14 Aralık 2014 Pazar

Sarımsak ve Tereyağlı Düğümler


 


Günaydın!!!!

Dün denediğim bu tarifi hemen paylaşmak istedim çünkü hem çok lezzetliler hem de yapımı kolay.

Tarif Simply Recipes'ten. Ben bu hamuru yapmak yerine hazır satılan pizza hamurlarından kullanabilirsiniz yazısını okuduktan sonra hamuru değişik yapmaya karar verdim çünkü pizza hamurunu sevmiyorum. Benimki daha poğaçamsı oldu yani, isterseniz siz orijinal tarifi de uygulayabilirsiniz ama benim tarifini verdiklerim pofuduk pofuduk oluyorlar eğer üstüne yumurta sürerseniz. Sürmezseniz üstü daha çıtır içi yumuşacık oluyor. 2 tepsi 1 saat içinde bitti bizim evde, öyle söyleyeyim.

Bir de... Ben hamuru mayalanması için fazla bırakmıştım, o sırada panna cotta sosu hazırlıyordum ve dalmışım kalmış öyle. O yüzden şekillendirirken az biraz sıkıntı çektim, benimkiler düğümden ziyade şekilsiz oldu :D siz  buradan nasıl düğümleyeceğinize bakabilirsiniz.


Hamur mayalamayı pek sevmiyorum, her seferinde korkuyorum kabarmayacak diye ama hiç kabarmadığı da olmadı şansıma. Bir de ben çok abartıyorum mayalamaya bırakırken, önce streç filmle sarıp bir poşetin içine alıyorum onu da sıkı sıkı bağlıyorum. Sonra kendi yün hırkalarımdan birine sarıyorum kabı :) Hatta mayalarken de mayalarla konuştuğum oluyor, "bak lütfen kabarın tamam mı, zaten çok minik minik tatlı tatlı şeylersiniz. kabarın lütfen:((" en son annemin dediğine göre bu haldeymişim mayalama yaparken ahaha. Bilmiyorum,  artık neden böyleyim.

Tarifi yazmama da pek gerek kalmadı aslında ama yine de hem daha yumuşak, pofuduk bir sonuç elde etmek isterseniz hem de türkçe olsun isterseniz buyrun:

Sarımsak ve Tereyağlı Düğümler





Hamur

1 su bardağı el yakmayacak kadar sıcak su
2 yemek kaşığı/ 1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

1 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağ
3.5-4 su bardağı un
2 yemek kaşığı süt tozu (varsa, yoksa mayalı suyu yarı yarıya süt ile yapabilirsiniz veya hiç süt kullanmayabilirsiniz)




Sıcak suya mayayı ekleyin ve 5 dakika kadar karıştırmadan bekleyin. 5 dakika sonra  şeker ve tuzu ekleyip  hafifçe karıştırın ve 7-8 dakika daha aktif hale gelmesi için bekleyin.

Unu ve süt tozunu bir yoğurma kabına alıp üzerine mayalı suyu, yağ, yumurtayı ekleyip karışırın. Ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur olacak, eğer çok yapışkansa biraz daha un ekleyebilirsiniz.

Hamurun ağzını streç film ile kaplayıp oda ısısında bir yerde en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
Hamur yükselip, kabarınca parçalar koparıp, örgü, düğüm gibi şekiller verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine bir fırça yardımı ile hafif hafif zeytinyağı sürün. Tepsiyi çok bastırmadan streç film ile kaplayın ve yaklaşık 1 saat daha fırında bekletin, kabarmaları için. (ben bunu yapmadım, bunu yerine fırını 75C'y ayarlayıp içinde 10 dakika kadar beklettim. yine de kabardılar. )

Hamurların boyutu hemen hemen 2 katına çıkınca 200C fırında 12-15 arası üzerleri kızarana dek pişirin.

Hamurlar pişerken siz tereyağlı sosu hazırlayabilirsiniz.



Tereyağ ve Sarımsaklı Sos

4 yemek kaşığı tereyağ
4 diş sarımsak
8-10 dal maydonoz (veya severseniz daha fazla)

Sarımsak ve maydonozu minik minik doğrayıp tereyağında 1-2 dakika kavurun. Pişen poğaçaların üzerine gezdirin veya sürün.







8 yorum:

  1. Nefis görünüyor:) bayılırım mayalı hamurlara ,hele bır de sarımsağın o enfes aroması olunca tadını canlandırdım damağımda:) ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. ben de severim mayalı hamur, pofuduk pofuduk.

      Sil
  2. Çok lezzetli görünüyor. Ellerinize sağlık. Ben hamur mayalama işini ekmek makineme bıraktım. Garanti ve kolay. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel fikir, aslında ben de almayı düşünüyorum ekmek makinası ama önce bir dondurma makinası mı alsam diyorum :D alırsam ben de onda yaparım artık :)

      Sil
  3. Bir de siparişleriniz nasıl oluyor? Yani mail üstünden mi tamamen? Sonra nasıl teslim ediyorsunuz? :) Ve sadece İstanbul sanırım, değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurabiyeler veya kremasız ürünleri kargo ile yollayabilirim ama cupcake, pastalar mecburi sadece istanbul içi. :) Mail ve telefon, ama telefonu burda yayınlamıyorum. :)

      Sil
  4. yahu inanılmaz, gecenin bu saatinde yarın gideceğim misafirlik için önceden gordugum bu tarifi hemn bi yapayım dedim, hemen olmadı o ayrı da hayatımda ilk kez mayalı hamur tutturdum :) sans mı, sizin basarınız, tatlı anlatımınız mı orası bilinmez ama cok sağolun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim hamurun tutmasına ve beğenmenize :) ellerinize sağlık.

      Sil