13 Haziran 2015 Cumartesi

Muzlu ve Süt Reçelli Kremalı Pay


  

Banana Cream Pie. Pinterestte göre göre artık rüyalarıma giriyordu bi ara ama ben neden bilmiyorum pay yapmaya çok üşenen bir insanım. O kadar zamandır yapayım yapayım dedim, bugüne denk geldi. 


Yerken böyle kendimden geçtiğim şeyler nadir oluyor, çoğu zaman kendi yaptıklarımı dahi yeterince herkes bayıla bayıla yemesine rağmen beğenmem bir bahane bulurum, daha güzelini yapmaya çalışırım ama bunu yerken tek düşünebildiğim bir dilim daha yemekti. Ki ben ne karamel ne de süt reçeli seven bi insanım, sevmem de değil ama aramam diyelim ama inanın muzlu kremalı payla süt reçeli veya karamel mükemmele yakın oluyor. Bir dahaki sefere süt kremasından önce bir kat da çikolatalı ganaj dökeceğim bakalım nasıl olacak :)

Bir de paylar sanki daha kışlık tatlılar gibi geliyor bana çünkü ben meyveli payları ılık ılık yemeyi seviyorum ama bu muzlu ve süt karamelli pay veya tart, ne demek isterseniz, tam yazlık. Hafif ve çok çok çok lezzetli. 



Yabancı tariflerde hep easy yani kolay sınıfında yer alıyor bu tarif ama onlar hazır pay tabanı, hazır süt reçeli vs kullanıyorlar. Sizi biraz uğraştırabilir çünkü 2 ayrı krema, bir taban ve süt reçeli veya karamel yapacaksınız. Şu durumda elinizin altında süt reçeli veya karamel varsa ne ala, zaman kazanırsınız. Benim pek zamanımı almadı tarif çünkü ben sadece pay tabanını hazırladım, süt reçeli ve pastacı kremam önceden hazırdı. Baştan yapacak olsam bir gece önceden pastacı kreması ve pay tabanını hazırlardım. Ertesi gün de pay tabanını pişirip içini doldurur 2-3 saat sonra servis ederdim. Kolaya kaçmak demişken, eğer hazır bisküvi kullanmakta sakınca görmüyorsanız petibör gibi bir bisküvi ile pay tabanını hazırlayabilirsiniz.



Süt reçeli yani dulce de leche yoksa elinizde sorun değil, karamel sos yapabilir veya sade de yapabilirsiniz. Ayrıca süt reçeli artık çoğu yerde satılıyor. Büyük Migros ve Macro Center gibi marketlerde Palivor Çiftliği markalı olanları gördüm. Mado'da keçi sütünden yapılmışları var. Makarnalütfen'de de keçi sütü veya inek sütü ile yapılmış süt reçeli satılıyor, ürünlerini içiniz rahat alabilirsiniz. Karamel de sos olarak birçok markette var. Carte D'or markalı olanları markette, Kahve Dünyası markalı olanları da Kahve Dünyası şubelerinde bulabilirsiniz. 

Bu tarif için kullanacağınız süt reçeli/karamel miktarı 3-4 kaşık. Bu yüzden size önerdiğim sitelerdeki miktarlarla yaparsanız artacak ama merak etmeyin, dolapta sakladığınız sürece 2-3 hafta kullanabilirsiniz. 

Süt reçeli tarifi birçok blogda var genelde yoğunlaştırılmış sütle yapılan tarifler yazılmış ama malum, yoğunlaştırılmış süt bulmak pek kolay değil.Isterseniz benim gibi direkt süt ve şekerle yapabilirsiniz ama bunun için de 2 saatinizi gözden çıkarmanız lazım. Bu yüzden bir gün önceden hazırlayabilirsiniz. Ben neden bilmiyorum yaparken hiç fotoğraflamadım. Sanırım milyonlarca tarifi olduğu için. Süt reçeli tarifi dediğim gibi bir sürü var ama çoğunlukta karamel rengine gelmeden alınmış. Size vereceğim blogda hem güzel anlatılmış, hem de elde etmeniz gereken ürün açıkça belli. Süt reçeli ile uğraşamam karamel sos yapmak isterim derseniz onun için de yine başka bir arkadaşıma yönlendireceğim. 

Süt reçeli için Sibel'in Kahvesi ni tavsiye ederim, detaylı anlatmış. 
Karamel için de Gökçe'nin bloguna gidebilirsiniz. Adım adım fotoğraflamış ne güzel. 



Pay tabanına gelince, ben artık ezbere yaptığım için yaparken aklıma bile gelmedi yine fotoğraf çekmek ama çok sıkıntı çekeceğinizi zannetmiyorum. Pay hamurunu dinlendirmeniz tavsiye edilir hep, bence bu aşamayı atlamayın. Biliyorum, genelde hemen olsun bitsin istiyorsunuz ama sonucu en iyi şekilde alabilmek için dinlendirme aşaması. Bu yüzden vaktiniz yoksa en az 1 saat dolapta dinlendirin. Vakit varsa veya bir gece önceden hazırlama şansınız varsa daha iyi tabi, 8-10 saat beklemesi harika olur. Yoksa da dediğim gibi, en az yarım saat dinlendirin en kötü ihtimalle.

Pay hamuru için kullacağınız malzemelerin soğuk olması gerek. Tereyağı kullanmadan önce küçük parçalara ayırıp dondurucuda 15-20 dakka soğutabilirsiniz. Su da çok soğuk olmalı. 

Hamuru açma kısmında ise tezgahı unlarsanız daha rahat edersiniz. 

Malzemeler farklı ama buraya tıklayarak pie hamurunu hazırlamak ve kullanmak için fikir verebilecek bir video izleyebilirsiniz. Video ingilizce ama en azından görseniz bile daha önce bu tarz bir şey yapmadıysanız baya fikir verir. 



Krema kısmı için ben pastacı kreması kullandım. Ben unla yapıyorum pastacı kremasını ama mısır nişastası ile de yapabilirsiniz, hatta bence nişastanın çözülmesi daha kolay oluyor. ayrıca, süt miktarını azaltıp aynı oranda süt kreması ekledim. İsterseniz direkt 750ml süt ile yapabilirsiniz. 

En üstteki krema için pudra şekeri ile çırpılmış krema kullandım. Bu aşamada size önermek istediğim bir şey var, eğer bulabilirseniz krema olarak öncelikle İçim süt kreması, yoksa Tikveşli süt kreması kullanın. Benim şimdiye kadar en memnun kaldıklarım bunlar oldu. Sütaş süt kreması ve Sek markalı olanlarda sorun yaşıyorum katılaştırmakta. Yine kullanmadan önce iyice soğuttuğunuzdan emin olun. Ben çırpma kabına aldıktan sonra bir de yarım saat dondurucuda tutuyorum, donmaya başlamadan alıp soğuk soğuk çırpıyorum böylece güzel şekil alıyor. 

Bu arada, pastacı kreması yerine muzlu krema kullanılan tarifler de var ama ben en çok bu halini sevdim o yüzden benim tarifimde vanilyalı pastacı kreması var. 



Yumurta beyazlarını 3 gün dolapta saklayabilirsiniz. Bu beyazlarla mereng yapabilir, kurabiyelerinizi süslemek için royal icing yapabilir veya omletlerinize katabilirsiniz. :) 

Ben payımı çırpılmış krema ile hazırladığım kremşanti, muz ve biraz biscoff kırıntısı ile süsledim. 

Denerseniz şimdiden afiyet olsun. Paylaşırsanız beni de etiketlemeyi unutmayın, merak ediyorum :)

İhtiyacınız olacaklar

Pay hamuru
Pastacı kreması
Krem şanti 
3-4 yemek kaşığı süt reçeli veya karamel
3 orta olgunlukta muz

20-22 cm çapında kalıp
Pişirme kağıdı
Hamuru pişirirken ağırlık olarak kullanmak için 2 su bardağı kadar bakliyat



Muzlu ve Süt Reçelli Kremalı Pay



Pastacı Kreması

550ml süt + 200 ml süt kreması veta 750ml süt (3 bardak)
75 gr mısır nişastası veya un (1/2 bardak +1 yemek kaşığı)
150 gr şeker (3/4 bardak) 
150 gr tereyağ (oda sıcaklığında, küçük doğranmış )
5 büyük boy yumurta sarısı veya 6 küçük boy
1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya bir paket vanilin (ben olsam vanilin kullanmam:()

Süt ve kremayı küçük bir tencereye alıp, orta hararetteki ocakta ısınmaya bırakın.

Ayrı bir tencerede yumurta sarıları, vanilya ve şekeri 1 dakika boyunca çırpın ve nişastayı ekleyip 1 dakika daha topaksız homojen bir karışım olana kadar karıtırın.

Süt kaynamaya başlar başlamaz altını kapatın. Yumurtalı karışımı karıştırmaya devam ederek sıcak sütün 1/4'ünü kaşık kaşık ekleyin. (Veya çok ince bir şekilde akıtarak da bu işlemi yapabilirsiniz.) Sütün kalanını da 3 seferde ekleyin ve bu sırada  iyice karıştırdığınızdan emin olun. Daha sonra ocağa alıp 5-6 dakika pişirin. Ocaktan alınca sıcakken Tereyağı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Kremayı bir süzgeçten geçirerek içerisinde topak kalmadığından emin olun. Oda sıcaklığına gelene kadar ara ara karıştırarak yüzünün kaymak tutmasını engelleyin.

Soğuyunca kullanmadan önce 2-3 dakika çırpın.


Pie Hamuru

1 1/4 bardak +1 yemek kaşığı un
125 gr tereyağ (küçük parçalara bölünmüş ve dondurucuda soğutulmuş)
1/4 bardak buz gibi soğuk su
1 yemek kaşığı elma sirkesi 
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çimdik tuz
50 gr çikolata (bitter veya sütlü, minik parçalara ayrılmış)

Sirkeyi suya ekleyip karıştırın. 
Tereyağı rondoya alıp üzerine unu, tuzu ve şekeri ekleyin. Soğuk su-sirke karışımından 1 yemek kaşığı ekleyip rondoyu 10 saniye kadar çalıştırın. Daha sonra durdurup suyun yarısını ekleyin ve tekrar 10-15 sn rondoyu çalıştırın. İrili ufaklı toprak gibi bir karışımınız olacak, kalan suyu ekleyin ve hamur toplanana kadar rondoyu kesik kesik çalıştırmaya devam edin. Yaklaşık 30 sn içinde bir hamur elde edeceksiniz. 

Hamuru rondodan alıp, elinizde biraz toparlayın ve pişirme kağıdına veya streç filme sarıp dolaba alın, en az 1 saat dinlendirin. 

Hamurun dinlenme aşaması bittikten sonra temiz bir tezgaha biraz un serpip, bir merdane yardımı ile hamuru açın. Yarım santimetre kadar kalınlığında bir hamur açın ve bunu tart kalıbınıza yerleştirin. Kenardan taşan fazlalıkları bıçak yardımı ile kesebilirsiniz. Hamuru dolaba alın ve 15 dakika da bu şekilde dinlendirin. 

Fırını 190C'ye ayarlayın. 

Pişirme aşaması, hamurun üzerine çatalla delikler açın. Şişmesini engellemek hamurun üzerine kalıptan yaklaşık 10-15 cm daha büyük pişirme kağıdı serip kağıdın içine pişmemiş bakliyat yerleştirebilirsiniz. (Mercimek gibi küçük şeylerle doldurmayın, ben ilk seferinde kağıt da sermeden mercimek koymuştum, sonra 1 saat mercimekleri yapıştığı tart tabanından temizlemekle uğraştım :/ ) 
Hamuru yaklaşık 25 dakika (veya fırınınıza göre daha az veya fazla) kenarları hafif kızarana kadar pişirin. Daha sonra kağıtla beraber bakliyatları alın ve 10-12 dakika da ortası da tam pişene kadar tekrar pişirin. 


Hamur pişince 5 dakika ılıtın üzerine 50 gr çikolatayı serpiştirin. Hamur sıcak olduğu için çikolatalar hemen eriyecek, bir fırça veya kaşığın arkası ile çikolatayı yayın. Soğuyunca isterseniz pay tabanını kalıptan alın. (ben kek yaptığım çemberleri kullandım, piştikten sonra taban ılıyınca direkt ters çevirip kalıptan çıkardım.)



Krem Şanti 

Krem şantiyi en son hazırlayın. 

100 ml iyice soğutulmuş süt kreması
3 yemek kaşığı puda şekeri

Süt kremasını katılaşana kadar yaklaşık 3-4 dakika önce düşük, kıvam almaya balşayınca en yüksek devirde çırpın. Kıvam alınca şekeri ekleyip 30 saniye kadar daha çırpın. (Bunun yerine tercih ederseniz toz kremşanti de hazırlayabilirsiniz. 


Payın yapılışı

Muzları ince ince dilimleyin ve pay tabanına dizin. Üzerlerine süt reçeli veya karameli gezdirin ve yayın. 


Pastacı kremasını kullanmadan önce 2 -3 dakika yüksek devirde rengi açılana kadar çırpın. Bir sıkma torbasına doldurun ve payın içini tamamen krema ile dolduracak şekilde kremayı sıkın. (İsterseniz krema sıkma torbası kullanmak yerine kaşıkla ekleyip sonradan üstünü düzeltebilirsiniz.)



Kremanın üstünü kaşık veya spatula ile düzelttikten sonra damla damla süt reçeli de damlatabilirsiniz. Ben fotoğraftaki gibi yaptım. Kremanın sütüne krem şanti ile kaplayın ve üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. Payınızı en az 2 saat dolapta dinlendirin. 



9 yorum:

  1. Yine muhteşem bir şey yapmissin. Denemeyi ck istiyor ama korkuyorum. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Doğrusu harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Ben de bloguma beklerim

    YanıtlaSil
  3. bir enfes tarif daha yaratıcılığına hastayım :))) akıllara zarar bir blog harika görünüyor herzaman ki gibi :)

    YanıtlaSil
  4. Insanin kendini mutfaga atasi, rejimi bozasi geliyor. Super gorunuyor ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Bunu deneyeceğim mutlaka. Ve süt reçelli olarak yapacağım ben de :) Böylece her iki tarifi de denemiş olacağım :)) Karamel, muz ve kremayı birlikte seviyorum. Eminim çok leziz bir şey çıkacak ortaya.
    Tariflerinizi ve sitenizi çok sevdim.
    Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süt reçeli ile karamelden kesinlikle daha güzel oluyor. :) Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Merhabalar bu tarifi denemem istiyorum yalniz pie hamurundaki un miktari 1+ 1/4 mu yoksa yalnizca 1/4 mu acaba? Gram olarak paylasmaniz mumkun mu cok kafam karisti :(

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar ben bu tarifi denedim, süt reçelinide kendim yaptım, muhteşem ötesi bir şey oldu gerçekten. Ellerinize sağlık. Başka banana cream pie tarifleri de denedim ama hiç biri bunun kadar muhteşem olmadı. Teşekkürler. 😍

    YanıtlaSil