29 Aralık 2015 Salı

Ton Balıklı Makarna? Tamam Tamam Bildiğiniz Gibi Değil.




"Şaka mı yapıyorsun ton balıklı makarna tarifi vermeyeceksin heralde?" demeyin.
"Hem bu bir tatlı blogu değil miyidi?" hiç demeyin.
Evet ton balıklı makarna tarifi var bugün.
Hayır aslında bu bir yemek bloguydu, yani öyle başlamıştım. Sanki tatlı blogu gibi bir havası var di mi? Değil, değil :)

Bir yemek için şükretmem gerekse bu makarna olurdu. Her gün yerim üşenmesem. Evet makarna yapmaya üşeniyorum.

Kendisi hakkında şarkılar bile yazdım.

Şeker lokumlu makarna...
Kendir tohumlu makarna...

Öyle değil tabi.

MAKARNA MAKARNA! Her şeylisi var. Of tamam, deli miyim neyim makarna işte.

Ben bunu kahvaltıda bile yiyorum. Sebzeli tambuğday makarnaya kat beyaz peyniri, al sana mis gibi kahvaltı. Sonuçta makarnanın çok türlüsü var, insan ona can atar.

Fotoğraflarını görmüş olduğunuz arkadaş ton balıklı, ricotta peynirli, cevizli, kuru domatesli falan. Doğaçlama takıldım. Sonucu harika oldu.

Önce kuru domates pestosu yapmakla başladım işe. Kuru domates yok derseniz, geçin o adımı, çünkü bazen bende de olmuyor, eklemiyorum.

Durun durun, ben de makarnayı Al dente yani diş üstünde? sevenlerdenim. Ha doğru, diş üstünde değildi di mi o? Dişe değendi galiba. İşte ondan. Kutunun üstünde yazan süre boyunca pişirince al dente olması gerekiyor ama eğer suyun içinde tutup hemen süzmezseniz hiç de aldente olmaz, çünkü o sıcaklıkla hala pişmeye devam eder. Hatta ben sapığım, 1-2 dakika da erken alıyorum eğer domatesli falan bir sos yapmışsam, sosla beraber pişiriyorum. Kesin bunu da tv şeflerinden falan gördüm ben, hatırlamıyorum. Hamur etmeyin makarnayı okuyucu, yazık:/



Ben Barilla Castellane makarna kullandım, kendisini şeklinden dolayı pek bir severim ama fiyatı normal bir paket makarnanın yaklaşık 4 katı. Sebebini sorgulamuyorum, vardır bir bildiği Barilla'nın diyip geçiyorum. Yine de ben olsam ya Castellane ya da benzer dokulu yüzeyi olan bir makarnayı tercih ederdim. Tabi siz istediğiniz makarnayı kullanın.

Ricotta da bildiğimiz lor işte. Tahsildaroğlu'nun sürülebilir loru var. Bittikçe yenisini alıyorum, çok seviyorum. Ben ondan kullandım, siz normal lor kullanmak isterseniz kremayı 3-4 yemek kaşığı daha fazla ekleyebilirsiniz. Öncesinde loru bir çatalla iyice ezmeniz, veya robotta çekmeniz "paste" dediğimiz katı ama sürülebilir bir kıvam almasını sağlar. Aklınızda olsun bu da.

Ton balığı konusundaysa bir önerim yok. Valla yok. Ben kendi adıma hep Dardanel kullanıyorum, çocukluktan gelen alışkanlık. Siz ne seviyorsanız onu kullanın. İri taneli olması önemli değil üstelik. Light ton balığı tercih edebilirsiniz. Etmezseniz de balığı kutudan alınca 3-4 kat temiz kağıt mutfak havlusuna sarıp yağını alabilirsiniz.


28 Aralık 2015 Pazartesi

En İyi Yumuşak, Dolgun ve Bol Çikolata Parçalı Kurabiye

En iyi çikolata parçacıklı damla çikolatalı kurabiye tarifi

3-4 ay oluyor bir tepsi kurabiye yaptım. Yaparken içime sinmedi hiç ama yine de pişirdim.

Aslında tam olarak şöyle oldu, hemen yumuşasın diye ocağa yakın bi yere koyduğum tereyağının yarısından çoğu erimişti. Geri soğutsam olmaz, yenisini yapsam bu yağla ne yapacağım aman bu sefer de böyle olsun diye her zaman uyguladığım çikolatalı kurabiye tarifi erimiş yağ ile uyguladım. 

Aman Allahım! Hayatımda yediğim en güzel kurabiyelerden biri oldu. Sonra tabi sevindim çünkü yeni bir yöntem keşfettim falan sandım slkfjdlsf. Hatta sizle de instagram'da paylaşmıştım "yanlışlıkla yediğim en güzel kurabiyeyi yaptım" diye. Şaka değildi yani, yanlışlıkla oldu. Neyse okuyucu, patent olaylarına girmeye başlamadan, yöntemi sahiplenmeden dedim ki bi araştırayım ben bunu. Bi de ne göreyim, zaten bu bilinen bir yöntemmiş. Şaşırdım da diyemem şimdi, bekliyordum aslında :D

En iyi çikolata parçacıklı damla çikolatalı kurabiye tarifi

En iyi çikolata parçacıklı damla çikolatalı kurabiye tarifi

Yeni bir kurabiye pişirme yöntemi bulamasam da, yediğim en güzel kurabiye ile tanışma şansım oldu diyelim. O gün bugündür, kurabiyeyi erimiş tereyağ yağ ile pişiriyorum. 

Kısaca "melted butter cookies" yazınca bile 2002'lere kadar veriler geldi :D Sonra hemen hemen aynı tarifi Allrecipes'te 7000 kişinin denediğini ve bayıldığını gördüm. Benim yaptığımla bire bir aynısını ise Pinch Of Yum, blogunda bir iki püf nokta ile beraber yayınlamıştı. All Recipe'sten ziyade, Pinch Of Yum'un açıklayıcı anlatımı daha çok hoşuma gitti.

En iyi çikolata parçacıklı damla çikolatalı kurabiye tarifi

Aslında sizle daha önce çikolata parçalı kurabiye pişirdik. O tariften hep olumlu geri bildirimler aldım. Bunu çok daha fazla seveceksiniz diye tahmin ediyorum. Zira her yerde Dünyanın en güzel kurabiyesi diye geçmiş. Güzel tabi, ama gerçekten en iyi mi derseniz bilemiyorum.

En iyi çikolata parçacıklı damla çikolatalı kurabiye tarifi


Kurabiyeyi yaparken dikkat etmek gereken önemli birkaç nokta var, bunlara dikkat ettikten sonra bu tarifle harika kurabiyeleriniz olacak.

25 Aralık 2015 Cuma

Nane Şekeri ve Çikolatalı Yılbaşı Mereng Öpücükleri



Yılbaşında en çok ne yapmayı seviyorsunuz? Merak ediyorum, postu okursanız lütfen yorum olarak da yazın. Gaziantep'teyken, tabi küçükken babam her yılbaşı benim en sevdiğim pastane Orkide Pastanesinden kocaman, figürlü bir pasta alırdı. Pasta da klasik, her yılbaşı içeriği aynı: çikolata ve fıstık :D Ama çok severdim yine de. Tabi syaş ilerledikçe dışarda arkadaşlarla kutlamalar falan başladı. Üniversite, başka şehir derken yulbaşlarını da bayramları da ayrı geçirmeye başladık iyice. Böyle günlere özel bir anlam yüklediğimden değil de işte ailemi özlediğimden. Şimdi de yine ayrı bir yılbaşı geçireceğiz. Bu sefer istesem de gidemem, başka bir kıtadayım. Burda bizde olduğu gibi yeniyıl değil de christmas önemli daha çok. Ağaçlar mı dersiniz, evlerin bahçelerindeli noel babalı geyikli komedi balonlar mı? Neyse ya, kısaca ben ailemi özledim okuyucu, onu demek istiyorum. Bu yılbaşını siz benim yerime ailenizle geçirin. Saçma sapan televizyon şovlarını izleyin, çerez yiyip tombala oynayın. Aslında güzel şeyler onlar, inanın.


Bir de bence bugünkü tarifimizin konusu olan mereng öpücüklerinden yapın. Kahveyle kıyır kıyır yiyin, yedirin. Merengi önceleri hiç sevmedim ama artık favorilerimden. Yeni yıl falan diye de kendilerini yeni yıla yakışır şekilde çikolatalı ve nane şekerli yaptım. Tamam tamam nane şekeri daha çok christmasa mı yakın acaba? Bilmiyorum ben de ama nane ve çikolatanın uyumu mükemmel bildiğiniz gibi. Bir de bu arkadaşlar merengle buluşunca gerçekten de ortaya "öpücükler" çıkıyor.

Tarif size her zaman yaptığınız mereng tarifinden yöntem olarak farklı gelebilir, gözünüz korkmasın. Gayet güzel oluyorlar.

17 Aralık 2015 Perşembe

Frambuazlı Çikolatalı Pasta ve Nefis Bir Krema Tarifi


Yine uzun bir ara verdik okuyucu. Vakit bulamadım pek bir şey ekleyecek. Sanırım önümüzdeki yayınlarda bir pasta tarifi daha var, naked keklerden bahsedip kendi yaptığım şekliyle anlatacağım. 

İnstagram'da 15 bin kişi olduk :) Ben de yaptığım pastayı "15k" ile dekore ettim. Pastanın içine gelince, kek katları kendiliğinden yumuşacık, pofuduk ve nemli. Krema ipeksi ve peynirli nefis bir krema, tam frambuaza yakışır lezzette.