22 Şubat 2017 Çarşamba

Scone Tarifi ve Püf Noktaları








Scone Ingiliz kökenli, "quick bread" yani motomot çevirince hızlı ekmek gibi çevirebileceğimiz bir hamur işi türü. Çevirmeyelim ama, güzel olmadı.  Tatlı veya tuzlu yapabilir, kahvaltıda, çay yanına, atıştırmalık ve hatta ana öğünlerde ekmek yerine bile tüketebileceğiniz bir yiyecek.  Burda, Kanada'da özellikle kahvaltıda çok yeniyor. Ben en başlarda bu kahvaltıda muffin, scone vs yeme olayına pek alışamasam da tuzlu sconeları baya baya götürür oldum. Bana kalsa kahvaltı dediğin domatesli, zeytinli klasik türk kahvaltısıdır, bunlar yanına süs. Neyse, burda çok gittiğinden çalıştığım yerde de çok çok yapar oldum. Her seferinde değişik bir çeşit yapamaya çalışıyorum. Burda özellikle yabanmersini ve limonlu, cranberry dedikleri Türkçesinden pek emin olamadığım meyve ve portakallı olanları çok fazla gidiyor.

Bir sürü tarif denedim, ama sadece birkaçı çok hoşuma gitti bu da onlardan biri. Bu tarifi, okuldaki mutfakta çalışırken, okul mutfağının hazırlık kısmının şeflerinden biri yaptı bize kahvaltı için. O kadar hoşuma gitti ki hemen tarifi istedim ve o zamandan beri de bununla yapıyorum sconeları. Chef Viviana'nın bunu okuduğunu sanmıyorum ama yine de teşekkür ederim burdan, haha.

Burdaki scone tariflerinde genellikle creme fraiche veya sour cream kullanılıyor bu yüzden daha önceki tarifleri vermeyi düşünmedim ama bu scone tarifinde buttermilk dedikleri bir süt ürünü kullanılıyor ve bunun alternatifini evde hazırlamanız mümkün veya kefir kullanabilirsiniz. Bu yüzden rahat rahat yazabilirim.

Bugün vereceğim tarif gram ölçüleri ile, bardak/kap verme şansım bunun için yok, üzgünüm. Orijinali böyleydi tarifin. Sadece bu tarif için değil, her zaman işinize yarayacak ufak da olsa bi mutfak tartısı almanızı mutlaka tavsiye ederim.

Tarifin sade halini vereceğim. Bu sayede istediğiniz malzeme ile yapabilirsiniz. Ben bu sade haline bayılıyorum özellikle. Arasına biraz reçel ve krem peynir...