13 Ocak 2013 Pazar

Ev Yapımı Çikolatalı Fındık Kreması, siz nutella da diyebilirsiniz








Selam, bu benim ilk gönderim ve çok sevdiğim bir şeyi paylaşayım dedim: Ev yapımı çikolatalı fındık kreması.

Ben küçükken Milka'nın çikolatalı fındık ezmesi vardı. Mor, gondolumsu bir kapta satılırdı. Kakaolu değil, çikolatalıydı. Piyasadan çekilene kadar onunla beslendim resmen, sonrasındaysa bulmak imkansız oldu kendisini. Milka'dan ümidi kesince annem evde kendisi yapmaya kalktı sağ olsun, gayet de güzeldi ama pürüzsüz değil diye inat edip Sarelle'ye döndüm, sonra o da kalktı piyasadan derken bir zamanlar yurtdışından gelen Nutella düştü marketlere. Birden bire nutella her evin vazgeçilmezi, her fotoğrafın ana konusu oldu. Koskoca adamlar burnuna kadar nutellaya bulanıp fotoğraf çektirir oldular, kızlar sevgili yerine koydular onu ama eskisi gibi değildi nutella, küçükken yediklerim gibi değildi. Çok şekerliydi, çok cıvıktı, yağı hep üstündeydi. Neyse ki Sarelle yeniden döndü piyasaya, hem de eskisinden daha iyi bir şekilde. Nutella'nın bayık şekerli tadından sıkıldığım için hemen Sarelleye geçtim yine. Neyse efendim, bir gün sarelleyle karşı karşıya oturduğumuz bir an içindekilere baktım ilk kez alıcı gözle: şeker, yağ, soya lesitini... Sonra markete gittiğimde hemen her markayı inceledim, yine sarelle diğerlerine göre masumdu ancak bana yetmedi, organik ürünleri denedim; Nocciolata, Noisella...Bunlar biraz daha iyilerdi ama yine  azıcık fındık, geri kalanı şeker, yağ, azıcık kakao...







Bu denemeler sırasındaysa  annemin yaptığı kakaolu fındık ezmesi hep aklımın bir köşesindeydi. Tarif basitti: fındıkları robotta kıy, kakao, pudra şekeri ve birazcık ayçiçek yağı ekle. 


"Tamam" dedim, "Kendim yapacağım artık, ne kadar kötü olabilir ki?"


"Ev yapımı nutella, fındık ezmesi, ev yapımı fındık kreması, homemade nutella, homemade hazelnut spread" etiketli hemen her tarifi okudum diyebilirim. Sonunda David Lebovitz'in tarifinde karar kıldım ve hemen malzemeleri toplayıp denedim. Sonuç, beklediğimden çok ötedeydi. Endüstriyel ürünlerin hepsinden çok daha lezzetli, ama içi baymayan, şekerden öldürmeyen bir şey çıktı ortaya. 


Şimdi günde 1 kavanoz tüketiyoruz ev yapımı nutellamızdan resmen evde. Hatta erkek arkadaşımla kavga ediyoruz kendisi için:)


Çok uzattım farkındayım, tarife geliyorum. Orijinali burada, ben biraz değiştirdim oranları.




Ev Yapımı Çikolatalı Fındık Kreması




Malzemeler:


1 su bardağı fındık

80 gr sütlü çikolata
80 gr %70 kakaolu bitter çikolata
200 ml süt,
3 yemek kaşığı süt tozu,
1 kaşık bal
bir tutam tuz

(isterseniz bal koymayabilirsiniz ve yarım çay bardağı kadar çekilmiş badem ekleyebilirsiniz)


Tarif aslında çok kolay:


Öncelikle çikolataları, benmari usulü birlikte eritmek için cam bir kaba koyup, üzeri su almayacak şekilde kaynar su dolu bir kaba bırakın. (ben kremayı koyacağım bardakta eritiyorum direkt)


Çikolataları erimeye bıraktıktan sonra, fındıkları fırında uygun bir tepside kavurun. (üst ısıtıcıya yaklaştırın, 15 dk sürmeden kavruluyorlar zaten)


Fındıklar kavrulurken de sütlü karışımı hazırlamaya başlayabilirsiniz. 


Sütü bir tencereye koyup, soğukken süttozunu ve tuzu ekleyin, ve homojen olana kadar yine soğukken karıştırın. Daha sonra orta ateste, kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Eğer bal ekleyecekseniz bu aşamada ekleyin.



Sıra kavrulurken ağız sulandıran kokular yayan fındıkları çekmekte. Doğrayıcıda önce yavaş sonra da en hızlı devirde fındıkları çekin ama un gibi olmasını beklemeyin. Elde ettiğiniz fındık kreması da pürüzsüz olmayacak. 


Badem ekleyecekseniz, bademleri de kavurun ve fındıkla beraber çekin.





Fındıklar ufalandıktan sonra, erimiş çikolatayı fındıkların üzerine boşaltın ve biraz da böyle karıştırın.

En son olarak sütü ekleyin ve çırpmaya devam. 1 dakika kadar karıştıktan sonra sıcacık çikolatalı fındık kremanız hazır :) 





Tüm malzemeler karışıkken böyle bir görünüm alıyor, biraz cıvık.




Krema sıcakken kavanoza aktarın ve oda sıcaklığına gelince de buz dolabına koyun ve orada saklayın. Benim ölçülerimden bu 300ml'den fazla alan bardak ve küçük kavanoz doldu. 


Ev yapımı, hazırlarından çok daha sağlıklı nutella-fındık kremanız hazır. Kaşıkla veya ekmekle saldırabilirsiniz:)


Not:


Süttozu, kahve kreması değildir. buna dikkat edin, pınarın süttozları migroslarda ve macrocenterlarda vardı.


fındık ezmeniz ilk başta biraz sıvı durabilir ama dolapta katılaşıyor ve sürülecek kıvama geliyor.


Fındıkların partiküllülük vermesi rahatsız ediyorsa, baharatçı ve kuruyemişçilerde toz fındık olabiliyor, onları deneyebilirsiniz. Yine fırında arada sırada karıştırarak kavurabilirsiniz.



27 yorum:

  1. merhaba;
    anılarımı depreştirdin resmen hatta okuduğumda gözlerim doldu. ah anneciğim ne güzel yapardı çikolatayı ama dediğin gibi neden pürüzsüz olmadı diye yakınırdım bende. allah rahmet eylesin şuan hayatta olsade keşke yine yapsa ama bazı şeylerin kıymetini bilmiyoruz galiba :( seninkilerde çok güzel görünüyor cnm kesinlikle bende deniyecem :)

    bu arada yeni takipçinim bende bloguma beklerim daha çok yeniyim ama :):)

    YanıtlaSil
  2. Ev yapımı nutellanızı sonunda denedim inanılmaz birşey gerçekten. 2 katını yaptım ve 2 günde bitti hepsi. eşim ve benden çocuklara sıra gelmiyordu nerdeyse. okurken zor olur dye düşündüm ama çok rahat yaptım vallahi :)))) artık takibinizdeyim

    YanıtlaSil
  3. muhteşem bir bloğunz var tariflere bittim emek cidden büyük

    YanıtlaSil
  4. aaah diyetteyim ve çikolatayı minimuma indirdim... hele nutellayı bırakmak... ama bu, kesinlikle deneyeceğim hatta bu gün :) diyet çikolatalar ve diyet sütle kalorisi yarı yarıya düşürülebilir hemde!!! teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Aynen dediğiniz gibi, şekersiz çikolatalarda şekerin kalorisinden de kurtulmuş olursunuz. Şimdiden afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  6. bende oğluma çok katkı içerdiği için hazır gıda vermiyorum ve tabi nutella da.ama kendisi tam bir tatlı düşkünü :) bu tarifi bir deneyeceğim, oldukça masum gözüküyor :) hatta pastalarımda da kullanıp test edeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deneyin mutlaka, hatta sonucu benimle de paylaşın. mükemmel oluyor. :)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Selam, ben bir türlü süt tozu bulamıyorum, bizim buradaki migrosta da yok. Süt tozu yerine aynı oranda süt ilave etsem olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, zannetmiyorum olacağını. Süt tozu kıvam da veriyor diye ekleniyor. Süt eklerseniz muhtemelen çok cıvık olur. İnternet üzerinden sipariş vermeyi deneyebilirsiniz imkanınız varsa. Yoksa da ekstra süt kullanmak yerine, sadece süt tozu kullanmamanızı öneririm normal süt ölçüsüne sadık kalıp.

      Sil
  9. merhaba tarif harika çokta güzel anlatmışsınız katkı maddeleri yüzünden hazır gıdalardan uzak durmaya çalışıyorum bu tarifle artık kendi sarellemi yapabilicem teşekkürler yalnız süt tozu olmasa aynı kıvamı yakalar mıyız süt tozuda yapay değil mi kullanmak istemiyorum da

    YanıtlaSil
  10. süt tozu yapay değil, kahve kremasından bahsetmiyorum :) Pınar markasının süt tozunu kullanıyorum ben, bulabilirseniz kullanmanızı tavsiye ederim hem kıvam hem de lezzette farkı oluyor.

    YanıtlaSil
  11. hemen cevap verdiğiniz için tesekkür ederm kahve kreması değil biliyorum ama inekten direk toz olarak çıkmıyo ya :) kimbilir nasıl yapmışlardır diyorum ama madem gerekli bi bakıyım marketlere inşallah bulurum başka markalarda da vardır değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başka markanın görmedim ben açıkçası. Migroslarda oluyor genelde:)

      Sil
  12. bunu ne kadar süre dolapta saklayabiliriz? süt olduğundan şüpheye düştüm de :)

    YanıtlaSil
  13. nefisss harika en güzeli de robotu parmaklarınla temizlemek yalnız benim gibi rejimde olanları uyarıyorum tadına bakınca önünüzden birinin alması lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, çok sevindim beğenmenize :)

      Sil
  14. Nutella ev yapımı da içindeki çikolata ne oluyor acaba? Onda yok mu soya lesitini vs. ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kullandığınız çikolatay bağlı sonuçta. soya lesitini kullanmayan ya da organik soya lesitini kullanan bir çikolata kullanırsanız herhalde sorun çözülür. Piyasada şeker yerine organik agave kullanan markalar, raw çikolatalar vs her türlüsü var.

      Sil
  15. Merhaba. Henüz yapmadım ama şunu düşünüyorum, çikolatadaki soya lesitini yoğunluğunu azaltmak adına çikolata miktarı azaltılıp yerine kakao eklenebilir. Bal yerine alternatif tatlandırıcı pekmez de kullanılabilir. Bir de süt tozu yerine nişasta kıvam arttırıcı olarak kulanılabilir. Süt tozlarına ben de güvenmiyorum, dendiği gibi, sonuçta inekten süt tozu çıkmıyor.:) Kimyasal bir işleme maruz kaldığı belli. Bizim bir komşumuz da tahin bal fındık ve kakao karışımından getirmişti bir kere kahvaltıda. Değil parmaklarımızı, elimizi kolumuzu yemiştik. İçinde tahin olduğunu anlayana kadar kıvrandırmıştı bizi:)

    YanıtlaSil
  16. merhaba, tarifiniz çok güzel gerçekten. Acaba süt+süt tozu yerine doğrudan hazır süt kreması kullanılması nasıl olur sizce? aynı yoğunluk ve lezzet yakalanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömrü belki biraz daha kısalır mı acaba, bilemedim ama bence ve kıvam olarak güzel olabilir. Hiç denemedim :) lezzet konusunda sıkıntı olmaz sanıyorum :)

      Sil
  17. baya doğal olmuş bitter çikolata sütlü çikolata derken içine attıklarının içeriğine baksan şerefle daha masum sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif zaten dogal organik saglikli demiyor ki, ev yapimi sadece haha.

      Sil