29 Haziran 2013 Cumartesi

Muzlu Karamelli Pasta



Hayatımda yediğim en güzel muzlu pastalardan diyebilirim. 2 kişi 2 günde koca pastayı bitirdik :D Hem çok hafif bir tadı var hem de çok lezzetli. Zaten karamel ve muz ikilisinden bahsetmeye gerek bile duymuyorum. Ben pastanın çikolatalı olanını sevdiğim için böyle açık renk kremalı pastalar pek bana göre değildir aslında hele sadece meyveli pasta çok sıkıcı gelir. Özellikle de hazır pasta yiyeceksem en son tercih ettiğim pasta beyaz kremalı ve meyveli olanlar. Tabi gerçekten beyaz çikolatalı olanları ayrı tutuyorum, onlar ayrı.

Karameli çok seven ve çok sevdiğim biri için yaptım bu pastayı. Önce çikolata eklemeyi de düşündüm ama diğer lezzetleri bastırmaması için çikolatadan vazgeçtim.

22 Haziran 2013 Cumartesi

Kirazlı Semizotu Salatası


Yine meyveli bir semizotu salatası tarifi var bugün. Semizotunu zaten seviyorum, bir de ben meyveli yemekleri ve salataları da çok severim o yüzden aklıma estikçe deniyorum. İlerde yaptıkça yine paylaşacağım zaten. Bu salatayı erik yokken yapmıştım ve erikli salata kadar güzel oldu. Üstelik sağlık fışkırıyor resmen bu salata tarifinden. Mutlaka ama mutlaka deneyin. 



Kirazlı Semizotu Salatası

Malzemeler
  • Yarım demet semizotu
  • 1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
  • 2 orta boy domates
  • 3-4 yaprak roka
  • Taze soğan
  • Nar ekşisi
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Semiz otlarını temizleyim uzun dallarından ayırın.
  2. Kirazların çekirdeklerini çıkarıp, 2 ye bölün.
  3. Domatesileri 4 eşit parçaya ayırıp her parçayı da enlemesine 4 parçaya ayırın.
  4. Rokaları 1 parmak kalınlığında doğrayın.
  5. taze soğanları 3-4 cm uzunluğunda doğrayın


Salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırıp zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyin.

20 Haziran 2013 Perşembe

Kırmızı Erikli Semizotu Salatası



Semizotunun yemeğini de salatasını da çok severim. Bugün çok lezzetli bir semiz otu salatası tarifi vereceğim; kırmızı erikli, kırmızı soğanlı harika bir salata tarifi. Bu salatayı çok önce Çeşme'de ev yemekleri yapan bir restoranda şefin tavsiyesiyle yemiştim ve o günden beri çok severek yapıyorum.

Kırmızı eriğin ne işi var salatada demeyin, bir deneyin :) Nar ekşisi, kırmızı soğan, erik, domates, semizotu, roka derken hayli lezzetli bi salatanız olacak.

KIRMIZI ERİKLİ SEMİZOTU SALATASI


Malzemeler:


  • Yarım demet semizotu
  • 3 tane orta boy kırmızı erik
  • 2 orta boy domates
  • 3-4 yaprak roka
  • 1 orta boy kırmızı soğan
  • Nar ekşisi
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Semiz otlarını temizleyim uzun dallarından ayırın.
  2. Erikleri ince ince doğrayın.
  3. Domatesileri 4 eşit parçaya ayırıp her parçayı da enlemesine 4 parçaya ayırın.
  4. Rokaları 1 parmak kalınlığında doğrayın.
  5. Soğanı ortadan ikiye kesip, orta incelikte doğrayın.


Salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırıp zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyin.

Brokoli, Kurutulmuş Domates ve Parmesanlı Tam Buğday Makarna



Tam buğday makarna kepekli makarnadan daha sağlıklı ve daha lezzetli, normal makarna ile de lezzet konusunda yarışır. Normal makarnayla kullandığımız hemen her sosla tüketebileceğimiz gibi böyle sossuz ama içindeki diğer malzemeler sayesinde yine lezzetli ve sağlıklı öğünler de hazırlayabiliriz.

Brokoli, kurutulmuş domates, taze soğan ve parmesan kullandım ben.

Tambuğday makarnayı pişirmek normal makarnadan 3-4 dakika uzun sürüyor bunu unutmayın ama dikat edin geçirip güzelim makarnayı hamur da etmeyin.

Ben Barilla kullanıyorum, başka hangi markaların var açıkçası bilmiyorum.


Brokoli, Kurutulmuş Domates ve Parmesanlı Tam Buğday Makarna


Malzemeler:

Malzeme miktarı belirtmem anlamsız olur gibi geldi, önemli bir oran yok çünkü. Dilediğiniz malzemeden dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.


  • Tambuğday makarna
  • Brokoli
  • Yeşil soğan
  • Kurutulmuş domates
  • Rendelenmiş parmesan
  • Karabiber
  • Sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:

Makarnayı üzerinde yazan süreyi dikkate alarak haşlayın.

Brokoli'yi bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
Kurutulmuş domatesleri şeritler halinde doğrayın.
Soğanları köklerinden ayırıp, yıkayın ve 3-4 cm uzunluğunda doğrayın.
Parmesan peynirini rendeleyin.

Makarnayı süzüp, brokoli, domates, soğan ile karıştırıp zeytinyağını gezdirip karıştırın.
En son rendelenmiş parmesan ve karabiber serpin.


19 Haziran 2013 Çarşamba

Çilekli Pembe Pasta








Son günlerde olan olaylardan dolayı pek tadım yok, her ne kadar Gezi eylemleri, direnişçilerin orantısız zekaları yüzümü güldürse de devletten aldığımız haksız ve aşırı tepki, yaralanan ölen kardeşlerimiz, atılan iftiralar oldukça canımı sıktı herkes gibi. Üstüne de halkın önyargısı, orda neler olduğun bilmeden yaptıkları yorumlar ve yargısız infazlarsa tuzu biberi oldu.

Neyse... Haziranın 16'sı kardeşimin doğum günüydü. Ben de ona bir pasta yapayım, hem biraz keyfim yerine gelir dedim. Pembe bir pasta yamaya karar verdim. Bu pembe kekten daha önce de yapmıştım, bu 2. oldu. Geçen seferkinin kreması daha farklıydı. Süzme yoğurtluydu ara kreması. Hafif tam yaza göre bir pastaydı. Buysa ondan farklı, vanilyalı ve fıstıklı 2 ayrı krema ile yapıldı ve üzerine beyaz çikolatalı ganaj kullanıldı. Süslemeleri ise peynirli krema ile yaptım.

Bu ilk pembeli deneme:




Çilek ve fıstık ne alaka diyebilirsiniz ama ben seviyorum ve bence yakışıyorlar. Önce daha fazla katı olan bir pasta yapmayı düşündüm ama bu görüntü de hoşuma gittiği için bu seferlik kalın 2 kek katı ve kalınca bir ara krema oldu. Çilek mevsimi tamamen bitmeden denemenizi tavsiye ederim.

Keke gelince, kek için normal beyaz bir kek hamuruna çilekli bitkisel jel tozu ekledim siz isterseniz çilek püresi de kullanabilirsiniz.

Ben kalın katlar istediğim için hamuru 2'ye bölüp 2 ayrı kek pişirdim ve kesmeden kullandım.

Benim işim biraz acele olduğu için arası için hazır krema kullandım. Çünkü sıvı krema almayı unutmuşum 1 paket vardı evde. Bende hazır toz kremalarla yaptım ama siz kullanmak zorunda değilsiniz. Krema tariflerini verirken alternatiflerini de yazacağım.

Ya da sevdiğiniz herhangi başka kremalar da kullanabilirsiniz. Ben o an evde olanlarla uydurduğum bir şey yaptım. Araya peynirli krema, üste normal yollarla yapılmış ganaj kullanabilirsiniz. Size kalmış tamamen. Ben sadece fikir olsun diye ekliyorum aslında.

Çilekli Pembe Kek



Pembe Kek Malzemeleri:


  • 4 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı un (450 gr)
  • 1.5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket çilekli tercihen bitkisel jöle
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • vanilya
  • varsa kırmızı veya pembe gıda boyası



Yumurta sarılarına şekeri ekleyip hızlı devirde 3 dakika çırpın.
Üzerine yağı, sütü ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın ve toz jöleyi ekleyip unu ve kabartma tozunu eleyip 4-5 dakika tamamen karışana kadar önce düşük sonra hızlı devirde çırpın. Rengini daha pembe yapmak isterseniz çok az kırmızı veya pembe gıda boyası ekleyebilirsiniz.

Yumurta beyazlarını 1 tutam tuzla iyice katılaşana kadar çırpın ve üzerine unlu karışımı ekleyip bir spatula ile sürekli aynı yöne yavaşça alt üst ederek karıştırın.

Yağlanmış ve mümkünse altına pişirme kağıdı serilmiş 16 cmlik kelepçeli kalıplara paylaştırın. 2 tane kalıbınız varsa aynı anda pişirebilirsiniz, yoksa hamuru ikiye bölüp yarısını pişirin. Daha sonra da kalan yarısını pişirip soğumaya bırakın.

Ben de iki kez pişirdim, hamurun yarısı beklediği için kabarmaz diye korkmuştum ama sorun çıkmadı.

Bir de herkesin fırını ayrı olduğu için tam ayar vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama ben ortası birden fırlamasın diye önce 150 derecede pişirip, 15 dakika sonra 175 C'ye getiriyorum. Normalde Pandispanyayı nasıl pişiriyorsanız öyle pişirin ki eşit olsun her yanı. Eğer eşit kabarmazsa yüksek kısımları kesip eşitleyebilirsiniz.



Vanilyalı Krema ve Fıstıklı Krema




Krema tozlarına sütü ekleyip çırpın ve daha sonra 1/3 ünü başka kaseye alıp içine fıstığı ekleyip karıştırın.

Veya kendiniz yapmak isterseniz:

1 paket sıvı süt kreması + 1 çay bardağı pudra şekeri+ vanilya

Sıvı krema ile yapacaksanız, süt kremasının soğuk olmasına özen gösterin ve 3-4 dakika hızlı devirde krema kabarana kadar çırpıp içine pudra şekeri ve vanilyayı ekleyin. Bu biraz cıvık oluyor, ben bazen 1 tatlı kaşığı tart jölesi ekliyorum. Kremayı katılaştırmak için normalde ne yapıyorsanız onu yapın çünkü kremanın yüksek durması için biraz katı olması gerek.


Fıstıklı Krema

300 ml (3.5 çay bardağı) süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı terayağ
30 gr çekilmiş antep fıstığı

350 ml soğuk sütü tencereye alıp, kuru malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın. Daha sonra altını yakıp muhallebiden hafif koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Ocaktan alıp tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın.

Pembe Kaplama Kreması 


  • 200ml sıvı krema
  • 150 gr beyaz çikolata
  • 100 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Pembe renk verecek kadar gıda boyası


50 ml sıvı kremayı ısıtın ve kaynatmadan ocaktan alın. İçine minik parçalara ayırdığınız beyaz çikolatayı ekleyip karıştırın. Pembe boyayı ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın ve oda ısısında soğumaya bırakın.

100 gr yumuşak tereyağını kremamsı kıvam alana kadar çırpın ve içine soğumuş beyaz çikolatalı karışımı ekleyip tekrar çırpın. Kremanın kalanını ayrı bir kapta2-3 dakika katılaşana kadar çırpıp içine ODA SICAKLIĞINDAKİ tereyağlı karışımı ekleyip tekrar 1 DAKİKA kadar karışana kadar çırpın.

Süsleme Kreması


  • 50 gr oda ısısında tereyağ
  • 2 yemek kaşığı pusra şekeri
  • 100 gr labne peyniri


Tereyağını pudra şekeri ile krema kıvamına gelene kadar çırpın. Peyniri ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.


PASTANIN YAPILIŞI


  • Pembe kek katlarından birini alt kat olarak düz bir tabağa veya tepsiye alın ve süt ile ıslatın. 
  • Kalın bir kat vanilyalı krema sürün, üzerine dilimlenmiş çilekleri ve fıstıklaı ekleyin. 
  • Çilek katmanının üstünü fıstıklı krema ile kaplayın. 
  • 2. katı yerleştirip beyaz kremanın kalanı ile pastayı çok ince bir şekilde ama katlar arasındaki boşlukları doldurarak kaplayın.
  • Pembe krema ile pastayı kaplayıp, süsleme kreması ile süsleyin. 







18 Haziran 2013 Salı

Çilekli Pembe Pasta ve Kardeşimin Doğum Günü


Bu tarz kaplamalı bir pasta ilk kez yaptım kız kardeşiminin doğum günü için. Süslemede biraz bozukluklar oldu, acemiliğime verilsin. Pastanın tadı gerçekten çok güzeld, çok zor beğenen babam bile çok sevdi. 

Üstü için butter creame yakın bir ganaj kullandım. Ara krema içinse vanilyalı krema ve antepfıstıklı krema. Çilek ve antepfıstı da var arada.

Keki de çilekli yaptım.

Tarifi de en kısa zamanda blogda olacak. 22 gündür olanlar dolayısı ile buraya vakit ayıramıyorum pek. 








15 Haziran 2013 Cumartesi

Kalorisi Azaltılmış Kakaolu Kavanoz Keki



Bu tatlı kavanoz keklerini yapmamın sebebi bugün gelen misafirim. Kendisi diyette olduğu için ona uygun bir şey yapmak istedim. Dolaptakilere bi göz attım, diyete uygun ne var diye; tambuğday unu, yulaf kepeği ve tatlandırıcı vardı. Bende minik kekler yapıp üzerini de yine uygun bi kremayla kaplarım diye düşündüm ve tamamen kafamdan uydurarak bir hamur hazırladım. Dark kakaolu, portakal, tarçın ve zencefilli kek yaptım. Ben 2 kişilik yapacağım için malzemeyi de ona göre kullandım, yine 2 kişilik malzeme vereceğim, siz kişi sayısına göre artırırsınız.

Kalorisi ne kadar azdır bilemem tabi ama şekerli ve beyaz unlu, yağlı keke göre muhtemelen dikkate değer derece fark ediyordur.

Diyet kek yapmak istemezseniz un ve şeker miktarını da yazdım malzemelerde. Daha önce öyle de yaptım, güzel oluyor yalnız yumurta boyutu standart olmadığı için un miktarını artırıp azaltmanız gerekebilir. 

Aslında yulaf kepeği ile dokusu güzel olmaz gibi geliyordu ama gayet güzel dokulu ve yağsız olmasına rağmen yumuşacık bir kek elde ettim. 

Yoğurtlu Pazı Çorbası



Pembe rengi dünyadaki herkesten çok seven bir arkadaşımla konuşurken yoğurtlu pazı çorbasını çok sevdiğini söyledi. Ben de hiç yememiştim daha önce, zaten çorba fanatiği değilimdir yeni yeni yapmaya başladım çorba, bir de bunu deneyeyim dedim ki iyiki de denemişim. Sayesinde güzel bir çorba yapmayı daha öğrendim :)

Süzme yoğurtla yaparsanız muhtemelen daha güzel bir çorba olur. 
Bulgur yerine pirinç kullanabilirsiniz.
Baktığım hemen her tarifte yumurta ile terbiye edilmişti çorba, ama ben yumurta eklemedim ve böyle de çok güzel oldu. 


Yoğurtlu Pazı Çorbası

Malzemeler
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 4 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı bulgur veya pirin.
  • 8-9 dal pazı yaprağı
  • 2 yemek kaşığı un (tam buğday unu kullandım, güzel oldu)
  • 1 yumurta (kullanmasanız da güzel oluyor)
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için
  • Tereyağ veya zeytinyağığı
  • Kırmızı biber

Hazırlanışı
  1. Pazıları yıkayıp ince dilimleyin.
  2. 4 su bardağı suya bulguru ekleyip kaynamaya bırakın.
  3. Yoğurdu bir kaseye alıp, rendelenmiş sarımsağı, unu ve kullanacaksanız yumurtayı ekleyip homojen bir karışım olana kadar bir çatal yardımı ile çırpın.
  4. Su kaynayıp bulgurlar şişmişse, kaynayan sudan yarım su bardağı kadar alıp yavaş yavaş bir yandan karıştırarak yoğurtlu karışıma ekleyin. Karıştırdıktan sonra, yarım su bardağı su daha koyup yine karıştırın ve bu karışımı yine yavaşça ve karıştırarak kaynayan bulgura ekleyin. Pazıları ekleyin ve karıştırın.
  5. Tuzu ilave edip 2-3 dakika karıştırın ve pazıları ekleyip biraz daha karıştırıp kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin.

Üzeri için: Yağı ısıtıp içine pul veya toz kırmızı biber ekleyin ve kaselere boşalttığınız çorbanın üzerinde gezdirin.  

13 Haziran 2013 Perşembe

Ev Yapımı Muzlu Çikolata Parçalı Kolay Dondurma




Bu tek malzemeli dondurma olayına bayılıyorum. Dondurucuda bir sürü dilimlenmiş muz var bu yüzden, canım istedikçe yapıyorum. Arada stoğumu da tazelemeyi unutmuyorum tabi ki. 

Muzlu dondurma tarifini daha önce vermiştim. Buraya tıklayarak bakabilirsiniz. Bunun tek farkı çikolata parçacıklı olması. Çikolata ve muzun uyumundan bahsetmeme gerek var mı? Mutlaka deneyin.

Malzemeler:

1 orta boy muzdan 1 orta boy top kadar dondurma çıkıyor.


2 adet orta boy veya büyük boy muz
50 gr çikolata (ben bitter ve sütlü karışık kullandım)
1 tutam tarçın

Hazırlanışı:

Muzları 1 parmak kalınlığında dilimlere ayırıp, bir tepsiye veya tabağa dizip 2-3 saat derin dondurucuda bekletin.


Çikolataları rondoda veya bıçak yardımı ile küçük parçalara ayırın veya damla çikolata kullanın.

Donmuş ve sertleşmiş muzların çözülmesini beklemeden hemen rondoya atın ve en hızlı devirde parçalamaya başlayın. Muzlar önce ufak ufak parçalara ayrılıyor bu sırada çikolata parçalarını ekleyin doğrayıcıyı tekrar çalıştırın. Bir süre sonra mükkemmel bir kremamsı doku kazanmaya başlıyor o kremamsı kıvama gelince dondurmanız hazır :)

Fesleğenli Brokoli Çorbası


Brokoli çorbası diyince bir kısmın ıyyy brokoli mi? dediğini duyar gibiyim ama brokoliden nefret etmeden önce bunu bir deneyin. Brokoliyi sevmeyenlerin neden sevmediğini bilmiyorum, karnabahar gibi bir kokusu yok, bamya gibi yumuşak değil ne bileyim gayet lezzetli görüntüsü de çok şeker bir sebze bence. Hoş ben karnabahar da severim. Neyse daldan dala atlamadan diyeceğimi diyeyim: Brokoli çorbasından korkmayın efendim, sevin brokoli çorbasını. Pek güzel oluyor, pek lezzetli oluyor. Görüntüsü yeşil yeşil, görüntüsüyle bile sağlıklı hissettiriyor. En azından bir şans verin.

Yazın ortasında brokoli çorbası da nerden çıktı demeyin lütfen her mevsim güzel oluyor hafif hafif. Tarifi burdan okudum önce çünkü daha önce hiç yapmamıştım. Nasıl yapıldığını anlayınca da kendime göre biraz değişiklikler yaptım. Fesleğen, sarımsak ve kabak ekledim.  Gayet güzel oldu, siz o ekstraları eklemeseniz de olur tabi ki.

FESLEĞENLİ BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler:

300 gr brokoli
1 yemek kaşığı tereyağ
1 diş sarımsak (kullanmak isterseniz)
1 küçük boy soğan
1 küçük kabak (kullanmasanız da olur)
1 yemek kaşığı un (ben tambuğday unu kullandım)
2-3 yaprak taze fesleğen (severseniz)                      
Yarım çay bardağı süt (belki biraz daha gerekebilir)
tuz

**Kremalı yapmak isterseniz süt, un ve tereyağı yerine yarım çaybardağı krema


Hazırlanışı:
Brokolileri çiçeklerine ayırın. Kabakları parmak kalınlığında dilimleyin. Soğanı 4 parçaya bölün.  Brokoli, kabak, fesleğen yapraklarını, soğan ve sarımsağı tencereye alın ve brokolilerin üstünü biaz geçecek şekilde suda kaynamaya bırakın.



Brokoliler haşlanıp yumuşayınca ocaktan alın.

Küçük bir tavada veya sos tenceresinde 1 yemek kaşığı tereyağı eritip içine unu ilave edin ve kavurun. Un kavrulunca sütü ilave edip, iyice karıştırın. (eğer çok koyu olursa biraz daha süt ilave edebilirsiniz.)

Unlu karışımı, brokolilere ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alıp blenderdan geçirin. (kremlı yapmak isterseniz un yerine kremyı ekleyin)

Çorbanın kıvamı koyu olursa kaynar su veya süt ekleyebilirsiniz.

Çorbanız hazır, afiyet olsun. :)




Közlenmiş Domates Çorbası


Közlenmiş bütün sebzelere bayılıyorum ama kırmızı biber ve domatesin yeri tabi ki ayrı. Bu çorbayı ilk Maraş'ta yöresel bir restoranda içmiştim. En az 10 yıl olmuştur. Sonra annem evde denedi ve o zamandan sonra evimizin en sevilen çorbalarından biri oldu.

Ben çok çorba arayan biri değilimdir ama bu günlerde canım o kadar sıkkın ki normalde moralim bozulunca direkt yemeğe yönelen ben artık yemek yemek bile istemiyorum. Ne yesem ağır geliyor gibime geliyor. Sebebi ise malum, Gezi Parkı Eylemlerinin geldiği nokta. Sorun eylemcilerde veya parkta değil, sorun hala hükümetin dürüst olamamasında ve iftiralar ve yalanlarla insanları kandırmaya çalışmasında. Ah! bir de medya var tabi ki. Daha doğrusu artık medya yok. Kanallar işlerine geldiği gibi yayın yapıp, çıkarlarına göre montajlıyorlar. Orijinali çok farklı olan görüntüleri öyel kesip biçiyorlar ki ben orda olmasan inanacağım söyledikelrine. Neyse hal böyleyken, hafif bir şeyler yiyeyim bare dedim ve aklıma domates çorbası geldi.

Közlenmiş domates çorbasının nasıl yapıldığını zaten biliyordum ama yine de annemi arayo sordum.

Babamın bahçeden getirdiği minik ama tatlı ve lezzetli domatesleri kullandım ben. O kadar tatlılardı ki diğer domatesle yapasım gelmedi. Benim domatesler çok ufak olduğu için biraz kabuk olayı uğraştırıcı oldu ama siz normal domatesle yaparsanız gayet kolay bir tarif.

Ben mor soğanı çok sevdiğim için mor soğan kullandım, size de onu tavsiye ediyorum ama yoksa beyaz normal soğanla da olur tabi ki.

Fırında közlenen sebzelerle yapılan bir çorba bu ama annem mangal yapıldığı zaman bolca domates közleyip öyle de yapardı ki onun tadı bambaşka oluyor. Varsa evinizde en azından fırın yerine elektronik mangalla yapın közleme işini.

Domates çorbasını genelde kaşarla sunarlar ama ben o olayı hiç sevmediğim için uzak dururum. Tarifi denemeden önce netten de bir araştırmıştım ve Cafe Fernando'da annemin yaptığının aynısını görünce içim rahat şekilde denedim. Sadece annem kırmızı biber ekliyor ve şeker koymuyor. Ben de domatesler zaten çok tatlı olduğu için eklemedim. Cafe Fernando'da Cenk Sönmezsoy da kaşarlı çorba sevmediği için keçi peyniri ile sunmayı önermiş ama ben bu çorbayı hep isli çerkes peyniri ve bir parça kızarmış ekmekle yediğim için yine öyle yaptım. Burdan Cenk Sönmezsoy'un tarifine de ulaşabilirsiniz.

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI


Malzemeler:


  • 1 kg domates
  • 1 kırmızı biber
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 tane orta boy mor soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • tuz
  • karabiber
  • varsa taze kekik
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (benim domatesler çok tatlı olduğu için fazladan şeker kullanmadım)


Hazırlanışı:

Domatesleri ortadan ikiye bölün ve iç kısımları dışarıya bakacak şekilde fırında közleyeceğiniz tepsiye dizin.

Kırmızı biberi ikiye kesin ve domateslerin yanına dizin.

Soğanı 1 parmak kalınlığında enlemesine dilinleyin ve domateslerin üzerine dizin.

Sarımsağı doğramadan bütün olarak tepsinin bir kenarına koyun.

Malzemelerin üzerine kekikleri serpin ve zeytinyağını gezdirin. Tuzunu ve şekeri serpip fırına verin ve 200Cde  30 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişirin.



Kızarmış malzemeleri ve biber ile domatesleri kabuklarından ayırıp tencereye alın ve 1 su bardağı kaynar suyu ekleyip blenderla püre haline gelene kadar ezin. Daha sonra kalan 1 su bardağı suyu da ekleyip tekrar blenderdan geçirip bir taşım kaynatın.

Çorbanız hazır, afiyet olsun.

10 Haziran 2013 Pazartesi

Tek Malzemeli Muzlu Dondurma (Ev Yapımı)






Dondurma sevmeyen birini düşünemiyorum, heralde bi gün karşılaşsam çok şaşırırım inanamam. Tabi ki ben de çok seviyorum dondurma ama muzlu, çilekli, portakallı gibi dondurmaları hazır yemeyi pek sevmiyorum çünkü içlerindeki o yapay tattan hiç hoşlanmıyorum. Muzlu puding, çilekli puding, muzlu krema falan da tüketemiyorum hazırsa eğer. O yapay çilek tadı ve kokusu, o sakız gibi kokan muz tadı keyfimi kaçırıyor resmen. Zaten Algida, Golf, Panda gibi hazır ve o dondurmayla alakasız şeyleri de sevmediğimden seçeneğim oldukça az aslında. Sevdiğim birkaç dondurmacı var, genelde onları tercih ediyorum ama bunlara da sürekli ulaşmak zor. Üstelik bunların bile muzlu dondurmaları bu sadece muzla yapılan dondurma kadar lezzetli değil. Üstelik içinde fazladan şeker, süt, krema, nişasta olmadığı için daha sağlıklı. Kalorisiz diyemem, ama sağlıklı.

İhtiyacınız olanlar muz, iyi bir doğrayıcı yani rondo ve dondurucu :) sonrasında mükemmel ve kremamsı yumuşacık muzlu dondurmanız hazır.

Biraz tarçın ekleyince de çok güzel oluyor.

Hemen bu dünyanın en kolay ama oldukça da lezzetli tarifine geçiyorum

EV YAPIMI TEK MALZEMELİ MUZLU KOLAY DONDURMA



Malzemeler: İstediğiniz kadar muz 

1 orta boy muzdan 1 orta boy top kadar dondurma çıkıyor.

Hazırlanışı:

Muzları 1 parmak kalınlığında dilimlere ayırıp, bir tepsiye veya tabağa dizip 2-3 saat derin dondurucuda bekletin.

Donmuş ve retleşmiş muzların çözülmesini beklemeden hemen rondoya atın ve en hızlı devirde parçalamaya başlayın. Muzlar önce ufak ufak parçalara ayrılıyor ama sonra mükkemmel bir kremamsı doku kazanmaya başlıyor. Dondurmanız hazır :)




Ben çikolatalı, çilekli, nutellalı da yaptım ama çilekli de kıvam sorunu oldu, onu  çözdüğümde o tarifleri de paylaşacağım.


9 Haziran 2013 Pazar

Çapulcu Keki- Havuçlu Kek




Merhaba. Direniş, diktatörlüğe, halkı yanıltmaya, bize edilen hakaretlere ve saman altından su yürütenlere karşı direnişimiz devam ediyor. Bense son birkaç gündür eve tıkılıp kaldım. Aşırı baş ağrım oluyor bu aralar. Ben de evde kendi kendime durmaktansa işe yarayacak bir şeyler yapayım dedim ve bir sürü kek yapıp güzel Park'ımıza götürdük. Birkaç gün sonra yine götüreceğiz hatta.

Orda o kadar güzel şeyler gördüm ki kelimelerle anlatmak o duyguyu vermeye yetmez. Desteklemiyorsanız bile muhtemelen hayatınızda asla görmeyeceğiniz sıcak ve samimi bir ortamı görmek için gidin bi 10 dakika gezinin Park'ta. Gencecik çocuklardan insanlık dersi alın.

Neyse bu keki benim gibi çapulcu kardeşlerim için yaptım. Bu keki dediğime bakmayın 7 tane kek aslında. Bu havuçlu kekin tarifini tek kalıplık vereceğim tabi ki. Sanırım yediğim en güzel havuçlu kekti bu. Bilmiyorum ayrı bir sevgiyle yapıldı ondan mı acaba? Herkes de bayıldı.

Aslında çok havuçlu kek fanatiği olmasam da benden başka hemen herkesin çok sevdiğini biliyorum. Bu yüzden bunu seçtim ve önce annemin tarifini uygulamayı düşündüm. Sonra bir Cafe Fernando'ya baktım, içine muskat eklemek dışında her şey aynıydı. Annem de cevizleri kavurduğu için içim rahat denedim tarifi.

Bu yüzden kendi tarifim gibi buraya eklemek yerine Cafe Fernando'ya yönlendirmek daha mantıklı geldi.