17 Eylül 2013 Salı

Süt Kremaları

"Süt kreması nedir, nasıl çırpılır, nerde kullanılır, nasıl koyulaşır?" soruları krem akullanılan her tarfite mutlaka birilerinin kafasını kurcalıyordur. Bu yüzden bu yazıyı yazmak istedim kendi bilgilerime dayanarak. Herhangi bir ürünün veya markanın reklamını yapmakla ilgilenmiyorum, amacım sadece kendi tecrübelerime dayanarak bilgi vermek.


Tereyağının da hammaddesi olan süt kremaları uzun yıllardır piyasada. Uzun süre boyunca marketlerde Pınar'ın süt kreması vardı sadece eskiden fakat şimdi hemen her süt markasının kremasını bulmak oldukça kolay. Üstelik fıyatları da birbirlerinden farklı.


Süt kremasını, dondurma yapımında, pasta kremalarında, trüf hazırlarken, karamel yapımında, sufle gibi çikolatalı tatlıların yanında, çorbalarda ve kremalı yemeklerde bolca kullanıyoruz. Ayrıca süt yerine kekte kullanıldığında keke çok güzel bir doku kazandırıyor.

Peki hangi süt kreması? Bu soruya cevap vermek biraz zor. Dedim ya, her markanın kreması var neredeyse ve hemen hemen hepsi aynı. Bu yüzden şu şekilde bir ayrım yapabiliriz: yemeklerde kullanımlık, tatlılarda kullanımlık.


Pasta ve tatlılarda çırparak kullanacaksanız, kremadan beklentimiz kıvam alması ve kabarması. Bu yüzden içinde emülgatör olanları tercih ederseniz paketi açtığınızda suyu ile ayrılmış katı madde görme şansınız çok çok az. Bu yüzden Tikveşli süt kreması ve Sütaş süt kreması iyi bir seçim olabilir. Hangi marka alacaksanız içindekilere bakın ve emülgatör olanı tercih edin.

Yemek, çorba, karamel ve ganajlarda kullanmalıksa Pınar süt kremasını öneriyorum. Bunda katılaşmasına ihtiyaç duymuyoruz, içinde de emülgatör yok.

Tabi ki illa ki ayıracak değilsiniz, hepsini de kullanabilirsiniz gerektiği şekilde hazırlayarak.

KREMAYI SERTLEŞTİRMEK


Önceden Dr. Oetker'in küçük paketlerde krema sertleştiricileri vardı ama artık piyasa yok. Yine de pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

Kremayı sertleştirmek için başka bir yöntem ise toz çırpma kremalarından kullanmak. Damak zevkinize göre sade pasta kreması, vanilyalı, kakaolu kullanabilirsiniz. Krem şanti de bir seçenek. Benim kıvamlı kalsın diye tart jölesi kullandığım bile oldu :)

Tabi ki en önemli kısım ise çırpacağınız kremanın yeterince soğuk olması ve iyice çırpmanız.

Mutlaka herkesin kullandığı yöntemler vardır, sizin de varsa benimle paylaşırsanız hem ben de uygularım hem de bu yazıya eklerim.


16 yorum:

  1. çok güzel teknik bilgiler vermişsin, mesleğimden dolayı gıda sektörüyle çok iç içeyim ama pastacılık sektörü zayıf kaldığım bir sektör:)))
    senden öğrenecek çok şey var o zaman:))))
    takibindeyim beklerim ben de...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Maşşallah aşmıssın ya :) Bloguna bayıldım bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
  3. Ozel gunlere hazirlik yapacagim zaman blogunda buluyorum kendimi :) Dogum gunu pastasi yapacagimm yemek vs. Ve hepsi senin tariflerinle hazirlanacak :) Bu yuzden kocaman tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, süt kremasını sertleştirmek için süt tozu kullanılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, zannetmiyorum sertleştirmede işe yarauacağını süt tozunun.

      Sil
  5. Merhaba ben süt kremasını kuvertür çikolata ile yapicamda bi bilginiz varsa bu konu ile cevaplarmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım pasta kreması yapacaksınız süt kreması ve küvertür ile, çok güzel olur.

      Sil
  6. ramazan ramazan bunları görmeseydim çok güzeller hepside :)
    takibe aldım sizi banada beklerim.
    http://derytuna.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  7. Süt kremasini sertlestirmek için içine bir kaç damla limon ve çok az tuz atabilirsiniz

    YanıtlaSil
  8. Çok faydalı bilgiler edindim teşekkürler. Pasta üzerine krema yapmak için sütaş kremayı çırptığımda suyu ayrıldı ve katılaştı(nedenini yazınızdan anladım)içine pudra şekeri de koymuştum bununla ne yapabilirim bir fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahveye karıştırabilirsiniz eğer seviyorsanız şekerli kahve. Başka bir şey gelmedi aklıma :(

      Sil
  9. Dilek hanım merhaba.bugün milföy pasta tarifinizi yaptım.fakat kremanın rengi sarı oldu.sizinki gayet beyaza yakın ☺️.soğuduktan sonra tereyağı eklemedim ondan olabilir mi?bir de kremayı. 1 gün soğuttuğum halde puding gibiydi kıvamı.krema sertleştirici eklenebilirmiydi acaba?

    YanıtlaSil
  10. Dilek hanım merhaba.milföy pasta tarifinizi denedim.benim kremam sarı renk oldu.ancak sizinki beyaza yakın ☺️.soğuduktan sonra tereyağı eklemedim ondan olabilir mi?bir de kremayı 1 gün soğuttuğum halde kıvamı puding gibiydi.krema sertleştirici işe yararmıydı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurta sarısından dolayı sarı oluyor ve çırpmadığınız için de pudingimsi. Tereyağ burda katılaşmasını sağlayan malzeme aslında :) tereyağ eklemek istemiyorsanız un miktarini biraz artırabilirsiniz aslında. yine öyle bi krema olmaz ama çok cıvık bi puding de olmaz :)

      Sil