26 Şubat 2019 Salı

Limonlu Pasta


Yine cooook uzun bir aradan sonra birlikteyiz :)

Instagram'da yaptigim ankette bu pastayi sectiniz ve ben de yaziyorum tarifini. Bol limonlu bir pasta tarifi bu. Siz de benim gibi limonlu pasta sevenlerdenseniz cok seveceksiniz. 


 Az cok blogu okuyorsaniz veya Instagram'dan takip ediyorsaniz simdilik Kanada'da yasadigimi biliyorsunuzdur. Turkiye'ye en son geldigimde (5 ay once) her seyin daha da pahalandigina canli olarak da sahit oldum. Ben ayrildigimda 18-22 tl arasinda degisen tereyagin kilosu dayanmis 50 tl'ye. Tarifi yazarken icim acidi resmen, ama yazdim yine de. Su an en uygun tereyagi nerde bulursunuz bilmiyorum ama tahminim yine A101 gibi yerlerdir.

Kekte tereyag yerine siviyag kullanirsaniz nasil olur emin degilim bu tarif icin. Belki yari yariya olabilir ama denemedigim icin kesin bir sey soyleyemiyorum. 

Limonlu pasta icin iki degisik cesit krema kullanacagiz. Birisi buttercream (tereyagli pasta kremasi) digeri ise limonlu krema (limon curd). Limonlu krema yumurta bazli bir krema ve yumurtadaki proteninin pisip katilasmasi ile kivam aliyor. Bu kremayi benmari uzerinde yapmanizi siddetle tavsiye ediyorum. Limonlu ve tereyagli pasta kremasi icinse puf nokta tereyag ve sekeri yeterli sure cirpmak. Eger pudrasekeri puruz puruz hissedilmesin istiyorsaniz bu adimi atlamayin. 

Pastayi hazirlamaya ilk once limon kremasi ile baslayin. Kek ve pasta kremasi hazir olana kadar sogur ve biraz daha yogunlasir. Kek katlarini sogumaya birakinca da pasta kremasina baslayin, bu kremayi bekletmeden kullanacaksiniz. 

Portakal seviyorsaniz bu pastayi limon yerine portakal kullanarak da yapabilirsiniz. 

Ekleme: Instagram'dan gelen sorular uzerine ekleme ihtiyaci duydum. Pastanin icindeki limon kremasinin rengi kendi dogal rengi. Yumurtadan dolayi o renkte. Dis kaplama kremasindaki sarilik ise tereyagli kremaya gida boyasi eklenerek elde edildi. 


Pastayi denerseniz fotograflari bekliyorum instagram'dan :)

LIMONLU PASTA




Limonlu Kek Katlari

250 gr tereyag
3 yumurta+ 4 yumurta beyazi (limon kremasinda kullanacaginiz sarilardan arta kalacak)
2 kap seker (400 gr)
3 kap un (400 gr)
2 cay kasigi kabartma tozu
1/4 cay kasigi tuz
1 bardak ilik sut (200gr)
1/4 bardak taze limon suyu (50gr)
1 limon kabugunun rendesi

Un, kabartma tozu, limon kabugu, tuzu bir kasede karistirin.
Sut ve limon suyunu kucuk bir kasede karistirip 5 dk bekletin.

Terayag ve sekeri birlikte 3-4 dakika, beyazlasip pofuduk bir kavama gelene kadar yuksek devirde cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin ve her eklemede iyice karistirdiginizdan emin olun.
Son yumurtayi ekleyince 30-40 sn daha cirpip unlu karisimin yarisini ve sut-limon suyu karisimin yarisini ekleyip, mikserle dusuk hizda veya spatula ile birbirine yedirin. Daha sonra kalan unu ve sutu ekleyip un topagi kalmayana kadar dusuk hizda karistirin.

---

Hamuru 2 tane 16-18 cm capinda kaliba esit paylastirin ve duzgunce yayin. Yaklasik 20-25 dakika (ya da pistiginden emin olana kadar) 175C firinda pisirin. Tamamen pisince sogutup her keki 2 kata ayirin.


Benim firin buyuk oldugu icin buyuk firin tepsisine kek hamurunu yayip oyle pisiriyorum, daha sonra 16 cm capinda kek cemberi ile tane 3-4  kat kesiyorum. Eger fazla kek cemberiniz yoksa boyle bir yontem deneyebilirsiniz. Ya da sira ile her kati tek tek pirebilirsiniz. 


Limon Kremasi

3 limon
4 yumurta sarisi
100 gr seker
2 yemek kasigi ince rendelenmis limon kabugu
2 yemek kasigi yumasak tereyag


Bu kremayi yapmak icin benmari yontemi kullanmaniz onemli. Ocakta pisirmeye kalkarsaniz buyuk ihtimalle limonlu omlet parcacikli bir krema elde edersiniz.

Benmari icin ufak bir tencerenin yarisina kadar su doldurup kaynamaya birakin.

Limonlari rendeleyin ve kullanmak icin ayirin. Daha sonra bu limonlarin suyunu cikarin :) Yaklasik 90-100 gr yapacak.

Cam veya metal bir kasede 4 yumurta sarini 100 gr seker ile beyazlasana kadar cirpin. (1-2 dakika) Limon suyunu ve limon kabuklarini ekleyin ve iyice karistirin.
Kaynayan suyun altini kisin, asiri fokur fokur olmayacak ama az az kaynamaya devam edecek sekilde olmali.

Kremayi hazirladiginiz kase ile birlikte sicak dolu tencereye, suya degmeyecek sekilde oturtun. (Eger degiyorsa suyu biraz dokebilirsiniz.)

Bundan sonrasi kolunuza kuvvet, iyice koyulasana ve dokundugunuzda biraz elinizi yakana kadar pisirin. (en az 75-80'ye gelmesi yumurtalarin pismesi icin onemli) Fazla kati bir kivami olmayacak ama kremsi ve muhallebi gibi bir kivamda olacak. 

Gereken kivama ve sicakliga ulastiginda benmariden alin. 4-5 dakika ara ara karistirarak hafif sogutun.  2 yemek kasigi yumusak tereyagi ekleyin ve iyice yedirin. Strec film ile kaplayip dolaba kaldirin.


Limonlu Tereyagli  Pasta Kremasi

350 gr tereyag
200 gr pudra sekeri
1 limon kabugu rendesi
1 limonun suyu
4-5 yemek kasigi sut veya sut kremasi

Buttercream yani tereyagli krema yapmak icin en ideal alet tezgah ustu bir mikser. Yani su kitchenaid, kenwood gibi makinalardan birinden varsa cok sanslisiniz. Ama yoksa da hic sorun degil, sadece 10-12 dakika boyunca tereyagini elde cirpacaksiniz. Pofuduk ve puruzsuz, hafif yapili bir krema icin bu asama sart. Yoksa pudrasekeri puruzlu bir sekilde hissedilecek kremada.

Tereyagi mikserle 4-5 dakika cirpin. Beyazlasip hacimlenecek ve kremsi bir kivami olacak. Daha sonra pudra sekeri, limon kabugunu ve limon suyunu ekleyin. 5-6 dakika daha cirpip, bu sirada sutu kasik kasik ekleyin. (Eger el mikseri ile cirpacaksaniz toplamda 12-14 dakika cirpin. )

Olur da kesilmeye baslarsa cirpmaya devam edin, bir sure sonra toplayacak.

Limonlu serbet (Kek katlarini islatmak icin)

1 limon suyu
1 bardak su
1 bardak seker
1 limon kabugu rendesi


Butun malzemeleri kucuk bir tencerede kaynamaya getirin ve 1 dakika sonra ocaktan alip sogutun.


Pastanin yapilisi


Ilk kek katinizi limonlu serbet ile islatin ve krema sikma torbasi ile kekin kenar kisminda olacak sekilde bir cember seklinde krema sikin, icini  limon kremasi ile doldurmak icin. Daha sonra bos kalan alani limon kremasi ile doldurun.2. kek katini ekleyin ve  2. ve 3. kat icin de ayni adimlari uygulayin. 4 kek katini kapatin, 4. kata limon kremasi surmeyeceksiniz.  Daha sonra pastanizi kalan limonlu pasta kremasi ile kaplayip dilerseniz dekore edin. 




2 yorum:

  1. off muhteşem görünüyor gerçekten..limon en sevdiğim tattır zaten..bayıldım...

    YanıtlayınSil
  2. Rüya gibi bir pasta olmuş..Düğün pastası desem yeridir..Ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil