11 Mayıs 2020 Pazartesi

Turkish Chocolate Pudding Cake/ Cikolatali Islak Kek






This very nostalgic Turkish dessert belongs to my childhood and still one of my favourite. It is like a pudding cake, but the method is different. Feels like, you are having a cold chocolate souffle.

Start with making your chocolate sauce, you need to use the sauce cold over a hot cake.

When making the cake batter, you might feel like the flour amount is not right but don't worry, it should be a very fluffy sponge cake. Just make sure you don't overmix after adding the dry ingredients.

I grew up with this cake. It's my moms recipe but I change a couple small things. Please feel free to add all the toppings you like. Ie: coconut flakes, nuts, cream, cherries...

PS: Please please sift the dry ingredients, it's important.

If you try this recipe, or have questions about it, contact me via my instagram account @bulutagaci

Sponge
4 eggs
1 cup sugar
1 cup milk
1/2 cup oil
3/4 cup flour
3 TBS cocoa powder
2 tspbaking powder
1/4 tsp cinnamon
1/4 tsp salt

For the Sauce
1 2/3 cup milk
1/2 cup sugar
1/4 cup cream
3 tbs cocoa powder
1/3 cup chopped chocolate (dark or milk)


Chocolate Sauce Method
You will need to use the sauce cold when your cake comes hot from the oven. First, prepare the sauce, then the cake.

Take the sigar in a bowl, sift  the cocoa powder over the sugar and mix it. This will help to avoid cocoa chunks in your sauce.

Heat the cream and milk together, when it starts to simmer, add the cocoa and cocoa mix. Cook stirring for 1-2 min. Add chocolate, stir until it melts completely.

Trasfer the sauce into a clean bowl, contact cover with plastic wrap and bring to room temp before using it over your cake.

Sponge Cake Method

Preheat your oven 340F
In a seperate bowl, sift together, flour, cocoa powder, baking powder, cinnamon and salt.

In a mixer bowl, whip the eggs and sugar together for a good 6-7 min, on high speed. When the mixture becomes pale and thick, add milk and oil, stir for 30 seconds.

Add sifted dry ingredients to the wet mix and fold in by hand.

When all the flour incorparated and there are no big flour chunks, pour the patter into 9X9" baking pan.

Bake for 35-40 minutes until its completely baked and when you stick a toothpick, the toothpick comes out dry.

Let the cake rest for a minute, then cut the cake in equal 9 squares. Pour the cooled down sauce over the hot cake.  Let it sit for a couple hours so the syrup soaks the cake.

~~~~~~~~~~    

Islak kek demek cocukluk demek. Mutfakta oylece duran ama dokunamadigin...

Neden?

Ertesi gune annenin gunu var. O kek misafirlere. Kalirsa misafirlerden, yersin, bekle bakalim.

Ertesi gun: Misafir sayisi hesaplanir. (nasi olsa ''ayip olur'' diye kimse ikinci dilimi istemez) Arta kalan kekten, misafirlerin gune gelmeyen cocuklari icin 2-3 dilim ayrilir. Tabaga paket yapilip, misafirle birlikte eve gonderilecek.

Amac: Gelmeyen cocuk da yesin... Kaldi mi sana 1 dilim. 2 de kardes var evde...

Cok dramatize gibi degil mi? Degil.  Neyse ki annem, tabi ki sonra uzulup, sadece bizim icin de yapardi ama o mutfak tezgahinda duran baska yine de. Misafirin gelmeyen cocuguna, esine giden... Gelseymis onlar da?

Annenizin islak kekinin yerini tutmasa da bu da benim islak kek tarifi. Dedigim gibi, cigir acan bir tarfi degil bu. Yillarin tarifi iste. Sadece benim kendime gore degistirdim ufak noktalar var.

Buyrun:

Islak kek sosu icin klasik yontemden az daha farkli bir yol izliyoruz. Klasik yontem?
Eskiler bilirler, keki yaparken sivi malzemeleri hazirlayip, unu eklemeden 2 bardak ayirip keke doktugumuz. Cig yumurta ve yagli sos.

Bu tarifte sosu ayri hazirlayip, sivi yag yerine yagi kremadan ve cikolatadan aliyoruz. Siviyag tadi gelince ben sevmiyorum. O yuzden yine yagin damakta biraktigi zengin hissi almak ama sivi yag tadindan kacmak icin krema ve cikolata ekliyoruz sosa. Kakaoda da yag var zaten, tamam.

Kullandiginiz kakao ve cikolataya gore sosunuz koyu olabilir. Eger sos size koyu, ganaj gibi gelirse yarim bardak ayirin, kalanina biraz daha sut dokup inceltin. Koyu olani, sonradan kekin uzerine dokup islak kekinizi bir de cikolata soslu yapmis olursunuz.

Kuru malzemeleri lutfen eleyin. Topaklanmayi onleyecegi gibi, kekinizi fazla cirpmanizi da engelleyecek.

Deginmek istedigim bir nokta var: soguk sute topak topak olmus kakao eklendigini gorunce ben geriliyorum burdan. Hatta bazen bunu bu cok unlu sefler yapinca inanamiyorum.
Kakaoyu sut sicakken, eleyip ve ozellikle de sekerle karistirip eklerseniz topaklanma sorununuz kalmayacak. Su tarifte en son isteycegimiz seylerden biri topak topak olmus cikolata sos.

Uzerine ben en cok hindistancevizi serpistirmeyi seviyorum. Siz de sevdiginiz ne varsa ekleyin. Instagram postuna gelen yorumlarda biri cirpilmis kremadan bahsetti, cok guzel olur gibi geldi bana  yaninda :)


Kek icin bardak olcusu olarak lutfen amerikan cup olculerini kullanin. 200ml bardakla yapacaksaniz, 3 yumurta kullanin.

Cikolatali Islak Kek

4 yumurta (200gr)
200 gr seker (1 kap)
120 gr siviyag (1/2 kap)
230 gr sut (1 kap)

105 gr un (3/4 kap)
30 gr kakao (3 dolu yemek kasigi)
2 cay kasigi kabartma tozu
1/4 cay kasigi tarcin
1/4 cay kasigi tuz

Cikolata Sos
400 gr sut (1+2/3 kap)
60 gr krema (1/4 kap)
25 gr kakao (3 yemek kasigi)
50 gr cikolata
100 gr seker


Cikolata Sosu Hazirlanisi
Sekeri bir kaseye alip kakaoyu uzerine eleyin. Daha sonra ikisini iyice karistirin.
Krema ve sutu bir sos tenceresine alip isitin. Kaynamadan, sicakken seker ve kakaoyu ekleyip hemen karistirin. Karistirarak 1 dakika pisirin. Altini kapatip cikolatayi ekleyin, cikolata tamamen eriyene kadar iyice karistirin. Baska bir kaba alip, strec filmle sarin ve sogumaya birakin.

Kekin Hazirlanisi 

Firini 175Cye isitmaya baslayin.
Un, kakao, tarcin, kabartmatozu ve tuzu eleyin.
Bir kasede, veya stand mixer kasesinde yumurta ve sekeri guzel bi 6-7 dakika yuksek devirde cirpin. Rengi iyice acilip, kivami koyulasacak.
Sutu ve yagi ekleyip, bi 10 sn kadar karistirin.
Elediginiz kuru malzemeleri, yumurtali karisima ekleyin ve spatula ile katlayarak birbirine yedirin.
Yaklasik 25x25cm olculerinde bir kaliba hamuru bosaltin ve onceden isittiginiz firinda yaklasik 40 dakika (tamamen pisene kadar, firindan firina fark edebilir. Lutfen bi kurdan testi yapin) pisirin.

Kek pisti, sos zaten hazir.

Sicak kekinizi firindan alinca 1 dakika kadar dinlendirin. 9 esit kare seklinde dilimleyin ve sogumus cikolata sosunu kekinizin uzerine gezdirin. (ben genelde kenarlara dokunmuyorum cunku kenarlaei hafif kitir seviyorum)

Sosladiginiz keki 1-2 saat serbetini cekmesi icin tercihen dolapta dinlendirin.

Uzerine de sevdiginiz ne varsa; hindistan cevizi (benim favorim), findik, fistik, ceviz vs serpistirin.

Fotograflari bana yollamayi unutmayin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme