20 Ağustos 2015 Perşembe

Vişneli ve Çikolatalı Çıtır Rulo




Geçenlerde blogunu çok severek takip ettiğim, yaptığı her şeye bayıldığım insanlardan biri olan Pınar Abla'nın instragram postuna denk geldim. Kısaca reçetelerini çalanlardan bahsetmişti. Aynı sorunu fotoğraflarda, reçetelerde hatta çikolatalarda yaşamış biri olarak hislerime tercüman olmuş.

Belki bilirsin sevgili okur, bir süre Star Wars çikolataları yaptım. Aslında Caner'in bana hediye ettiği kalıplarla başladı iş, kendi kendime çikolatalar yaptım. Bir süre sonra arkadaşlarımdan da isteyenler oldu, onlara yapmaya başladıktan sonra instagram üzerinden gelen tekliflerin de birçoğunu geri çevirmedim; yaptım, yolladım. Şu bir gerçek, Star Wars benim malım değil tabi ki ama fikir olarak bırakın etkilenmeyi artık birebir kopyalarını yapanlar, bunları kendi fikri gibi sunmaya çalışanlar oldu. En başta ne kadar sinir olduğumu tabi ki tarif etmeme gerek yok, sonra umursamamayı denedim.

Dört beş gün önce de yine Gökçe'nin başına benzeri geldi daha hala onun geyiği dönerken aramızda, tekrar benzer şeyler bana oldu. Birinin hesabında bırakın benim de çevirdiğim, kendime uyarladığım tarifleri direkt bana ait tarifleri bile herhangi bir referans göstermeden, kendine ait gibi paylaşan insanlar görüyorum.



Şöyle bir şey var, etik gereği bir tarifi bir yerden aldıysanız, biraz değiştirseniz bile en azından referans verirsiniz. Böyle çakallıkların yapıldığına sadece bizim Türk bloggerlarında, sosyal medya kullanıcılarında şahit oldum. Umarım en kısa zamanda bu asalak yaşam biçiminden her alanda kendilerini kurtarır bu insanlar. Toplum olarak hemen her türlü etikten bihaberiz. Eh, zaten malumunuz, çalmayı devlet eliyle meşrulaştırdık.

Dışardan bakınca bu iş çok eğlenceli ve kolay gelebilir ama inanın öyle değil işin aslı. Bir postu hazırlamak ne kadar sürüyor dersiniz? En az 2 günümü alıyor benim. Yapması, fotoğrafları, o fotoğrafların düzenlenmesi, tarifin bloga geçirilmesi derken fazlaca emek harcıyorum. Herhangi bir gelirim, faydam olmamasına rağmen üstelik. Ki bu bloga başlama amacımı da artık biliyorsunuzdur, devam etme sebebimi de. Ben, veya biz bloggerlar, bu kadar emek verip, hem maddi hem manevi olarak yorulurken birtakım insanların bizim bu emeğimizden çıkar sağlamaya çalışmaları da gerçekten insanı soğutuyor.

Rica ediyorum, benim veya başkasının bir tarifini, fotoğrafını paylaşırsanız, referans verin. Yabancı olur, yerli olur... Yabancı kadın nerden görecek demeyin, temiz iş en güzeli.


Gelelim asıl konuya, vişneli çıtır rulolar. Tarif aslında bir Macar tatlısı diyebilirim, ama içerik onlarda daha farklı. Daha baharatlı bir dolgu ile yapıyorlar. Ben kendime göre çikolatalı ve vişneli yaptım. Yıllar önce komşumuz yaptığında hoşuma gitmişti ama içindeki bahartlar bana ağır gelmişti biraz. Tabi o zamanlar baklava yufkası nedir falan bi bilgim yok, hatta o baklava yufkası ile mi yapmıştı onu da bilmiyorum. Ama böyle çıtır çıtır bir şeydi. Strudel gibi. Ben de bir deneme yapayım dedim ve sonucu beni çok mutlu etti.

Katları yağlarken çok fazla vıcık vıcık etmemeye özen gösterin, ağır olur sonra. Kat aralarına fıstık serpiştirebilirsiniz.

2. günden sonra yumuşama oluyor bu yüzden en güzeli ilk gün veya 2.gün tüketmek. Ben çikolata koydum ama çok da gerekli bir şey değil, daha fazla fıstıkla da yapabilirsiniz.

Dilimleme işini pişirme sonraısna bırakırsanız çok görüntüsü daha dağınık olur. En güzeli fırına vermeden dilimlemek ve öyle pişirmek.

Vişneler geçmeden de bu tarifi paylaşmak istedim, zira pazarlar vişne dolu. Baklava yufkası hazır olarak marketlerde bulunuyor. Dondurmanıza gerek olmayan bi hamur.

Bu arada bunu yaptıktan sonra bu tarifin orijinaline yakın bir halini de buldum internette, gelecek sefer onu yapacağım :)

11 Ağustos 2015 Salı

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar


2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Nasıl tatlı, nasıl çıtır bilseniz... Bilseniz siz de çok seversiniz. Ben rulokat falan seven bir insan değilim. Nutella? Onun da evde yapılmışı veya daha sağlıklı olanları tercihim ama elimin altında yoksa da napıym yani, yapmasa mıydım bu tatlışları? Çıtır çıtır yemelik, nutella dolgulu çok lezzetli atıştırmalıklar oldular. Hem de sadece 2 malzeme ile yapabiliyorsunuz.



Bu arada, bunların çok fotoğrafını çektim, kısacık tarife bu kadar fotoğraf ne böyle demeyin çünkü çok güzeller, dayanamadım çektim bir sürü.

Fotoğraflardan birini instagram hesabımda paylaştım. Aslında bunlara ne ad vermek gerektiğini kestiremediğim için takip eden arkadaşlarıma sordum, ne olsun ismi diye. Gelen cevapların hepsi çok eğlenceliydi. En çok sevgili Settie'nin HIAAYYHına güldüm :D Ne olsun adı sahi, yabancı bloglarda ve pinterestte nutella cigar demişler ama ben sigara/puro demek istemiyorum bu yüzden çubuk diyeceğim.

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Baklava yufkası denilen şey artık hemen her süpermarkette bulunan, bayağı bildiğimiz baklava yapımında kullanılan yufka. Bu aralar çok hoşuma gidiyor, çok şey denedim, hepsini paylaşacağım baklava yufkası ile yaptığım çıtırların. Bence güzel yanı yağ olmaması, yağınızı kendini ekliyorsunuz ve hep çıtır çıtır. Beslenme şeklinize göre hindistancevizi yağı gibi bitkisel ve sağlıklı bir yağ da her zaman tereyağına alternatif. Vegan bir tarif değil bu ama kolaylıkla vegan yapılabilir.

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Eğer vegan halini istiyorsanız boşverin nutellayı, Sarelle'nin bitterinden alın. O yoksa tercih ettiğiniz çikolatayı eritip, içine de incecik çektiğiniz fındıkları katıp karıştırın. Şu hazır ürünlerin hepsinden çok çok daha iyi.

*Ekleme: Bakalva yufkası çabucak yumuşamadığından 2-4 gün çıtırlığını koruyor. Ben çok fazla yapmıştım ve yapalı 3 günü geçti,  burası aşırı nemli, ona rağmen hala çıtırlar. 

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

2 malzemeli Nutellalı Rulolarımıza dönersek, ihtiyacınız olan tek şey fındık kreması ve baklava yufkası. Ben bazılarında denemek için aralara tereyağ serpiştirdim, ama yağsız da oldukça güzel. Bu yüzden bence tereyağ kullanmayın siz de, daha hafif olsun.