11 Mart 2014 Salı

Portekiz Soslu Tavuk ve Biraz İç Döküş :)



Blogumla uzun zamandır ilgilenemediğimin farkındayım. Aslında hiçbir şey ile ilgilenemiyorum, kendimle bile. 1 yıldır çok saçma sapan ve boş vakit geçiriyordum, bununla yüzleşince de bi garip oldum. Depresyona mı girdim ne olduysa, ne evden dışarı adım atasım var, ne bir şey pişiresim. Sürekli dışardan yer oldum. Üstüne bir de kilo verdim saçma bir şekilde. Oh ne güzel kilo verdim diyecek durumda değilim çünkü sağlıksız verdim.

Bu kadar kendimle kalıp düşününce de hayatımda bazı değişiklikler yapmaya karar verdim. Aslında kötü bir düzenim yok ama daha iyi olabilir. Önem sıralarımı değiştireceğim. Okul işi canımı sıkıyor biraz, bir türlü tatmin olamıyorum bu yüzden de okulu boşluyordum hep. Geçirdiğim kaza, dondurmak durumunda kalmam derken de uzadı. Uzadıkça da bana bi bıkkınlık geldi, okul hayallerimi engeller oldu. Bir an önce bitirmem gerek artık ki iyi bir yerde yemek eğitimi almaya başlayabileyim.

Bu değişiklikler içinde beslenme düzenime ve yediklerime de dikkat etmeye karar verdim. Tatlı ve pasta delisi biri olarak nasıl olcak ben de tam bilmiyorum ama içeriklerle oynayarak daha sağlıklı şeyler pişirebileceğimi düşünüyorum. Daha az yağlı, daha az şekerli veya şekere alternatif, daha sağlıklı unlar kullanarak en azından tatta çok oynama olmadan yediklerimi, haliyle blogdakileri de daha sağlıklı hale getirebilirim.

Bu portekiz soslu tavuk ne derece sağlıklı derseniz, orta karar diyelim :) Portekiz soslu dediğime bakmayın, sosun Portekiz ile alakası yok aslında. Beşiktaş'taki Tıkıntı Cafe'nin Portekiz Soslu Tavuğu bu.  Oldu mu sence derseniz, bence daha güzel oldu. Bir şans verin derim. Bana Tıkıntı Kafe'ninki ağır geliyordu, bu tam bana göre oldu. Aslında Sebzeli Beşamel Soslu Tavuk da diyebiliriz buna :)

Sosta krema kullanmayabilirsiniz, böylece yağ oranı düşer.


Portekiz Soslu Tavuk

4 kişilik


Sos için:

Beşamel Sos: 


  • 1.5 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı krema
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • dilerseniz 1-2 yemek kaşığı rende kaşar veya parmesan
  • damak zevkinize göre tuz

  • 3 orta boy havuç (rendelenmiş veya küçük ve ince dilimlenmiş)
  • 10 tane yeşil sivri biber (halka halka orta kalınlıkta doğranacak)
  • 1 kabak (minik minik doğranacak)


4 Parça Tavuk Göğsü (Ben tavuk bonfile diye alıyorum ama 1 göğüsten 2 parça çıkıyor. Bunları enlemesine ikiye bölüp bir porsiyon haline getirebilirsiniz. Yani 4 kişi için 2 tam tavuk göğsü gerekiyor.)


Hazırlanışı:

Beşamel sosu hazırlamakla başlayın. Tereyağı ile unu kavurun ve ocağın altını kısıp sütü birden ekleyin ve topaklanmasına izin vermeden hızlıca karıştırın. Kıvam alınca kremayı ekleyin 1 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp rendelenmiş peyniri ekleyip, eriyene kadar karıştırın.

