10 Haziran 2018 Pazar

Dogumgunu Pastasi (Milkbar)


Milkbar'in en unlu pastalarindan biri bu dogum gunu pastasi. Adi dogum gunu pastasi ama siz ne zaman isterseniz yersiniz tabi ki. Sprinkle denen pasta susleri ile renkli renkli ve degisik dokularin bir arada kullanildigi bir pasta. Cok suslu, luks bir pasta degil. Gordugunuz gibi kenarlari bile kaplanmamis. (Tarif sahibi Cristina Tosi bunu zaman kaybi olarak goruyor :D ) Milkbar'da denedigimde begenmistim ama yine de bana asiri tatli gelmisti. 2 yil sonra gecen hafta canim bu pastadan isteyince yapayim dedim aklima gelmisken. Instagramda sizden de oldukca istek gelince tarifi paylasmak istedim.



Tarifin orijinalinde shortening denen vitayag benzeri yag kullaniliyor ama ben kullanmadim. Tereyag kullandim sadece.

Orijinal tarifte saf vanilya yerine vanilin yani yapay vanilya kullaniliyor.  Benim gibi gercek vanilyanin kokusu, aromasini her seyden cok seven bir insan icin biraz dusundurucu oldu en basta ama yine de Christina Tosi oyle uygun gormusse oyle yapayim dedim ve ben de yapay vanilya kullandim.


Pastanin kenarlarini krema ile kaplamiyoruz bu sefer! Dedigim gibi ben tarife oldukca sadik kaldim orijinali gibi olmasi icin ama kenarlari krema ile kaplayip kaplamamak size kalmis tabi ki. Eger kenarlari kaplamak isterseniz kremayi 1.5 tarif olarak yapabilirsiniz. 

Pastayi kek kalibinda degil de firin tepsisinde pisirip daha sonra cember kalipla daireler kesiyoruz. Bu pastayi yapmak icin asetata ihtiyaciniz olacak. Cemberin icine sereceksiniz ki pasta kaliptan rahat ciksin. (Yerine ne kullanabilirsiniz veya nerden alabilirsiniz bilmiyorum acikcasi.)

Vanilyali Dogum Gunu Pastasi




Dogumgunu pastasi kirintilari:

100 gr seker
25 gr kahverengi seker
90 gr un
2 gr kabartmatozu
2 gr salt
20 gr pasta susu
40 gr sivi yag (kokusuz)
12 gr vanilya 


Yag ve vanilya haric butun malzemeleri bir karistima kabina (veya mikser kasesine) alin ve karistirin. Daha sora yag ve vanilyayi ekleyin. Topak topak ve topraksi bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru pisirme kagidi serilmis bir tepsiye yayin ve ellerinizle bastirin.

165C onceden isitilmis firinda 20 dakika pisirin. Iliyinca kirarak kirintilar yapin.


Dogumgunu pastasi keki:

115 gr tereyag
250 gr seker ( ben 175 gr kullandim)
50 gr kahverengi seker
3 yumurta
110 gr sut + 1 yemek kasigi taze limon suyu
65 gr siviyag
2 cay kasigi vanilin
245 gr un
6 gr kabartma tozu
3 gr tuz
75 gr pasta susu

Sut ve limon suyunu karistirip 10 dakika bekletin.
Bir kasede un, kabartma tozu, tuzu karistirin.

Mikser kasesinde tereyag ve sekerleri 3 dakika boyunca cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyin ve iyice karistirin. Sutu, yagi ve vanilyayi ekleyip 4-6 dakika yuksek hizda cirpin. Beyaz, homojen bir karisim elde etmeniz gerek. Daha sonra unlu karisimi 3 seferde yavas devirde cirparak ekleyin. En son pasta susunu ekleyin sadece susler hamura karisana kadar yavas devirde karistirin.

yaklasik 35x25cm olculerine sahip bir firin tepsisine pisirme kagidi serin ve kek hamurunu yayin. 175C onceden isitilmis firinda 25-30 dakika kek tamamen pisene kadar pisirin.

Kek oda isisina gelince, tezgaha veya masaya pisirme kagidi serin. Kekin kenarlarini bicak veya spatula yardimi ile tepsiden ayirin. Keki kagit serilmis yuzeye ters cevirin ve pisirme kagidini cikarin.

15 cm capinda cemberle 2 daire kesin. Bunlar kekinizin en ust iki kati olacak. En alt kat ise artiklardan yapilacak. Bu yuzden kalan kenarlari vs atmayin.

Vanilyali Krema

165 gr tereyag
50 gr krem peynir
1 yemek kasigi bal
1 yemek kasigi vanilya
200 gr pudra sekeri
1 cimdik tuz
1 cay kasigi limon suyu

Tereyag ve krem peyniri 3 dakika boyunca yuksek devirde, tamamen kremamsi olana dek cirpin. Bal, vanilya, tuz, limon suyunu ekleyin ve karistirin. Pudra sekerini ekleyip once yavas devirde 2 dakika. sonra hizli devirde 1 dakika cirpin.


Islatma surubu:
1/2 bardak sut
2 cay kasigi vanilya


Pastanin yapilisi:

Kek cemberinin icine asetat yerlestirin. Ilk kat olarak kek artiklarinizi cemberin icine yerlestirin ve ellerinizle bastirarak sikistirin. Islatma surbu ile islatin. Kremanin ucte birini bu katin uzerine yayin. Kirintilarin ucte birini kremanin uzerine serpistirin ve 2. kat kek haklasini yerlestirip ayni islemleri tekrarlayin.

En ust kati yerlestirdikten sonra kremayi yayin ve kalan kek kirintilari ve tercih ettiginiz yenebilir pasta susleriyle dekor edin.

Pastayi en azin 12 saat dondurucuda bekletin ve kullanmadan 3 saat once dondurucudan cikarin.

Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder