14 Mart 2015 Cumartesi

Browned Butter Apple, Fig and Walnut Cake / Kahverengi Tereyağı ile Elmalı, Cevizli ve İncirli Kek






*Türkçe Tarif için biraz aşağı inin. *


This cake is my favorite lately. It's great with coffee, it's great with tea, for breakfast, for midday snack... I just love it although I don't like apples so much. By the way, this is my first recipe in english! haha.
Browning butter is not complicated at all. All you should do is just keeping your eyes on the pan for not burning it.


You can add some other spices like ginger, cardamom, cloves etc.





Browned Butter Apple, Fig and Walnut Cake


2 eggs
6 tablespoons butter
1/2 cup olive oil
4 cups of finely grounded/diced peeled apples
10 dried figs, diced
1/2 cups milk
1 cup toasted and chopped walnuts
1.5 teaspoon grounded cinnamon
2/3 cup granulated sugar
2/3 cup granulated brown sugar
1 1/2 cup all purpose flour
1 teaspoon baking soda
2/3 teaspoons sea salt



First of all, brown the butter.


Place the butter in a small pan over medium heat and begin whisking. Stir until it bubbles, in about 2
or 3 minutes you should see brown dots appearing on the bottom of the pan. (Don't afraid them, they're your friends, they give the caramelized flavor) Remove from heat immediately and continue to whisk for 30 seconds or so. Let it cool before using it.


In a small bowl, combine the figs and the milk. Let them stand while you are preparing the remaining ingredients.






Preheat an oven to 350F/175C. Generously butter a 9-inch/ 22 cm square pan.


In a bowl, whisk together the flour, baking soda, cinnamon, and salt. Set aside.


In a large bowl, using a hand mixer, beat together the browned butter, the oil, the granulated sugar and brown sugar on medium speed until light and fluffy. Add the eggs one at a time, beating well after each addition. Reduce the speed to low and beat in the flour mixture. Add the apples, walnuts and stir just until combined. Pour the batter into the prepared pan and smooth the top.
Drain he figs and sprinkle them on to the cake batter. Fold into cake slightly.
Bake until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean, about 1 hour. Transfer the pan to a wire rack and let the cake cool completely in the pan.


Cut the cake into squares to serve, or cover tightly with plastic wrap and store at room temperature for up to 3 days.


I served them with homemade caramel sauce.


Adapted from William and Sonoma's brandied fig and apple cake. I used milk instead of brandy and I used half half oil and browned butter.



Kahverengi Tereyağı ile Elmalı ve İncirli Kek







Bu kek benim son zamanlardaki favorim. Yumuşacık, nemli, pofuduk, elmalı, incirli, cevizli... Kahverengi tereyağının o karamelimsi tadı... Bilmiyorum ki nasıl anlatsam keki.


Çayla, kahveyle, kahvaltıda ne zaman isterseniz yiyebileceğiniz bir kek. Özellikle fırından ilk çıktığında ılıkken yemeye bayılıyorum ben.



Kahverengi Tereyağı ile Elmalı, Cevizli ve İncirli Kek

2 yumurta
6 yemek kaşığı tereyağ
1/2 bardak zeytinyağı
4 bardak küçük ve küp küp dilimlenmiş elma ( ortalama 4 elma)
10 kuru incir, küçük doğranmış, küp küp
1/2 bardak süt
1 bardak kavrulmuş ve doğranmış ceviz
2/3 bardak toz şeker
2/3 bardak esmer toz şeker
1 1/2 bardak un
1 çay kaşığı kabartma tozu
2/3 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı tarçın



Önce tereyağı kahverengileştirin. Bunun için 6 yemek kaşığı tereyağı açık renk tabanlı bir tavaya alıp orta ateşte eriyene kadar bekleyin. Eridikten sonra gözleriniz üzerinde olsun, bir süre sonra köpürmeye başlıyor, heh işte tam bu anda karıştırmaya başlayın. Renk koyulaşmaya başlayacak ve açık amber gibi bi renk alacak. Bir süre sonra bu kahverengiye dönüşecek ama çok tutarsanız da yakarsınız. Minik koyu kahve partiküller zararsızlar, lezzet veriyorlar. Onlardan korkmayın.
Bir küçük kasede sütü ve doğranmış incirleri birleştirin ve kek hamuru hazır olana kadar bekletin. Kullanmadan önce süzün.

Fırını 175C ayarlayın. 22 cm kare kabı bol tereyağ ile yağlayın. 

Bir kapta un, tuz, tarçın ve kabartma tozunu karıştırın.

Bir çırpma kabında zeytinyağı, şekerler ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağı 1 dakika kadar çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve her seferinde iyice karıştırın.
Un karışımını ekleyip 1 dakika kadar yavaş devirde karıştırın.
Elma ve cevizi ekleyip karıştırın.
Kalıba döküp üzerine incirleri serpin. Çatalla incirleri hafif al üst edin, ama çok karıştırmayın.
175C fırında 45-55 dakika pişirin. Benim kekimin pişmesi 55 dakkayı buldu, fırından fırına fark eder sanırım. Bu yüzden kontrollü pişirmekte fayda var.


Ben karamel sosla servis ettim.

William and Sonoma'nın brandili incirli ve elmalı kekinden adapte ettim. Brandi yerine süt, tereyağ yerine yarı yarıya sıvıyağ ve kahverengi tereyağ kullandım.


6 yorum:

  1. Daha önce muzlu rulo pasta tarifinizi denemiştim, herkes bayılmıştı ;)) Şimdi sıra bu kek de ;))

    YanıtlaSil
  2. Kek çok güzel görünüyor. Elinize sağlık. İncirleri süzün yazmışsınız. Sütü keke ekliyor musunuz yoksa sadece incirleri yumuşatmak için mi kullandınız? Bir de tereyağın ölçüsünü gram olarak yazar mısınız? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 90 gram kadar tereyağ, sütü eklemedim ben :)

      Sil
  3. Çok tatlı olmuyor mu? Şeker miktarını azaltsak sonucu olumsuz etkiler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben çok tatlı seven biri değilim keki veya kurabiyeyi. Bana öyle aşırı tatlı gelmemişti. Ama isterseniz şwkwelwei 2/3 yerine 1/2 bardak kullanın, veya karamelsiz deneyin. Çok fazla oynamazsanız şeker miktarında kıvamı çok değişmez.

      Sil