18 Haziran 2014 Çarşamba

Çikolatalı Muz ve Tadelleli Muzlu Atıştırmalıklar





Çikolataya daha fazla yakışan bir meyve var mı bilmiyorum ben. Muz yahu, hem de çikolata ile ama çikolatalı muzdan daha güzel bir şey varsa o bence Tadelleli muzdur. Nutella ve muz nedir ki güzelim tadelle varken. Tadelleli olmayacaksa en güzel SOĞUK çikolatalı muzdur, hem de sprinklelar ve beyaz çikolatadan kalplerle. Üşenmedim uğraştım demeyeceğim çünkü uğraşacak bir şey yok, muz ve çikolatanız varsa zaten işin özü tamam. Geriye de ister sprinkle ile süsleyin, ister fındıkla isterseniz hindistancevizi ile. Hatta hiç süslemeyip löp löp yutun, bilmiyorum ben, yapın bir şeyler işte siz.


Şimdi Fotoğraflardan da göreceğiniz üzere iki çeşit var bu postta. Tadelleli ve çikolatalı muzlar. Ben çikolatalı olanları dondurup tükettim, tadellelileri soğutup. Neden derseniz, cevabı ben de bilmiyorum. Sanırım çikolata olanın dışı çıtır çıtır olduğu için donunca öyle hoşuma gider diye düşündüm. Bu sıcaklarda resmen tatlı krizlerine son, hem de serin serin. Deneyin lütfen, pişman olmayacaksınız.

Çilekli Galette




çilekli galette pie pay yapımı tarifi

Bu aralar yine tarifler birikti, hala yaz gelmeden yapıp fotoğrafladığım ama yazamadığım tarifler var. En kısa zamanda umuyorum ki hepsini ekleyeceğim bloga. Leopar kekten tutun da ombre pastalara kadar değişik tarifler bekliyor sırada. Ama çilekler iyice geçmeden bu çilekli tariflere öncelik vermek istedim. Daha sorada çilekli milföyler, çilekli ve pembe biberli cupcakeler, çilekli başka cupcakelere var . Bana şans dileyin :)

çilekli galette pie pay yapımı tarifi

Benim bildiğim kadarıyla Fransızların galette dedikleri bu güzide tatlının paydan farkı hamurun elle şekillendiriliyor olması, kısaca serbest bir şekli var. Tabi fransızlar bunu sadece meyvelerle değil, peynir ve etlerle, sebzelerle de yapıyorlar. Bu tuzlu olanlar genelde kapalı olarak yapılıyor. Ben çileği tercih ettim hazır bol bol varken ve pek güzel, pek sevilesi bir çilekli galettem oldu.



17 Haziran 2014 Salı

Çilek Soslu Vanilyalı Cheesecake



vanilyalı ve çilekli cheesecake tarifi


Vanilyalı yani sade cheesecake benim her zaman en favori tatlım olmuştur. Tabi fırınlanmış olmak kaydı ile. Şu da bir gerçek ki eğer dışarıda bir yerde tatlı yiyecekseniz sade bir şey bulmak pek zor. Yani vanilyalı cheesecake, vanilyalı kek veya sadece vanilyalı pasta gibi. İlla içine veya üstüne bir şey katmak zorundalar gibi her yerde. Daha vanilyalı veya sade pasta görmedim şu 25 yıllık hayatımda bir yerde. Bu kadar konuşuyorum ama benim vanilyalı cheesecake'im de çilek soslu. Ben sosu denemek için yaptım ama, bakalım nasıl olacak diye, uydurma bir sos yani. Sonuç olarak da gayet lezzetli bir şey çıktı ortaya ama ben sosla yemek yerine taze çileklerle yedim vanilyalı cheesecakimi.

Vanilya vanilya dedim de, sanmayın ki az biraz vanilya var içinde, 2 çubuk vanilyayı koydum 4-6 kişilik bir cheesecake içine. Mısır nişastası+şeker yerine de Carte D'or vanilyalı puding ekledim, daha da vanilyalı oldu. İmkanınız varsa lütfen vanilin kullanmayın siz de. Çubuk vanilyalar artık çoğu süper markette mevcut, o da yoksa alın bir gerçek vanilyalı puding en azından ondan gelsin vanilya tadı biraz. Tabi benimki sadece öneri. Ah, tabi vanilya özütü de gayet güzel olur eğer varsa.

Cheesecake yaparken kullanacağınız labnenin süzülmüş olması önemli. Bunun için vaktiniz varsa bir gün veya 5-6 saat önceden süzme işlemini yapın. Hem cheesecake için hem de peynirli kremalar için süzmek hem kıvam, hem doku hem de lezzette fark yaratıyor. Biliyorum, labne çok da ucuz bir peynir değil, ortalama 200gr lık paketi 4 lira civarında bir şey, herkes bir cheesecake için 20 liralık peynir almak istemeyebilir, haklı da. Bunun için sizlere kendi deneyimlerimden birkaç öneri yapacağım. 

vanilyalı ve çilekli cheesecake tarifi

Ben şimdiye kadar Sütaş, Pınar, İçim, Yörsan, Migros, Dia, BİM ve a101 markalarını kullandım. Bir şey fark etti mi derseniz, hayır fark etmedi. Sadece fiyat farkı oldu.

3 Haziran 2014 Salı

Cheesecake Kremalı Havuçlu ve Cevizli Pasta

                      peynir kremalı havuçlu cevizli kek pasta tarifi yapılışı

Kabul ediyorum, ben bir tembelim. Elimde biriken o kadar tarif var, hali hazırda fotoğraflarım var ama tembellikten blog yayını yapmıyorum. Belki de başka bir sebeptendir, bilmiyorum. Bugünkü postu da muhtemelen 1 ay sonra falan yazardım instagram'dan bir tatlış bu tarifi beklediğini söylemeseydi. Sayesinde, "E hadi artık, Dilek!" diyiverdim kendime. Daha çilekler bitmeden yazmam gereken bir sürü post var, ama bitti bitecek çilekler. Çileki Cupcakeler, tartlar, cheesecakeler, pastalar var yayınlamam gereken. Neyse, bu bana ders olsun, biriktirmeyeyim bir daha.

Ah, bir de. Artık evde yalnız değilim, yaptıklarımı yiyemeyecek olsa da çok yakışıklı bir ev arkadaşım var artık. Kendisinin adı cücük ve daha 2 aylık bir bebek kedi. Instagram hesabımdan bolca fotoğraf video paylaşıyorum zaten. Tam bir canavar! İlgi manyağı!

Usla'da bu hafta başlamadı, bu haftasonu başlayıp, öğrendiğim ne varsa ayrı bir bölüm halinde sizlerle de paylaşacağım. 

peynir kremalı havuçlu cevizli kek pasta tarifi yapılışı

Geliyorum Havuçlu Cevizli Pasta tarifine. Gelmezsem uzadıkça uzayacak, yine yazmayayı bırakacağım. Bu pasta öyle bir şey ki... Tamam bir yaz tarifi değil ama her mevsim gider, ananas ekleyin yaz tarifi olsun, eklemeyin her mevsim her havada çaya kahveye eşlik etsin.  O derece! Kahvenin çayın yanında mükemmel, peynir kreması tam kıvamında ve kekle öyle bir uyumu var ki tam damaklara şenlik havuçlu kek tarifi bu. Kremalı yapın, lütfen kremalı yapın! Isterseniz arasına ananas, karamelize ananas ekleyin, hatta üzerine karamel dökün. Karamel fanı değilim, hiç aramam ama yakışır buna.