10 Şubat 2013 Pazar

Çikolatalı Çilekli Cupcake





Bu Frenklerin cupcake dedikleri bizimse... biz ne diyoruz buna? Kağıtta kek derdi ben küçükken annem, şu an türkçesi nedir bunu bilen var mı? Neyse bizim de kapkek dediğimiz bu güzel görünümlü kekleri ne zaman görsem şirinlerde obur şirin'in yaptığı şirin çileği pastaları gelir aklıma. O zaman da o görüntülerini çok severdim şimdi de.

Dışarda yediğim cupcakelerin neredeyse hiçbirini sevemedim. Kremasını beğensem keki kuru oluyor, keki nemli olsa kreması buttercream denilen cinsten yağlı bir krema. Hibçirini bitiremedim bile. Tabi bunların yanında küçüklükten beri annemin yaptıkları ve benim yaptıklarım var. Biz ev usülü yapıyoruz tabi ki, üstüne puding döktüğümüz de oldu, içini vişne sosuyla doldurduğumuz da.



Benim bugün vereceğim tarifte ise hem vanilyalı beyaz hem de çikolatalı yumuşacık, nemli minik keklerimiz ve çilekli kremalarımız var.

Çikolatalı kekte hem kakao, hem çikolata kullanıyoruz daha yoğun çikolata tadı için. Beyaz kek ise sade. Süt kreması veya Labne peyniri sayesinde de nemli ve yumuşak dokulu keklerimiz oluyor. Tereyağı yerine sıvıyağ kullanırsanız kekler daha da yumuşak olur.

Strawberry Curd, bunun türkçesi yok sanırım. Yani curd kısmının. Ben burda dolgu kreması diyeceğim.  Curd, şekerli veya şekersiz olarak tüketilebiliyor. Kahvaltıda, kızarmış ekmeklerle, pasta ve kek dolgularında, cheesecake ve tart üstüne kullanılıyor. Kısaca kullanım alanı size kalmış diyebilirim. Bu arada hemen her meyvenin curd'unu yapabilirsiniz.

7 Şubat 2013 Perşembe

Limonlu Kremalı Kek ( Tercihe göre Tambuğday unlu)




Bir tambuğday unudur gidiyor; daha önce beyaz unla yaptığım ne artık tambuğday unuyla deniyorum. Sonuçsa şimdiye kadar hep başarılı.

Bu kekin dışı kıtır kıtır içi pofuduk. Üzerindeki krema ise cheesecakelere yakışır cinsten. Bu limonlu kekin beyaz un ile yapılan halini defalarca yaptım ve deneyen herkes çok beğendi. Hatta limonlu kek sevmeyen ama buna bayılanlar oldu. Çünkü kendisi klasik bir limonlu kek değil. Bir kere ağızda dağılıyor ve limonun tüm aromasını hissettiriyor. Aynı zamanda içindeki kremanın keke verdiği yumuşacık doku ve labne peynirinin verdiği tat alt notalardan hafif hafif kendini hissettiriyor, ama baskın olmadığı için sadece "bunun içinde ne var?" diye sordurtuyor yiyenlere. Farkındayım, sanki projeye çıkmış ürünümü tanıtıyorum gibi hissettim ben de ama bu kesinlikle sıradan bir limonlu anne keki değil.

Tarifin orijinalinde beyaz un kullanıldığı için haşhaş tohumu ekleniyordu, ama ben tambuğday unu ile yaptığım için rengi zaten koyu olacağından haşhaş tohumu kullanmadım. Eğer siz de tambuğday unu kullanmak isterseniz, 1 veya 1.5 bardak tam buğday unu kullanıp kalanını beyaz unla tamamlayabilirsiniz.

Kek fırından çıkıp ılıdıktan sonra, ters çevirip üzerini süt ile ıslattım. Daha sonra kremayı sürüp rengli glazürlerle süsledim.

Kremayı kek soğuduktan sonra sürmeniz gerekiyor bunu unutmayın. Yoksa üzerinde erir kalır.

Bu keki kremasız da yapıp çayın kahvenin yanında bayıla bayıla yiyebilirsiniz. Limonlu glazürle de güzel olacaktır.

Kalıp olarak normalde baton kalıp kullanıyordum ama bu sefer kremalı yaptığım için kare bir borcam tercih ettim. Herhangi bir kalıpla olur yani, bir zorunluluk yok.


Yumurtalar, tereyağı ve kremanız oda sıcaklığında olmalı. Ayrıca Limonlu kekinizi yapmaya başlamadan önce limon kabuklarını rendelemeyi unutmayın.

Limonlu Kek

Malzemeler:

4 Şubat 2013 Pazartesi

Tambuğday Unlu Çikolata Parçacıklı Portakallı Kurabiye


Sizin kurabiyelerle aranız nasıl bilemiyorum ama ben çayın veya sert bir filtre kahvenin yanında ufak da olsa bir kurabiye yemeye bayılırım. Evdeki keyiflerimdendir. Zencefilli kurabiyeden, nane limonlu kurabiyeye, elmalıdan çikolatalıya hepsini severim. Kurabiye derken, şu pastanelerde satılan kuru pastalardan bahsetmiyorum tabi ki :) Ev yapımı, çeşit çeşit, renkli renkli kurabiyelerden bahsediyorum.

En sevdiğim çeşitlerinden biri de  bol çikolatalı, çikolata parçacıklı kurabiyeler. Bu postumda size tambuğday unu ile yapılmış, bol çikolata parçacıklı, portakallı kurabiye tarifinden bahsedeceğim.

Daha önce defalarca yaptığım bir kurabiye çeşidi kendisi, ama her birinde nedense farklı bir tarif uyguladım diyebilirim. Dr Oetker ve Carte d'Or hazır kurabiye karışımlarını da denedim, kendim de uydurdum, netteki tarifleri de denedim, en sonunda bence hatta tüm ev halkınca en güzel olan tarifi yakaladım. Üstelik de %70i tambuğday unu. Size tavsiyem hazır karışımlara bulaşmayın, üşenmeyin; sizden topu topu 2 dakika fazla alır evde yapmanız.

Tambuğday ununun faydaları konumuz değil ama ben beyaz undan çok daha iyi olduğu için onu kullandım. Tabi burda itiraf etmem gereken bir şey de var, tatil için aile evine geldiğimden malzeme alışverişleri babama kalabiliyor. O da Sinangil markasının tambuğday ununu almış annemler katmer yapsın diye. Ben de unu görünce, neden bunu kullanmıyorum ki dedim kendi kendime. İşin aslıysa bir nebze de olsa daha masum bir kurabiyeyle içimi rahatlatmak tabi ki :)

Beyaz unla olmadığı anlaşılmıyor, ne dokusu ne de tadından. Hatta daha bile lezzetli diyebilirim. Gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. Ilıkken tadı inanılmazdı, herkes daha soğumadan ikişer üçer hüpletti. Çikolatalar akışkan içi yumuşak dışıysa çıtırdı. Tereyağının kokusu ve tadı, çikolata ve portakalın uyumu... Magnum reklamı gibi oldu sanki ama az bile bu kurabiyeler için.