19 Mart 2015 Perşembe

Strawberry Chiffon Cake / Çilekli Şifon Kek




Türkçe için biraz aşağı bakabilirsiniz.

I baked this strawberry chiffon cake a while ago. I simply love the texture and the taste of the cake. It is just fluffy, moist and yummy and...Cloudy! Oh! And the cream. I can't even tell how tasty it is.

For learning how to bake a chifonny chiffon cake, I read many recipes, wikipedia articles, blogs, comments. I am glad I did, I had nice cakes with nice textures and fluff enough.

I explained all details in Turkish version of the recipe because I couldn't find any good Turkish recipe. I will post an English version too but I'm trying to figure out how to choose the most correct words for being clear enough. Since English is not my native language, it is some tricky for me to find the perfect right words. I am still learning. But at least, I will post the recipe of this perfect cream which tastes like pure strawberry ice cream. Until then, goodbye!


Şifon keki deneyli çok oldu, instagramda da paylaşmıştım fotoğrafını. Nasıl güzel, nasıl puf puf bi kek anlatamam. Yumuşacık. Çileklinin tarifini vereceğim bugün ama ben baya çeşit yaptım ilk denememden beri. Vakit buldukça diğerlerini de ekleyeceğim.

Yapmadan önce de çok sayıda tarif okudum. Türkçe tarifler çok az ve detaya inilmeden üstün körü anlatılmış. Yabancı site ve bloglarda daha detaylı anlatılmış. Ben hem okuduklarımdan, hem de yaparken öğrendiklerimden size nelere dikkat etmeniz gerektiğini tek tek anlatacağım, böylece kek fırından çıktıktan sonra hayal kırıklığı olmayacak diye umuyorum.















Şimdi kekin mantığı şöyle,
önce yumruta sarıları ile tutucu bir harç hazırlıyoruz, sonra bu harcı yumurta beyazları ile yaptığımız merenge yediriyoruz. Pofudukluğu, o havayı veren mereng yani.

Merenginizin güzel tutması ve kekin şekeri tam yemesi için size tavsiye normal toz şeker yerine çekilmiş toz şeker kullanmanız. Pudra şekeri değil. Evde, kendiniz çekeceksiniz. Rondo veya kahve değirmeni işinizi görür. Hem kahve değirmeni de işe yaramış olur. Toz şeker de olur, ama bunun dokusu daha güzel oluyor. Bu yüzden siz 1 su bardağı toz şekeri çekin, sonra ölçerek ekleyin.

Çileği çiğ eklemek yerine püreyi pişirip ekledim ben, çiğ ekleseniz de olur zannediyorum ama denemedim.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir şey, kek kalıbı yağlanmayacak.

Bir de, eğer kalıbını varsa şifon kek için özel "şifon kek kalıbı/chiffon cake pan" kullanmanız kekin kalıptan çıkarılması için oldukça önemli.
Ben benimkini Paşabahçe'den aldım. Eminim başka yerlerde de vardır. Yalnız alırken dikkat edin, sabit tabanlılardan değil tabanı çıkanlardan alacaksınız.

Kalıbın ortasındaki borunun kek kalıbının yüksekliğinden falza olmasının sebebi, keki kalıbı ters çevirip soğutacak olmanız. Hangi kalıbı kullanırsanız kullanın ters çevirip soğutmanız önemli. Bu sayede kek çökmek yerine uzayacak.

Eğer kek kalıbınınızın borusu kalıba göre daha yüksek değilse, bir şişeyle geçirip öyle de ters soğutabilirsiniz.




Kek piştikten sonra, en az 2 saat soğutmanız gerek, ve baş aşağı olması lazım. Bunun sebebi merengin kabarttığı dokuda çökme yerine uzama sağlanmak istenmesi.

Tariflerimi denerseniz benimle de paylaşın sonuçları. Hatta instagramdan da beni etiketleyip #bulutagaci tagi ile paylaşırsanız çok çok mutlu olurum.

Bu arada okul başvurularım başladı, bana şans dileyin. Bu yüzden biraz instagramdan takipçi artırmaya çalışıyorum etiketler ekleyip, deneyenlerden paylaşmalarını rica edip. Şimdiden herkese çok teşekkür ederim desteği için :)

Strawberry Chiffon Cake / Çilekli Şifon Kek

Malzemelerin hepsi oda sıcaklığında. 

Unu iki kere kabartma tozu ile beraber eleyin. 


75 gram çekilmiş şeker
3/4 cup çilek püresi
6 yumurta sarısı
1/2 bardak sıvıyağ
1-2 damla pembe gıda boyası

2 su bardağından 1 yemek kaşığı eksik un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu

6 yumurta beyazı
60 gram çekilmiş şeker
1/2 çay kaşığı krem tartar


*Çilek Püresi

10-12 tane çilek
2 yemek kaşığı şeker

Çileği rendeleyin veya rondoda çekip püre haline getirin. 2 yemek kaşığı şeker ile, ufka bir sos tenceresinde 10 dakika kadar pişirin ve soğutun.

-

Fırını 175C ye ayarlayıp, ızgarayı en alt kata yerleştirin.

Yumurta sarılarına 75 gr şekeri ekleyin ve şeker çözülene kadar 4-5 dakika çırpın. Yumurta sarılarının rengi açılacak, beyaza dönecek.

Yumurta sarılarının içine yağ, çilek püresini ve gıda boyasını ekleyin ve iyice karıştırın.

Önceden elediğiniz unu, yumurtalı karışımın içine de eleyerek ekleyin ve yavaş devirde iyice karıştırın.

Ayrı bir çırpma kabında, yumurta beyazlarını köpürene kadar çırpın. Köpürünce krem tartarı serpin ve hacminin 3 kaını alıp iyice kar gibi olana kadar çırpın. Kabı ters eçvirdiğinizde dökülmemesi lazım.

Bu aşamadan sonra, yumurta beyazlarını çırpmaya devam ederek  60 gr şekeri sırayla önce bir kaşık serpin ve bir müddet daha çırpın ve sonra diğer kaşık, sonra diğer kaşık... her kaşıktan sonra 15-20 saniye çırpın, sonra diğer kaşığı ekleyin. En son kaşıktan sonra yine 15-20 saniye çırpın ve bırakın. Çok fazla çırparsanız mereng söner.


Yumurta beyazlarını unlu karışıma 3 seferde, çırpmadan ama alttan üst ederek yedirin.


Hamuru şifon kek kalıbına alıp, 45-55 dakika arası pişirin. 40. dakikadan sonra kürdan ile test edebilirsiniz. Benim fırınımda 55 dakikayı buldu pişmesi.

Keki en az 2 saat, tamamen soğuyana kadar baş aşağı bekletin. Bunun için bir kasenin üzerine kalıbın borusunu yerleştirebilirsiniz.



Kekin tamamı soğuyunca kenarlarından bıçak yardımı ile ayırın. Kalıbın tabanı ayrı olduğu için işiniz daha kolay olacak, kenarları ayırdıktan sonra tabanda da ayırın.




Çilekli Krema

10-12 tane çilek
2  yemek kaşığı toz şeker
150 gr oda ısında tereyağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket sıvı krema (önceden buz dolabında iyice soğutulmuş)


Çilekli mümkün olduğunca küçük doğrayın ve bir küçük sos tenceresine alın. Üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker serpip, 5-6 dakika orta ateşte pişirin. Çilekler ölmeden, şekeri yanmadan pişmeli. Dikkatli olun.  Suyu kıvam alacak ama reçel gibi kopkoyu olmayacak. Ocaktan alın ve içine tereyağı ekleyin, tamamen eriyene kadar karıştırın ve oda sıcaklığına gelene kadar kenarda bekletin.


Kremanın 1/4 ü nü ayırıp kalanını pudra şekeri ile 3 dakika boyunca, yüksek devirde çırpın. Hacminin 3 katını alacak ve katılaşacak.

Ayırdığınız kremayı çilekli ve tereyağlı sosa ekleyin ve 1 dakika boyunca yüksek devirde çırpın.

Yaptığınız iki kremayı bir kapta 30-40 saniye orta devirde çırpın. Çok çırparsanız çökmeye başlar, kıvam size iyi geldiyse bırakabilirsiniz.


Kremanızla kekinizi kaplayın ve benim yerime de bol bol yiyin :)


38 yorum:

  1. Süper görünüyor en kısa zamanda inceleyip yapmak üzere not aldım:-)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, kek çok güzel görünüyor ama içerisinde vanilya veya şekerli vanilin yok, bu şekilde yaptığım tariflerde hep baskın bir yumurta kokusu alıyorum. Bir de 6 yumurta olunca bu durum beni oldukça korkuttu, öyle bir sorun olmuyor mu acaba bu kadar yumurtaya rağmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, isterseniz siz ekleyin vanilya yumurta sarılarına veya una vanilin. Ben nefret ederim yumurta kokusundan, beni rahatsız etmedi. Yumrutaları iyi çırparsanız koku olacağını sanmıyorum ama vanilya eklemek mantıklı :)

      Sil
  3. Canım benim nasıl güzel gözüküyor bu kek, bayıldımm, ellerine sağlık. Malzeme listesinde 6 yumurtaya ek 6 yumurta sarısı 6 yumurta beyazı yazmışsın ya bir anda 12 yumurta sandım, direkt pas geçiyordum haberin olsun :) Baştaki 6 yumurtay sil istersen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ben bu tarifi kaç kere düzelttim, sürekli harflerde bozukluk oluyor nedense anlamadım. orda yazarken normal, yayınlayın abuk subuk işaretlerle beraber çıkıyor. Iyi ki söyledin, teşekkür ederim :* düzelttim onu.

      Sil
  4. Hmm vanilya belki bu kekin yapısına zararlı mı ki acaba demiştim :)) o zaman en kısa zamanda deneyip sizi etiketleyeceğim instagramda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) umarım seversiniz, şimdiden ellerinize sağlık.

      Sil
  5. Merhabalar,oncelikle ellerinize saglik.Pasabahceden aldiginiz kaliba 6 yumurta fazla gelmedimi.Ben hep buyukte yapiyorum.Alti cikan kek kalibi kucuk geliyor.tasiyor.sizinkini merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük gelmedi ama çok kabarıyor ya şişti baya kabarması kalıbı geçti biraz ama o kadar.

      Sil
  6. değişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba dilek hanim krem tartar eklemezsek yine ayni sonucu alirmiyiz? buarada instagramdan takip edicem selda ben 😊 simdiden tesekkur ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası kesin bir şey söyleyemiyorum, ama genelde tartar yerine tuz da ekliyorlar yumurta beyazına. Tabi ne kadar aynı sonuç olur bilmem.

      Sonuçta şekerle mereng yapacağınız için yine de sönmez gibi geliyor bana.

      Sil
  8. Merhabalar Dilek Hanım. Sitenizi Tesadüfen keşfettim. Çok Hoşuma gitti. Ben bu keki kesin denemek istiyorum. 23 cm ilk kelepçeli kalıpta yapsak hamur Taşar mı acaba. Ek masraf yapmak istemiyorum. Bir de gıda boyası yerine kırmızı pancar suyu damlatsak olmaz mı ? Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, teşekkür ederim.

      Kek kelepçeli kalıpta da olur ama ama baş aşağı bekletmeyi atlamayın, onu da keki yüzeyle temas ettirmeden nasıl baş aşağı tutarsınız bir fikrim yok açıkçası.

      Pancar suyu gıda boyası yerine kullanılıyor ama pişince rengi değişecektir. Yani en fazla turuncu bi kek çıkar diye tahmin ediyorum. Öyle pembe bir kekiniz olmaz ama olmak da zorunda değil eğer kullanmak istemiyosanız, kremasında biraz kullanın o pembe pembe olsun.

      Sil
  9. Bütün Eskişehir'de şu kalıbı aradım, bulamadım. En sonunda İstanbul'a gidince hemen "Beni en yakın Paşabahçe'ye götürün çabuuuk" dedim arkadaşlarıma, kalıbı aldım rahatladım. Bugün deniyorum bu tarifi, güzel çıkarsa instagramda paylaşırım ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun, çok güzeldi Instagramdaki fotoğraf da :)

      Sil
    2. Hehe teşekkürler, evcek bayıldık keke =) Yalnız, keki hazırlarken elimde tablet, sürekli okuyarak ilerledim ve bir şey fark ettim. Kremanın malzeme listesinde iki kaşık süt var, fakat hazırlama aşamalarında süt yok. Gerçi süt koymadım, bu haliyle krema süper oldu ama süt eklemek gerekiyor mu acaba bir noktada?

      Sil
    3. Onu yukarda yazmıştım, kıvam koyu gelirse 1 yemek kaşığı süt ekleyebilirsiniz diye ama kaldırdım şimdi kafa karışıklığı olmasın. :)

      Sil
    4. Orayı atlamışım ben ^_^
      Krema biraz donmuş olsa gerekebilir galiba süt, anladım şimdi.

      Sil
  10. Züleyha Terzi merhaba dilek bloğun çok güzel tariflerin ayrıntılı herkese göre değil belki insanlar ayrıntıları es geçiyor yazında değinmişsin ama ben bayıldım ilham kaynağı burası benim için başarılar

    YanıtlaSil
  11. Merhaba dilek hanım dün akşam tarifinizi denedim fakat görüntü olarak sizin yaptığınız gibi olmadı 😞kullandığınız kalıptan aldım fakat ters cevirdigimde kek kalıptan direk düştü ve mecbur ızgara üstünde normal soğutmak zorunda kaldım acaba bunun bir püf noktası var mı kekim hamurlaşmış gibi lastik bir kıvam aldı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası bi fikrim yok neden öyle oldu :(

      Tahminim merengte sorun yaşamış olmanız. Kullandığınız ölçü kapları nasıl?

      Sil
  12. Acaba fırından kaynaklı olabilir mi sizin ölçülerin hepsine harfiyen uydum sadece sizin belirttiğiniz sürenin altında pişti 15-20 dk Ama şunu belirtmeliyim ki tadı yiyenler tarafından tam not aldı çok teşekkürederim pandispanya yapmayıda beceremiyorum zaten sorun bende kesin :)

    YanıtlaSil
  13. Dilek Hanım Merhaba,
    tarifinizi dün denedim ancak yumurta sarıları ile yaptığım harç çok sert oldu merengli harcı yedirmem pek mümkün olmadı:( herşeye rağmen keki pişirdim çok güzel kabardı ancak tam karışmayan harç nedeniyle sanırım sert bir kek elde ettim. acaba unlu karışıma su, süt vs ekleniyor mu? yoksa mikserle unu eleyip karıştırmam mümkün olmuyor çok koyu kıvam aldığı için mikser garip sesler çıkartmaya başladı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım yumurtalarınız küçük olduğundan olmuş, ben yumurta sarısı eklerdim süt yerine. Evet sert olmaması lazım:(

      Sil
  14. Of bu resimler gerçekten iştahımı açtı. Yakın bir tarihte kesin denemem lazım, inşallah becerebilirim

    YanıtlaSil
  15. Sizi uzun zamandır instagramdan takip ediyorum. Birçok tarifiniz gibi bu kek de denenecekler listesine girdi. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. Cok guzel görunuyor, malzemeler hazir yarin denemek istiyorum ama bIr bardak ne kadar acaba? Kac ml veya gram?

    Sedef

    YanıtlaSil
  17. Merhaba çekilmiş şeker nasıl oluyor ilk defa duyuyorum, bildiğimiz şekeri blendardan mı geciriyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, evet. bir öğütücüden geçirmekte fayda var. blendır veya kahve değirmeni olabilir.

      Sil

  18. Zaman zaman hafif çökme oluyor...sebebi ne olabilir acaba? bişiyor güzel...ter çevirip soğutuyorum..sorun yok...kalıbın üzerinde değil de dipte kalan yüzeyinde çökme neden kaynaklanıyor olabilir ? çok teşekkürler,ellerinize sağlık...
    ilkay

    YanıtlaSil
  19. not: Bu arada her şeyin aynı yapıyorum...fakat bazen bu sonuç oluyor ben çözemedim...belki cevap sizde vardır diye yazmak istedim...ilkay

    YanıtlaSil
  20. Merhaba; bu gece evlilik yıldönümüzü kutlayapımız güzel bir pasta yapasım geldi. Bu tarif uzun zamandır markajımdaydı. Bugüne nasipmiş dedim. Bismillah başladım. Herşeyi harfiyen uyguladım. Kalıbım yoktu, kelepçeli kalıbın ortasına sufle kabı koydum. Piştikten sonra bardağın üzerinde ters soğuttum. Kek mükemmel olunca aşka geldim kremasını yaptım. Görünüşte oda güzel oldu. Ama kıvamı tutmadı. Kıvamı tutmayınca kekimin görüntüsü facia oldu. Kurtarmak için ganaj yaptım döktüm. Krema dahada eridi. Canım kek ancak bu kadar katledilebilirdi. Yıldönümlerimizdeki pasta facailarıma birini daha eklemiş oldum. Görüntü ne olursa olsun bu gece birden fazla dilim yiyeceğimiz gerçeğinide kimse değiştiremez o ayrı. Tarif güzel sorun bende. Her yıl aynı talihsizliği yaşıyorum. Buda benim markus talihim olsun ne yapalım.Ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Bu kek çok riskli. Ben de. Denedim. Şişeye başarıyla yerleştirdim. Arkamı dönmeye kalmadı bir ses ve kekim yerde. Çok üzüldüm. Lezzeti güzel ama bir daha denemem. Bence sorun bizim tecrübesizliğimiz. Siz sakın üzerinize alınmayın. Ankara'dan selamlar

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Dilek hanım,bu keki mutlaka denemek istiyorum ama şifon kek kalıbım yok.Paşabahçe de annenin kek kalıbı adıyla geçen kalıpmı bu?ama sanırım onun tabanı çıkmıyor. Normal kek kalıbın da pişirip ters çevirerek soğutsam olmazmış😱birde bu keki aynı teknikle vişneli de yapabilirmiyiz,siz hiç denedinizmi acaba?sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Merhaba bu tarifi mutlaka denicem leziizz gözüküyor instagramda da severek takip ediyorum sizi yanlız bi sorum var bu kremtartar nasil bi madde yani kimyasalmi??? Degilse nerden aldiniz marka vs cevap verirseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil