1 Ağustos 2015 Cumartesi

Limon, Beyaz Çikolata ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta


Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta



Bugünlerde anlatacak pek bir şeyim yok. Her günüm aynı resmen. Uyan, kahvaltı et, diş fırçala, resim yap veya boş boş takıl, kitap oku, canın sıkılırsa bir şeyler pişiri, akşam tekrar resim yap, sonra uyu. Ertesi sabah yine aynı.

Bu aralar suluboyaya sardım biraz, yakında kendime düzgün bir boya seti almayı düşünüyorum. İlkokul seviyesi Faber Castell suluboyam bitmeye geldi. Lavanta yapmaya çalıştım aşağıdaki fotoğrafta.



Ayrıca ESMİYOR.

Bu sıcak havada limonlu bir pasta iyi gider diye düşündüm ve aslında tarifini yazmayı planlamadığım bir limon kremalı yabanmersinli pastanın tarifini yazmaya karar verdim. Yapıp ferah ferah yersiniz.

Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta

Kreması limonlu ve biberiyeli. Kek de yabanmersinli. Kremayı taze nane veya sadece limonla da yapabilirsiniz. Aynı şekilde keki de yabanmersini yerine böğürtlenle. Dondurulmuş böğürtlen hemen her markette var.



Bir de biraz tereyağlı. Biraz derken, pek de az değil ama sonuçta tereyağ çok lezzetli ve aslında sağlıklı bir yağ. Sadece çok saçma bir marka almadığınıza dikkat edin, bir sürü yerel markanın tereyağ ve yoğurdunda margarin çıkmış. Kremadaki tereyağ miktarını yarıya indirip, aynı oranda iyice süzülmüş labne de kullanabilirsiniz bu arada, pek güzel oluyor limonlu cheesecake kreması gibi.

Çok sıcak. :(

Limon  ve Biberiye Kremalı ve Yabanmersinli Pasta


Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta

Limon ve Biberiye Kreması 

230 gr tereyağ
5 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt (240 ml)
1 su bardağı toz şeker
2 limonun ince rendelenmiş kabuğu
40 gr beyaz çikolata (küçük doğrnamış)
1 dal biberiyenin yaprakları, incecik kıyılmış.

Süt, un, şeker ve limon kabuğu ile çok koyu kıvamlı bir muhallebi yapın. Ocaktan alıp beyaz çikolataları ekleyin ve eriyene kadar iyice karıştırın. Kullanmadan önce iyice soğutun.

Oda sıcaklığındaki tereyağı rengi açılıp kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın ve soğuk muhallebiyi ve biberiyeyi ekleyip pürüzsüz bir karışım olana kadar iyice çırpın.

Kullanana kadar dolapta saklayıp, kullanmadan önce 15 sn kdr çırpabilirsiniz.

Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta

Yabanmersinli Kek

7 büyük boy yumurtanın beyazı (8 orta boy)
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt  +1 yemek kaşığı elma sirkesi
150 gr tereyağ
3 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
vanilya
250-300 gr yabanmersini

1 su bardağı süte 1 yemek kaşığı elma sirkesini ekleyip karıştırın ve kesilmesi için 10 dakika kadar bekleyin.
Fırını 175C ye ayarlayın.
2 tane 16-20 çaplarında çember kalıbı tereyağ ile yağlayıp un serpin.
Un, kabartma tozu ve karbonatı bir kaseye alın ve tel çırpıcı ile karıştırın veya hepsini beraber eleyin.


Tereyağı krema gibi pürüzsüz olup, rengi açılana dek çırpın.
Toz şeker, vanilya ve tuzu ekleyin 1 dakika kadar daha çırpıp, yumurta beyazlarını 3 seferde ekleyin ve her seferinde iyice karıştırın.

Tereyağ karışımına sütün üçte biri ve un karışımının üçte birini ekleyin ve iyice karıştırın. Bu işlemi süt ve un bitene kadar iki kez daha tekrarlayın ve sonunda topaksız bir hamur elde edin.

Yabanmersinlerini hamura ekleyip 2-3 kez karıştırın.
Hamuru kalıplara paylaştırıp 35-45 dakika kadar kontrollü şekilde pişirin.


 Limon Şerbeti için

1/4 su bardağı su
1/4 su bardağı limon
1/4 su bardağı toz şeker

Hepsini karıştırıp 2 dakika kadar kaynatın ve kullanmadan önce soğutun.


Limon ve Biberiye Kremalı ve Yabanmersinli Pasta yapılışı

Ilık kek katlarından birini pastayı yapacağınız bir tabağa alıp, üzerini fırça yardımı ile limon şerbetiyle ıslatın.

Kek katının üstünü bir kat krema ile kaplayı ve 2 keki yerleştirin. Şerbetle ıslatıp pastanın dışını kalan krema ile sıvayın.

Dilediğiniz gibi dekor yapın.

Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta


 Afiyet olsun!

5 yorum:

  1. Pastanız çok estetik duruyor ne yalan söyliyim hemen yapasım geldi ellerinize sağlık :) sizi takipteyim ilginizi çekerse blogumada beklerim http://petunyanincizimaceralari.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Merhaba! İki kalip kullanmak onemli mi? Tek kalip kullansak da olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tek kalıpla da olur ama sanırım böyle yüksek ve eşit kek elde etmek zor olabilir. Hamuru 2'ye bölüp iki seferde pişirebilirsiniz.

      Sil
  3. merhaba;

    sütü kestirmek için sirkeyi süt sıcakken mi koymak lazım?

    YanıtlaSil