13 Aralık 2014 Cumartesi

Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek


Artık üşenmeyi bırakıp blogla daha çok ilgilenmeye karar verdim. Kendimi ikna ettim bu postu sabaha kadar yayınlamış olacağım haha.



Özellikle kahvaltı için çok lezzetli ve sıradanlıktan uzak bir pankek tarifi. Eh, ben pankeki nutella veya reçelle falan hiç sevmiyorum. Taze yapılmış meyveli soslar veya sadece akçaağaç şuruu ile seviyorum.

Ekşi sütten kastım elbette bozuk süt değil. Limon veya sirke ile ekşitilen sütten bahsediyorum. Buttermilk içeren reçetelerde buttermilk yerine ekşitilmiş süt kullanıyoruz çoğunlukla Türkiye'de, çünkü buttermilk veya türkçe adıyla yayıkaltı sütü bulmak çok zor.

2-3 gün önce kahvaltıya yaptım bunları, herkes çok sevdi. Kahvaltıda değişik bir şeyler yemek isterseniz denemenizi tavsiye ederim, eminim sizinkiler de bayılacaklar.


Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek Tarifi



MALZEMELER (yaklaşık 4-5 adet orta boy pankek için)


Pankek

3/4 su bardağı süt (180 ml)
2 yemek kaşığı elma sirkesi veya limon suyu
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
1 yumurta
2.5 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağv veya sıvıyağ
İsteğe bağlı vanilya


Süte sirkeyi ekleyip, yaklaşık 10 dakika sütün kesilip katılaşması için bekleyin. 
Süt kesilince karıştırıdığınızda süt kreması gibi yoğun bir kıvamı olacak, kullanmaya hazır demektir. 

Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın.
Başka bir kasede yumurta ve tereyağını bir çatal yardımıyla çırpın. Yumurtalara sütü ekleyip karıştırın. 
Kuru malzemelerin ortasına bir delik açıp sütlü karışımın yarısını ekleyin ve 1 dakika kadar karıştırın, pürüzsüz hale getirin. Daha sonra kalan sıvı karışımı ekleyin ve tekrar pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. 
Pankekleri çok hafif yağlanmış tavada pişirin. 
Ben her pankek için 1 kepçe hamur aktarıyorum tavaya. Yalzın kepçeniz çok derin veya büyükse fazla olabilir. Hamur akıttıktan sonra üst tarafı köpük köpük olmaya, kenarları kurumaya/pişmeye başlayınca diğer tarafını çevirebilirsiniz.


Karamelize Muz

3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
2 muz 

Üzerine serpiştirmek için
Badem, ceviz veya fındık
Dilerseniz akçaağaç şurubu


Toz şekeri kalın ve eşit tabanlı bir tavada şekerin rengi altın sarısı/amber renk alana dek karamel haline getirin. Daha sonra ocaktan alıp, oda sıcaklığındaki tereyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Tekrar ocağa alıp 1.5-2 parmak kalınlığında dilimlediğiniz muzları ekleyin ve muzlar da altın sarısı/amber bir renk alana dek soteleyin. 

Pankeklerinizi karamelize muz ve kuru yemişlerle servis edin. 

Afiyet Olsun!

10 yorum:

  1. Ben senin tariflerinin, sunum şekillerinin ve daha önce de söylediğim gibi, yaptığın değişik malzeme kombinasyonlarının hastası oldum. Muz tariflerde epey mesafeli olduğum bir meyve, fakat pancake'de çok aklıma yattı, waffle'a bu kadar yakıştığına göre:) Ekşi sütü de çok merak ettim, sen böyle güzel ve farklı şeyler yaratmaya devam et, bayılarak izliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Eylül güzel sözlerin için, çok mutlu oluyorum. <3

      Bana da genelde ağır gelir ama çok güzel oldular beraber :) Umarım seversin sen de.

      Sil
  2. sen kilo aldırıcı ve kötü bi arkadaşsın,
    çünkü çok lezzetli ve çekici şeyler yapıyorsun!
    bu nedenle sana küstüm!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok teşekkür ederim :** Hadi barışalım?

      Sil
  3. Ben pankeki nutella ile sevenlerdenim. Ama bu da çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da çok ağır ve şekerli geliyor nutella :) çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor naçizane bir önerim olsa yazı renginizi biraz koyultsanız benim gibi gözü problemliler zorlanır diye düşünüyorum kusura bakmayın lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yazı rengi temadan kaynaklı ama tabi ki koyulturum biraz :)

      Sil
  5. Ben de hic sevmiyorum pankeki cikolata ile filan. Cok sekerli oluyo yiyemiyorum. Tariflerine olan ilgimi biliyosundur :) beceriksizim ama yine de denicem ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :* Dene dene, ben eminim yapacağına. çok güzel bu muzlu tarif :)

      Sil