8 Ekim 2014 Çarşamba

Red Velvet Cake / Kırmızı Kadife Kek

Red Velvet Cake / Kırmızı Kadife Kek





RED VELVET CAKE TARİFİ / KIRMIZI KADİFE KEK TARİFİ

Sonunda "buttermilk ve white vinegar" olmadan da yapınca güzel tutan bir red velvet kek tarifi denedim, ve sonucu çok hoşuma gitti. Aklınızda kırmızı kadife kek yapmak varsa deneyin.


Normalde butter cream/yağlı krema seven bir insan değilim ama, kırmızı kadife keke de en çok peynirli yağlı kremayı yakıştırıyorum. Aslında butter cream yapabilmek için %100 yağ oranına sahip pastacılık yağı veya yine aynı orana sahip tereyağ kullanmak gerek ama ilkini çok sağlıksız ve lezzetsiz buluyorum, ikinciyi de piyasada bulamıyorum. Bu yüzden bildiğimiz, marketlerde kolayca bulunan tuzsuz tereyağ ve bolca süzülmüş labne kullandım. Dikkat, labnenin süzülmüş olması önemli. Eğer yapacak olursanız, her şeyden önce labneyi süzme işlemi ile başlayın.

Red Velvet Cake / Kırmızı Kadife Kek

Neyse, bu ikisi birbirine çok yakışıyor. Tam bu mevsime de uygun bir pasta, ben yaptığımda nar bulabilseydim narla süsleyecektim ama bulamadım. Nar suyu ile ıslattım yine de katları :) Eğer nar varsa mutlaka tavsiye ederim, çok yakışıyor bu pastaya.




Ah! Bir de gıda boyası mevzusu var. Bence bu kekte kullanmak mecburi, herhangi doğal yöntemlerle böyle bir kırmızı elde etmek çok zor sanırım. Yine de internette çeşitli yöntemler var, eğer gıda boyası kullanmak istemezseniz deneyebilirsiniz.

Buttermilk (bizim dilimizde yayıkaltı suyu)  ve White vinegar (Türkçe'de biz buna ne diyoruz bilmiyorum ama içeriği asedik asit ve su) varsa ne ala, yoksa yerlerine başka şeyler kullanacağız.

***bu kadar yabancı kelime kullandığım için üzgünüm.
***kullanacağınız kalıp çapı 16cm'den büyükse malzemeleri 2 katına çıkarın. Benim kalıbım 14 cm çaplı idi.
***Üşenmezseniz veya 2 tane aynı boyda kalıbınız varsa hamuru tek seferde değil de 2'ye bölüp, iki ayrı kapta veya önce yarısını sonra yarısını pişirirseniz kesme, kabartma sıkıntısı çok yaşamazsınız.


Kırmızı Kadife Pasta Tarifi/ Red Velvet Cake Tarifi



Red Velvet Cake / Kırmızı Kadife Kek
  • MALZEMELER:

  • Kek:

  • 3 su bardağı un + 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı + 2 çay kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat (varsa, yoksa kabartma tozu)
  • 1.5 su bardağı süt + 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1.5 çay bardağı sıvı yağ
  • vanilya
  • kırmızı gıda boyası
  • 2 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • ı tutam tuz

Peynirli Yağlı Krema:

  • 150 gr, oda sıcaklığında tuzsuz tereyağ
  • 300 süzülmüş gram labne
  • 5-6 yemek kaşığı pudra şekeri (damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz)
-Keki ıslatmak için Nar suyu (yoksa süt :)) 


Metod:


  • Labneyi süzülmesi için isterseniz yoğurt süzdüğünüz gibi bir tülbentin içine alın, isterseniz bir süzgeçin üzerine yerleştirdiğiniz peçetelerin üzerine. Ama ne yapın edin, labneyi süzün. Önemli.

Buttermilk yapımı: 

  • Büyükçe bir bardağa veya kaseye 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyunu ve oda sıcaklığındaki sütü ekleyin, karıştırın ve 3-5 dakika oda sıcaklığında kestirin. 

KEK

  1. Bir kabın içinde un, kabartma tozu, karbonat, kakao ve tuzu eleyin. 
  2. Ayrı bir kapta şeker ve yağı çırpın, yumurtaları teker teker ekleyip her seferinde 1 dakika kadar çırpıp en son 3 dakika daha çırpın. 
  3. Buttermilke kırmızı gıda boyasını, sıvı vanilya kullanacaksanız sıvı vanilyayı, ve 2 yemek kaşığı ekstra limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın. 
  4. Yumurtalı karışıma butter milk karışımının üçte birini ve kuru karışımın üçte birini ekleyin, yavaş devirde un karışana kadar karıştırın, aynı işlemi iki kere daha tekrarlayın. 
  5. Mümkünse dibine pişirme kağıdı serilmiş, kenarları yağlanmış 2 adet çember kalıba hamuru eşit şekilde bölüştürün ve 175C, önceden ısıtılmış fırında 40-50 dakika kontrol ederek pişirin. 



PEYNİRLİ YAĞLI KREMA:


  • 150 gr, oda sıcaklığında tuzsuz tereyağ
  • 300 süzülmüş gram labne
  • 5-6 yemek kaşığı pudra şekeri (damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz)


Tereyağını 30-40 saniye kadar kremamsı bir kıvam alana kadar orta devirde çırpın. (çok çırparsanız kesilir)
Daha sonra şekeri ve labne peynirini ekleyin, 1 dakika kadar orta devirde çırpın, homojen ve kremsi bir yapısı olması gerek. Karışımı buz dolabında bekletebilirsiniz, kekler ılıyana kadar.

Pastanın Yapılışı:

Ilıyan kek katlarından birini bir tabağa veya pasta altlığına yerleştirin.
Üzerini Nar suyu ile ıslatın.
Kremanın Yarısını varsa bir sıkma torpası ve yuvarlak ağızlı bir duy ile pastanın kenarlarına fotoğraftaki sıkın. Daha sonra, boş kalan kısmı yine torbadan sıkarak doldurun. Torba yoksa kaşıkla düzgün bir biçimde kenarları yüksek olacak şekilde, kalın bir katman halinde yayın.

İkinci katı yerleştirmeden önce altta kalacak kısmı nar suyu ile ıslatın ve kremalı yüzeyin üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirin.
2 yemek kaşığı krema ile pastayı çok ince bir katman halinde sıvayın. Daha sonra kalan krema ile pastayı daha kalın bir katman halinde kaplayın ve istediğiniz gibi süsleyin.

         




Red Velvet Cake / Kırmızı Kadife Kek




34 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben yorumunuzu yanlışlıkla sildim. "bizim kekimiz de böyle kabaracak mı?" ve keki ıslatmakla ilgili bir şey sormuştunuz, umarım bunu görür, okursunuz :(

      Kekiniz tabi ki kabaracak, tarifteki gibi yaparsanız. Bir de o kadar yüksek keki bütün hamuru tek kalıpta pişirerek elde etmek zor çünkü çoğumun evindeki fırınlar profosyonellikten çok uzakta, ortasını kabartıp kenarlarını bırakıyor falan. Bu yüzden eger iki tane kalıbınız varsa iki kalıpta yapın. Hamurun yarısını bir kalıba yarısını bir kalıba döküp pişirin. Bir de bu tarif küçük boy bir kalıp için, postta da yazdım zaten kalıbınız 15-16 cm'den büyükse malzemeleri iki katına çıkarıp yapın.

      Islatma konusuna gelince, ben çok fazla vıcık vıcık olacak şekilde ıslatmıyorum, beni rahatsız etmiyor. Daha kuru seviyorsanız ıslatmayın :)

      Sil
  2. Çok teşekkür ederim. Kabarmalı yorumun sahibi :D

    YanıtlaSil
  3. Butter milk yaparken ne kadar süt kullanıyoruz ?

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. harika, çok lezzetli görünüyor, denemek lazım:)

    YanıtlaSil
  6. Tarif için çok teşekkür ederiz fırında ve pişiyor, kızım için harika bir doğum günü pastası olacak. :)

    YanıtlaSil
  7. iyi akşamlar bişey sormak istiyorum red velvet cupcakede krema kullanmıştnz ben o tarifinizi yaptm ve bayıldm harika oldu acaba bunda nie kekte krema yok?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunda tereyağ var çünkü. Diğerinde sıvıyağ vardı. Isterseniz buttermilk yerine krema kullanabilirsiniz. bu sadece orijinal tarife daha yakın.

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Tarifi defalarca denedim. Kimi zaman pasta kimi zaman cupcake halinde sundum. Her seferinde cok begenildi. Super kabarmis kekler yumusak parlak bir doku. Tarif icin tesekkurler Dilek :)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, tarif mükemmel görünüyor :) ben gıda boyası miktarını göremedim tarifte, daha önceki denemelerimde tuhaf sonuçlar alabildiğim için uygulamadan önce danışmak istedim ne kadar koymamı önerirsiniz? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Gıda boyası miktarı vermedim çünkü her marka veya çeşit boya fark eder diye düşünüyorum. Toz, sıvı, jel hepsinden farklı miktarlarda koymak gerekebilir ama bu kekin böyle kırmızı olması için hamur da iyice kırmızı olana kadar eklemek gerekiyor. Yani ne yazık ki, gıda boyası miktarı pek azımsanacak kadar değil. Bence yavaş yavaş ekleyerek kendiniz karar verin :)

      Sil
  11. merhaba, bu tarifi deneyeceğim de yarın ben. ilk kez pasta çemberi kullanacağım. nasıl kullanıldığını bilmiyorum, nasıl sorayım onu da bilemedim :D çemberi tepsiye oturttuk, hamur altından dökülüp gitmesin diye nasıl muhafaza edeceğiz? anlatabilmişimdir umarım. bu arada hem instagram'dan hem burdan hayranlıkla takip ediyorum çok güzel işler yapıyorsunuz gerçekten ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben altı olmayan çemberlerde kullanmadım. Hep kelepçeli çember hamur kullandım şimdiye kadar. Belki google ve youtube'da bir şeyler çıkabilir nasıl kullandıldıkları ile ilgili :(

      Sil
  12. Buttermilke yapımında 2 çay kaşığı limon suyu yazıyor, fakat malzemeler de süt ün karşısında 2 yemek kaşığı deniliyor. Hangisi doğru ? Bi de vanilya olarak sıvı değil de toz olur mu ? Teşekkürler :) şu an yapıyorum da onlara takıldım :d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet toz da olur. Yemek kaşığı olacak :)

      Sil
  13. Merhaba bu tarifte kullandiginiz bardak ölçüsü nedir ? Denemek istiyorum ama bardak olcusunde tereddut ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      American Cup ölçülerinde bütün tarifler. Yaklaşık 240ml.

      Sil
    2. Bi yorumunuzda 1.5 sb sut 275 ml demissiniz (butter milk icin) o zaman daha fazla olmasi gerekmiyo mu :(

      Sil
    3. haklısnız, yanlış yazmışım sanırım. hem onu düzelteyim, siz de normal cup ölçüsü ile yapın. :)

      Sil
  14. Merhaba bende keki pişirdim kremayı yarın yapsam ve birleştirsem olur mu? Bir de nerede nasıl saklamak gerekir acaba? Kremasındaki tereyağı yerine pastacılıkta kullanılan hangi yağ kullanılır acaba biskin mi, alba mı ? Şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Tereyağ dışında yağ kullanmadım hiç açıkçası ikisini de bilmiyorum :( Evet, yarın birleştirebilirsiniz. Dolapta mümkünse fanusta, kapalı biçimde saklarsanız daha iyi olur.

      Sil
    2. Teşekkürler, biskin krema yağı olarak kullanılıyor bende de fazlaca olduğundan onunla denicem, tecrübemi sizinle paylaşıcam, dilapta strece sarılı şekilde duruyor bugün bitiricem 😊, daha sonra da franbuzlı pastanızı denemek istiyorum sevgiler...

      Sil
    3. Tarif için çok teşekkürler favori pastamız oldu, biskin yağı ile yaptım gayet iyi oldu tavsiye ederim, Sevgiler

      Sil
  15. Kekin tarifini başka bi yerden aldım gayet güzel oldu, fakat kremayı (sizinki daha kolay gözüktüğü için) sizin tarifinizin aynısını yaptım. Hayatımda yediğim en berbat ve kıvamsız krema oldu. Bence siz mümkünse bundan sonra tarif vermeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kremayı da keki de defalarca deneyen oldu instagramdan ve görüldüğü gibi burdan. Bu kadar insan yaparken sizin tutturamamış olmanız ne benim tarif vermeme engel ne de bu tarifin sıkıntısı olduğunu gösteriyor. Kusura bakmayın ama zaten 3 malzemeli basit bi krema, içinde sıvı olmadan sıvı olması da biraz zor. Tereyağını eritip, süzülmüş labneye süt falan eklemediyseniz tabi. Böyle saldırgan bir tavırla bana ne yapacağımı söylemek yerine kendi hatanızı bulmaya çalışsanız belki sizin için daha faydalı olur.

      Kolay gelsin.

      Sil
  16. Merhabaa, ben yine klasik sorumla geldim. Bu buttercream de pudra sekeri agizda hissediliyor mu? Yani kıtır kıtır geliyor mu yoksa sekeri ekleyince iyice cirparsak sorun kalmiyor mu? (Bir dakika çırpın dediginiz icin sormak istedim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba, bendeki yağlı kremaların hiçbirinde öyle bi sorun olmuyor çünkü ben nefret ediyorum o pürüzlü dokudan :) Sadece bunda ve diğer bütün labneli kremalarda peyniri iyice süzüp katılaşırdığınızdan emin olun :)

      Sil
  17. Merhaba.. Kek harika görünüyor.. Ellerinize sağlık.. Bu tarifle cupcake olarak yapabilir miyiz keki? Ve deepfreeze de saklanır mı acaba?

    YanıtlaSil