13 Eylül 2013 Cuma

Karamelize Arpacık Soğan ve İstiridye Mantarlı Spagetti


Neyse ki makarna var... Gerçekten, her bütçeye ve her damak tadına uygun ne var böyle başka? İstediğiniz gibi lezzetlendirebiliyorusunuz. En pahalısının paketi 2 lira. Hem doyurucu, hem besleyici. Salçalı, etli, kremalı, domatesli, fırında, hatta böreğin içinde. Evet, böreğin içinde. Annem yapardı ben küçükken, pek de güzel bir şeydi. Bir ara yaptırıp tarifini burada da yayınlayayım. Neyse, makarna diyorduk.... Bir besin maddesi daha ne kadar kullanışlı ve her kesime hitap edebilir bilmiyorum. Sade bile güzel. Öğrenci evlerinin baş tacı. Resmen kurtarıcı. 

Evet evet, makarnayı yemek aleminin Doctor Who'su ilan ediyorum. Hep yanımızda. 

Makarnaya bu kadar methiyeler düzdükten sonra başka bir konuya değinmek istiyorum. Kepekli ve Tam Tahıllı makarna. Çoğunuzun kepekli makarna diyince yüzü buruşabilir, lezzetsiz olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın değil. Hele sosla yiyecekseniz hiiiç fark etmiyor, hatta çok daha faydalı oluyorlar.
Fiyatı da pek uygun. Tam tahıllı ise gerçekten çok lezzetli ve üstelik o da çok faydalı. İkisi de rafine irmikle üretilen normal makarnaya oranla 2 kat tokluk hissi veriyor ve lifli. Tam tahıllı olan biraz pahalı, çünkü şu an Barilla'nın tekelinde. 1 paket makarna 5 lira civarında. Kepeklilerdense Filiz ve Ankara Makarna'nınkini denedim, ikisi de çok uygundu fiyatları.

Kepekli ve Tam Tahıllı makarnalara en azından 1-2 kere şans vermenizi öneriyorum. Tavsiye edilen sürede pişirdiğinizde inanın normal makarnayı aratmıyor. Hatta ben varken hep bunlar pişiyor, kimse anlamadı daha normal makarna olmadığını :) 

Dün yine canım makarna istedi, hatta spesifik olarak spagetti istedi. Baktım tam tahıllı olanından da var, yapayım dedim bare :) Ama benden başka herkes zaten yemek yemiş olduğu için kendime yeecek kadar yaptım. Böyle karamelize arpacık soğanlı, istiridye mantarlı nefis bir makarna çıktı ortaya. 

İstiridye mantarı demişken, yemediyseniz hemen koşun bir pazara veya markete alın biraz. Benim gibi kültür mantarını hiç sevmeyen biri bile bayılıyor istiridye mantarına. Böyle içi sulu gibi, çok lezzetli. Zaten sevdiğim 2-3 mantar çeşidi var, onlar da az bulunuyor bunun dışında. 


Sizin en sevdiğiniz makarna hangisi? 

*****
İstiridye mantarı kullanmak zorunda değilsiniz tabi ki.
Arpacık soğan yerine normal soğan kullanabilirsiniz.
Makarnanız da tam tahıllı olmak zorunda değil, kepekli veya normal kullanabilirsiniz. 


Karamelize Arpacık Soğan ve İstiridye Mantarlı Spagetti

Malzemeler

Yarım paket Spagetti (250 gr)

Karamelize soğan için: 
15 tane arpacık soğan
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1.5 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı balsamik, elma, nar veya erik sirkesi (kullanmasanız da olur)
tuz

Mantarlı sos için:
500 gr istiridye mantarı
1 yemek kaşığı tereyağ (veya 2 yemek kaşığı sıvıyağ)
1 çay bardağı sıvı krema
tuz, karabiber, maydonoz, roka

Hazırlanışı:

Makarnayı her zaman pişirdiğiniz gibi haşlayın. Suyunu süzün ama makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.

Karamelize soğan için:

Soğanları temizleyin. Tavaya sıvı yağı koyup, ısıtın ve soğanları ekleyin. Her tarafı hafif pişene kadar 3-4 dakika orta ateşte pişirin. Daha sonra tuzu ve şekeri serpin, kullanacaksanız sireki ekleyin ve karıştırın. 5-6 dakika kadar soğanlar hafiften kızarmaya başlayınca altını kısın ve arada karıştırarak 15 dakika kadar pişirin. Sabır önemli bu noktada, soğanlarınız aşağıdaki fotoğraftakiler gibi bir renk alana kadar pişmeliler. Eğer yüksek ateşte pişirirseniz dışı hemen yanar ve içleri pişmez. 

Eğer normal soğan kullancaksanız, daha kolay pişeceklerdir. Bu yüzden bekleme aşamasında ocağın altının kısık olduğundan emin olun. 



İstiridye Mantarlı Kremalı Sos: 

Mantarları yıkayıp, yapraklarını ayırın ve şeritler halinde dilimleyin. Bir tavaya 1 kaşık tereyağını koyup, eritin ve mantarları ve tuzu ekleyin. Mantarlar önce suyunu salacak, sonra kızaracaklar. Kızardıklarında kremayı ve karabiberi ekleyin ve 1 dakika kadar daha karıştırarak pişirin. 



Kremalı sosu, tabaklara bölüştürdüğünüz makarnalara eşit şekilde paylaştırın ve üzerine karamelize soğanları ekleyin. Roka ve maydonozla süsleyin. Afiyet olsun!


10 yorum:

  1. Çok leziz görünüyor.. ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Makarna methiyeleri hakedecek türden öyle nesis gözüküyor ki.
    Yani alabilsem uzanıp alacağım,ellerine sağlık canım:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için

      Sil
  3. Süper görünüyo bayıldımm ve hemen denemek istedim :) eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene dene, çok güzel :) Denersen beni de haberdar et :)

      Sil
  4. makarnayı çok seviyorumm bide bu tarifle denimek istiyorum fikir oldun canıım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. pinterest'te istiridye mantarı tarifleri aramak için başlayıp yüz onbeş bin tane alakasız tarifi ayrı tablarda açmıştım sonra dedim bu kız naaptı bi bakiim -ki istiridye mantarı pişirmişsin. süper. yarın deniyorum bunu. burada normal makarnayı bile zor buluyoruz (sadece spagetti var yakın bakkallarda, büyük marketlerde de normal selva marka makarna çeşitlerini bizim parayla 4-5 lira civarına almak işime gelmiyor, inan yüksük makarnayı falan özleyeceğim aklıma gelmezdi) dolayısıyla daha az dekadan olacak ama bakalım... bu karamelize soğan olayı beni korkutuyor biraz. deniyciğiz artık.

    YanıtlaSil
  6. ben yorumu geç gördüm :( ne yaptın, karamelize işini merak da ettim doğrusu? ilk sefer ben yakmıştım :D

    YanıtlaSil