22 Ağustos 2013 Perşembe

Ispanaklı ve Ricotta Peynirli Lazanya, Tatlı Domates Sos İle






Geçenlerde Sirkeci'de dışarıdan sıradan bir kebapçı görünümlü ama menüye baktığınızda İstanbul'da başka yerlerde yiyemeyeceğiniz lezzette ve türde yemekleri olan bir restorana gittik. Eğer sizin de Sirkeci'ye yolunuz düşerse Can Oba'ya mutlaka uğrayın. Hatta yolunuzun düşmesini beklemeyin, sırf orda yemek yemek için yine gidin.

Masamıza oturduğumuzda Can Bey ki aynı zamanda kendisi şefimiz, gelip bize hoşgeldiniz dedi, ve menüyü tanıttı. Biz de onun tavsiyesiyle başlangıç olarak ortaya bir lazanya aldık ki ne lazanya! Ben dışarıda yediğim lazanyaları beğenmem ya çok yağlı olur, ya çok hamur ama gerçekten harikaydı. Zaten şefimiz Can Oba kendisi açıyormuş makarnaları ve lazanyayı da. Lazanyalarımız bitti masaya Limon Soslu Somonlar geldi. Somon da nefisti, özellikle benim gibi meyveli yemeklere bayılanlar mutlaka denesin. Yemek de bitince başladık Can Bey ile muhabbete. Çaylarımız geldi, muhabbet devam etti. Derken sıra geldi tatlıya, harika bir limonlu dondurmayı da indirdik mideye. Lafı uzatmayayım, mutlaka gidin bir iki şey deneyin damak zevkinize göre. Emin olun pişman olmayacaksınız. Ah bir de böyle harika yemeklerin fiyatlarını da merak edenler olabilir, somon 22 lira, lazanya 18. En ucuz yerde bile ızgara somonun fiyatı 20-25 arası değişiyor, burda yediğiniz Türkiye standartlarının çok üstündeki yemeklerin fiyatıysa ucuz denebilecek düzeyde.

Evet, gelelim bugünkü yemeğimize. Ben ıspanaklı lazanya ilk defa yedim o gün. Daha önce sebzeli de yemiştim ama tabi ki lazanya bolonez favorimdi. Defalarca yaptım, bıkmadan yedim, yedik. Can Oba restoranda şefimizin tavsiyesi üzerine yediğim lazanyaya ise bayıldım ve sürekli gidip yiyemeyeceğime göre bir de ben deneyeyim dedim. İyi ki de denemişim :) Son derece tatmin edici oldu. Hem tatilin son günlerini geçirmek için ailemin yanındaydım, onlara da güzel bir yemek yapmış oldum.

Lazanyanın yanındaki domates sos bence önemli, size de yapmanızı tavsiye ederim ama tabi ki sade de güzel.

Ayrıca, biraz bekleyince kıvamı çok güzel oluyor lazanyanın, biz hemen yedik o yüzden böyle duruyor. Akşama kalan 1 dilim gayet sıkı kıvamdaydı.

Can Oba Restoran'da yediğimden yola çıkma bir tarif. Denedim ve bayıldım. Size de tavsiye ederim.



Lazanyayı Barilla'dan aldım. Kaynatmaya, ön pişirmeye gerek yok. Bence başarılı.
Ricotta Peyniri ev yapımı, ama marketlerde de satılıyor. Lor Peyniri işte kısaca, bizim börek peynirimiz :) Restoranda yediğim keçi peynirliydi ama ben lorla yaptım.

Ben 4 porsiyon olacak şekilde yaptım. Siz kişi miktarına göre

Ispanaklı ve Ricotta Peynirli Lazanya, Tatlı Domates Sos İle



4 porsiyon

Ispanaklı Lazanya için:


  • 10 tane lazanya yaprağı 
  • 2 demet ıspanak
  • 1 su bardağı lor peyniri
  • 1 orta boy soğan
  • karabiber, tuz


Beşamel sos:

  • 4 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 su bardağı süt
  • Severseniz muskat veya hindistancevizi
  • 1 çay bardağı kaşar veya mozarella rendesi


1 çay bardağı parmesan, mozarella veya kaşar rendesi( lazanyanın üzeri için)

Tatlı Domates Sos:

  • 4 orta boy domates
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • Karabiber ve varsa beyazbiber
  • İnce ince doğranmış maydanoz (üzerine serpmek için)


Hazırlanışı:

Ispanakları temizleyip doğrayın. Soğanları doğrayın ve 2 yemek kaşığı yağ ile 5 dakika kavurun. Ispanakları, tuzu ve karabiberi ekleyip ıspanaklar ölüp, yumuşayıncaya kadar kavurun. Lor peynirini ekleyip, karıştırın ve ocaktan alın.

3 yemek kaşığı tereyağı bir tencereye alıp, eritin ve unu bu yağ ile 3-4 dakika kavurun. Daha sonra sütün 1 bardağını, hızlı hızlı karıştırarak una ekleyin ve topaklar kalmayana kadar acele bir şekilde karıştırın. Karışıma sütün kalanını ilave edin ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Üzeri göz göz olmaya başlayınca ocaktan alın ve muskat koyacaksanız ince ince  zarlar halinde doğradığınız muskatı ekleyip karıştırın. (tadı hindistan cevizine benzer, yemekte böyle bir tat sevmezseniz hiç eklemeyin.)

Lazanyaları kullanacağınız tepsiyi veya borcamı yağlayın. 4 porsiyon için 2 lazanya yaprağını yanyana serin ve üzerine 2 kaşık beşamel döküp her yerine yayın. Daha sonra 4-5 kaşık ıspanaklı harçtan koyun ve yine yayın. Ispanaklı harcın üzerine 3-4 kaşık daha beşamel ekleyin ve 2 yaprak lazanya ile kapatın. Diğer katlar için aynı işlemleri tekrarlayın ve en üst katı kapattığınızda üzerini beşamel sosla tamamen kaplayın ve rendelenmiş parmesan, kaşar veya mozarella serpiştirin.

220C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

Tatlı Domates Sos:
Domateslerin kabuklarını soyup küpküp doğrayın. (küp şekerden biraz daha küçük küpler olmalı)
Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile minik minik doğradığınız sarımsakları 1-2 dakika kavurun. Domatesleri , toz şekeri, karabiberi, beyazbiberi ve salçayı ekleyip domatesler iyice pişene kadar kavurun ve ocakta biraz daha tutup suyunu biraz çekmesini (4-5 dakika kadar, domateslerin suyu azalacak, kıvam koyulaşacak) bekleyip ocaktan alın.

Lazanyalar biraz soğuyunca dilimleyin ve sosla beraber servis edin.



12 yorum:

  1. diyetteyim neden baktım bu fotolara neden :'(

    YanıtlaSil
  2. ben hiç lazanya yemedim ve yapmadım .misafir için bi gece öncednmi yapmak lazım daha sıkı olsun diye.ellerine saglık mekanı aklıma kaydettim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 gece önceden yapmanıza gerek yok, biz hemen kestiğimiz için böyle oldu. 1-2 saate de biraz soğuyunca sıkılaşır, beşamel soğuyunca katılaşıyor biraz, tutuyor o yüzden malzemeleri.

      Yaparsanız şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  3. ne zamandır şöyle lezzetli bir lazanya yememiştim,resimleri görünce ne kadar özlediğimi farkettim:) sirkeci/can oba'yı not ettim, mutlaka uğramak isterim.Çok güzel bir blog,takipteyim.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka gidin, yemekleri gerçekten çok güzel. çok ünlü restoranlarda yiyemeyeceğiniz şeyler çok uygun fiyata :)

      çok teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil
  4. Blogunu sakın kapatma tamam mı? Fotograflarının özeni tariflerin cok güzel. Eğer ılerde öyle bir karar verirsen onceden haber ver bilgisayarıma kaydedeceğim tüm blogu:))) en cok ta tariflerin farklı olmasını seviyorum. Kolay gelsin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Beyza güzel yorumların için :)

      Sil
  5. kıymasız lazanya olmaz. kıymasız lazanyaya karşıyık

    YanıtlaSil
  6. Harika bir tarif bence eline sağlık. Ben de fırın makarna ve lazanya hayranıyım. Bu tarifi mutlaka yapıcam. Bu arada bloguma bıraktığın yorum sayesinde keşfettim blogunu, çok güzel tarifler var bayıldım. Takipteyim, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim güzel sözlerinize, çok teşekkür ederim :) Blogunuzun zaten blog işine girdiğimden beri takibindeyim ben de :)

      Sil