14 Haziran 2015 Pazar

Mille feuille - Milföy Pasta


*** Gelen bir çok yorumdan anladığım kadarıyla krema kısmında malzeme listesinde bir sorun olmuş. Benim bilgisayarımda defalarca kontrol etmeme rağmen düzgün görüntülendiğinden en sonunda telefondan giriş yapmayı akıl ederek gördüm ki bi gariplik var. Yayını taslak haline alıp tekrar yazdım. Umarım bu sefer doğru düzgün görüntülenir. (Annemin ve kardeşimin bilgisayarından kontrol de ettim bu sefer.) Olur da bi gariplik görürseniz lütfen bildirin bana. ***

Küçüklükten aklımda kalan şeylerden biri annemin milföy hamuru ile yaptığı puf puf börekler, peynirli çıtırlar... Eh, bir pasta delisi olarak favorim tuzlu hamur işleri olmasa da o milföy börekleri nasıl severdim tarifi yok. Bu börekleri güzel yapan kısım annemin milföyü de kendi hazırlamasıydı. Öyle dondurlulmuş hamur almak yok, kendisi sabahlara kadar uğraşır tereyağı ile yapardı margarinli olmasın diye. Sonra da o hamurla çıtır çıtır yiyecekler... Benim için milföy annemin o tuzlu tarifleriydi. Zaten "kuru pasta" denen pastane zımbırtılarından hiç hoşlanmadığım için eğer dışardan bir şey alınacaksa bu ancak ve ancak Gaziantep'teki en sevdiğim yerlerden biri olan Orkide Pastanesi'nden aldığımız "yaş pastalar" olurdu. Eğer siz de benim gibiyseniz tek başına bütün bir pasta bitirmenin ne demek olduğunu bilirsiniz. Napıym, seviyorum. Ben ilk çilekli milföyü de orda yemiş ve çok sevmiştim. O kremayı nasıl yaptıklarını merak eder dururdum hep, meğer tozdan çırpma pastacı kremasıymış haha.


Evde ilk milföy denememi de geçen sene yaptım ve tabi yine annemin yardımı ile. Yine börek yaptık o hamurla. Siz de kendiniz yapmak isterseniz tarifi aldığım sitenin linkini paylaşacağım. Yok ben bunla uğraşamam derseniz ki haklısınız da o zaman marketlerin dondurulmuş ürünler satılan reyonlarındaki milföy hamuru işinizi görür.





Hazır hamurla ilk milföy pastası yaptığımda hatalı olduğum noktayı hamurlar fırındayken adeta balon gibi şiştiklerinde anladım. Artık olmuştu bi kere, yine de devam ettim ve kremaları da sıkıp dolaba kaldırdım. 1 saat sonra hamurlar o kadar yumuşamıştı ki milföyler hep devrilmişti :D  Sonra da bir daha aklıma gelmedi kışın milföy yapmak. Geçenlerde yine çilekler coşmuşken dedim ki çilekli milföy zamanı Dilek. Bu sefer hamuru öyle kızarttım ki krema falan etkilemedi, çıtır çıtır aşırı lezzetli milföy pastalarım oldu. İlk seferde hamur yumuşayınca ağzıma sanki çiğ hamur yer gibi tat gelmişti, bu seferinde o milföy tabakalarını tek başına bile yiyebileceğim kadar çıtır ve lezzetli karamel renkli hamur tabakaları elde ettim.

Milföyleri kızartırken 2 tepsiye, pişirme kağıdına ve bir de ağır borcam tepsiye  ihtiyacınız olacak. İlk tepsiye kağıdı serip, üzerine milföyleri dizeceksiniz. Daha sonra 2.kat kağıt ile kapatıp, 2. tepsiyi bu kağıdın üzerine oturtacaksınız ve ağırlık yapması ve hamurların şişmesini engellemesi için borcam gibi ağır bir şey koyacaksınız 2. tepsi üzerine.


Kremayı ben tereyağlı yaptım, siz isterseniz fazladan çırpıp eklediğim tereyağı eklemeyebilirsiniz. Pastacı kremasının kendisi zaten lezzetli, fazladan yağ yememiş olursunuz ama biraz yağ umrunuzda değilse mutlaka ekleyin :)

Bu arada milföyler böyle çıtır, krema böyle lezzetli olmuşken ben katlara çilek eklemekten vazgeçtim. Sırf krema ve milföy beraber o kadar güzeldi ki hiç bozmayayım dedim :)

Eğer kendi milföyümü kendim yaparım derseniz buyrun benim kullandığım adım adım fotoğraflı tarif ama ne yazık ki ingilizce: tıklayın. Eminim türkçe anlatan siteler de vardır ama ben bilmiyorum. Yine de ben hazır almanızı tavsiye ederim pek kolay bi iş değil.

Milföy Pasta



6 tane milföy pasta için

Mille Feuille (Milföy Katları)

9 tane kare şeklinde milföy hamuru (her biri 2'ye bölünecek ve toplamda 18 tane dikdörtgen milföy katınız olacak)
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Kare milföy yapraklarını ortadan ikiye bölerek eşit 18 tane dikdörtgen elde edin. Üzerlerine bir kat daha pişirme kağıdı serin ve 2. tepsiyi hamurların üzerine yerleştirin. En üste ağırlık olması için borcamı koyun ve 20 dakika kadar pişirin.

Milföylerin kabarmaması için 2. tepsi ve borcamı kullanıyoruz. 20 dakika sonra kontrol ettiğinizde milföyler kızarmaya başlamışsa üzerlerine pudra şekerini eleyin ve bu sefer 2. tepsiyi ve parşomen kağıdı kullanmadan 10 dakika kadar daha pişirin.

Burda, istediğiniz kıvam önemli. Ben yaptığım gibi, esmerleşmiş halde olunca seviyorum milföyü. İsterseniz bu kadar esmerleştirmeden fırından alabilirsiniz. Önemli olan kabarmamaları ve çıtır olmaları. Eğer esmerleştirmek isterseniz çok dikkatli olmanız gerek, bir anda fazla pişip kararmaya başlayabilirler.

Milföyler istediğiniz renge ve çıtırlığa gelince fırından alın ve soğumaları için bekletin.


Creme Patisserie (Pastacı Kreması)

250gr şeker
100 gr mısır nişastası veya un
1litre süt
6 yumurta sarısı
2 tam yumurta
1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya bir vanilya çubuğu
125 gr tereyağ +1 yemek kaşığı soğuk süt

Bir sos tenceresine sütü ve vanilyayı alıp, orta ateşte ısınmaya bırakın.

Aynı zamanda, bir çırpma kabına yumurtaları alıp, şekeri ekleyin ve karışım kabarıp rengi iyice açılana kadar mikserle çırpın. Üzerine unu veya nişastayı eleyin ve alt üst ederek hamura yedirin. Topak kalmamalı.

Süt kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın ve yumurta sarılı karışımı karıştırmaya devam ederek sütü az az ekleyin. (Bütün sütü bir anda eklerseniz yumurta pişer, bu yüzden ince şekilde akıtarak veya kaşık kaşık ekleyebilirsiniz.) Sütün tamamı eklendikten sonra bütün karışımı tencereye alıp, karıştırarak 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alın ve 1-2 dakika karıştırarak biraz soğutun. Kremayı bir süzgeçten geçirip içinde topak veya yumurta parçası olmadığından emin olun.

Süzdüğünüz kremayı bir kaba alıp arada sırada karıştırarak kaymak tutmasını engelleyin ve oda sıcaklığına gelince dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 saat beklemesi ve iyice soğuması iyi olur. Bu yüzden arada dolabı açıp karıştırın.

Tereyağı kremayı kullanmadan önce ekleyeceksiniz. Krema soğuyup milföy katlarının arasına sıkılmaya hazır hale geldiğinde tereyağ ekleme işlemini yapabilirsiniz. Bunun için,

Oda sıcaklığındaki yağı mikser ile 1-1.5 dakika kadar kremamsı ve pofuduk bir kıvam alana kadar çırpın. Daha sonra 1 yemek kaşığı sütü ekleyin ve 30 sn daha çırpın.

Pastacı kremasını dolaptan alıp mikser ile 3 dakika hızlı devirde çırpın. Önceden çırptığınız tereyağı ekleyin ve en düşük devirde 30-40 sn kadar yağ ve krema karışıncaya dek karıştırın. Homojen bir karışım elde ettiğinizde kremanız hazır.


Milföy Pastanın Yapılışı

Kreması sıkma torbasına alın. (Fransız, yıldız veya düz-yuvarlak uç kullanabilirsiniz ama uçlar kalın olmalı.)
6 tane milföy katlarını geniş bir tabağa veya tepsiye dizin.
Her katın üzerini bir kat krema ile kaplayın.
2. kat hamuru kremanın üzerine serip tekrar krema ile kaplayın ve 3. katı kapatın.

Pastaların en üstünü krema, meyve veya pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.

Meyve kullanmak isterseniz, meyveleri küçük küpler halında doğrayıp kremaya katabilir veya krema katlarının üstüne dizebilirsiniz. Meyveleri dizdikten sonra üzerlerine biraz krema sürerseniz üstteki hamur katı daha iyi tutunur.



9 yorum:

  1. Şahana olmuş yazdığınnız gibi milföyler karemel rengi ve çıtır çıtır olunca benimde çok hoşuma gitti doğrusu.. Afiyetler olsun. Ayrıca fotoğraflarda çok güzel fakat ben yinede en alttaki fotonun en yukarıda olmasını tercih ederdim sanki :))

    YanıtlaSil
  2. dilek ben bu yaptığın şeye aşık oldum.,eline sağlık,annene sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Müthiş olmuşlar, ben epeydir denemek istiyordum iyi ki beklemişim, senin tarifin harika. Yalnız bir şeyi unutmuşsun, kremada kullandığın sütün miktarı yok, onu eklersen süper olacak. Ben bu kadar çok yumurtayı hiç bir tarifte kullanmadım daha önce ama iyi bir krema için de yumurtaları feda etmek şart sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım krema tarifinin en sonunda yazıyor o, sütü tereyağını çırptıktan sonra ekleyip azıcık daha çırpıyorsun. Gözünden kaçmış :* Yumurta işi en başlarda beni de "nolcak bu yumurta beyazları sonra?" diye düşündürüyordu ama kullanıyosun illa ki :)

      Sil
  4. Süt ve vanilyayı orta ateşte ısınmaya bırakın demişsiniz fakat ne kadar süt kullanılacağını belirtmemişsiniz.Çok güzel görünüyor :) tarifi denemek istiyorum rica etsem süt miktarını yazabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sütle ilgili ikinci yorum bu ama bende iki miktardaki süt de görünüyor web ve mobilden kontrol ettiğimde. Burdan da size yine yazayım. 1 litre sütü vanilya ile ısıtacaksınız, 1 kaşık sütü de tereyağı çırptıktan sonra tereyağına ekleyip tekrar 30 sn çırpacaksınız :)

      Sil
  5. Canım krema tarifinde ilk 250 gr şeker yazılmış hemen altında da 100 gr nişasta veya şeker yazılmış, bir yanlışlık var gibi geldi. Bende light milföy ve taze çilek buluk aldım biraz önce dendmek istedim tarifi görünce ☺️🙋🏼

    YanıtlaSil
  6. merhaba, milföyleri fırında kaç derecede pişirdiniz acaba? :) Denemek için sabırsızlanıyorum

    Sevgiler
    @fundacakes

    YanıtlaSil
  7. Son bir şey, fotoğraflarına bayılıyorum. Kullandığın makineyi paylaşmanda sakınca var mı?

    Tekrar Sevgiler :)
    @fundacakes

    YanıtlaSil