25 Eylül 2016 Pazar

Erikli Kahve Keki





Bouchon Bakery kitabında anlatılana göre Parisliler kahvelerinin yanında pound cake yemeyi çok severlermiş. Bu kek olmadan kahve içmezlermiş falan. Heralde Amerikanlar ve donut, Türkler ve simit gibi bir şey bu da. Açıkçası ne Fransa'ya gittim ne de Parisli birini tanırım. 2-3 Fransız tanıyorum ama o başka konu tabi. Ben Paris'te yaşasam tercihim pound cake olmazdı, ben kruvasancıyım.

Pound kek dedikleri şeyse tereyağ bazlı, yoğun yapıda bir kek türü. Bouchon Bakery'nin vaat ettiği tarifin özelliği ise bu üzerinde çıtır bademli bir kat olan keklerin neredeyse ağzımızda eriyor oluşu. Gerçekten de öyle. Keke resmen aşık oldum ilk denememde. Gerçekten üstündeki o çıtır kat, kekin yumuşaklığı, kokusu, tadı... Keki bu haliyle çok sevsem de bir süre sonra alternatifler denemeye çalıştım. Armutlu ve erikli olanlar en çok hoşuma gidenler oldu. Frambuaz ve vişne ile sıradanlaştı. Denemek isterseniz armut veya erik kullanabilirsiniz. Ben erikli tarifi vereceğim. Üzerindeki çıtır katmanı yapmadım.

Burda sour cream dedikleri bir şey var, tarifte onu kullanmak gerekiyor ama tam yağlı süzme yoğurt + süt kreması kullanabilirsiniz.  Ben Istanbul'da bu yöntemi uyguluyordum ve çok aşırı bi fark olmuyor.

Şimdi erikli kahve kekinin tarifini görünce gözünüz korkmasın. Adamlar kitapta formul gibi gram gram yazmışlar. Tabi ki bi bildikleri var ama kap ölçüsü ile yapınca da gayet oluyor. Ben yine de her iki türlü yazdım, mutfak tartınız varsa ne ala, tartarak yapın. Yoksa da 230-240  ml ölçülerinde bir bardak veya ölçü kabını baz alın.

Malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Yağ oda sıcaklığında olsa bile yumurta soğuksa yağın yapısı değişir ekleyince.

Erikler çok küçükse bir kek için yarım erik, değilse çeyrek erik yeterli oluyor.

Erikli Kahve Keki