29 Nisan 2013 Pazartesi

Kakaolu Granita



Sıcaklardan kavrulmaya az kalmışken hem ferahlatıcı hem de neredeyse kalorisiz bir tarif paylaşmak istedim. Bol çikolatalı bir dondurmanın yerini tabi ki tutmaz ama eğer yediklerinize dikkat ettiğiniz bir dönemdeyseniz iyi gelebilir.

Kakaoyu mümkün olduğu kadar yağsız tercih ederseniz ve şeker yerine alternatiflerini kullanırsanız çok daha hafifler. Çikolatalı dondurmanın kalorisini düşündüğünüzde bu hem çok hafif hem de evet bir çikolatalı dondurma kadar doygun ve lezzetli olmasa da inanın tadı oldukça lezzetli. Diyet dondumalardan da daha az kalorili.

25 Nisan 2013 Perşembe

Gökkuşağı Kek (Rainbow Layer Cake)



Daha önceki cupcake denememden çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim hem lezzet hem görüntü açısından ama gökkuşağı pasta yapmak cupcake yapmaktan daha falza emek gerektiriyor. Ben biraz sabırsız biriyimdir, hem de her konuda. Hemen olsun, hemen yapayım isterim neyse konu ama bu keki yaparken sabretmem gerekiyordu ve başardım gibi :)

Her kat ayrı renk olduğundan 6 ayrı kek pişirmeniz gerekecek. Bu da 6 kat zaman ve enerji demek oluyor. Bunları daha aza indirmek için fırın büyüklüğüne göre 2 veya 3 keki aynı anda pişirebilirsiniz. Bu yüzden 26 cm çapında bir pasta yerine 16 cm çaplı bi pasta yapmanızı ve aynı anda 2-3 renk keki pişirmeniz tavsiye ederim.

Veya benim gibi küçük pastalar yapabilirsiniz.

24 Nisan 2013 Çarşamba

Makinasız Süt Köpüğü Yapmak?



Buharlı süt köpürtme makinanız yok diye köpüklü latte içemeyeceksiniz diye bir şey yok. Sütü köpürtmenin bir kaç yolu var.

1. Sıcak sütü mikserle hızlı devirde çırpmak.
2. Termos bardaklardan birinin içine biraz süt koyup kokteyl hazırlar gibi güçlü ve hızlı bir biçimde çalkalayın. (Ben en çok bunu seviyorum) Normal shakerla veya benzeri bir şeyle yaparsanız süt sıcakken denemeyin bile. :)

Zevkinize göre hazırladığınız kahvenizin üzerine köpüğü dökün ve hazır. 

Aşırı bir köpük istemiyorsanız zaten sıcak sütün köpüğü size yeter, ama çok fazla köpük istiyorsanız soğuk veya oda sıcaklığında süt kullanın ve köpüğü dökerek değil kaşıkla koyun. 

Aynı şekilde buz ile soğuk sütü çalkalayarak elde ettiğiniz köpüğü 1 ölçü vodka 1/2 ölçü Kahlua karışımına dökerek white russian da yapabilirsiniz. ( mesela 2 shot süt, 1 shot votka, tercihinize göre 1 veya 1/2 shot kahlua)




22 Nisan 2013 Pazartesi

Fesleğenli Karnabahar Yemeği


Bu mis gibi karnabahar yemeğini karnabahar sevmeyenler bile sevecek çünkü çoğu insanın sevmeme nedeni olan kokusunu bastıran ve karnabahara çok hafif ama çok güzel bir aroma katan fesleğen kullandık taze taze. Çook hafif ve çok lezzetli bir yemek oldu. Ben böyle yemeklerin yanına cacık veya yoğurt sevdiğim için öyle tükettim ama sanırım sade pirinç pilavıyla da güzel olur.

Bu fesleğenli karnabahar yemeğini yapmadan önce karnabaharla denemeyi düşündüğüm başka tarifler de vardı. Beşamel soslu karnabahar, fırında karnabahar gibi ama iyi ki de bu tarifi denemişim. Malzemeleriniz varsa siz de deneyin mutlaka yalnız sanırım bu tarifi güzel yapan şey taze fesleğen. Fesleğensiz çok sıradan olur.

21 Nisan 2013 Pazar

Çilekli Naneli Frozen




Yaz daha tam gelmedi ama çilekler her yerde. Sıcak günlerde çokça tercih edilen içeceklerden biri de frozenlar. İçeriği aslında epey az olmasına rağmen kendiniz yapmayıp dışardan tükettiğiniz sürece hep yapay maddelerle dolduruyorlar içini. Meyve şurubu, aromalar, boyalar, kıvam vericiler... Çilek, nane, portakal suyu, portakal kabuğu, buz, isterseniz biraz bal... Evde yapacak olursanız tarifin içeriği bunlardan ibaret ama hem ferahlatacı hem çok lezzetli hem de tamamen doğal. Eğer bir rondonuz veya hazneli blendırınız varsa ne ala, yoksa yine yakın bir sonuç elde edebileceğiniz şekilde anlatacağım.

18 Nisan 2013 Perşembe

Çilekli Beyaz Çikolatalı Trüf (Truffles)



Çilekli trüf yaparken çilek olayını nasıl halledeceğimi bilemedim. Taze çilek kullansam tutar mı veya bozulur mu emin olamadığım için hem kıvam ve renk hem de aroma vermesi için çilekli bitkisel jel tozu kullandım biraz. Biraz da süt tozu ekledim, neden bilmiyorum. siz eklemeseniz de olur bence. Sonuçsa gayet güzel oldu. Trüfleri yaptıktan sonra baktım ki taze çilekle de yapılıyor. Taze çilekle eminim daha güzel olur, bir dahaki sefere taze çilekli ve naneli yapacağım kesinlikle. 

ÇİLEKLİ VE BADEMLİ BEYAZ ÇİKOLATALI TRÜF (TRUFFLES)

Malzemeler:
6-9 adet

Hazırlanışı:

  1. Beyaz çikolatalı ganajı hazırlayın.
  2. 1 tatlı kaşığı çilekli bitkisel jel tozuna 1 çay kaşığı sıvı krema ekleyip tozu iyice ezin ve yedirin.
  3. Sonra ganaja karıştırıp içine  1 yemek kaşığı süt tozunu 2 yemek kaşığı toz badem ekleyin ve macun kıvamına gelene kadar karıştırıp malzemeleri birbirine yedirin.
  4. Daha sonra geniş bir kaba alıp üzerini streç filmle kapayın. 1 saat oda sıcaklığında katılaştırdıktan sonra şekillendirilecek kıvama gelmiş olması gerekli. Bir kaşık yardımı ile cevizden küçük parçalar koparın ve kısa süre elinizde yuvarlayıp şekil verin. (Bu aşamayı çok uzatırsanız erir) Şekil verdiğiniz trüfleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  5. Tercihen beyaz çikolatayı  benmari usulü eritin. Erimiş çikolataya trüfleri batırıp çıkarın veya bir kaşık yardımı ile çikolatayla kaplayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye tekrar dizin.


Zencefilli Sütlü Çikolatalı Trüf (Truffles)


Zencefil ve sütlü çikolatayı bir arada çok sevdiğim için ne zaman pralin alacak olsam ilk sorduğum o olur ve çoğunlukla da bulamam. :) Sadece Baylan'da var bu aralar onun da zencefil aroması bana az geliyor. Bi ara Godiva'da da oluyordu, hala var mı bilmiyorum. Küçük miktarda da olsa denemelisiniz zencefil seviyorsanız. Hatta biraz tarçın da ekleyin.

Dünkü trüf maceramda zencefilli trüfü de aradan çıkardım, pralinden tek farkı bence şekli. Hatta daha lezzetli diyebilirim. Bundan sonra da evde yaparım heralde gayet kolay ve zevkli bir iş. İstediğiniz gibi çikolatalarınız oluyor 2 saat içinde.

ZENCEFİLLİ SÜTLÜ ÇİKOLATALI TRÜF (TRUFFLES)

                       

Malzemeler:
  • 1 ölçü Sütlü çikolatalı trüf ganajı (tarifi için tıklayın)
  • Her ölçü için en az 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil veya 1/2 çay kaşığı toz zencefil. (Tadına bakın az gelirse artırın)
  • Kaplamak için tercihen beyaz çikolata


Hazırlanışı:


Hazırladığınız sütlü çikolatalı ganajı çok soğutmadan içine zencefili ekleyip, iyice karıştırın. Toz zencefil kullanacaksanız tozun her tarafa yayılmas için bir çatalla bastırarak karıştırın. Daha sonra geniş bir kaba alıp üzerini streç filmle kapayın. 1 saat oda sıcaklığında katılaştırdıktan sonra şekillendirilecek kıvama gelmiş olması gerekli. Bir kaşık yardımı ile cevizden küçük parçalar koparın ve kısa süre elinizde yuvarlayıp şekil verin. (Bu aşamayı çok uzatırsanız erir) Şekil verdiğiniz trüfleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.

Tercihen beyaz çikolatayı  benmari usulü eritin. Erimiş çikolataya trüfleri batırıp çıkarın veya bir kaşık yardımı ile çikolatayla kaplayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye tekrar dizin.







Beyaz Çikolatalı Limonlu Trüf (Truffles)



Bence beyaz çikolata ve limon birbirine çok yakışıyor. Eminim lime ile de çok güzel olur. Bir dahaki sefere beyaz çikolatalı lime ve taze naneli trüf deneyeceğim. Trüf tarifini daha önce vermiştim o yüzden linkini ekledim. 

İsterseniz trüfleri kaplamayı başka türlü de yapabilirsiniz. Hindistancevizi, granül şekerler, toz şeker sevdiğiniz her şey olur. Ben limon tadını öldürmesin diye çikolata tercih ettim ve beyaz çikolatalı limonlu trüf tarifinde de onu verdim.

Limonlu Beyaz Çikolatalı Trüf
6-9 adet

Malzemeler:

Hazırlanışı:

1 ölçü beyaz çikolatalı trüf ganajına 1 yemek kaşığı limon kabuğu ekleyin ve iyice karıştırın. Daha sonra geniş bir kaba alıp üzerini streç filmle kapayın. 1 saat oda sıcaklığında katılaştırdıktan sonra şekillendirilecek kıvama gelmiş olması gerekli. Bir kaşık yardımı ile cevizden küçük parçalar koparın ve kısa süre elinizde yuvarlayıp şekil verin. (Bu aşamayı çok uzatırsanız erir) Şekil verdiğiniz trüfleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.

Tercihen sütlü çikolatayı (bitterle de çok güzel oluyor) benmari usulü eritin. Erimiş çikolataya trüfleri batırıp çıkarın veya bir kaşık yardımı ile çikolatayla kaplayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye tekrar dizin.

Ev Yapımı Çikolatalı Trüfler (Truffles)



Çikolatanın her türlüsünü severim. Beyaz, sütlü, bitter, bitter ötesi; yoğurtlu, portakallı, biberli... Sadece mümkünse fındıklı olmasın. Fındıklı çikolatayı ekmeğin üstüne sürülebilir kıvamdaysa seviyorum. Bu trüfler de dün gece pralin almak için çıkmaya üşenmemle çıktı ortaya. Akşam trafiğinde Baylan Pastanesi'nin güzel pralinleri için bile çekemem Bebek trafiğini. Gerçi pastaneye gitsem muhtemelen çok daha kısa sürerdi çikolatalara kavuşmak ama üşendim işte. Böylece trüf de yapmış oldum hem iyi oldu çünkü zaten piyasakilerin hemen hepsi aynı. Neredeyse bütün çikolatalar fındık veya badem dolgulu. Vakko, Godiva, Divan da bunlara dahil.

Daha önce hiç trüf yapmadığım için, içinde krema, süt ve tereyağ olması ve ganaj gibi hazırlanması dışında tarifi ve yapılışı hakkında çok bilgim yoktu. Bu yüzden de bir kaç yabancı site ve Cafe Fernando'ya baktım önce. Zaten tarifler hemen hemen aynıydı ama ben aromalı yapacağım için epey bir okudum ve istediğim gibi bir şey bulamadım. Bu yüzden temel trüf tarifinden yola çıkarak kendim bir şeyler yaptım ve sonuç başarılı, korkmadan deneyebilirsiniz yani :) İçerik ise bence hayal gücünüze kalmış. 

Ben dün zencefilli sütlü çikolatalı, limonlu beyaz çikolatalı, çilekli beyaz çikolatalı, portakallı bitter, baharatlı bitter, bademli sütlü çikolatalı yaptım çünkü evde bunlar vardı. Bundan sonraki denemeler içinse limon-nane, çilek-fesleğen, kayısı, antep fıstığı da aklımda. 

Trüfleri hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir önemli husus var:

13 Nisan 2013 Cumartesi

Financier ve Çikolatalı Karamel (Mekik Kek?)


Financier (mekik kek) ve çikolatalı karamel tarifi

Sanırım Financier'in bizdeki ismi mekik kek. Ben en çok orijinal halini ve vişnelisini seviyorum. Fıstıklısı da fena değil ama fıstıktan pek hoşlanmadığım için nadirdir yediğim. En güzeli o kadar uğraşıp kahverengileştirdiğiniz tereyağın tadını bastırmayacak tercihler sanırım. Vanilya da eklenebilir.

Financier'in yanına benim yakıştırdığım başka bir şeyse çikolatalı karamel sos, ayrı bir lezzet veriyor.

Financier tarifine geçmeden önce dikkat etmeniz gerekenler:

-Yumurtalar oda sıcaklığında olmalı.
-Bademleri mümkünse toz halinde alın, bulamazsanız robotta olabildiğince ince cekin.
-Kahverengi tereyağı kullanılacak bunu önceden hazırlamanız gerek.
-Financier kalıbınız varsa ne ala, yoksa küçük muffin kalıpları işinizi görür. Ben kağıt kalıplarda yaptım, herhangi bir sorun olmadı.
-Hamuru en az 30 dakika dinlendirmenizde fayda var. 2 saat dinlenmiş hamur en ideali deniyor.
-Tarife altenatif olarak, kabuğu daha sert financierler için 190C fırında 15 dakika kadar pişirebilirsiniz.


FINANCIER & ÇİKOLATALI KARAMEL

Financier (mekik kek) ve çikolatalı karamel tarifi

FINANCIER

Malzemeler:


  • 4 orta boy yumurta beyazı
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı un
  • 1.5 çay bardağı badem tozu
  • 150 gr kahverengi tereyağ

Hazırlanışı:


  1. Önce kahverengi tereyağını hazırlamanız gerekli. Bunun için tereyağını yüksek ateşte eritip sonra ocağın altını kısın orta ateste sade yağın içindeki katı süt parçaları kahverengileşene kadar  pişirin. Şurada detaylı fotoğraflarla anlatmış, ben akşamdan yaptığım için fotoğraf çekmedim. 
  2. Badem, pudra şekeri ve unu ayrı bir kapta karıştırın veyumurta beyazlarını ekleyip 3 dakika boyunca en yüksek hızda çırpın.
  3. Sonra yumurtalı karışıma oda sıcaklığına gelmiş kahverengi tereyağı ekleyip 3 dakika daha yüksek hızda çırpın. 
  4. Vaktiniz varsa 1 gün beklerseniz hamur iyice oturacaktır ama 2 saatle-30 dakika arası beklemeniz de yeterli. Ben bu sefer hiç beklemeden yaptım mesela yine çok güzel oldu :) 
  5. Hamuru financier kalıplarınız varsa yağlanmış financier kalıplarına, yoksa muffin kalıplarına eşit şekilde paylaştırdıktan sonra önceden 175C ısıtılmış fırında keklerin üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. 
  6. Üzeri daha sert bir kek isterseniz 190Clik fırında 10-15 dakika arası kontrollü pişirebilirsiniz. 

ÇİKOLATALI KARAMEL

Financier (mekik kek) ve çikolatalı karamel tarifi

Malzemeler:
  • 100ml sıvı krema
  • 180 gr toz şeker (12 yemek kaşığı)
  • 80 gr sütlü çikolata
  • 50 gr tereyağ
Hazırlanışı:

  1. Önce, şekeri karamelize edin (David Lebovitz çok güzel anlatmış burada).
  2. Başka bir kapta kremayı ısıtın ve içine çikolataları ekleyip karıştırın. Daha sonra bu kremalı karışıma karamelize eidlmiş şeker ve tereyağı ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırın.
  3. Karameli Financierlerin yanında, ayrı bir kapta veya üzerlerine dökerek  sunabileceğiniz gibi sıkma torbası ile keklerin içine de enjekte edebilirsiniz. 


Financier (mekik kek) ve çikolatalı karamel tarifi

9 Nisan 2013 Salı

Parmesan Peynirli Roka Salatası


Bilmiyorum parmesana başka hangi ot böyle yakışıyor. Fesleğen? O mozarellaya. Gouda benim için kırmızı üzümle bağdaşık. Aklınıza ne geliyor, beyaz peynir? Kekik. Mascarpone veya labne bence frenk soğanıyla güzel. Dil peyniri-tere... Gittiği yere kadar götürebilirm böyle, o yüzden kısa keseyim. Bu salatanın güzelliği ne bulduysak koyduk bir salata olmayışında. Roka, domates, parmesan, balzamik sirke, sızma zeytinyağı, belki biraz nar ekşisi. O kadar. Özellikle balığa çok yakışıyor (okuyorsa burdan Ceylan'a selam ediyorum:)) bir de ben makarna ve margarita pizzanın yanında çok seviyorum.

                          Parmesan Peynirli Roka Salatası


  • Roka
  • Cherry domates
  • Parmesan rendesi veya incecik parmesan dilimleri
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı balzamik sirke


Parmesanları rendeleyin.
Roka ve domatesleri yıkayıp domatesleri ortadan ikiye bölün, rokalardan 5-6 yaprak ayırıp rokaları yaklaşıp 1 cm kalınlığında doğrayın.
Ayırdığınız rokaları kasenin içine serin ve üzerine kıyılmış rokaları ve domatesi ekleyin.
Zeytinyağı ve balzamik sirkeyi dökün ve parmesanları serpin.

Bittii.

Pazı Kavurma


Annem görse böyle sağlıklı beslenmeye başladığımı yemin ediyorum kadın ağlar sevinçten. Çok sağlıksız beslendiğimin ben de farkındayım aslında ve bunun sebebi üşenmem. Pasta yapmaya ne kadar hevesliysem yemeğe de o kadar üşeniyorum. Çünkü tek başıma yemek yemeyi çok sevmiyorum ben. O kadar uğraşacağım, pişireceğim ve tek yiyeceğim. Birisi varsa yapıyorum genelde yemek eğer canım bir şeyi çok istemediyse. Kahvaltı da aynı şekilde benim için, tek başıma bi zevki kalmıyor o yüzden geçiştiriyorum yalnızken. Son zamanlarda şanslıyım 1 aydır annem benimle kalıyor, bu konuda sıkıntım yok ama o varken de kendisi yapıyor zaten yemekleri. 

İşin kötüsü dışardan söylerken de çok seçiciyim, öyle burger, pizza falan sevmediğim için zorlanıyorum karar verirken ve sonuç olarak çin yemeği yiyip film izlerken buluyorum kendimi çoğunlukla. Ama kararlıyım, madem tatlıdan kısmıyorum yemeğimi sağlıklı yiyeceğim. Hem sebze de çok seviyorum. Pırasa bile, valla bak. Sadece nasıl piştiği önemli benim için. Ispanak, pazı gibi sebzeler yumurtalı falan olunca dönüp bakmam bile. Sebze dediğin zeytinyağlı olur. Bir de fırında beşamel soslu karnabahara bayılırım. Onun da tarifini ekleyeceğim yakında, bir yapmama bakıyor. 

Bugünkü mönümüzde ise pazı kavurma, roka salatası ve ev yapımı yoğurt var. Zaten kremalı bir yemek yemiyorsam yanında yoğurt olmazsa anlamı olmuyor benim için o yemeğin. En kötü ayran... Salata da madem sağlıklı yiyorum, salata da yemeliyim mantığından çıktı ortaya. Aslında gerçekten sebze yemeklerini, salatayı çok severim ama dediğim gibi yalnız yeme meselesi bir yerden sonra beni sıkıyor, ancak arkadaşlarım geldiğinde güzel yemekler yapıyorum.

                       
Yemeğe geçersek, pazıyı ıspanaktan daha çok severim. Ispanağın damağımda bıraktığı garip hissi de bırakmıyor hem ama bu da semizotu gibi görüntüde fazla olsa da pişince azıcık kalıyor. O yüzden kişi sayısını göze alarak yapın tarifi. Benim aldığım demet en büyüklerden biriydi ama ancak 2 yemek tabağını dolduracak kadar çıktı. 


Domates, zencefil, salça, nar ekşisi ve taze soğan eklemeseniz de olur ama inanın böyle çok daha güzel oluyor. Varsa elinizin altında ekleyin gitsin. Yanına yoğurt kesinlikle çok yakışıyor. Seviyorsanız süzme yoğurt yoksa normal yoğurttan bir kase alıp, üzerine 1 kaşık zeytinyağı dökün ve nanenin en seksi yapraklarıyla de süsleyin. 

Pazı Kavurma
2 kişilik


Malzemeler
  • 1 demet pazı
  • 1 orta boy havuç
  • 1 yeşil biber
  • 1 kırmızı biber
  • 1 orta boy soğan + severseniz taze soğan
  • 1 küçük domates
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • yarım çay kaşığı taze zencefil rendesi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı %100 nar ekşisi 
  • karabiber, tuz, 

Hazırlanışı

 1.   Pazı hariç tüm sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın. Pazıları yıkayıp, köklerinden     temizleyin ve doğrayıp üzerine 1 yemek kaşığı nar ekşisini dökün.

                         

                         


 2.  Derin bir tavaya veya tencereye 3 kaşık zeytinyağını koyup, kuru soğanı ve kullanacaksanız   taze soğanın köklere yakın kısımlarını kısık ateşte 10 dakika kadar kavurun. Daha sonra havuç, zencefili ekleyin ve havuçlar biraz yumuşayınca biberleri ekleyip 10 dakika daha sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
3.   1 tane havucun tadına bakıp, eğer hala sert değilse pazıları ekleyin ve 1-2 kez alt üst ederek karıştırın. 2-3 dakika sonra domates, salça, tuz ve karabiberi ekleyin ve kısık ateşte 10 dakika kadar pazıların sertliği gidene kadar pişirin. 

Eğer sebzeleri daha diri seviyorsanız, soğanı iyice öldürmeden kırmızı biber hariç diğer sebzeleri ekleyin ve pişirin. Pazılardan hemen önce kırmızı biberi, pazıyla beraber de yeşil soğanı ekleyin ve 5-6 dakika kadar orta ateşte pazılar iyice yumuşamadan almaya özen göstererek pişirin. (Ben daha yemeksi olsun diye pişirdim biraz :))




8 Nisan 2013 Pazartesi

Portakallı Susamlı Tavuk



İlk Çin yemeği denememi lise 1'de tatlı ekşi soslu tavuk ile gerçekleştirmiştim. Tarifi aynen uygulayıp aslında gayet başarılı bir sonuç elde etsem de kimsenin damak tadına hitap etmediğinden kuzenime para karşılığı yedirmiştim zorla. Bence güzeldi gayet, o günden beridir de en sevdiğim yemeklerin başında gelir zaten ama daha sonra uzunca bir süre, yani bu seneye kadar hep dışarıdan tükettim, hiç kendim yapmamıştım. Bu yıl denemeye karar verdim ve 2-3 kez de yaptım.

Uzak Doğu mutfağındaki diğer sevdiğim yemeklerden biri de portakal soslu tavuk. Bunu hiç evde denememiştim, bugün şansımı deneyeyim dedim ve açıkçası çin restoranlarında çıkarılandan daha hoşuma gitti diyebilirim. Tarifi buradan aldım ve aynısını uyguladım ama sevmediğim için kırmızı biber ve olmadığı için pirinç sirkesi kullanmadım, yine de çok iyiydi. Erişteler de dışarıdan.

Bu seferkinde fotoğraf çekmedim, çünkü sonucun neye benzeyeceğinden emin olamadım ama bir dahaki sefere çekip, aşamalı olarak türkçe tarifi de koyacağım. Zaten tarifi aldığım site de çok güzel anlatılmış.

Beyaz Çikolatalı Ganaj



beyaz çikolatalı ganaj tarifi


Her türlü pasta ve kekte kullanabileceğiniz gibi meyvelerle de tüketebileceğiniz bir krema.



  • Eğer koyu kıvamlı bir krema elde etmek istiyorsanız çikolata miktarını artırabilirsiniz.
  • Ara kreması olarak kullanacaksanız soğuduktan sonra çırpabilirsiniz.
  • Süsleme kreması olarak kullanacaksanız kesinlikle soğuk kullanın ve süslediğiniz yiyeceğin de soğuk olduğuna emin olun. 
  • Pişirirken içine meyve püresi de ekleyebilirsiniz. Meyve sıvısının kıvamı yumuşatacağından dolayı yine çikolata miktarını artırıp ektra olarak tereyağ ekleyebilirsiniz.

Malzemeler:

Sade                                                                 
-200 ml sıvı krema                                            
-250 gr beyaz çikolata                                        
-1 tatlı kaşığı oda sıcaklığında tereyağı                
                                                                       

Hazırlanışı:


  • Beyaz çikolatayı mümkün olduğunca küçük parçalara ayırın.
  • Kremayı bir sos tenceresinde kaynatmadan ısıtın ve içine tereyağı çikolataları ekleyin. Çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Ilıkken genelde dökülecek kıvamda olduğundan kaplama kreması olarak kullanabilirsiniz. 
  • krema soğuduktan sonra mikserle 2-3 dakika çırpın. Kremamsı bir kıvam alacak. O zaman pasta arasında ve kaplarken de kullanabilirsiniz. 
  • ARA KREMASI VEYA RAHAT SÜRÜLECEK KATI BİR KREMA İÇİN:
  • Ganaj yapmak için bir diğer yöntem ise (bunu sonra keşfettim ve özellikle bunu tavsiye ediyorum) mousse yöntemini denemek. Bunun için çikolatayı benmari usulü eritip alın ve içine ODA SICAKLIĞINDAKİ 50 ml kremayı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. 150 ml kremayı SOĞUTUN ve ÇIRPIN çırpın. Daha sonra çırpılmış kremaya, oda sıcaklığına gelmiş erimiş beyaz çikolata ve krema karışımını ekleyip çırpın. Bu sayede daha yoğun kıvamlı ve daha rahat sürülebilir krema elde ediyorsunuz. 

beyaz çikolatalı ganaj tarifi



Fırında Beşamel Soslu Tavuk

Çok kolay ve lezzetli bir yemek fırında beşamel soslu tavuk. Yanında pilavla da servis edebilirsiniz.

Beşamel sosa ekstra olarak eklediğimiz kaşar hem güzel bir kıvam hem de fazladan lezzet katıyor.

Fırında Beşamel Soslu Tavuk


Malzemeler:

  • 750 gr tavuk göğsü (kuşbaşı veya ince uzun doğranmış)
  • 3 kırmızı biber
  • 2 küçük veya 1 büyük boy kabak
  • 2 havuç
  • 2 patates
  • 2 orta boy domates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • baharat, tuz

Hazırlanışı:

  1. Tavukları ve sebzeleri yakın boyutlarda küp küp doğrayın. 
  2. Derin bir tava veya tencereye yağı koyup ısıttıktan sonra patatesleri ekleyin. Patatesler hafif kızarmaya başlayınca soğan, havuç, kabak ve biberi ekleyip biraz karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp sebzeler yumuşayıncaya kadar pişmesini sağlayın. 
  3. Daha sonra tavuk ve baharatları ekleyip tavuklar hafif pembeleşinceye kadar pişirin ve en son domates ve salçayı ekleyip, bir kere daha karıştırıp ocağın altını kısıp 10-15 dakika pişirin. 



Beşamel sos

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 3.5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı hindistancevizi (zorunlu değil)
  • tuz
  • Üzeri için rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri

Hazırlanışı:

  1. 4 yemek kaşığı tereyağını sos tenceresine alın ve orta ateşte yağ erimeye başlayıncaya kadar bekletin. 
  2. yağ erimeye başlayınca ocağın altını kısın, unu ilave edin ve un rengini hafif değiştirene kadar kavurun.
  3. Kavrulan una sütü bitene kadar yavaş yavaş ilave edin ve bu işlem boyunca karışımı çırpmaya özen gösterin.
  4. Tüm sütü ekledikten sonra karıştırmaya devam ederek tuz, hindistancevizi ve 1 çay bardağı rendelenmiş kararı ilave edin ve kısık ateşte 3-4 dakika daha karıştırarak pişirin. 

Sotelediğiniz tavuğu bir borcama veya fırın tepsisine yayıp üzerine beşamel sosu eşit şekilde dökün. Parmesan kullanacaksanız önce parmesanı beşamel sosun üstüne serpip sonra üzerine rendelenmiş kaşarı serpin ve fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. 


10-15 dk dinlendiridkten sonra servis yapabilirsiniz.






6 Nisan 2013 Cumartesi

Muzlu Bademli Pembe Kek Topları (Cake Pops)



Cake Pops yapmazsa ölecek hastalığına yakalandığımı sandığım için yaptım bunları. Yapmazsam ölürdüm yani o derece. Zaten sabırsız bir insanım ve böyle havuç topları, ballı elma topları gibi tatlıları hiç sevmem bir de bunlar birleşince yapış aşaması biraz sıkıntılı oldu diyebilirim bu tarif için. Cake pops dediğin yıllar önce Starbucks'ta satılırken bir tek benim aldığımı gördüğüm, heralde başka alan da olmadı ki piyasadan kaldırılan bir tatlıydı. Ne ara böyle ünlü oldu da tüm yerli yabancı bloglar coştu cakepops tarifleriyle anlamadım.

Bugün çok güzel bir çilekli pasta daha yaptım, diğerlerinden farklı ama bu her şeyiyle. O pastada kullandığım çilekli pembe kekin üst kısmı artınca o an hadi cakepops yapayım dedim kendi kendime. Tariflere baktım hoşuma giden pek bir şey çıkmadı diyebilirim ben de uydurdum. Yapış aşaması benim için sıkıntılı geçse de sonuca değdi. Hatta madem likör de var neden bir kısmını likörlü yapmıyorum ki diye ve eziyetimi ikiye katladım diyebilirim. Size kolay gelebilir ama ben bunun öncesinde 1 pasta, 15 dolgulu cupcake ve bir de lazanya yaptığımdan artık mutfağın halini annem görse ağlardı. Sonra buna giriştim ve bitince de mutfağa. Şu an bunları yazarken de yorgunluktan ölüyorum. O kek toplarını yuvarlamak sanki sonuza kadar sürecek gibi gelmişti, neyse ki bitti.

Siz bana bakmayın, yapın. Tavsiye ediyorum.

5 Nisan 2013 Cuma

Çilekli Pasta


Bahar geldi, çilekler güzelleşmeye başladı. Hal böyleyken şöyle güzel bir çilekli pasta yiyelim dedik. Çilek ve çikolata istediği kadar uyumlu olsun, benim için çilekli pasta beyaz kremalı olmalı. Biraz limon tadı fena olmuyor gerçi ama çilekli çikolatalı pasta 2. tercihim olur beyazın yanında.

Pastanın güzelliği kremasından ve içeriğin bolluğundan gelir. Bu da bol çilekli, nefis kremalı bir bir pasta oldu. Beyaz temel pandispanya, bolca çilek, peynirli beyaz çikolatalı krema ve çilekli beyaz çikolatalı ganaj kaplamalı bir çilekli pasta tarifimiz var bugün.

2 Nisan 2013 Salı

Çikolatalı Tart

çikolatalı kolay tart tarifi

Çok kolay ve çok da lezzetli bir çikolatalı tart tarifi var bugün. Hamuru yoğurmuyorsunuz bile, o kadar kolay ve hayır, hazır bisküviyle de yapılmıyor. Hamurunda badem kullanılıyor ama zorunlu değil. Fındık, ceviz kullanılabileceği gibi hiçbir kuru yemiş kullanılmadan da yapılabilr. 

2 aşamadan oluşuyor çikolatalı tart tarifi. Önce Çikolatalı ganajı hazırlayıp, o iyice soğuyana kadar da tabanı hazırlayıp soğutmak en mantıklısı.

Çikolatalı Tart

Tart hamuru:

  • 4 yemek kaşığı toz badem (veya fındık, ceviz, fıstık ne isterseniz)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1.5 subardağı + 2 yemek kaşığı un (badem kullanmayacaksanız toplam un miktarı 2 su bardağı)
  • 100 gr tereyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam tarçın

Çikolatalı Ganaj Kreması:

  • 250 gr %70 kakao oranına sahip bitter çikolata (isterseniz 100 gr kadarı sütlü kullanabilirsiniz ama krema da olacağından ağır olabilir)
  • 200 ml sıvı süt kreması
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 


Çikolatalı Ganajı yapmak için, çikolataları mümkün olduğunca küçük parçalara ayırın. Kremayı ufak bir tencerede kaynatmadan ısıtın ve içine çikolata ve tereyağını ekleyip çikolatalar ve tereyağı tamamen eriyene kadar karıştırın. Bu karışımı ılıması için bir kenarda bekletin.

Tart Hamurunu yapmak için, Un, şeker, badem, tuz ve tarçını mutfak robotunda iyice karıştırıp içerisine küçük parçalara ayırdığınız tereyağını ekleyip iyice karıştırın. Karışım yoğrulacak bir hamur gibi olmayacak, telaşlanmayın. Minik minik topaklar halinde olacak, bu karışımı tart kalıbına dökün ve hamuru kalıba yayın. Her tarafın eşit olması için elleriniz yerine altı düz bir bardak veya kalıbın içine girebilecek kadar boyutlarda bir borcamla hamurun üzerine bastıra her tarafı eşitlemeye çalışın. Hamuru önceden ısıtılmış 190C fırında yaklaşık 20 dakika üstü kızarana kadar pişirin ve iyice soğumasını bekleyin.

Soğuyan tart tabanına kremayı dökün ve dolapta dinlendirin. Krema katılaşıp kesilecek kıvama gelince servise hazırdır. Süsleme yapacaksanız soğuduktan sonra yaparsanız daha iyi olur.

(Ben bu hamuru rondoda yapıyorum, topak topak olmuyor, içine yağ girmesine rağmen toz halinde bir karışım oluyor ve tart hamuru piştikten sonra sanki ilk yönteme göre daha ağızda dağılır bir kıvamda oluyor, tabi tercih sizin. Kelepçeli yuvarlak kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip hamuru kalıba yayıyorum ve cheesecake tabanı yapar gibi kenarları yükseltiyorum.)