18 Kasım 2013 Pazartesi

Çikolatalı Muzlu Pasta



Özel bi pasta bu benim için. Özel biri için, özenerek ve severek yapılmıştı ancak yayınlayabiliyorum.  İnsan sevdiklerine bir şey yapmaya çalıştı mı çok özeniyor sanırım. En güzeli olsun istiyor, çok beğensinler istiyor. Bu güzel pastayı da çok sevdiğim biri için yapmıştım. Tabi şimdi sadece fotoğrafları kaldı, kötü çekilmiş de olsa.



Çikolatalı krema, kakaolu şifon kek, muz, beyaz çikolata kaplı antep fıstığı ve karamel şurubu ile yapıldı. Üzerine çikolatadan yaptığım yaprakları ve yine çikolatadan yapılmış çalıları yerleştirdim. Çikolatadan yaprak yapmak göründüğünden çok daha kolay. Çok da güzel görünüyor, tavsiye ederim. Bu pastayla ilgili veya yapraklarla ilgili sormak istedikleriniz olursa yorumlarla cevap verebilirim. Ayrıca bir dahaki sefere yaprak yapma olayını fotoğraflı anlatacağım, aceleyle yaptığımdan fotoğraf çekemedim.

Tadı hazır pastalardan çok daha güzel oldu diyebilirim. Fıstıklı draje kullanmasanız da olur, bri dahakine sadece fıstık ekleyeceğim ben. Siz de sadece muzla yapabilirsiniz. Şifon kek yerine beğendiğiniz bri pandispanyayı da kullanabilirsiniz.

Ben hamuru 3'e bölüp 3 ayrı kek pişiriyorum, daha kalın ve eşit katlar oluyor böylece ve dilimleme derdi de olmuyor.

Çok uzatmak istemiyorum bu yazıyı. Çikolatalu muzlu pastanın tarifine geçiyorum hemen. Sorular olursa Yorumlar kısmından yardımcı olmaya çalışırım.

Çikolatalı ve Muzlu Pasta 




MALZEMELER

Kakaolu Şifon Kek:
2 yemek kaşığı kakao
4 yumurta sarısı
3/4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
vanilya

4 yumurta beyazı + yarım su bardağı toz şeker+ varsa 1/4 çay kaşığı krem tartar veya 1 tutam tuz


Çikolatalı Krema
160 gr bitter çikolata (%70 kakaolu olursa daha iyi)
40 gr sütlü çikolata
200 ml sıvı krema (soğuk)
50 gr tereyağ

Arasına: 3 muz veya 2 muz+ 1 su bardağı kadar fıstıklı draje

Çikolatalı yapraklar için:
100 gr beyaz çikolata
100 gr bitter çikolata
Temizlenmiş ve kurulanmış canlı bitki yaprakları

Pastayı ıslatmak için süt, muzlu süt veya karamel şurubu


Hazırlanışı:

Krema:
çikolataları küçük parçalara ayırıp benmari usulü eritin ve tereyağını ekleyip karıştırın.
150 ml soğuk sıvı kremayı 3 dakika kadar katılaşıncaya dek çırpın.
Çikolatalar krema çırpılana kadar hafif ılıyacak, içlerine 50 ml soğuk sıvı kremayı yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin. Bu sayede çikolatalar katılaşmadan soğuyacak. Daha sonra bu karışımı çırptığınız kremaya ekleyin ve karışana kadar çırpın. Dolapta soğutun.

Kek:
Yumurta sarılarına şekeri ekleyip krema kıvamı alana dek çırpın. Daha sonra yağ, un, kabartma tozu, kakao ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın.

Yumurta beyazlarına krem tartarı veya 1 tutam tuz ekleyin ve 4-5 dakika iyice katılaşana dek çırpın. Yumurta akları katılaşınca şekeri ekleyin ve iyice katı olana dek çırpın.

Yumurta aklarına yumurta sarılı karışımı ekleyin ve tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek birbirine yedirin. Çırpmayın.

20-22 cm genişliğinde kelepçeli kalıbın tabanını yağlayın veya kağıtla kaplayın. Kek hamurunu kalıba dökün ve  180C'de 40 dakika pişirin. (Ben hamuru 3'e bölüp ayrı ayrı 3 kere pişirdim. Benim fırında 180C'de pişirince ortası çok kabarıyor, bu yüzden 160Cde pişiriyorum. Daha eşit kabaran bir kek çıkıyor ortaya. Siz de kendi fırınıza göre ayarlayabilrsiniz. )


Çikolata Yaprakları:

Beyaz çikolata ve bitter çikolatayı ayrı kaplarda benmari usulü eritin. Yaprakları iyice yıkayın ve kurulayın. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yaprakalrı dizin ve yaprakların damarlı iç kısmına çikolatayı sürün. Bir fırça işinizi kolaylaştırı. Ara tonlarda renkler için beyaz çikolataya çok az bitter çikolata ekleyip karıştırabilirsiniz.

Çikolata ile kaplanmış yaprakları buz dolabında soğutun veya pastaya başlamadan yapıp oda sıcaklığında katılaşmasını bekleyin.

Çikolata katılaşınca dikkatlice yaprakları ayırın.

Pastanın Yapılışı:

Keki 2 veya 3 eşit kata ayırın. İlk katı süt veya karamel surubu ile ıslatın ve krema ile kaplayıp üzerine 2 adet dlimlenmiş muzu yayın. 2 yemek kaşığı krema ekleyip muzların üstünü kaplayın ve 2. katı yerleştirin. Keki ıslatıp, krema ile kaplayın ve muz veya drajeleri dizip 2 yemek kaşığı daha krema ekleyip 3. katı kapatın. Kremanın kalanı ile pastayı kaplayın ve çikolata yaprakları veya muz ile süsleyin.





26 yorum:

  1. Cok guzel görünüyor :) o yapraklar yeniyo dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çikolatadan yapılmalar :)

      Sil
  2. bu pasta gerçekten çok profesyonel olmuş. ellerine sağlık. gerçekten hayran kaldım bu defa :) ben de deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. olsada yesem dedim şimdi.çok güzel.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. harıka bır pasta olmus elınıze saglık

    YanıtlaSil
  5. ÇİKOLATAYI ÇOK SEVEN BİRİ OLARAK TARİFİ HEMEN DENEDİM.ELİMDE OLMAYAN MALZEMELERİN YERİNE BAŞKALARINI KULLANDIM AMA SONUÇ SÜPER EMİNİM TARİFE SADIK KALSAYDIM DAHA GÜZEL OLURDU EN KISA ZAMANDA TEKRAR YAPICAM.ÇİKOLATA YAPRAKLARI YAPMASI AYRI BİR KEYİF.TERAPİ GİBİ ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER EBRU KIZILKAYA

    YanıtlaSil
  6. cok guzel gorunuyor. 3 tane cember kalip mi kullaniyorsunuz? ya da yuksekligi daha az olan ayri kaliplariniz mi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 kere pişirdim, 3 tane çember kalıp sığmaz fırına da. önce ilk iki katı pişirdim, sonra 3.yü

      Sil
  7. merhaba krem tartar kullanmadan da yapılabilir mi bu güzel pasta.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, yapılabilir tabi ki. Yazmıştım zaten, 1/4 çay kaşığı tuzla yumurta beyazını katılaşana kadar çırpın. Ben de kullanmadım krem tartar.

    YanıtlaSil
  9. Oyşşşş :S

    Yapraklar çikolatadan deme lütfen.. Demeeee! :S

    YanıtlaSil
  10. Acaba krem tartar ile kabartma tozu aynı anda kullanılabilir mi?

    YanıtlaSil
  11. kek için 4 yumurta beyazı + yarım su bardağı toz şeker+ varsa 1/4 çay kaşığı krem tartar veya 1 tutam tuz
    bunlarıda ekliyecekmiyiz

    -bir de başka pandispanya yapsak olurmu acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başka pandispanya tabi ki olur.

      "Yumurta beyazlarına krem tartarı veya 1 tutam tuz ekleyin ve 4-5 dakika iyice katılaşana dek çırpın. Yumurta akları katılaşınca şekeri ekleyin ve iyice katı olana dek çırpın.

      Yumurta aklarına yumurta sarılı karışımı ekleyin ve tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek birbirine yedirin. Çırpmayın." burda bahsettiğim malzemeler zaten onlar. bu kısmı ayrı yazdım ki bunların ayrı bir karışım olacağı daha çok belli olsun diye.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık pasta çok güzel görünüyor.Kullandığınız su bardağı ölçüsü 200 ml mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, hayır 240 ml civarı. american cup dedikelrinden.

      Sil
  13. Pandispanya kısmında çuvalladım bu tarifte. Yumurta sarılı karışım çok katı oldu, yumurta beyazlarıyla karıştırmak çok zorladı dolayısıyla yumurtalar söndü kek de kabarmadı. Acaba yumurta sarılı karışım akışkan bir kıvamda mı olmalıydı bilemedim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :( yumurtalı karışım cıvık olursa bu sefer kekin kıvamı çok cıvık olur, çöker. Sanırım kullandığınız yumurtanın boyutundan oldu. Bir de, ben öyle durumlarda çok az su ekliyorum ama yine de çok cıvık olmamalı. Böyle bir şey olduğunda bana instagramdan mesaj atarak sorabilirsiniz veya facebooktan, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  14. Evet aynı sorunu ben de yaşadım. Kekin, yumurtanın sarısıyla olan bölümü mikserin çeviremeyeceği kadar katı oldu. Üstelik unun tamamını bile kullanmadan. Kek ölçülerinde bir şeyler eksik geldi bana. 50ml süt ekledim, biraz yumuşasın, ki yumurtanın beyazını katınca da cıvıyacak düşünsesiyle. Bu halde bile yarıma yakın ölçü un kaldı. İki kalıpta pişirdim, Kabardı tamam da, istediğim doku değil:(
    Günlerdir arkadaşımın doğum günü için kek tariflerine bakıyorum. Kekin resmindeki dokusu o kadar hoş ki tamam. aradığım bu kek dedim. Tariflerinin çok güzel, bu yüzden hiç teretdütsüz giriştim. Ben ısrarla bu kek olsun istiyorum. Kullandığın yumurtaların ölçüsü nedir acaba. Ve başka ne yapılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      benim kullandığım yumurtalar hep büüyk boy, L boy yumurtalar. Sanırım şu durumda un miktarını azaltmak dışında yapılacak bir şey yok, ve evet ben bu pastayı yaptığımda kekin dokusu gerçekten harikaydı. Eklenecek her ekstra malzeme dokuyu değiştirecektir. Üzüldüm şimdi yine, en iyisi ben bunu bir daha yapıp tam grmaj olarak ölçeyim.

      Sil
  15. çikolata çalıları nasıl yapıldı?

    YanıtlaSil