21 Ekim 2016 Cuma

Yerfıstığı Ezmeli 5 Malzemeli Kolay Unsuz Kurabiye


Benim bir tariften beklediğim 3-5 malzeme ile çabucak yapılmasından ziyade malzemesi, süresi ne olursa olsun elde ettiğim şeyin yeterince iyi olması. Yani gerekirse 3-5 gün uğraşayım, ama bitince değsin. Bu beklentim malzeme listesi kabarık olsa da azıcık olsa da aynı ama malesef öyle 2-5 malzemeli tariflerin çoğundan memnun kalmadım denediğimde. Tabi bazı istisnalar oldu, onları da blogda paylaştım.

Bu yerfıstığı ezmeli kurabiyeleri de kendim için değil, çalıştım kahve evi için yapıyordum. Birkaç tarif denedim ama istediğim gibi olmadı sonuç. Kötü değillerdi ama ekstra bi güzellikleri de yoktu. Bu yerfıstığı ezmeli kurabiye tarifi ile dışı ağızda dağılan, içi chewy denilen yapışkan kıvamda kurabiyeler elde edeceksiniz.


Yerfıstığı ezmesinin smooth yani krema gibi pürüzsüz olanından almalısınız. Crunchy veya parçacıklı olanları bu tarif için ne yazık ki uygun değil.

Hamuru dinlendirme kısmı önemli. Bunu atlamamanızı öneririm. Kurabiyeleri dondurma kaşığı ile tepsiye dizdikten sonra dinlendirebileceğiniz gibi, hala kasedeyken de dinlendirebilrisiniz.

Şeker miktarı bana biraz fazla geldiğinden ben 3/4 cup şeker koyuyorum hamura ama orijinal tarif 1 kap.

Kurabiye hamurunun miktarını 1'e 1 oranına sabit kalarak artırabilirsiniz. Yani 2 katı hamur için 2kap fıstık ezmesi, 2 kap şeker, 2 yumurta gibi.

 Yerfıstığı Ezmeli 5 Malzemeli Kolay Unsuz Kurabiye

Ölçüler Amerikan kap (cup) denen ölçülerde. Yani kullanacağınız bardağın 236 ml olması lazım ama 230-250 arası da kabul edilebilir.  Yine de gram olarak da yazdım.

200 gr esmer şeker (1 Kap + 1/2 kaptan 1 yemek kaşığı eksik.)
1 büyük yumurta
200 gr yer fıstığı ezmesi  (1 cup)
Tuz
1 tatlı kaşığı vanilya

Yumurta ve şekeri  1-2 dakika, pürüzsüz olana kadar karıştırın. Vanilyayı ekleyip, tekrar karıştırın. Yerfıstığı ezmesini ekleyip, tamamen pürüzsüz olana kadar karıştırın.

Hamuru yarım saat dolapta dinlendirin.

Dinlendirdiğiniz hamurdan dondurma kaşığı ile eşit boyutlarda toplar alarak tepsiye yerleştirin.


Üzerlerine tuz serpiştirin. 175C fırında 12-15 dakika üstleri kızarana kadar pişirin.

Kurabiyeleri servis etmeden önce 15-20 dakika dinlendirin.

Not 1: Küçük dondurma kaşığı kullanırsanız 12 dakika çok gelebilir. 10 dakikaya yakın kontrol etmenizde fayda var.  

Not 2: Benim kullandığım dondurma kaşığının çapı yaplaşık 5.5-6 cm. Eğer böyle büyük kaşık kullanırsanız kurabiyelerin aralarında yeterince mesafe bırakmayı unutmayın. Pişerken yayılıyorlar.

Afiyet olsun :)

Orijinal tarif foodnetwork'ten alındı.




14 Ekim 2016 Cuma

Çikolata Soslu Zebra Mermer Kek



Hemen her özel günde, brunch veya kahvaltıda sunabileceğiniz zebra mermer kek tarifi var bugün. Yumuşacık, pofuduk ve tereyağlı bu pound kekin isterseniz çikolata sosu veya pudra şekeri ile dekore edebilirsiniz.

Çocukluğumdan kalma hatıraların içindeki pastalardan, keklerden ara ara bahsediyorum. İnsanın hatıralarında pasta kek olması da ayrıca değinilmesi gereken bir konu tabi ki ama şimdi onun sırası değil. Annemin beslenme çantama sık sık koyduğu, hemen her davette, günde yapılan ve hep keşke kakaolu kısmı daha çok olsaymış keşke üzüldüğüm kek... Mermer kek... Annem elindeki malzeme ve imkanlarla en güzelini yaptı hep. Kokusu hala burnumda, tadı hala damağımda o kurabiyelerin, pastaların. Hayır hangi fransız pastası annenizin yaptığı mozaik pasta kadar lezzetli? Hangi brownie bi arap dudağı?..

Geçenlerde aklıma gelen annemin mermer kekini yapmak istedim, hem de çalıştığım kahve evinde. (Ahmet, bunu okuyorsan holaaa!!) Tabi ki o saatte, zaman farkından dolayı anneme ulaşamadım ama The Cake Book adlı kitap yardımıma yetişti.  Keki pişirdim, soğuttum üstüne bir de çikolata sosu döktüm. Keşke yanmda fotoğraf makinem olsaydı dedim sonra... Telefonla çekilmiş fotoğrafların kusuruna bakmayın lütfen. Ama bu fotoğrafların kusurun kapatacak kadar lezzetli, yumuşacık ama dışı güzel kızarmış bir kek elde edeceksiniz bu tarifle.

Kekin zor olan herhangi bi yanı yok, zaten hemen hepimizin bildiği anne keki aslında ama ben yine de bir kaynağı rehber alıp yapmayı daha çok seviyorum. Zaten klasik de olsa anne kekinin tarifini ezbere bilmiyorum.

Tereyağlı, pofuduk ama içi nemli ve yumuşacık bir kek elde ediyorsunuz. İlk iki gün çok rahatça servis edebilirsiniz ama bence 3. güne biraz bayatlıyor ama bu kişisel bir şey biraz da. Ben kekimi genelde ilk gün, hatta henüz tam soğumamışken yemeye bayılıyorum :)

Ben çikolata sosu ile yemeyi çok seviyorum bu keki ama isterseniz sadece pudra şekeri de serpebilirsiniz üstüne.