29 Eylül 2013 Pazar

İki Renk Çikolatalı Kurabiyeler ve Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiye



Hemen hepinizin kurabiye sevdiğinizi biliyorum. İlla ki herkesin sevdiği bir kurabiye çeşidi vardır. Ben hazır kurabiyeleri pek sevmiyorum ama evde yapıldıktan sonra hemen her kurabiyeyi yebilirim. Tabi bazılarının gönlümde yeri ayrıdır. Mesela bol çikolata parçalı ve portakallı olanlar. Veya bu çikolata kaplı kurabiyeler.
Çayla, kahveyle derken bir günde bitti hepsi :( 

Bu arada burda verdiğim tarif temel bir şekerli kurabiye tarifi. Bu kurabiyelere tarçın, zencefil ekleyip yılbaşı için süsleyebileceğiniz gibi, şeker hamuruyla veya glazürlerle de süslemek için olduka uygunlar. 


Süsleme konusunda acemiyim. Yavaş yavaş öğreniyorum, eminim çok daha güzellerini yaparsınız siz ama bir iki tavsiyem olacak. 
Süslemeye kurabiyeler soğuduktan sonra başlayın ve bir kat çikolata sürdükten sonra 2.ye çalışacaksanız ilk katın donmasını bekleyin. Yoksa benimkiler gibi bozulur :) 

Beyaz çikolata için markette Nestle vardı onu kullandım, ama küvertür bulabilirseniz çok daha iyi olur. Beyaz çikolatayla çalışması zor biraz. Bitter için eğer elimin altında küvertür yoksa Eti'nin %70 kakao oranına sahip bitterini kullanıyorum. Fena değil, tavsiye ederim. Sanırım Ülker de %80 ve %60 kakao oranına sahip çikolatalar çıkarmış. 

Dolgulu kurabiyelere milkanın karamelli büyük damla çikolatalarını kullandım, zaten markette görür görmez ben bunla kurabiye yaparım diye almıştım 4 paket :) Sarelle ve benzeri ürünler de kullanılabilir. 

Kuru meyve olarak da bir tahıl gevreğinin içinden ayıkladıklarımı kullandım ben. Ama kuru çilek de diğer meyveler de satılıyor. (malatya pazarı, migros ) 

Reklam gibi oldu biraz ama fikir olsun diye yazdım işte :) 

Deneyen olursa şimdiden afiyet olsun! 

Siz en çok hangi kurabiyeleri seviyorsunuz ve bana denemem için ne tavsiye edersiniz?

Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiyeler

İki renk çikolatalı kurabiyeler

Can sıkıntısına birebir, işsiz kurabiyeleri ( şaka tabi ama canınız sıkılıyorsa bunları süslemek terapi gibi)







Siyah ve Beyaz Çikolatalı Kurabiyeler:

Kurabiye:

  • 2.5-3 su bardağı un
  • 125 gr tereyağ
  • 1 su bardağı + 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta(hafşfçe çırpılmış)
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • Vanilya
  • Severseniz limon veya portakal kabuğu


Süslemek için:


  • 100 gr beyaz çikolata
  • 100 gr bitter çikolata (%7o kakaolu)
  • 100 gr sütlü çikolata
  • Kuru meyve


Dolgulu olanların içine:

  • Karamelli çikolata parçaları veya çikolata parçaları veya sarelle, nutella benzeri kremalar


Hazırlanışı:

Kurabiyeler:

Fırını 170Cye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.

Un, kabartma tozu, tuzu bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta yumuşak tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın. Yumurtayı ve vanilyayı mikser çalışırken tereyağı ve şeker karışımına ekleyin. İyice karıştıktan sonra unlu karışımı ekleyip karıştırın. Gerekirse yoğurun veya mikserin katı hamur ucunu kullanın. (makinanıza bağlı, ben hiç uç değiştirmeden çırptığım aparatla hamuru da karıştırabiliyorum.)

Elde ettiğiniz hamuru düz bir yüzeye alın ve oklava veya merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açın ve dilediğiniz şekilde kesin. Kurabiye kalıpları kullanabileceğiniz gibi bıçakla kareler de kesebilirsiniz. Ben daire şeklindeki kurabiyeleri çay bardağı ağzı ile kestim.

Dolgulular için, ceviz büyüküğünde hamuru avucunuz içinde açın ve içine çikolata parçalarını ekleyip hamuru kapatın ve yuvarlayın. Daha sonra üst kısmından hafif bastırarak şekillendirin.

Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.

170C fırında 10 dakika pişirin. Hamurun kızarmaması gerek unutmayın. Fırından çıkınca yumuşak dursa da katılaşıyor.


Çikolataları benmari usulü eritin. Dilerseniz bitter ve sütlüyü aynı kapta eritip karıştırabilirsiniz.

Kurabiyeler soğuduktan sonra erimiş çikolatalar ve kuru meyvelerle süsleyin.

*2 renkli kurabiyeler için, kurabiyelerin bir tarafını beyaz çikolataya batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepside buzdolabında soğutun. Daha sonra çikolatalı taraflarına fazla değmeden diğer yarısını siyah çikolata ile kaplayın ve soğumaya bırakın.


*beyaz ve açık kahve çikolatalı kurabiyelerdeki açık kahve kısma çok az normal çikolata karıştırarak yaptım. Aynı karışımı dolgulu kurabiyeleri süslemek için de kullandım.

*Damlattığınız çikolatalara kürdan yardımı ile şekil verebilirsiniz.



10 yorum:

  1. Harika olmuş Dilek. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyorlar yaa ellerine sağlık :)
    en sevdiğim kurabiyeyi de yazmak istedim sana ama çok kararsız kaldım :):) annemin yaptığı incirli cevizli perişan kurabiyeler ile lor dolgulu kurabiyeler arasında seçim yapmakta çok zorlanıyorum. bence ikisini de deneyip sen karar ver hangisi daha güzel :):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi dakka lorlu kurabiye dedin, aklımı başımdan aldım. lorlu tatlıların hepsine bayılıyorum ben:) tarifi nasıl ki kafamdan uydurmayayım :) yaparım en kısa zamanda valla çok severim peynirli bütün tatlıları :D

      Sil
  3. mmm nefis..Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İStanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık Hepside birbirinden lezzetli görünüyor sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. böyle şeyler yapıp beni kışkırtma :)

    YanıtlaSil
  6. canım çekti böyle şeyleri yengemle ablam güzel yapar elinize sağlık :D

    YanıtlaSil