-Krema kullanmayabilirsiniz. Bunu için 2.5 çay bardağı süt yeterli olacak. 
-Beşamel sos yapmadan sadece kremayla da yapabilirsiniz. Bunun için sebzeler piştikten ve yağı süzüldükten sonra 1 paket kadar kremayı bir tavaya alıp kıvam alana kadar ısıtın,  sebzelerle karıştırıp peyniri ekleyin ve 1 dakika pişirip tavuğun üzerine bırakın. 

Sebzeleri bir tavada soteleyin. Kabak suyunu salacaktır, suyu buharlaşana dek ocaktan almayın.

Sebzeler sotelenene kadar tavuklarınızı ister ızgarada, ister tavada yağsız veya az yağda pişirin.

Sebzeler kızarınca yağını iyice süzün, beşamel sosu ekleyin ve karıştırın. Burada en mantıklısı yavaş yavaş eklemek çünkü cıvık bir kıvam olmaması gerek, yani sebzeleriniz belli olacak kadar ekleyin. Yaptığınız beşamel fazla gelebilir sebze boyları değiştiği için. Görseldeki gibi bir kıvam alana dek eklemeniz yeterli.

Haşlanmış sebze ve pilav ile sunabilirsiniz. Afiyet olsun :)






14 yorum:

  1. günaydın
    bence yapılmalı,tariflerini anlatma usulune bayılıyorum,bütün alternatifleriyle:)
    evet sen bu iş için doğmuşsun.
    acelem var çıkıcam bazı merak ettiklerimi soramıyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkür ederiiim. Bekliyorum soruları :)

      Sil
  2. O dediğin ruh hali zaman zaman bana da oluyordu, işimle ilgili ben ne yapıyorum mutlu muyum, kariyerim ne olacak gibi şeyler beynimi yiyip bitiriyordu sonra aynen depresyon halleri falan. Ama her şey olacağına varıyor, o yüzden çok kafaya takmamak lazım. Umarım okulunu bir an önce bitirip hayallerini gerçekleştirirsin. Tavuk çok lezzetli görünüyor bu arada. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, şu an tek amacımı okul yaptım artık, önceliği oraya verirsem hallolur belki :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  3. =)) bu yemeği görür görmez yüzde bir tebessüm oluşur, her okul çıkışı tıkıntı kafede bu menü istenir çaylar önden gelsin denirdi.. çok özlemişim.. ben de mezun olduktan sonra netten bu yemeğin tarifine ulaşıp 2-3 sefer yaptım çok ta sevdim sanırım yemeğin en önemli karakteristik özelliğini beşamel sosa katılan sebzeler oluşturuyor..eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıkıntıdaki bana çok yağlı geliyor ama bir o kadar da lezzetli. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  4. elelrınıe sağlık *-*


    bloğumda cekılısm var beklerım

    YanıtlaSil
  5. dilerim herşey yoluna girer bir an evvel böyle boşluklara düşüyoruz ara ara hepimiz.. Rabbim ferahlık versin..
    tavuk da nefis görünüyor ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için :)

      Sil
  6. Tıkıntı Kafe'den bir dönem çok yemek yedik. Yani üniversite yemekhane açmadan önce, sodexo kullanırken :) Çok güzeldi o zamanlar ve bu soslu tavukları da pek meşhurdu :) Menemeni de güzeldi :)
    Tarif için teşekkürler :) Yapayım ben de ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tavuklarına ben de bayılıyorum ama çok yağlı geliyor, yağını biraz azaltmış ve kendi damak tadıma daha yakın hale getirmiş oluyor. Şimdiden ellerinize sağlık vee afiyet olsun.

      Sil
  7. tarif benim için ziyafet niteliğinde olmuş, deneyeceğim ellerine sağlık.
    yemek konusunda da sonuna kadar haklısın, ben de aynı dönemdeyim şu an birebir, beslenme şekli ve düzeni çok etkiliyor insanı. kimbilir belki senin tariflerinle kısmen de olsa enerji depolarız :)

    YanıtlaSil
  8. ne yapıp ne edip denemem lazım bu tarifi.. ellerinize sağlık, lezzetli olduğu çok belli

    YanıtlaSil