17 Haziran 2014 Salı

Çilek Soslu Vanilyalı Cheesecake



vanilyalı ve çilekli cheesecake tarifi


Vanilyalı yani sade cheesecake benim her zaman en favori tatlım olmuştur. Tabi fırınlanmış olmak kaydı ile. Şu da bir gerçek ki eğer dışarıda bir yerde tatlı yiyecekseniz sade bir şey bulmak pek zor. Yani vanilyalı cheesecake, vanilyalı kek veya sadece vanilyalı pasta gibi. İlla içine veya üstüne bir şey katmak zorundalar gibi her yerde. Daha vanilyalı veya sade pasta görmedim şu 25 yıllık hayatımda bir yerde. Bu kadar konuşuyorum ama benim vanilyalı cheesecake'im de çilek soslu. Ben sosu denemek için yaptım ama, bakalım nasıl olacak diye, uydurma bir sos yani. Sonuç olarak da gayet lezzetli bir şey çıktı ortaya ama ben sosla yemek yerine taze çileklerle yedim vanilyalı cheesecakimi.

Vanilya vanilya dedim de, sanmayın ki az biraz vanilya var içinde, 2 çubuk vanilyayı koydum 4-6 kişilik bir cheesecake içine. Mısır nişastası+şeker yerine de Carte D'or vanilyalı puding ekledim, daha da vanilyalı oldu. İmkanınız varsa lütfen vanilin kullanmayın siz de. Çubuk vanilyalar artık çoğu süper markette mevcut, o da yoksa alın bir gerçek vanilyalı puding en azından ondan gelsin vanilya tadı biraz. Tabi benimki sadece öneri. Ah, tabi vanilya özütü de gayet güzel olur eğer varsa.

Cheesecake yaparken kullanacağınız labnenin süzülmüş olması önemli. Bunun için vaktiniz varsa bir gün veya 5-6 saat önceden süzme işlemini yapın. Hem cheesecake için hem de peynirli kremalar için süzmek hem kıvam, hem doku hem de lezzette fark yaratıyor. Biliyorum, labne çok da ucuz bir peynir değil, ortalama 200gr lık paketi 4 lira civarında bir şey, herkes bir cheesecake için 20 liralık peynir almak istemeyebilir, haklı da. Bunun için sizlere kendi deneyimlerimden birkaç öneri yapacağım. 

vanilyalı ve çilekli cheesecake tarifi

Ben şimdiye kadar Sütaş, Pınar, İçim, Yörsan, Migros, Dia, BİM ve a101 markalarını kullandım. Bir şey fark etti mi derseniz, hayır fark etmedi. Sadece fiyat farkı oldu.
Sadece Sütaş markalı labne peyniri hiç beğenmedim, pürüzsüz bir yapısı yok, sanki kesik kesik gibi çok garipti. Bu yüzden cheesecake yaparken veya böyle krema için kullanacağınız zaman labne peyniri seçiminizi size en uygun fiyatlı gelenden yapmanızın hiçbir sıkıntı çıkarmayacağını garanti ediyorum. Yani pahalı bir markanın 200 gr paketini alacağınıza, aynı fiyata 400 gr daha uygun fiyatlı bir ürün alabilirsiniz ki bunun için özellikle Migros'un kendi markalı ürünleri ve Bim'de satılanlar gayet iyi. 

Ben vanilya dışında aroma bırakacak bir şey eklemedim içine ama isterseniz limon kabuğu da ekleyebilirsiniz. 

Tarifte vanilya çubuğu var ama nasıl kullanacağınızı yazmamışım, buraya tıklayarak Gökçe'nin anlattığı güzel bilgilere ulaşabilirsiniz, fotoğraflı. 

Tabanı ise yine kendiniz yapmanızı öneririm ben, ama yok uğraşamam derseniz 2 paket Eti burçak bisküviyi iyice ezip, 75 gr erimiş tereyağı ve 2 yemek kaşığı toz şeker ile karıştırın ve kalıbın dibine ve kenarlarından 2-3 cm yükselecek şekilde yayıp 15 dakika kadar 175C fırında pişirmeniz yeterli. 


VANİLYALİ CHEESECAKE TARİFİ ÇİLEK SOS İLE

vanilyalı ve çilekli cheesecake tarifiMALZEMELER:


  • Cheesecake Tabanı
  • 1 + 2/3  su bardağı un
  • 125 gr tereyağı, soğuk
  • 1 yumurta 
  • 4 çorba kaşığı toz şeker 
  • bir tutam tuz
  • vanilya
  • dilerseniz tarçın



Cheesecake


  • 4 yumurta
  • 800 gr labne peyniri veya krema peyniri 
  • 1 paket süt kreması
  • 1 paket vanilyalı puding
  • Yarım çubuk vanilya veya 2 çay kaşığı vanilya özütü (ben 2 çubuk vanilyanın içini kullandım, siz de çok vanilyalı olsun istiyorsanız öyle yapın)
  • 3 yemek kaşığı toz şeker


Çilek Sos

  • 8-10 tane orta boy çilek
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı süt kreması


HAZIRLANIŞI:


Taban:

Rondonun içine un, tuz ve şeker ekleyip karıştırın. Daha sonra Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağını ekleyin ve rondoyu kesik kesik çalıştırarak karıştırın. Daha sonra yumurtayı ekleyin ve yine kesik kesik çalıştırıp hamur kıvam alıp bıçaklarda toplanmaya başladığı zaman rondodan alıp, elinizle hafif yoğurarak toparlayın ve yağlanmış 24cmlik kelepçeli kalıbın tabanına ve kenarlarına yayıp dinlenmesi için 25-30 dakika dondurucuya bırakın. 
Dinlenmiş hamurunuza çatalla delikler açın ve 180C fırında 25-30 dakika kadar üzeri pembeleşene dek pişirin.

Cheesecake:
Bir çırpma kabında süzdüğünüz labne peynirini ipeksi ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikser yardımı ile çırpın. Daha sonra içine kremayı, çubuk vanilya çekirdeklerini ve şekeri ekleyin ve tamamen karışana kadar çırpmaya devam edin. Yumurtaları teker teker, ekleyin ve iyice karıştırın. Son olarak 1 paket toz vanilyalı pudingi ekleyin ve pürüzsüz kıvam alana dek orta hızda karıştırın. 

Cheesecake hamurunuzu, fırından alıp soğuttuğunuz tabanın üzerine yavaşca dökün ve 170C fırında 55-60 dakika kadar pişirin. Eğer üzeri çok kızaracak gibi gelirse fırından alıp alüminyum folyo ile kalıbın üstünü ve yanlarını kaplayıp, tekrar pişirmeye devam edebilirsiniz. 

Pişen cheesecake'i yemeden/servis etmeden önce mutlaka buz dolabında tercihen 1 gün, en az 6 saat dinlendirin. 

Çilekli Sos

Çilekleri 4 e bölün ve sos tenceresine alıp 2 yemek kaşığı toz şekeri serpin. Orta ateşte şeker karamelize olana kadar yaklaşıp 10 dakika kadar pişirin ve kıvam almaya başlayınca 2 yemek kaşığı süt kreması ekleyip krema iyice karışana kadar karıştırın ve ocaktan alın. (dilerseniz krema eklemeyebilirsiniz)

vanilyalı ve çilekli cheesecake tarifi

13 yorum:

  1. Görüntüsüne ve tarifin pratikliğine bayıldımm, ben hiç yapmadım cheesecake biliyor musun. Ama bu tarifle denemeyi düşünüyorum :) Fotoğraflar da muhteşem, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok cheesecake yapmadım :) bu küçük kalıpları alana kadar kim yiyecek diye yapmıyroudm genelde ama artık yaparım bayıla bayıla :) Çok teşekkür ederim, o çökertme hala aklımda var ya, bi fırsat olmada ki yapayım :**

      Sil
    2. Aaa kalıbın küçük olduğunu farketmemiştim. Kaç cm çapında? Bir tane mi çıkıyor ölçülere göre?

      Sil
    3. bu ölçüler 20-23 cm arası kalıba göre. Ben daha önce bu ölçülerle o kalıplarla yaptım hep ama bu sefer yarıya indirip bu 15 cmliklerle yaptım. Ölçüler doğru yani :)

      Sil
  2. çileğe bayılırım Cheesecake hiç çilekli denemedim ama güzel bir fikir :) sanırım ben ekşi sevdiğim için sosunu aklıma gelmiyor. ellerinize sağlık harika görünüyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :)) şekeri çok koymayınca sosu pek tatlı olmuyor zaten, ben de aşırı şekerli sevmiyorum öyle ama peynir ve çileği çok yakıştırdığımdan seviyorum beraber ikisini :)

      Sil
  3. süzme işini nasıl yapıyoruz,yoğurt gibi bi torbaya koyarak mı,yoksa delikli bişey olur mu?
    bide o puding içindeki de aynı toz vanilya değil mi?
    bi de ben hiç vanilya çubuk kullanmadım,eriyor sanırım çabucacık!
    sevgiler
    bu arada şahane gözüküyor,bi de sen anlattın mı tamamdır,acaba demeden deneyebilirim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süzmeyi yoğurt gibi de yaparsanız olur, 4-5 kat kağıt havluya sarıp, bir süzgecin üzerine bırakırsanız da olur. hatta üzerlerine ağırlık koymak da hızlandırır, annemden öğrendim onu da :)

      Vanilya çubuğunun iç kısmı çıkarılıp ekleniyor, o benim hatam oldu yazmadım ama şurdan bakın isterseniz Gökçe çok güzel anlatmış: http://kakaolupasta.blogspot.com.tr/2014/05/vanilya-cennetin-ilk-basamagi.html

      Ben cartdor marka kullandım pudingi vanilin yoktu içinde. Puding yerine 2 yemek kaşığı mısır nişastası+2 yemek kaşığı şeker de ekleyebilirsiniz.

      Çok teşekkür ederim ayrıca :****

      Sil
  4. ya süper gözüküyor. peki pişmiş tabanla pişmemiş taban arasında bir fark gözetiyor musun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben pişmiş tabanı daha çok seviyorum, zaman varsa da pişmiş taban tercih ediyorum. Bir de daha stabil yapısı oluyor bisküvi kırıntılarına göre :)

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil