28 Eylül 2015 Pazartesi

Ahududu ve Fıstıklı Tartlet



Pierre Hermé'nin bir lafı var: "It's better to have lumps of butter rather than to have an overworked dough." Yani hamurla çok oynama diyor. Neden mi? Fazla çalışılmış hamur o ağızda dağılan yapısını yitiriyor ve sert, bıcakla bile zor kestiğiniz sıkı bir hal alıyor. Hamurla kafayı bozmama az kaldı, evet. 

Son zamanlarda çokça tart yapar oldum. Artık tartlarım hemen hemen istediğim gibi diyebilirim. Önceden uyguladığım tarifler sağ olsun, kimse uyarmadığı için yoğururdum da yoğururdum. Oysa hiç hamur yoğurmayı da sevmem ben. Sonra da tartın hamuru taş gibi olunca alla alla niye böyle oluyor acaba diye düşünürdüm. Meğer Pierre Herme efendimis atasözünü bile söylemiş işin sırrının. 


Geçenlerde yine bir tart olayına girdim. Fıstıklı hamur, vanilyalı krema ve frambuaz ile bir tart hazırladım. Bir kısmını yine frambuazlı yaptım ama fesleğen ile, onun da tarifi gelecek. Aslında başıma bir iş gelmeyecekse frambuazı çok sevmiyorum. Ama frambuazlı tartı seviyorum. 

25 Eylül 2015 Cuma

Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri


Chia tohumu ve kinoa Aztek ve Maya'ların zamanında bol bol tükettiği, son yıllarda pek popüler olan ve süperyiyecek olarak adlandırılan, proteinli, aslında tahıla benzese de glutensiz tohumlar. İkisinin de tadı ve yapısı birbirinden farklı ama ikisi de çok ağır aromaya sahip değiller.

Özellikle kinoayı pirinç, bulgur kullandığınız yerlerde kullanabilirsiniz. Glutensiz beslenmeye çalışmıyorsanız ve "sağlıklı beslenme" ile özel olarak ilgili değilseniz çok da tercih edeceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum. Aslında genel Türk kanısı "mis gibi bulgur varken napayım kinoayı" tarzında. Kinoa gereksiz demek istemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Ben dolma içi, yemek yanı olarak çok kullanıyorum. Yukarda bahsettiğim iki durumla alakam yoktu, ama kendimi daha iyi hissediyordum diyebilirim kinoa kullanınca :D

Chia ise benim de yeni yeni kullandığım bir şey, henüz sadece ekmekte, bu protein gevreklerinde ve pudingde kullandım. Bakalım daha neler çıkacak.


Bu aralar iyice cozuttum diyebilirim, yediğimin içtiğimin haddi hesabı yok. Biraz daha sağlıklı beslenmek istiyorum artık. Bu yüzden ekmeğe alternatif bir şeyler düşündüm öncelikle. Ben hamur yoğurmayı hiç ama hiç sevmem, aşırı sıkılıyorum. Bi kitchen aid'im de yok ki benim yerime yoğursun, hal böyle olunca mümkün olduğu kadar ekmek, poğaca vs tarzı uzun süre yoğurmak gereken şeyleri yapmamaya çalışıyorum.  O yüzden ilk tercihim daha kraker tarzı bir yiyecek yapmak istedim.

Kahvaltıda ekmek yerine yenebilecek, aralarda üzerine biraz peynir ve meyve ile atıştırılabilecek çıtır gevrekler yaptım. Çorba ve salatalarda da crouton gibi kullanılabilir.

Ana malzeme olarak kinoa unu, chia unu, yulaf unu kullandım. Bu arkadaşları bir arada tutabilmek içinse yumurta. Tadı da güzel olsun diye parmesan ve kekik...

4 Eylül 2015 Cuma

Beyaz Çikolata Ve Matcha Yeşilçaylı İçi Akışkan Fondant Kek, Biberli Böğürtlen Sos


Ben bu postı yazalı 3 hafta olmuş neredeyse. Bilgisayarımdan fotoğrafları editlediğim programları sildim güya güncellemek için, şimdi de yükleyemiyorum. Aslında bir iki detay fotoğrafı daha vardı ama şu an için ekleme şansım yok. :/

Matchayı kısaca toz yeşilçay olarak tanımlayabiliriz ama bu demek değil ki siz yeşilçayı evde robotta/öğütücüde çekseniz bu hale gelecek. Bu yüzden matchanız yoksa yeşilçay ne yazık ki olmaz ama toz antepfıstığı her zaman olur :)

Matcha almak isterseniz ben Chado'dan temin ediyorum ve başka nerde bulunur bilmiyorum çünkü ben bulamadım zamanında :) Buraya tıklayarak sipariş verebilirsiniz. Ben daha önce dnr, Mudo gibi yerlerde de satıldığını gördüm. Istanbul'daki aktarlarda da mevcut yine chado markalı matcha. Eğer imkan varsa, Uzak Doğu'ya gidip gelen tanıdıklarınız varsa onlardan da rica edebilirsiniz getirmelerini. Özellikle gastronomi alanında kullanım için özel olanlar hem daha uygun, hem daha yoğun aromalı oluyormuş.

Güncelleme: Bu arada, Instagram'ın bana kazandırdığı güzel kalpli birkaç insandan biri olan, fotoğrafı instagram'da paylaştığımda gören ve chado blogda yayınlamak isteyen dünya tatlısı arkadaşım Çağla'ya da burdan öpücükler, kalpler, sevgiler... Siz onu Cook&Walk olarak da biliyor olabilirsiniz.

Beyaz çikolata ve matchayı ilk neyde denedim tam hatırlamıyorum ama ben çok yakıştırıyorum birbirine. Bu yüzden, bu aralar sıcak tatlı dönemimdeyim bu arada, içi akışkan beyaz çikolatalı ve matchalı bir kek yapmak istedim.

Bu tür keklere sufle kek, lava kek, ortası akışkan kek, hatta ağlayan kek diyen bile var :D Sufle yapımı benim ortası akışkan kek tarifindeki kekin yapımından biraz daha farklı. Yumurta byeazını kabartıyorsunuz suflede. Tarifini verdiğim fondant kekte ise basit bi el çırpıcısı bile işinizi görür. Pek efor sarf etmeye gerek yok yani. Ben fondan kek diye devam edeceğim, siz istediğinizi söylemekte serbestsiniz :)