18 Ekim 2018 Perşembe

Yogun Cikolatali Kurabiye





New York'ta Levain Bakery diye bir firin var. Kurabiyeleri ile oldukca unlu. O kadar unlu ki, oraya gidip de sokagin sonlarina tasan siraya girmeden kurabiye alamadim hic. Bunlarin kurabiyesini ozel yapan da kocaman, normal kurabieyelerin 2-3 kati, ve cok tombik kalin olmalari ama buna ragmen icleri yumusacik. fudgy denen kivamda. Yani ben bir kurabiyeyi 2-3 gunde bitiriyordum genelde oyle soyleyeyim siz anlayin. O zamanlar ev arkadasim olan Gulin (ozledim) ile siklikla alirdik bu kurabiyelerden. (Bir de magnolia puddingler ve shake shack kacamaklarimiz vardi ki...)

Amerikalilarin bizimkine oranla sekere daha toleransli bi damak tatlari var ve haliyle her sey fazla sekerli. O yuzden burdan aldigim kurabiyeden en falza 2-3 lokma alabildim hep, kalani yarina kaldi. (pms donemleri haric :D)  Bana gore de bu kurabiyelerin tek kusuru asiri tatli olmalariydi ama tabi ki onlar icin normaldi bu seker miktari. O yuzden cikolata parcali-cevizli kurabiyelerinden ziyade yogun cikolatali ve yer fistigi ezmeli olanlar favorim oldu. Bu postta da sizlerle bu kurabiyelerin tarifini paylasacagim cunku instagramda ne zaman benzer bi kurabiye paylassam onlarca mesaj aliyorum sizlerden :)

Bu kurabiyeler icin onerilen, toplam unun 140 gr kadarini kek unu kullanmak ama bizdeki kek unlarinda kabarticilar oldugu icin normal un kullanmaniz gerekiyor. Eger kabarticisiz kek unu (pastacilik unu) bulabilirseniz kullanabilirsiniz. Bu unun ozelligi cok daha hafif yapida olmasi ve dusuk oranda protein icerigi. Bu sayede kurabiyeler agirlasmadan, corek gibi olmadan kati ama yumusacik oluyor. 

Bulabildiginiz en iyi ve koyu renkli kakaoyu kullanmanizi tavsiye ederim. En son hatirladigim kadari ile Ulker marka kakao oldukca koyu renkliydi. Belki su an baska markalarin da vardir.  Damla cikolata olarak ben sutlu ve bitter karisik kullanmayi seviyorum, siz zevkinize gore ekleyebilirsiniz. Damla cikolata bulamazsaniz tablet cikolatalari irili ufakli kesip de kullanabilirsiniz.

Diger bir puf nokta ise kurabiyeleri yuksek isida az sureli pisirmek. 210 C firinda resmen kurabiyelerin yuzey kisimlarini sokluyoruz, ici de fudgy denen suflemsi yumusak kivamda kaliyor.  Bu tarif 8 tane kocaman kurabiye yapiyor. Daha kucuk kurabiyeler yaparsaniz daha az pisirin. Fotograftaki gibi icinin yumusacik olmasini istiyorsaniz buyuk yapmanizda fayda var :)

Hem gramaj hem bardak olcusu verecegim kolaylik olmasi icin ama bardaklar american kap denilen 236ml hacimli bardaklardan.

Denedikten sonra sonuclari instagramdan benimle de paylasmayi unutmayin! 


Yogun Cikolatali Kurabiye


Modern Honey tarifinden adapte edildi.




8 tane kocaman kurabiye icin

230 gr tereyag, soguk, kup kup dogranmis
200 gr kahverengi seker (1 kap)
100 gr seker (1/2 kap)
2 yumurta (100 gr)
60 gr koyu renkli kakao (1/2 kap)
350 gr un (2+1/2 kap)
1/2 cay kasigi karbonat
2 cay kasigi nisasta
1 cay kasigi deniz tuzu
175 gr damla cikolata (bitter) (1 kap)
100 gr sutlu damla cikolata (2/3 kap)



  1. Firini 210 C'ye isitin.
  2. Bir kasede un, kakao, nisasta, karbonat ve tuzu karistirin.
  3. Soguk tereyag ve sekeri 4 dakika boyunca cirpin. (Arada mikseri durdurup kasenin kenarlarindaki tereyagi spatula siyirin ve onlarla birlikte tekrar cirpmaya devam edin.)
  4. Yumurtalari ekleyin ve tamamen karisana kadar cirpmaya devam edin. (Bu sirada kenarlardan bir spatula yardimi ile siyirarak butun tereyagin yukurtalara karistigindan emin olun)
  5. Unlu karisimi ekleyip, yavas devirde un topaklari kalmayana kadar karistirin. 
  6. Cikolatayi ekleyip 10 sn kadar daha karistirip durun. (Eger el mikseri ile yapiyorsaniz unu bir tahta kasik veya spatula ile yedirmenizi, cikolatayi da ayni sekilde kasikla hamura yedirmenizi oneririm. Biraz daha zaman alacak ama kurabiye hamurunu fazla karistirmamis olacaksiniz.)
  7. Kurabiye hamurunu dolapta 10 dakika dinlendirin.
  8. Hamurdan 3 ceviz buyuklugunde (yaklasik 150 gr) toplar yapip, pisirme kagidi serilmis tepsiye dizin. Bu kurabiyeler normal kurabiyelerden buyuk olacagi icin bir tepsiye en fazla 4 tane dizmenizi oneririm.
  9. Her tepsiyi 8-10 dakika pisirin. (bu hamur 8 tane kocaman kurabiye yapiyor. Eger daha kucuk yaparsaniz pisirme suresini dusurun.)
  10. Firindan aldiginizda hala yumusak olacak. Kurabiyeleri tepsiden almadan once en az 15 dakika dinlendirin.





2 yorum: