsine bayılıyorum, zevkle keklerde, muffinlerde, pastalarda kullanıyorum. Üstelik çok çok sağlıklılar. Gerçi yaban mersini bulmak çok kolay değil, biliyorum. Bu yüzden direkt söyleyeyim eğer yoksa böğürtlen kullanın, onla da gayet güzel oluyor.

Yaban mersinine likapa da deniyor, böyle de arayabilirsiniz. Kurusunu bulursanız onu da kullanabilirsiniz ama dikkat edin kurusunun içine kuru siyah üzüm karıştırıyorlar çok daha ucuz olduğu için. En son Malatya Pazarı'ndan almıştım yarısı siyah üzümdü neredeyse. Kurusunu kullanacak olursanız yapmanız gerekenleri yaban mersinli ve limonlu muffinlerin tarifinde bahsedeceğim. Dondurulmuş halde de bulmak mümkün, ben gidip bakamadım ama Metro marketlerde oluyormuş dondurulmuşu. Tazesini de ben hep Migros ve Macro Center'dan alıyorum.



Ben bu muffinleri bir sipariş üzerine 2. defa yaptım. Öncekiler giittiği yerde pek beğenilmişler, pek sevilmişler. Çok sevindim ben de bunu duyunca çünkü bunlar benim favori muffinlerim. Kahvaltıda bile yerim :) Onlar da çok sevmişlerdi ki bugüne bir daha sipariş almıştım, ben de zevkle yaptım bunları. Zaten en sevdiğim şey güzel bir şeyler pişirmek ve onları fotoğraflamak. Bugün tekrar yapınca da fotoğraflarını çekeyim bare, bloga da eklerim sizler de belki yaparsınız diye düşündüm. Elinize yaban mersini geçerse mutlaka deneyin.

Bu tarifin yapılışının kısa bir videosunu instagram hesabımda paylaştım.** Buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Çin Usulü Sebzeli ve Sarımsak-Zencefil Soslu Tavuk





En sevdiğim aktivitelerden biri çin yemeği yiyip çok sevdiğim bir diziyi izlemek. Dizi de muhtemelen Doctor Who oluyor :) Aktivite de denmez belki ama benim için aktivite sayılır. O kadar hiçbir şey yapmıyorum ki bu aralar, bu çin yemeği+ dizi olayı bile sevdiğim bir ritüelden akiviteye dönüştü.

Genelde dışarıdan söylediğim çin yemeğini artık evde yapmaya başladım çünkü çok pismiş gibi geliyor dışardakiler. Bir de msg ile zaten ne yesek çok güzel geliyor. MSG (monosodyum glutomat) için ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama ben çok da karşı değilim. Zararı kanıtlanmış bir şey değil, sadece varsayımlar var. Tabi ki alıp yemeklerime katmıyorum ama çin yemeğinde varsa da sorun etmiyorum. Erişteler, tavuklar, mantılar ne varsa hüpletiyorum.




Bu tavuk tarifini de Zencefilli Çıtır Tavuk denen klasik çin yemeğinden devşirdim. Tavukların dışını un veya mısır unuyla kaplamadım. Sebzeleri çok az yağ ile soteledim. Sosunda da light soya sosu kullandım hem tuzu hem sodyumu az. Bu sayede normal yemekten daha az kalorili hale getirdiğimi düşünüyorum :)


16 Mart 2014 Pazar

Vanilyalı İncecik Pankek Ruloları



ince pankek pancake ruloları tarifi



Sağlıklı yaşam mı demiştim? Biliyorum biliyorum. Pankek uymadı bu işe ama bu pankeki de sağlıklı yapmak bizim elimizde. Daha önce tam buğday unu ile çokça pankek yaptım ve hiç şikayetçi olmadım sonuçtan. İçerik güzel ayarlanırsa un kokusu olmuyor. Şeker? Ben splenda kullandım. Yağ kısmını geçemiyoruz çünkü yağsız yapınca tavaya yapıştı benimkiler hep.

Ama bir dakika, bunlar incecikler. Yani biraz da psikolojik olacak bu süreç illa ki. Normal boyutlarda bir pankekin üçte biri kadar kalorisi var bunun. Üstelik yerken "ben ince pankek yedim" değil de "ooh götürdüm pankeki de." diyeceğimiz için kendimizi pankek yemiş sayacağız ama normal porsiyondan daha az kalori alacağız. Bence olur, inanırsak olur. Ben inandım dün, normalde 3, 4, 5e kadar giden ben bu incecik pankek ruloları ile "iyi yedim valla." moduna girdim. Siz de yapabilirsiniz :)



Bunlar tam buğday unu ile mi yapıldı derseniz, ne yazık ki hayır. Bildiğimiz beyaz un ile yaptım çünkü tam buğday unu kalmamıştı hiç, çıkıp almaya da çok üşendim. Daha önceki tam buğdaylı tarife Buradan ulaşmanız mümkün. Tıklayın! İçine de mis gibi vanilya özü koydum, o kadar güzel geldi ki.

Normal pankek hamuru yaptım aa yağ eklemedim. Baktım olacak gibi değil yapışıyor içine biraz yağ ekledim. Siz de deneyin isterseniz eğer tavanız yapışmazsa hiç yağ eklemeyin.

İncecik nası oluyor derseniz ben bir kepçenin yarısı kadar doldurup ısınmış tavaya döküyorum. Tavanın ateş üzerinde olmaması lazım. Sonra tavayı sallaya sallaya, eğe büke o hamuru tüm tavaya incecik bir tabaka olacak şekilde yayıyorum. Zaten hemen pişiyor, dikkat edin çok kızarırsa tavadan alınca sertleşiyor.

13 Mart 2014 Perşembe

Karnabahar Kremalı Sebzeli Makarna



Bundan önceki tarifte anlatmıştım derdimi az çok, biraz daha sağlıklı yemeklere yöneleceğim diye. Başladım da ve ilk denemem bu karnabahar kreması oldu. İlk deneme olduğundan şimdilik fotoğraf yok yapım aşamasında ama oldukça detaylı anlatacağım. Sadece yerken aklıma gelince telefondan çektiğim bir görüntü var elimde, yine de ekleyeyim dedim.

Karnabahar kreması diyince neler düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum ama inanın öyle değil :) Evet bir süt kreması değil ama neredeyse bi beşamel sos. Hem de çok sağlıklı. Ben bundan sonra bol bol yaparım, yaptıkça da fotoğraf eklerim. Size de mutlaka denemenizi öneriyorum.


Karnabahar sosu veya kremasını sadece makarnada değil patates püresi kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz bence. Çok daha az kalorili, neredeyse yağsız ve sağlıklı. En azından bi deneyin derim ben. Beklediğimden çok daha güzel bir şey çıktı ortaya.

Malzemeleri çok rahat bulunabilecek, yapımı da oldukça basit bir sos karnabahar sosu. Rahatlıkla alfredo sos için kullanabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir blender, blender ne kadar güçlü olursa o kadar iyi.

11 Mart 2014 Salı

Portekiz Soslu Tavuk ve Biraz İç Döküş :)



Blogumla uzun zamandır ilgilenemediğimin farkındayım. Aslında hiçbir şey ile ilgilenemiyorum, kendimle bile. 1 yıldır çok saçma sapan ve boş vakit geçiriyordum, bununla yüzleşince de bi garip oldum. Depresyona mı girdim ne olduysa, ne evden dışarı adım atasım var, ne bir şey pişiresim. Sürekli dışardan yer oldum. Üstüne bir de kilo verdim saçma bir şekilde. Oh ne güzel kilo verdim diyecek durumda değilim çünkü sağlıksız verdim.

Bu kadar kendimle kalıp düşününce de hayatımda bazı değişiklikler yapmaya karar verdim. Aslında kötü bir düzenim yok ama daha iyi olabilir. Önem sıralarımı değiştireceğim. Okul işi canımı sıkıyor biraz, bir türlü tatmin olamıyorum bu yüzden de okulu boşluyordum hep. Geçirdiğim kaza, dondurmak durumunda kalmam derken de uzadı. Uzadıkça da bana bi bıkkınlık geldi, okul hayallerimi engeller oldu. Bir an önce bitirmem gerek artık ki iyi bir yerde yemek eğitimi almaya başlayabileyim.

Bu değişiklikler içinde beslenme düzenime ve yediklerime de dikkat etmeye karar verdim. Tatlı ve pasta delisi biri olarak nasıl olcak ben de tam bilmiyorum ama içeriklerle oynayarak daha sağlıklı şeyler pişirebileceğimi düşünüyorum. Daha az yağlı, daha az şekerli veya şekere alternatif, daha sağlıklı unlar kullanarak en azından tatta çok oynama olmadan yediklerimi, haliyle blogdakileri de daha sağlıklı hale getirebilirim.

Bu portekiz soslu tavuk ne derece sağlıklı derseniz, orta karar diyelim :) Portekiz soslu dediğime bakmayın, sosun Portekiz ile alakası yok aslında. Beşiktaş'taki Tıkıntı Cafe'nin Portekiz Soslu Tavuğu bu.  Oldu mu sence derseniz, bence daha güzel oldu. Bir şans verin derim. Bana Tıkıntı Kafe'ninki ağır geliyordu, bu tam bana göre oldu. Aslında Sebzeli Beşamel Soslu Tavuk da diyebiliriz buna :)

Sosta krema kullanmayabilirsiniz, böylece yağ oranı düşer.