14 Ekim 2016 Cuma

Çikolata Soslu Zebra Mermer Kek



Hemen her özel günde, brunch veya kahvaltıda sunabileceğiniz zebra mermer kek tarifi var bugün. Yumuşacık, pofuduk ve tereyağlı bu pound kekin isterseniz çikolata sosu veya pudra şekeri ile dekore edebilirsiniz.

Çocukluğumdan kalma hatıraların içindeki pastalardan, keklerden ara ara bahsediyorum. İnsanın hatıralarında pasta kek olması da ayrıca değinilmesi gereken bir konu tabi ki ama şimdi onun sırası değil. Annemin beslenme çantama sık sık koyduğu, hemen her davette, günde yapılan ve hep keşke kakaolu kısmı daha çok olsaymış keşke üzüldüğüm kek... Mermer kek... Annem elindeki malzeme ve imkanlarla en güzelini yaptı hep. Kokusu hala burnumda, tadı hala damağımda o kurabiyelerin, pastaların. Hayır hangi fransız pastası annenizin yaptığı mozaik pasta kadar lezzetli? Hangi brownie bi arap dudağı?..

Geçenlerde aklıma gelen annemin mermer kekini yapmak istedim, hem de çalıştığım kahve evinde. (Ahmet, bunu okuyorsan holaaa!!) Tabi ki o saatte, zaman farkından dolayı anneme ulaşamadım ama The Cake Book adlı kitap yardımıma yetişti.  Keki pişirdim, soğuttum üstüne bir de çikolata sosu döktüm. Keşke yanmda fotoğraf makinem olsaydı dedim sonra... Telefonla çekilmiş fotoğrafların kusuruna bakmayın lütfen. Ama bu fotoğrafların kusurun kapatacak kadar lezzetli, yumuşacık ama dışı güzel kızarmış bir kek elde edeceksiniz bu tarifle.

Kekin zor olan herhangi bi yanı yok, zaten hemen hepimizin bildiği anne keki aslında ama ben yine de bir kaynağı rehber alıp yapmayı daha çok seviyorum. Zaten klasik de olsa anne kekinin tarifini ezbere bilmiyorum.

Tereyağlı, pofuduk ama içi nemli ve yumuşacık bir kek elde ediyorsunuz. İlk iki gün çok rahatça servis edebilirsiniz ama bence 3. güne biraz bayatlıyor ama bu kişisel bir şey biraz da. Ben kekimi genelde ilk gün, hatta henüz tam soğumamışken yemeye bayılıyorum :)

Ben çikolata sosu ile yemeyi çok seviyorum bu keki ama isterseniz sadece pudra şekeri de serpebilirsiniz üstüne.


benim kek kalıbım 25 cm çapındaydı. Güzel yüksek bir kek elde ettim. 


Çikolata Soslu  Zebra Mermer Kek


350 gr tereyağ
3 kap kek unu (veya çok amaçlı un)
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
2 kap +1/2 kap şeker
5 büyün boy yumurta
1/2 kap süt
1/2 kap kakao
1/3 bardak su
1 yemek kaşığı vanilya özütü


  • Kek kalıbınızı tereyağ ile yağlayıp, unlayın.
  • Fırını 175C'ye ısıtın.
  • Tereyağı eritip oda sıcaklığına getirin.
  • 1 kapta un, tuz ve kabartma tozunu iyice karıştırın. 
  • 1/2 kap şeker, kakao ve suyu ufak bir kasede karıştırın ve karışımı pürüzsüz hale getirin. 

Tereyağına şekeri ve vanilyayı ekleyip 1 dakika mikserle, yüksek devirde iyice çırpın. Yumurtaların önce ikisini ekleyin, iyice karışınca diğer 3 yumurtayı da ekleyin ve bir dakika orta devirde iyice çırpın.

Yumurtalı baza un, kabartma tozu ve tuz karışımının yarısını ve sütün yarısını ekleyip 1 dakika orta yavaş devirde un topağı kalmayana kadar karıştırın. Daha sonra unlu karışımın kalan yarısı ve sütü ekleyip yine topaksız bir hamur elde edene kadar orta yavaş devirde karıştırın.

Vanilyalı kek hamurunuzdan 2 bardak ayırıp ayrı bir kapta kakalu karışım ile ile birleştirin, karıştırın ve kakaolu kek hamuru elde edin.

Kalıbınızın bir kısmına önce 3 yemek kaşığı beyaz hamurdan döküp, bu beyaz hamurun üzerine 2 yemek kaşığı kakaolu hamurdan dökün. Kakaolunun üzerine tekrar 2 yemek kaşığı beyaz, onun üzerine 2 yemek kaşığı kakaolu hamur dökün ve bu işlemi tüm hamurunuz bitene kadar tekrarlayın. (Kısaca iki yemek kaşığı beyaz, iki yemek kaşığı kakaolu hamuru sırayla üst üste dökeceksiniz zebra etkisi elde etmek için. )

175 fırında 55-65 dakika pişirin. Kürdan testi yapıp kürdan neredeyse tamamen kuru çıkınca fırından alabilirsiniz.

Kekiniz ılıdıktan sonra çikolatalı sosu yapabilirsiniz.

Çikolatalı Ganaj Sos


150 ml süt kreması
100 gr bitter çikolata

Çikolatayı küçük küçük doğrayın. Süt kremasını kaynatmadan iyice ısıtın, ocaktan alıp doğradığınız çikolataların üstüne dökün. 1 dakika bekleyip, çikolatalar eriyinceye kadar yavaşça karıştırın.  Ilıyan kekinizin üzerine gezdirin.

Çikolata sosu hala ıslakken veya hafif katılaşınca servis edebilirisniz.

Afiyet olsun. :)

Tarif Tish Boyle'un The Cake Book kitabından alındı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder