17 Aralık 2015 Perşembe

Frambuazlı Çikolatalı Pasta ve Nefis Bir Krema Tarifi


Yine uzun bir ara verdik okuyucu. Vakit bulamadım pek bir şey ekleyecek. Sanırım önümüzdeki yayınlarda bir pasta tarifi daha var, naked keklerden bahsedip kendi yaptığım şekliyle anlatacağım. 

İnstagram'da 15 bin kişi olduk :) Ben de yaptığım pastayı "15k" ile dekore ettim. Pastanın içine gelince, kek katları kendiliğinden yumuşacık, pofuduk ve nemli. Krema ipeksi ve peynirli nefis bir krema, tam frambuaza yakışır lezzette. 


Pastada çok sevdiğim bir krema çeşidi olan tereyağlı un kreması kullandım. Klasik yağlı krema gibi ağır ve bol tereyağ tadından ziyade daha pürüzsüz bir yapısı ve daha lezzetli bir tadı var. Güzel şekil alıyor, baymıyor. Peynir, limon veya turunçgil kabuğu, çikolata vs ile zenginleştirebileceğiniz bir krema. Hemen her pastaya yakışır. :)


Kekse kendinden bol nemli, bol kakaolu bir kek. Kekteki şeker miktarı çok gelebilir ilk bakışta ama o kadar kakao ve malzeme kaldırıyor, dokusu çok güzel bir kek çıkıyor oltaya. Mümkün olduğunca tarife sağdık kalarak yaparsanız daha iyi bir sonuç elde edersiniz. 

Kremayı yapmak gözünüze uzun gelmesin biraz soğuma süresi var sizi bekletecek o kadar ama yine de vaktim yok, uğraşmak istemiyorum derseniz size önerim kremşanti+labne peyniri olur sanırım. 

FRAMBUAZ VE ÇİKOLATALI PASTA TARİFİ




Önce keki yapıp pişip iyice soğuyana kadar kremayı hazırlayabilirsiniz.
Bardak ölçüleri amerikan kap standardında, 236-240 ml hacminde.

Peynir ve Tereyağlı Un Kreması
55 gr  (7 yemek kaşığı) un
300 gr (1.5 kap) şeker
375 ml süt (1.5kap) 
335 gr tereyağ 
Vanilya
200 gr krem peynir veya süzülmüş labne peyniri
250 gr frambuaz

Süt, un, şeker ve vanilyayı pişirerek çok koyu kıvamlı bir muhallebi elde edin. Ayrı bir kaba alıp, üzerini streç film ile kaplayarak dolaba kaldırın ve soğutun. 

Muhallebi tamamen iyice soğuyunca kremayı yapabilirsiniz. 

Tereyağı küpler halinde doğrayın ve 1-1.5 dakika kadar çırpın, pürüzsüz ve pofuduk bir kıvama gelince soğutulmuş muhallebiyi ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Renklendirmek için 1/3 ünü ayırın. 

Renklendirmek istediğiniz kısma biraz frambuaz püresi ekleyin, ve iyice karıştırın. (isterseniz gıda boyası da kullanabilirsiniz)

Ara kreması için kalan 2/3 lük kısma peyniri ekleyip, iyice karıştırın. 

Kakaolu Pofuduk Kek

2 adet 16-18 cm veya 3 adet 12-13 cm çapındaki çember kalıp için.


3 ekstra büyük veya 4 küçük boy yumurta

2 su bardağı un (270 gr)
1/2 su bardağı sıvıyağ (80 ml)(ben zeytinyağı kullandım) 
3/4 su bardağı kakao (80 gr) (tercihen koyu renkli ve kaliteli)
1 su bardağı ılık süt (240ml kadar)  +1 yemek kaşığı limon1 su bardağı sıcak kahve (tercihen filtre kahve)
2 su bardağı şeker (400gr)
2 çay kaşığı karbonat 
1 çay kaşığı kabartma tozu


Süt ve taze sıkılmış limon suyunu karıştırın, bir kenarda 10 dakika kadar kesilmesi için bekletin.Fırını 175Cye ayarlayın. Kek kalıplarınızın dibine yağlı kağıt serin veya kalıpları tereyağ ile bolca yağlayıp, unlayın.
Bir kaseye un, kakao, kabartma tozu, şeker ve karbonatı eleyin.
Ayrı bir kasede yağ, yumurta ve ekşittiğiniz sütü iyice karıştırın. Daha sonra unlu karışımı iki seferde ekleyin ve topaksız bir karışım elde edin. Mikser yavaş-orta devirde çalışır vaziyetteyken sıcak kahveyi yavaş yavaş ekleyip, bir yandan da çırpın.
Hamurun kıvamı akışkanlaşacak, sorun yok. Olması gereken oldukça akışkan bir kek hamuru elde etmeniz.
Hazırladığınız kalıplara hamuru eşit şekilde paylaştırın ve 45-55 dakika arası kontrollü şekilde pişirin. Keke kürdan batırdığınızda kürdan temiz çıkıyorsa fırından alabilirsiniz.


Pastanın Yapılışı

Kekleri iyice soğutun. Eğer kekleri katlara ayırcaksanız mümkünse katlara ayırmadan dondurun ve dondurduğunuz kekleri katlandırın. 

Kek katlarından birini pastayı yapacağınız yüzeye yerleştirin. İlk kata beyaz kremadan sürüp, frambuazları dizin. Daha sonra üzerine biraz daha krema sürüp, kek katları bitene kadar bu işlemi uygulayın. 

Kekinizi renklendirdiğiniz krema ile kaplayın. 




11 yorum:

  1. Rengi, içi, keki.. Muhteşem görünüyor.
    Yapmak için pek sabırlı değilim ama yemesi pek keyifli olurdu :)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Pek uğraştırmıyor aslında kek de krema da :)

      Sil
  2. Bu pastayı deneyeceğim mutlaka nefis görünüyor ama sipariş ettiğim 18 cmlik kek kalıbım tedarik edilememiş bu boyuttakileri mağazalarda bulamıyorum önerebilceğiniz bir yer ve ya marka var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, İstanbul'daysanız Eminönün'de pasta malzemeleri satan bir sürü dükkan var oralara bakabilirsiniz. Yine aynı mağazaların birçoğu internet üzerinden de sipariş yolluyor.

      Aslında daha küçük kalıp bulabilirseniz daha küçük olanları tavsiye ederim. 13-16 cm arası kalıplar mesela.

      Sil
  3. Merhaba sizi takip ettim ancak blogger'da yeniyim destek için sizde takip ederseniz sevinirm :)http://lavvienrose.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Hımm evet eminönü aklıma gelmemişti oraları da araştırayım o zaman , teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba dilek hanım, yaptıklarınız gerçekten harika. İki tane kalıba kek hamurunu paylaştırın demişsiniz. Biri pişerken diğeri kalıpta beklese sorun olur mu?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba bi süredir sizi takipteydim henüz sitenizi inceleme fırsatı buldum. Emeğinize sağlık demek istedim. Sıradışı tarzınıza da alkış :) sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Bu tarif kaç kişilik oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8-12 pasta yüksek olduğu için ince dilimler bile aslında bir kişiye yetiyor.

      Sil
  8. Merhaba tarifiniz çok lezzetli duruyor. Oğlumun yaş günü için iki katlı pasta denemesi yapacağım, tutturabilirsem doğum günü pastasını ben yapmak istiyorum, size sormak istediğim bu kek tarifini 26 cm lik kek kalıbı için kaç katı yapmalıyım. İki katlı pasta da çökme yapar mı ya da bana önerebileceğiniz daha iyi olur dediğiniz bir tarifiniz var mı ? çok teşekkür ederim.. Sevgiler

    YanıtlaSil