8 Mayıs 2015 Cuma

Kolay Hamburger Ekmekleri




Evde yapacağınız hamburgerler için hem lezzetli hem de yapımı çok sürmeyen bir tarif var. Ben hamburgerler için brioche ekmekleri daha çok sevsem de en az 1 gün önceden başlamak gerektiği için her zaman yapmak mümkün olmuyor. Bu yüzden bu tarifi yapıyorum, pofuduk pofuduk yumuşacık ekmeklerim oluyor iki saat içinde.

Bu ekmekleri pişip soğuduktan sonra streç film ile iyice sarıp dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. 

Beyaz un yerine tam buğday unu kullanabilirsiniz.
Orijinal tarif allrecipes.com'dan. 


Orijinal tarif allrecipes.com'dan. 

Kolay Hamburger Ekmekleri 


6 tane ekmek için

120 ml (1/2 kap) süt 
120 ml (1/2 kap) su 
1 yemek kaşığı tereyağ
345 gr (2 3/4 kap) un 
5 gr toz maya (1 tatlı kaşığı)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı krema veya süt
susam, haşhaş, çörekotu vs.


Süt, su, tuz, şeker ve tereyağını bir küçük tencere veya sos tavasında tereyağ eriyinceye kadar ısıtın. Kullanmadan önce ılıtın, yine sıcak olacak ama elinizi yakmayacak. Eğer çok sıcak eklerseniz mayayı öldürür. 

Bir yoğurma kabına veya stand mikserin karıştırma kabına unu ekleyip mayayı üzerine serpin, karıştırın. Ilımış sıvı karışımı unun üzerine ekleyin ve un serpilmiş bir yüzeyde 10 dakika kadar yoğurun veya stand mikserinizin hamur yoğurma aparatını ile 8 dakika hamur yumuşak ama sakızımsı kıvam alana kadar çalıştırın.

Hamuru kendi hacminden 3 kat kadar büyük bir kaba alıp kabın ağzını streçfilm ile kaplayıp, kabı da bir havluya sarın. 1 saat kadar oda ısısında mayalanmaya bırakın. 

1 saat sonunda hamurunuz yaklaşık 2.5 3 kat hacim almış olacak. Tekrar temiz bir yüzeye alıp hamuru ellerinizle biraz toparlayın ve hamur kesici veya bıçak ile 6 eşit parçaya ayırın. 

Parçaları yuvarlayıp pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine çok bastırmadan tekrar streç film veya temiz bir mutak havlusu serin 20 dakika kadar son mayalanma için bekletin. 20 dakika sonunda yaklaşık 2 katı boyut alacaklar. 

Fırını 200C ye ayarlayın. 

Yumurta sarısını ve kremayı ufak bir kaseye alın ve bir çatal yardımı ile iyice çırpın. Ekmeklerinizin üzerine bir fırça yardımı ile sürün ve susam, çörek otu veya haşhaş serpiştirin. 

Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Ekmekleriniz hazır :)

Bu ekmekleri piştikten soğuduktan sonra streç film ile iyice sarıp dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. 

2 yorum:

  1. Merhaba tarifi en yakın zamanda deneyeceğim paylaştığınız için teşekkürler, sormak istediğim bir şey var daha önce de hamburger ekmeği yaptım başka bir tarife göre ama onlar çok poğaça gibi oldu koku olarak da hamburger yerken beni poğaça arasında et yiyormuş hissine iten bir kokuları vardı. bunların önüne geçmek için nasıl bir çözüm uygulamalıyız sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Simdiye kadar instagram uzerinden bu ekmekler icin geri bildirim cok aldim ve kimseden boyle bir sikayet duymadim. Yine de tabi ki herkes buna dikkat etmiyor olabilir.

      Acikcasi pogaca ile benzer malzemeler, belki ustune surulen yumurta-susam birlesiminden dolayi da oyle bir his yaratiyor olabilir. Ustune sadece krema surerseniz yine kizaracak ama yumurta kokusu gelmeyecegi icin belki size daha az animsatir pogacayi. Veya hicbir sey surmeden pisirip cikinca tereyag veya zeytinyagi surebilirsiniz sicakken. Ne demek istediginizi de anliyorum aslinda ama nasil yardimci olacagimi bilemedim cunku bana kalirsa brioche ekmekler, pogaca, hamburger ekmekleri hepsi bir yerde birbirini andiriyor sut, tereyag vs eklenince hamurlarin dokusu birbirine benziyor. Diger bi onerim da sut, tereyag vs olmayan cok temel bir hamur denemeniz olabilir ama o zaman da burger ekmegi sayilir mi bilmiyorum :)

      Sil